up55 26.07.06, 12:33 jak to jest, jedni mowia ze ceny nieznacznie roznia sie od cen czesci do niemieckich aut...jak jest? Link Zgłoś Obserwuj wątek
grogreg Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 12:40 A roznie to jest. Wszystko zalezy od tego czy dostepne sa zamienniki, bo oryginaly sa bajecznie drogie (kopletny oryginalny wydech dla Suzuki Swift - poda 2 tysiaki) Zamienniki sa juz w rozsadnych cenach. Link Zgłoś
mooj Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 12:52 mit wejdź na stronę któregoś z dystrybutorów i porównaj ceny róznia się nieznacznie (czasem w góre czasem w dół) o segmencie rynku "niefakturowanych czesci uzywanych" się nie wypowiadam Link Zgłoś
carssc Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 13:17 mit, wszystko kręci się na tym samym poziomie, jedne elementy nieco droższe drugie nieco tańsze i generalnie bardzo łatwo dostępne. Gdzies na tym forum nawet gość o nicku calafior pisał o klockach do corolli za 1000zł. No cóż, ale w tym narodzie kazda głupota znajdzie swych wyznawców. Link Zgłoś
waskes29 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 13:28 Ja sie zajmowalem sprzedaza czesci i wyglada to mniej wiecej tak . Czesci typowo eksploatacyjne rzeczywiscie sa porownywalne dla wszystkich ale juz bardziej zaawansowane sa zdecydowanie drozsze do japonskich niz niemieckich i tu nie ma dyskusji kto twierdzi inaczej to nie ma o tym zadnego pojecia. Druga sprawa ze znacznie wiecej jest w ofertach pozycji dobrych jakosciowo zamiennikow jak do samochodw japonskich. Poniewaz nie wiadomo o jakie roczniki chodzi trudno tu dokladnie o przyklady.Ale np do VW ,Opla, Forda, Mercedesa z rocznikow 90-2001 zwlaszcza tych pierwszych dwoch marek 90-98 mozna praktycznie dokupic kazda czesc.Niech mi ktos pokaze czy nie ma roznicy cen np weza do chlodnicy dla samochodu japonskiego a niemieckiego ,silnika wentylatora,cewki zaplonowej ,modulu ,pompy paliwowej . To jest wlasnie cala roznica w tym ze do samochod niemieckich bardzo wielu producentow robi zamienniki ,zdecydowanie rzadziej mozna liczyc w tym przypadku na zamienniki do japonskich aut i wlasnie stad roznica w cenach. Nowy sterownik ABS do Polo 900zl do Corolli 3,7 tys -nie ma roznicy? I takich przykladow mozna mnozyc. Link Zgłoś
edek40 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 13:40 Chlodnica nissen do mazdy kosztuje 350 zl. Skraplacz klimy okolo 300 zl. Ile do vw? Link Zgłoś
waskes29 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 13:59 edek40 napisał: > Chlodnica nissen do mazdy kosztuje 350 zl. Skraplacz klimy okolo 300 zl. Ile do > vw? Tak sie nie ma sensu licytowac na poszczegolne czeci ale jak juz sie wychyliles to prosze aukcja.onet.pl/show_item.php?item=115453981 porownajmy tu Passat aukcja.onet.pl/show_item.php?item=115643929 Znajdz teraz zamiennik intercoolera do Avensisa TD znajdziesz? -oryginal ponad 2 tys . I tak moge ciebie zasypac przykladami caly czas .Jeszcze raz powtarzam do VW, Opla, Mercedesa jest praktycznie dostepna kazda czesc z zamienika i to nie jakas chinska firma tylko febi , hans-pris praktycznie tak jak bys rozebral samochod na czastki ,kazdy wodzik ,piasta no wszystko co moze sie zuzyc .Nie ma nawet o czym mowic w porownaniu ofert do japonskich marek i to jest wlasnie cala przewaga samochodw niemieckich . Dostaniesz korektor hamowania do Mazdy ?Jak bedziesz kiedys szukal czesci to zapytaj czy jest zamiennik i ile kosztuje oryginal ,do VW to koszt 170-500zl dostepny praktycznie do kazdego modelu . Link Zgłoś
edek40 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 14:55 Licytowac sie oczywiscie nie ma potrzeby. Mnie osobiscie zaniepokoil fakt braku w zamiennikach portek wydechu do mojej mazdy. Nie ma nigdzie, nawet w USA. Zaczalem drazyc temat i wyszlo, ze nie ma bo sie nie psuje - chyba ze w crash tescie. Podobnie jest z zaworem biegu jalowego. Sie nie psuje. Jesli ma jakies tam niepokojace objawy nalezy wyjac cala przepustnice wraz z zaworem i wyczyscic. Koszt pracy i kilkanascie zlotych na oryginalne uszczelki. A kazda usterka ww. elementow potwierdza tylko regule :) Nie moge z cala pewnoscia tego stwierdzic, ale bywajac na forum mazdy oraz posiadajace juz cztery leciwe mazdy nigdy nie spotkalem sie z awaria korektora hamowania. Moze sie nie psuje i nie ma potrzeby pakowac kasy w opracowanie zamiennika? Nie sadze, aby brak wachlarza czesci w zamiennikach wynikal z patriotycznego podejscia producentow europejskich do samochodow. W mojej mazdzie jezdza niemieckie wahacze firmy optimal (podobno nie jest to pierwsza klasa, ale byly tanie i nie wykazuja zadnego zuzycia po 30 kkm przebiegu), angielski przegub napedowy, klocki to europejskie lucasy, a w jednej z moich poprzednich mazd przednie piasty dumnie pysznily sie lozyskami SKF. W ofercie zamiennikow wystepuja rowniez amortyzatory. W Niemczech spokojnie mozna kupic europejskie sprezyny obnizajace zawieszenie itp. Dlaczego wiec nie produkuja korektora sily hamowania, portek czy intercoolera do avensisa? Bo nie lubia japonskich marek? A moze nie widza biznesu w produkowaniu czesci, bo moze komus w koncu sie zepsuje? Link Zgłoś
waskes29 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 15:21 edek40 napisał: Dlaczego wiec nie produkuja korektora sily hamowania, portek c > zy intercoolera do avensisa? Bo nie lubia japonskich marek? A moze nie widza bi > znesu w produkowaniu czesci, bo moze komus w koncu sie zepsuje? Ano odpowiedz jest prosta . Taki korektor hamowania rzewczywiscie psuje sie wyjatkowo sporadycznie ale ma elementy ktore moge sie popsuc ,zyzyc itd.A poniewaz , jak juz jestesmy przy VW ,w Europie jedzi ich ze 100 milionow roznych modeli i rocznikow i najczescie wiekszosc z nich osiagnie dosc znaczacy wiek przebieg to producentom czesci oplaca sie robic caly wchlarz czesci ,bo nawet jesli niewielki procent uzytkownikow bedzie potrzebowalo jakiejs czesci to liczbowo moze to byc duzo. Podalem przyklad sterownika ABS bo wlasnie jeden z forumowiczow zwrocil sie do mnie z prosba o znalezienie takiego do Toyoty Avensis i nie moze go juz kupic od 4 miesiecy ,koszt nowego pona 3.5 tys zl .Nie ma tez uzywanych .Praktycznie takiego problemu nie ma w przypadku popularnych samochodow europejskich .Dalej -japonskie samochody slyna z tego ze czesto modrnizuja swoje samochody i w jednym cylku modelowym wystepuje klika calkowicie innych podzespolow do tego dochodzi sytuacja ze na roznych rynkach samochody japonskie czesto sie calkowicie sie od siebie roznia mimo ze nosza ta samo nazwe modelu .Nie mozna wykluczyc ze tam gdzie Mazda sprzedaje setki tys swoich samochodow sa producenci ktorzy robia pelniejszy zestaw czesci zamiennych . Intercooler -pewnie ze sie nie psuje a wystarczy najechac na kamien miec mala kolizje i juz go nie ma .Ja ide i kupuje nowy do passata za 500zl a ty bedziesz musial albo szukac uzywany albo wybulisz kilka tysiakow. Na tej samej zasadzie psuja sie skraplacze ,chlodnice - pewnie 70% przypadkow ze jest potrzebny wynika z tego ze uszkodzenie ma charakter mechaniczny .To moze dotyczyc wiekszosci czesci i dlatego trzeba to brac pod uwage. Link Zgłoś
edek40 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 15:42 Ciezko sie z Toba nie zgodzic. Niestety z japonskich aut mniej wiecej znam sie na mazdach tylko. W przypadku tej marki mitem jest ciagle zmienianie elementow skladowych. Dotychczas jedyne pytanie w sklepie dotyczy wylacznie modelu/rocznika i silnika. Zadnego podawania VINu w celu kupienia filtra czy takie tam. Z cala pewnoscia japonskich samochodow w Europie jest mniej niz niemieckich. Czy jednak na tyle mniej, aby producenci zamiennikow az tak je olewali. Mysle, ze prawda lezy po srodku. Na mniejszy asortyment czesci ma wplyw mniejszy popyt wynikajacy z mniejszej ilosci aut oraz w mniejszej awaryjnosci ;) Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 03:14 waskes29 napisał: > Ano odpowiedz jest prosta . ........ > A poniewaz , jak juz jestesmy przy VW ,w Europie jedzi ich ze 100 milionow > roznych modeli i rocznikow i najczescie wiekszosc z nich osiagnie dosc > znaczacy wiek przebieg to producentom czesci oplaca sie robic caly > wchlarz czesci ,bo nawet jesli niewielki procent uzytkownikow bedzie > potrzebowalo jakiejs czesci to liczbowo moze to byc duzo. fakt ,"odpowiedz jest prosta" .....i nietrafna procent to procent - podaz jest funkcja popytu - dostepnosc powinna byc taka sama przy roznych ilosciach w liczbach bezwzglednych Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 03:06 waskes29 napisał: > Nie ma nawet o czym mowic w porownaniu ofert do japonskich > marek i to jest wlasnie cala przewaga samochodw niemieckich racja,to "cala przewaga" aut niemieckich Link Zgłoś
mooj Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 14:01 porównaj polo do camry - będzie jeszcze większa róznica:) co nie znaczy że pewnie masz rację w moim przypadku (użytkownik przytoocznej corolli z ABS:) nie wystąpiła żadna przesłanka do wymiany czegokolwik poza właśnie typowo eksploatacyjnymi stąd pewnie niemiarodajna opinia -subiektywna oparta na indywidualnym doświadczeniu i nim zapewne zafałszowana jasne- to żaden dowód na to że rynek sterowników do VW (i raczej uzyłbym Golfa do porównań:) jest znacznie głębszy -wspierany zarówno przez podaz jak i popyt:) ale ale tu wkraczamy w obszar kolejnego mitu(?) pt "bezawaryjność" - ma związek ale nie ścisły więc zakończę:) Link Zgłoś
waskes29 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 14:22 mooj napisał: > porównaj polo do camry - będzie jeszcze większa róznica:) > > co nie znaczy że pewnie masz rację > w moim przypadku (użytkownik przytoocznej corolli z ABS:) nie wystąpiła żadna > przesłanka do wymiany czegokolwik poza właśnie typowo eksploatacyjnymi stąd > pewnie niemiarodajna opinia -subiektywna oparta na indywidualnym doświadczeniu > i nim zapewne zafałszowana > > jasne- to żaden dowód na to że rynek sterowników do VW (i raczej uzyłbym Golfa > do porównań:) jest znacznie głębszy -wspierany zarówno przez podaz jak i > popyt:) ale > ale tu wkraczamy w obszar kolejnego mitu(?) pt "bezawaryjność" - ma związek ale > > nie ścisły więc zakończę:) Teraz bedziecie kota ogonem obraca ze to nie ma znaczenia bo japonskie sie nie psuja. Powiem ci tak w Europie sprzedaje co ro prawie 2 mln golfow i jemu pochodnych do tego bardzo wiele podzespolow jest wspolnych dla roznych modeli od vw Lupo przez Transportera po A8 W12 i tak jest od juz wielu lat .Porownaj sobie rynek samochod wuzywanych ile masz na nim 15-30 letnich toyot a ile VW czy mercedesow moze wtedy zrozumiesz dlaczego jest tyle zamienikow .A wy wielbiciele japonczykow zawsze bedziecie widziec powody w niesmiertelnej juz bezawaryjnosci waszych samochodw.Pokaz mi te dowody na ogromna przewage usterkowosci a tym bardziej awaryjnosc samochodow japonkich na niemieckimi.Tylko w ostatnim miesiacu toyota miala 8 akcji serwisowych ,Mazda jest pod tym wzgledem liderem w Niemczech (chociaz teraz juz nie bo wyprzezila ja Toyota).I tak jest za kazdym razem jak kradna Passaty to oznacza ze trafiaja na czesci bo sie psuja ,zawsze znajdzie sie na forum jakis specjalista- analityk ktory nam to wszystko wyjania w sposob nie budzacy watpliwosci co do stanu faktycznego Kazdy madrus jak uslyszy ze Passaty sa najczesciej kradzione juz dorabia sobie teorie ,Nikt nie pomysli ze tego typu statystyki sa do dupy i tak naprawde moga nic nie pokazywac .Chocby brac po uwage ze Passata ma swoja jedna nazwe od 30lat i nie wazne ze wsrod kradzionych Passatow 99% bedzie z lat 80-tych ,wazne zeby nie kupywac passatow bo je kradna najczesciej.Nie wazne tez ze jak ukradna 10 Passatow i jednego Lexusa to w statystykach Passat bedzie najczesciej kradzinym chocby na ulicach stalo ich 1 mln Passatow a ten Lexus to jedeny jaki byl . To samo dotyczy statystyk usterkowosci ale juz o tym pisalem 1000razy a i tan nie dociera. Link Zgłoś
mooj Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 14:57 nie - to było na marginesie, nie chciałem wywoąływac dyskusji na ten temat jako niezawodowy uczestnik rynku, ot uzytkownik samochodu produkcji japońskiej (z wyboru co nie znaczy "z założenia") tylko dodałem wtręt dla mnie osobiście nie miało znaczenia ile kosztuje sterownik ABS 100% wydatków przeznaczonych na czesci było czesciami ekploatacyjnymi nie miałem okazji zauwazyć róznic cen VW i toyoty (oraz zamienników) - w tym segmencie rynku ba! nawet pytanie nie nasunęło mi że udzielając odpowiedzi powinienem rozważać sterownik ABS! to tylko sobiste uwagi, być może niezwiązane z tematem nie czuje się wielbicielem japończyków - zdaje sobie sprawę z wad (jak widac nie wszystkich - chocby koszt czujnika ABS:) co do akcji serwisowych - mało to jest związane z kosztami cześci dopóki nie analizujemy ile to kosztuje producenta -nieprawdaż?:) użytkownik moze brac pod uwage prestiż (spadek ze awaryjne? wzrost ze ktoś o nim myśli?), zajęty czas etc ale nie koszty części:) naprawdę uznaje Twoją przewagę oparta na doświdczeniu, wiedzy, zdolnościach, zaintersowaniach, ja jestem zuczek który chciał kupić samochód co się mało psuje, jest ekonomiczny także w naprawach, jest mało kradziony i mieści się w określonym budżecie:) ponad cztery lata temu wyszło mi że jest to 3letnia corolla made in japan przez cztery lata nie stałem sie wielbicielem ale (opierając się na swoim przypadku , no moze troszke poszerzonym o stycznośc z opiniami znajomych użytkowników różnych marek i model) samochód swe zadania spełnił - przepraszam za przydługą dygresję nie o tym chciałem chciałem Cię zapytac o opinię jak uważasz przy porównywalnych modelach, rocznikach jaki udział wydatków na części ekploatacyjne w ogóle wydatków na części zamienne? czy jednak nie jest tak że te przysłowiowe "klocki" stanowią większość i to zdecydowaną? ozywiscie nie 100% ale czy nie jest tak że bardziej o relacjach kosztów części zamiennych VW/toyota będzie własnie świadczył koszt klocków hamulcowych nie czujnika ABS? znacznie bardziej? że kształtowanie opinii "czesci do japsów sa bardzo drogie bo czujnik ABS jest wielokrotnie drozszy" jest właśnie mitem? jeśli nawet relacja "typowo ekploatacyjne/pozostałe" będzie 75/25 to jelsi "pozostałe" byłyby o 50% droższe to ogółem będzie to niecałe 12% drożej? a co do statystyk kradziezy .. faktycznie są zbyt mało precyzyjne ale na podstawie być może błędnej metodologii dot. kradziezy mówić że statyski usterkowości sa do d...? bo jak jedne "kłamia" to na pewno wszystkie kłamią - tak statystycznie?:) pozdrawiam Link Zgłoś
waskes29 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 15:49 mooj napisał: > > chciałem Cię zapytac o opinię > jak uważasz > przy porównywalnych modelach, rocznikach jaki udział wydatków na części > ekploatacyjne w ogóle wydatków na części zamienne? > > czy jednak nie jest tak że te przysłowiowe "klocki" stanowią większość i to > zdecydowaną? > ozywiscie nie 100% > ale czy nie jest tak że bardziej o relacjach kosztów części zamiennych > VW/toyota będzie własnie świadczył koszt klocków hamulcowych nie czujnika ABS? > znacznie bardziej? > że kształtowanie opinii "czesci do japsów sa bardzo drogie bo czujnik ABS jest > wielokrotnie drozszy" jest właśnie mitem? > > jeśli nawet relacja "typowo ekploatacyjne/pozostałe" będzie 75/25 to > jelsi "pozostałe" byłyby o 50% droższe to ogółem będzie to niecałe 12% drożej? Tu masz racje ,ja napisalem na samym poczatku ze czesci typowo eksploatacyjne sa cenowo porownywalne.Ale trzeba tez brac pod uwage ze sredni wiek samochodow w Polsce wynosi 12 lat(?) nie uwazasz ze nagle te 25 % czesci pozostalych nabiera innego formatu?A nawet dla mlodszych rocznikow ,tak latwo sie mowi dopuki taka sytuacja ze trzeba wydac kilka tys . na naprawe nie spotka nas osobiscie.Wtedy takie niby szczegoly sie zauwaza bo bola.Dlatego o ile dla samochodow stosunkowo mlodych moze nie ma to wielkiego znaczenia to juz dla tych wiekowych ma i to tym wieksze im wiekszy jest wiek przebieg itp. tam sie moze zepsuc juz wszystko- prawda? > a co do statystyk kradziezy .. faktycznie są zbyt mało precyzyjne ale na > podstawie być może błędnej metodologii dot. kradziezy mówić że statyski > usterkowości sa do d...? bo jak jedne "kłamia" to na pewno wszystkie kłamią - > tak statystycznie?:) Ja nie twierdze ze klamia bo pewnie nie klamia ,tylko sa wyjatkowo uproszczone i dowodza raczej czego innego niz tego co powinny przez co ich wartosc tak naprawde jest ograniczona .Najwazniejsze to umiec je czytac i rozumiec. Link Zgłoś
mooj Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 16:06 to jestesmy coraz blizej wykrytalizowania wspólnej opinii (hehe mitu tego czy innego ona nie zastąpi:) z Twoich słów wynika bezpośfednio ze czym starsze auto bierzemy pod uwagę tym bardziej prawdziwe jest stwierdzenie o nizszych kosztach VW czym młodsze tym bardziej prawdziwa jest teza o porównywalnych kosztacg części co do średni wiek samochodu (i przy okazji statystyki): metodologicznie jelsi tym parametrem będziemy ważyć prawdziwośc tezy to przydałoby się zerknąc w statystyczny (dominujący?) wiek VW na polskim rynku i taki sam wiek toyoty -wrzucanie do tego samego wora jes błędem -nieprawdaż?:) gdybyśmy tak robili (operowali jednym średnim wiekiem) to kazdy nabyty i sprowadzony 15 letni VW podwyższałby koszty eksploatacyjne toyoty? co przy zwiększającym się udziale w sprzedazy samochodów nowych toyoty byłoby jeszce bardziej .. mylące:) natomiast porównywanie kosztów z podziałem szczegółowym jest diabelnie trudne (brak danych , trudności z ich opracowaniem) więc pewnie pozostaje wspólna konkluzja (a własciwie kilka) *im starszy japończyk (przynajmniej po przekroczeniu X( 8?10) lat tym bardziej sensowna jest hipoteza że części droższe niż do VW w tym samym wieku ** do pewnego wieku (jakiego? 7lat?8?12?) /przebiegu (?)/ zużycia trudno stwierdzić różnice w kosztach części zamiennych pozdrawiam Link Zgłoś
waskes29 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 16:27 mooj napisał: > to jestesmy coraz blizej wykrytalizowania wspólnej opinii (hehe mitu tego czy > innego ona nie zastąpi:) > > z Twoich słów wynika bezpośfednio ze > czym starsze auto bierzemy pod uwagę tym bardziej prawdziwe jest stwierdzenie o > > nizszych kosztach VW > czym młodsze tym bardziej prawdziwa jest teza o porównywalnych kosztacg części Tu wzgledna zgoda jak najbardziej . > co do średni wiek samochodu (i przy okazji statystyki): > metodologicznie jelsi tym parametrem będziemy ważyć prawdziwośc tezy to > przydałoby się zerknąc w statystyczny (dominujący?) wiek VW na polskim rynku i > taki sam wiek toyoty -wrzucanie do tego samego wora jes błędem -nieprawdaż?:) A jakim bledem ?Przyklad -chce kupic samochod i biore pod uwage Golfa z 92 r i Toyote Corolle o porownywalnych cenach wyjsciowych - gdzie tu jest jakis blad rozumowania i co ma z tym spolnego sredni wiek dla tych marek czy modeli? Ja srednia wieku podalem tylko i wylacznie po to zeby uswiadomic jak wiele osob jezdzi starymi samochodami ,nie widze sensu zeby w tym przypadku rozdzielac to na marki kiedy mowimy o wieku.Jakie ma to tu znaczenie przecietny wiek dla danej marki nie rozumiem ?Jesli bierzemy sie za porownania to punktu widzenia kogos kto posiada lub rozwaza zakup 15 letniego Opla czy VW a Mazdy czy Toyoty -nie mam racji? Jezeli juz to trzeba by rozwazyc nie pod wzg;edem wieku a ceny samochodu chociaz to tez zbedne mieszanie bo nie o to w tym chodzilo. > gdybyśmy tak robili (operowali jednym średnim wiekiem) to kazdy nabyty i > sprowadzony 15 letni VW podwyższałby koszty eksploatacyjne toyoty? > co przy zwiększającym się udziale w sprzedazy samochodów nowych toyoty byłoby > jeszce bardziej .. mylące:) Nie wiem po co ty w to brniesz to nie nic do rzeczy . DLa kogos kogo stac na 15 letni samochod niemiecki nie bedzie alternatywa 5 letni samochod japonski .Nic nie rozumiem po co tu mieszac przecietne wieku . > natomiast porównywanie kosztów z podziałem szczegółowym jest diabelnie trudne > (brak danych , trudności z ich opracowaniem) więc pewnie pozostaje wspólna > konkluzja (a własciwie kilka) > > *im starszy japończyk (przynajmniej po przekroczeniu X( 8?10) lat tym bardziej > sensowna jest hipoteza że części droższe niż do VW w tym samym wieku > > ** do pewnego wieku (jakiego? 7lat?8?12?) /przebiegu (?)/ zużycia trudno > stwierdzić różnice w kosztach części zamiennych > > pozdrawiam Tak mniej wiecej to sie przedstawia ,mozna jeszcze brac pod uwage z e wlasciciele starych samochodow najczesciej posilkuja sie czeciami uzywanymi bo nikt do 20 letniej Mazdy nie kupi nowej skrzyni biegow. I takze w tym przypadku na ceny czesci wplywa ma popularnosc marki /modelu na rynku.Dlatego do prawie kazdego starego VW kupisz silnik czy skrzynie juz za 300zl praktycznie na miejscu a do japonczyka moze wogole byc trudne znalezienie takiego silnika a jak juz to jednak czesto duzo drozej . Link Zgłoś
mooj Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 17:32 dlatego brnę i dlatego w ogóle różnicuję wiek ze podniosłeś problem sredniego wieku samochodu albo próbując opisać zjawisko odnoszące się do grupy posługiwac będziemy się średnimi (to Ty wplotłeś ten czynnik nie ja) albo skupimy się na jednostkowych decyzjach tak czy inaczej zróźnicowanie wydaje się niezbędne , nawet jeśli przyjmiemy że średni wiek samochodu to lat 12;) ja na pewno "mogę się posunąć" tj zmodyfikowac stanowisko pierwotnie prezentowane i ograniczyć hipotezę o bardzo porownywalnych kosztach części do samochodów nie starszych niż powiedzmy 11 lat czyli mniejszości;) rzeczywiście nie rozważałem co dzieje się w przypadku 15letnia corolla vs golf w tym samym wieku i to może jest podstawowa różnica zdan w tym wątku - (żeby tylko:) o czym innym pisaliśmy z założenia Ty o samochodach starszych wymagających znacznie częsciej wymiany podzespołów typu skrzynia biegów czy silnik ja wychodząc z załozenia, że jest pewna granica wikeu/zużycia powyżej której samochód "tańszy"/wydawałoby się mieszczący w okresonym budzecie bedzie po roku- dwóch droższy niż mniej wyekploataowany i o ile czujnik ABS niekoniecznie jest powyżej tej granicy to silnik/skrzynia owszem - dla mnie laika oczywiście:) ale być może dla większości rybnku jest odwrotnie -pwoinnismy skupić się na częściach uzywanych typu silnik za 300zł:) ale wtedy patrz zastrzeżenie z pierwszego postu z tego wątku -ocena nie dotyczy rynku części używanych! dobra długo i metnie pomimo prób więc może krótko podsumowanie: zgoda co do *czym starsze auto bierzemy pod uwagę tym bardziej prawdziwe jest stwierdzenie o niższych kosztach VW **czym młodsze tym bardziej prawdziwa jest teza o porównywalnych kosztacg części (ww ustalone, przedyskutowane ) ***w przypadku samochodów gdzie racjonalnym wyborem jest kupno podzespołów uzywanych (samochody Xletnie i starsze?) "części do japończyków" są (w porównaniu do VW) drogie (***nowe -Twój postulat przyjety przeze mnie bez problemów, wręcz na wiarę) wymaga "jedynie" ustalenia tego X - od jakiego wieku golf92 czyli 14lat i starsze?) Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 03:23 waskes29 napisał: > Tylko w ostatnim miesiacu toyota miala > 8 akcji serwisowych racja ,ale ktos kto utozsamia akcje serwisowe (najczesciej prewencyjne) z awaryjnoscia nie wie o czym mowi jedyny przyklad jaki znam na to ze skutek poprzedza przyczyne ,to taki gdy za trumna pacjenta idzie jego pacjent :-) Link Zgłoś
zgryzliwy1 poprawka 27.07.06, 03:30 bylo : > jedyny przyklad jaki znam na to ze skutek poprzedza przyczyne ,to taki gdy za > trumna pacjenta idzie jego PACJENT :-) mialo byc : > jedyny przyklad jaki znam na to ze skutek poprzedza przyczyne ,to taki gdy za > trumna pacjenta idzie jego LEKARZ :-) Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 09:34 zgryzliwy1 napisał: > waskes29 napisał: > > > Tylko w ostatnim miesiacu toyota miala > > 8 akcji serwisowych > > racja ,ale ktos kto utozsamia akcje serwisowe (najczesciej prewencyjne) z > awaryjnoscia nie wie o czym mowi Mysle ze chodzi tu o spadek jakosci produktow tego fenomenalnego producenta . Fajnie to wyjasniles " najczesciej prewencyjne" . Faktycznie , rdzewiejace silniki w toYotach wymiewnia sie prewencyjnie zanim zardzewieja na max. . Pasy bezpieczenstwa ktore sie odpinaja tez wymienia sie prewencyjnie zanim dojdzie do wypadku . SBC wymienia sie juz jednak bo maja wade fabryczna . Jak to fajnie mozna wszystko interpretowac . > jedyny przyklad jaki znam na to ze skutek poprzedza przyczyne ,to taki gdy za > trumna pacjenta idzie jego pacjent :-) Dobrze ze sie poprawiles ponizej bo za cholere nie moglem pojac o co Ci sie rozchodzi - bo nie o motoryzacje zapewne . Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 21:52 habudzik napisał: > > jedyny przyklad jaki znam na to ze skutek poprzedza przyczyne,to taki gdy > > za trumna pacjenta idzie jego pacjent :-) > Dobrze ze sie poprawiles ponizej bo za cholere nie moglem pojac o co Ci sie > rozchodzi - bo nie o motoryzacje zapewne . to sie zwie analogia - porownanie zaleznosci bron Boze nie brac doslownie ,bo widzisz jakie wnioski z tego wyciagasz :-( Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 22:35 Gdybys napisal poprwanie , nie byloby problemu Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 22:38 a ze walisz byki chcac zablysnac - Twoj problem . Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 03:26 habudzik napisał: > Gdybys napisal poprwanie , nie byloby problemu powaznie ???? poprawka jest 3 min. po poscie a Ty odpowiedziales po 6 godzinach ! nie zauwazyles hehehe widac ze masz problemy - jak to przekupka PS dalej juz sie nie tlumacz Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 03:32 poza srednio rozgarniety jak przeczyta: "jedyny przyklad jaki znam na to ze skutek poprzedza przyczyne,to taki gdy za trumna pacjenta idzie jego ..... " potrafi sobie dopowiedziec odpowiednie slowo w miejscu kropek ,nawet jak jest tam cos blednie wpisane Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 09:42 zgryzliwy1 napisał: > poza srednio rozgarniety jak przeczyta: > > "jedyny przyklad jaki znam na to ze skutek poprzedza przyczyne,to taki gdy > za trumna pacjenta idzie jego ..... " > > potrafi sobie dopowiedziec odpowiednie slowo w miejscu kropek ,nawet jak jest > tam cos blednie wpisane > A Ty potrafisz w miejsce kropek wstawic to co powinno tam byc "Czym gesciej tym......" Dla ulatwienia podpowiem ze to sie mowi do kogos kto sie stasznie tlumaczy . I nie bierz sobie do serca tego co napisalem o bykach . Troche luzu bo strasznie nerwowy jestes . Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 03:03 waskes29 napisał: > Czesci typowo eksploatacyjne rzeczywiscie sa porownywalne dla wszystkich > ale juz bardziej zaawansowane sa zdecydowanie drozsze do japonskich niz > niemieckich i tu nie ma dyskusji kto twierdzi inaczej to nie ma o tym > zadnego pojecia. racja,za te "bardziej zaawansowane" trzeba placic Link Zgłoś
cc_2004 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 10:52 ameryki nikt nie odkryje, jak powtórzy (po raz 10000-ny), że części do niemieckich są wyraźnie tańsze od części do japońskich. Na każdym szrocie leżą sterty części do niemców, francuzów, a czasem i włochów. Z japońcami są dwa problemy: trudno dostępne są te części, które są albo bardzo skomplikowane, albo rzadko ulegają uszkodzeniu. I tradycyjnie plastiki i szkła, ale to już się zrównuje. Materiały eksploatacyjne i dużo elementów np. zawieszenia, blacharskich już można kupić w normalnych cenach. Kiedyś szukałem zderzaka do Suzuki (4 lata temu) i 2 tygodnie nie mogłem znaleźć, a teraz takie zderzaki miałbym ze 4 w ciągy tygodnia. Welcome to EU ;-) Link Zgłoś
edek40 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 13:38 Mit. Moj znajomy prawie rownoczesnie ze mna wymienial srodkowy tlumik i klocki. On w vectrze, a ja w mazdzie. Tlumik vectra 420 zl, mazda 440 zl. Klocki vectra 380 zl, mazda 250 zl. To nie pomylka. Klocki do vectry byly drozsze, a do mazdy kosztowaly dokladnie cztery zlote drozej niz do krajowego fijata sieny. Porownanie sprzed 3 lat oczywiscie ASO. Oryginalne amortyzatory do mazdy 323 na tyl kosztowaly 380 zl. I kupilem je, bo za zamienniki musialbym zaplacic okolo 320-340 zl. Oczywiscie w mazdzie zanotowalem pewne "odpaly". Np ozdobna listwa podreflektorowa - kawalek wygietej blachy kosztuje 870 zl!!! Zamiennik 120 zl. Niestety moja ma te listwe czarna, a zamienniki wystepuje wylacznie srebrne. No coz porzadna, matowa folia samoprzylepna, opalarka i mam "oryginal" za mniejsze pieniadze. Kilka lat temu zamienniki do japoncow byly nieco drozsze niz do europejskich aut. W tej chwili juz nie, co odnotowuje z duza satysfakcja. Nie bez znaczenia jest fakt, ktorego doswiadczam. Otoz naprawde rzadko cos wymieniam w mojej mazdzie. Na przebiegu ponad 120 kkm wymienilem tylko przednie wahacze i tarcze hamulcowe i srodkowy tlumik. Czekaja tylne amorki. A auto ma 11 lat i 240 kkm. Link Zgłoś
carssc Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 15:17 waskes jak zwykle się zacietrzewia i wyciaga kolejne króliki z kapleusza. Mówmy o częściach i elementach eksploatacyjnych, które zużywają się w trakcie eksploatacji. Wyciagasz sterownik ABS na dokładkę z modeli róznych klas. Jesli chodzi o części do silnika: zawory, pierścienie, tłoki, uszczelki itp, jest to ten sam poziom cenowy. To samo dotyczy elementów zawieszenia: wahaczy, łożysk, sworzni itp. Nie wspominam o klockach, filtrach itp Chociaż może powinienem bo w Golfie IV 1.9 TDI KOmbi klocki na przód były w zamiennikach droższe o 200% od klocków do Corolli w ASO. Tak na marginesie po wakacjach będę startował ze sklepem internetowym z cżęsciami :). Link Zgłoś
edek40 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 15:20 Nie czepiaj sie waskesa. To taki sam fanatyk niemieckich aut, jak ja japonskich :) Link Zgłoś
waskes29 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 15:33 carssc napisał: > waskes jak zwykle się zacietrzewia i wyciaga kolejne króliki z kapleusza. Mówmy > > o częściach i elementach eksploatacyjnych, które zużywają się w trakcie > eksploatacji. ----------- Zdaje sie ze bezrozumnie przeczytales lub nie zrobiles tego wogole , sprawdz sobie co napisalem na samym poczatku. Wyciagasz sterownik ABS na dokładkę z modeli róznych klas. Jesli > chodzi o części do silnika: zawory, pierścienie, tłoki, uszczelki itp, jest to > ten sam poziom cenowy. ----------------- Pie..sz tam 5 lat sprzedawalem czesci majac swoj sklep ,jak myslisz ile razy sie gimnastykowalem w poszukiwaniu jakichkolwiek czesci do silnikowych samochodw japonskich ,juz nie wspomne nawet o zamiennikach ale nawet oryginalnych czesci w ASO nie mozna bylo dostac. Tak ,ok znajdz mi tloki do mazdy 323F V6 ,albo do Avensisa 2.2D . I porownaj to z analogicznymi do VR6 I TDI .Porownaj dostepnosc i ceny . Zadzwon popytaj o zestaw tloki pierscienie Passat tdi 130 i Avensis d4d .Albo prosciej to samo mozesz zrobic dla samochodu 15 letniego dowolny silnik Toyoty diesel porownaj z dowolnym silnikiem VW np 1.9d/td. Jak bedzie to juz wiedzial wtedy zabieraj glos -ok? To samo dotyczy elementów zawieszenia: wahaczy, łożysk, > sworzni itp. Nie wspominam o klockach, filtrach itp Chociaż może powinienem bo > w Golfie IV 1.9 TDI KOmbi klocki na przód były w zamiennikach droższe o 200% od > > klocków do Corolli w ASO. I kiedy tak niby bylo? Tak na marginesie po wakacjach będę startował ze > sklepem internetowym z cżęsciami :). To sie dobrze zastanow bo jak narazie nie masz wiedzy w temacie a zapewniam ciebie ze jest tu wyjatkowo potrzebna. Link Zgłoś
carssc Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 26.07.06, 16:01 waskes29 napisał: > carssc napisał: > > > waskes jak zwykle się zacietrzewia i wyciaga kolejne króliki z kapleusza. > > Mówmy > > > > o częściach i elementach eksploatacyjnych, które zużywają się w trakcie > > eksploatacji. > ----------- > Zdaje sie ze bezrozumnie przeczytales lub nie zrobiles tego wogole , sprawdz > > sobie co napisalem na samym poczatku. No więc skoro to napisałeś to po co pieprzysz o sterowniku ABS, ja tylko podkreśliłem, że piszmy o elementach które mają sens, jeśli będziesz chciał to sobie taki sterownik kupisz na używkach i nikt, zapewniam CIę nikt nie pomyśli o nowym. > > > Wyciagasz sterownik ABS na dokładkę z modeli róznych klas. Jesli > > chodzi o części do silnika: zawory, pierścienie, tłoki, uszczelki itp, je > st > to > > ten sam poziom cenowy. > ----------------- > Pie..sz tam 5 lat sprzedawalem czesci majac swoj sklep ,jak myslisz ile > razy sie gimnastykowalem w poszukiwaniu jakichkolwiek czesci do > silnikowych samochodw japonskich ,juz nie wspomne nawet o zamiennikach ale > nawet oryginalnych czesci w ASO nie mozna bylo dostac. > Tak ,ok znajdz mi tloki do mazdy 323F V6 ,albo do Avensisa 2.2D . > I porownaj to z analogicznymi do VR6 I TDI .Porownaj dostepnosc i ceny . > Zadzwon popytaj o zestaw tloki pierscienie Passat tdi 130 i Avensis > d4d .Albo prosciej to samo mozesz zrobic dla samochodu 15 letniego > dowolny silnik Toyoty diesel porownaj z dowolnym silnikiem VW np > 1.9d/td. Jak bedzie to juz wiedzial wtedy zabieraj glos -ok? > > To samo dotyczy elementów zawieszenia: wahaczy, łożysk, > > sworzni itp. Nie wspominam o klockach, filtrach itp Chociaż może powinien > em > bo > > w Golfie IV 1.9 TDI KOmbi klocki na przód były w zamiennikach droższe o 2 > 00% > od > > > > klocków do Corolli w ASO. > > I kiedy tak niby bylo? Odpowiadam dokładnie maj 2002. Nie wiem jak i czym handlowałeś, ja nie mam absolutnie żadnego problemu ze znalezieniem części do japończyków po baaardzo rozsądnych cenach, jak coś potrzebujesz, daj znać :), może jednak dobrze że zaprzestałeś handlu, to a propos tego co poniżej. > > > Tak na marginesie po wakacjach będę startował ze > > sklepem internetowym z cżęsciami :). > > To sie dobrze zastanow bo jak narazie nie masz wiedzy w temacie a > zapewniam ciebie ze jest tu wyjatkowo potrzebna. > > Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 00:23 Jest tak . Oryginalne czesci do japonczykow w ASO sa baaaaaardzo drogie w stosunku do niemieckich . Lepiej wypadaja zamienniki ale wtedy japonski samochod jezdzi na takich samych czesciach jak niemiecki . Oczywiscie zgodnie z zasada (tego forum) te same (co w niemieckim )czesci w japonczyku nie ulegaja zepsuciu. Oto wybrane ceny czesci w ASO Mercedesa : lancuszek pompy olejowej 12.53 katalizator 788.62 klocki hamulcowe 79.32 zacisk 196 szczeki 88.53 cylinderek hamucowy 53.09 beben hamulcowy 68.89 sprezyna przednia 48.27 amortyzator 193.95 klamka 38.58 osuszacz 133.47 wymiennik ciepla 104.75 lozysko 41.79 lozysko alternatora 40.60 Nie sa to czesci regenerowane czy w jakikolwiek sposob niepelnowartosciowe . Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 00:24 Ceny oczy-wiscie w PLN a nie w Euro jakby ktos mogl sobie wymyslece. Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 00:35 Do S-klasy lacznik stablizatora kosztuje 49.22 . Na deser : sensor deszczowy i swiatel do Maybacha cena : 118.20 PLN Link Zgłoś
pudlisko Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 10:07 Ostatnio wymieniałem u siebie w 13 letnim Mitsubishi tarcze hamulcowe z przodu: Zapłaciłem 900zł za zamiennik, oryginał 1400 :( Link Zgłoś
carssc Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 10:57 pudlisko napisał: > Ostatnio wymieniałem u siebie w 13 letnim Mitsubishi tarcze hamulcowe z przodu: > Zapłaciłem 900zł za zamiennik, oryginał 1400 :( sorry, ale te tarcze to ceramiczne???? co to za model? Link Zgłoś
mirmik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 08:15 Nie dziw się. Jakieś dwa lata temu "padł" mi silniczek spryskiwacza w Avensisie, dzwonię do Toyoty, słyszę że jest. Pytam o cenę- ponad 500,-. Tłumaczę że chodzi o silniczek spryskiwacza a nie o odtwarzacz dvd, niestety pan z Toyoty potwierdził cenę: ponad 500,-. Wyciągnąłem ten nieszczęsny drogocenny silniczek, poszedłem do najbliższego serwisu Daewoo i kupiłem bliźniaczo podobny silniczek spryskiwacza do Nubiry. Jedyną modyfikacją jaką trzeba było zrobić to usunięcie nożykiem "cycka" w gnieździe wtyczki. W tym miejscu może ktoś powiedzieć że jak cię stać na Toyotą to na części też. Zgadzam się, tylko nie dajmy się zwariować. Oryginał Toyoty ponad 500,- , oryginał Nubiry 27,- słownie dwadzieścia siedem PLN. Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 16:20 W przypadku Misia jest to zrozumiale . Nie jest on zbyt popularny w nasym kraju. Link Zgłoś
carssc Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 18:36 habudzik napisał: > W przypadku Misia jest to zrozumiale . Nie jest on zbyt popularny w nasym kraju > . dlatego zapytałem jaki to model, bo do większości, w tym i terenówek, tarcze są mniej więcej od 150 do 350 za sztukę, przy czym większość osbówek w okolicach 200zł. Ale faktycznie ASO mitsu ma absurdalne ceny. Link Zgłoś
tkjaaa Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 27.07.06, 22:20 carssc napisał: > dlatego zapytałem jaki to model, bo do większości, w tym i terenówek, tarcze > są mniej więcej od 150 do 350 za sztukę, przy czym większość osbówek w > okolicach 200zł. www.kioto.pl/?mod=katalog&Parent=1193#1193 Link Zgłoś
pudlisko Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 11:10 Najlepsze jest to że to nie żadna terenówka, tylko Colt z 1993r CA0 w wersji GTI (1.8 16V) Okazało się że tarcze do niego nie było w żadnym innym modelu, nawet 1.6 ma inne, żadna Carisma i Galant takich nie miały. Znalazłem w JC za 600zł komplet, podobno kiepskiej jakośći, ale i tak sie okazało że mają tylko w katalogu. Zamówiłem tarcze EBC, bo też podobno robili, ale po 2 tyg czekania okazło się że przyszły tylko klocki (sa takie same jak w eclipskie i galancie), tarcz nie ma nawet u producenta. Kolejne podejście to było sprowadzenie tarcz Black Diamond z UK, no i się udało, mam teraz cięte i wiercone Black Diamondy, nie miałem wyboru... Link Zgłoś
carssc Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 11:34 model nie jest zbyt typowy, podobne katusze przeżywałem kiedys z Corollą GTi bo okazało się, że katalogi nie obejmują modelu w ostatniej ewolucji z większymi tarczami, jednak znalazłem za dość rozsądne pieniądze, pewnie i tutaj dałoby się coś zrobić, ale jak widze za 900zł nabyłeś bardzo porządny zestaw. Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 13:46 Jakby sie sprawie nie przygladac to i tak poopa z tylu . Oryginaly do japonczykow o wiele drozsze , czasami nawet w ASO niedostepne lub czas oczekiwania niesamowity , zamienniki "podstawowe" niznacznie drozsze lub w tej samej cenie ale juz te "mniej podstawowe" tez sporo drozsze . Ogolnie - smutna godzina . Link Zgłoś
carssc Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 14:03 habudzik napisał: > Jakby sie sprawie nie przygladac to i tak poopa z tylu . Oryginaly do > japonczykow o wiele drozsze , czasami nawet w ASO niedostepne lub czas > oczekiwania niesamowity , zamienniki "podstawowe" niznacznie drozsze lub w tej > samej cenie ale juz te "mniej podstawowe" tez sporo drozsze . Ogolnie - smutna > godzina . Kolego Habudzik proponuje abyś porównał sobie ceny części TOYOTY oraz ich dostępność z częściami np VW, mówimy o ASO. Zgodze się, że dostepność zamienników do samochodów z germanii jest wieksza (czytaj: szerszy zakres), jednak dla typowych modeli można znaleźć bez problemu wszelkie elementy eksploatacyjne. A resztę, jak chociażby wspomniany silniczek sprzyskiwacza z pewnością znjadzie się w używkach. Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 16:50 carssc napisał: > Kolego Habudzik proponuje abyś porównał sobie ceny części TOYOTY oraz ich > dostępność z częściami np VW, mówimy o ASO. Zgodze się, że dostepność > zamienników do samochodów z germanii jest wieksza (czytaj: szerszy zakres), > jednak dla typowych modeli można znaleźć bez problemu wszelkie elementy > eksploatacyjne. A resztę, jak chociażby wspomniany silniczek sprzyskiwacza z > pewnością znjadzie się w używkach. Kolego Carssc , nie braliśmy chyb a pod uwage cześci uzywanych czy kupowanych jako kradzione . Zawsze mozna powiedzieć jesszcze że do Avensis mozna cześci sobie w nocy wymontować od sasiada . Nie tedy droga chyba , prawda? Myśle że nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje uzywek czy nocą wymontowanych części do 3-5 letniej toYoty Avensis. Poza takimi skrajnymi przypadkami dostepność jest ograniczona i to znacznie a cena o wiele wyższa . Link Zgłoś
carssc Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 17:05 habudzik napisał: > carssc napisał: > > > Kolego Habudzik proponuje abyś porównał sobie ceny części TOYOTY oraz ich > > > dostępność z częściami np VW, mówimy o ASO. Zgodze się, że dostepność > > zamienników do samochodów z germanii jest wieksza (czytaj: szerszy zakres > ), > > jednak dla typowych modeli można znaleźć bez problemu wszelkie elementy > > eksploatacyjne. A resztę, jak chociażby wspomniany silniczek sprzyskiwacz > a z > > pewnością znjadzie się w używkach. > > Kolego Carssc , nie braliśmy chyb a pod uwage cześci uzywanych czy kupowanych > jako kradzione . Zawsze mozna powiedzieć jesszcze że do Avensis mozna cześci > sobie w nocy wymontować od sasiada . Nie tedy droga chyba , prawda? > Myśle że nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje uzywek czy nocą wymontowanych > części do 3-5 letniej toYoty Avensis. > Poza takimi skrajnymi przypadkami dostepność jest ograniczona i to znacznie a > cena o wiele wyższa . Zapewniam Cię, że wielu tak robi, mówię oczywiście o kupowaniu części używanych, nie o demagogii jaką uprawiasz z kradzieżą części. Jakoś nie zauważasz, że do tego kraju zostały sprowadzone tysiące samochodów z Europy, które stały się częściami. Nie widzę nagannego w kupieniu np. silniczka wycieraczek , czujnika przepustnicy, silniczka spryskiwacza itp. czyli części których wiek nie ma bezpośredniego wpływu na bezpieczeństwo eksploatacji. Nawiasem mówiąc, w zeszłym roku naprawiałem silnik Primery, to że to była Gt to pikuś, ale byłą na dokładkę jeszcze nietypowa bo z kóncówki produkcji z licznymi zmianami. Wszystkie części w tym nietypowe zawory były dostępne w zamiennikach. Masz zbyt duży uraz na tle japończyków i wszędzie szukasz dziury w całym. Wyluzuj. Jeżdzisz A klasą, martw się ile będzie kosztowała naprawa tylnego zawieszenia, nawet w zaminnikach. Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 17:23 Dostepność części zarówno z ASO jak i zamienników jest słąba . Ceny jescze sładbsze a to ze ludziska z braku pieniędzy kupują używki czy kradzione nie zmienia tego faktu . Nie szukam dziury w całym bo tu całego nie ma tylko same dziury . Powyzej przytoczyli Ci przykłady gdy cześci zamienniki lub oryginały sa sporo drozsze. Właśnie podałem Ci przykładowe ceny w ASO Mercedesa i jak uważnie przeczytasz to się zorientujesz że są one tak tanie jak zamienniki. Moge zatem sobie remontowac do woli bo to naprawde okazyjne ceny . Link Zgłoś
carssc Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 17:28 habudzik napisał: > Dostepność części zarówno z ASO jak i zamienników jest słąba . Ceny jescze > sładbsze a to ze ludziska z braku pieniędzy kupują używki czy kradzione nie > zmienia tego faktu . Nie szukam dziury w całym bo tu całego nie ma tylko same > dziury . Powyzej przytoczyli Ci przykłady gdy cześci zamienniki lub oryginały > sa sporo drozsze. > Właśnie podałem Ci przykładowe ceny w ASO Mercedesa i jak uważnie przeczytasz > to się zorientujesz że są one tak tanie jak zamienniki. Moge zatem sobie > remontowac do woli bo to naprawde okazyjne ceny . Ponieważ ja naprawiam japończyki to moge powiedzieć spokojnie, że też mogę je remontować do woli, wszystkie elementy hamulców, zawieszenia czy eksploatacyjne mam w bardzo dobrych cenach, dotępne bez problemu, oczywiście wiesz lepiej jak jest z dostępnością, chociaż już kiedyś było uzgodnione, że jeśli chodzi o znajomość techniki i naprawianie samochodu to możesz jednak tylko popatrzeć. Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 17:56 carssc napisał: > Ponieważ ja naprawiam japończyki to moge powiedzieć spokojnie, że też mogę je > remontować do woli, wszystkie elementy hamulców, zawieszenia czy eksploatacyjne > > mam w bardzo dobrych cenach, dotępne bez problemu, oczywiście wiesz lepiej jak > jest z dostępnością, chociaż już kiedyś było uzgodnione, że jeśli chodzi o > znajomość techniki i naprawianie samochodu to możesz jednak tylko popatrzeć. I dalej to podtrzymuje ze się nie znam na technice naprawy samochodu . Nie trzeba sie jednak na tym znać by stwierdzić ile kosztuje ta sama część do japończyka i do np VW . Nie trzeba sie tez znać na ( nazwijmy umownie ) tecnice by zadzwonić do ASO czy innego sklepu sprzedającego zamienniki do japsów i zapytać ile tygodni czekać musze na dana część. Link Zgłoś
carssc Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 20:46 habudzik napisał: > I dalej to podtrzymuje ze się nie znam na technice naprawy samochodu . Nie > trzeba sie jednak na tym znać by stwierdzić ile kosztuje ta sama część do > japończyka i do np VW . Nie trzeba sie tez znać na ( nazwijmy umownie ) > tecnice by zadzwonić do ASO czy innego sklepu sprzedającego zamienniki do > japsów i zapytać ile tygodni czekać musze na dana część. No więc zrób to. Nie wiem gdzie Ty chcesz dzwonić, ale ja mam części od ręki. I jak napisałem po bardzo przystępnych cenach. Co możesz wiedzieć o zapotrzebowaniu na częsci jesli nie masz do czynienia z samochodami. Chyba, że to taka wiedza jedna pani drugiej pani, a to już rozumiem, stąd też pomysł na drogie części. Wyluzuj jak powiedziałem, gdyż ASO VW są droższe niż TOYOTY, a o dostępności części mogą tylko pomarzyć jak TOYKA, z kolei Mitsubishi to kompletna tragedia nie wspominając o Mazdzie. Dla porównania napiszę Ci ceny kilku elementów w kolejności tarcza hamulcowa/sworzeń wahacza dół/łożysko koła przedniego. Ceny zamienników. Golf 127/39/214 Corolla 84/42/105 Astra 89/40/124 nie wziąłem pod uwagę najnowszych modeli, te zresztą jeżdża do serwisu, a zresztą do nich jeszcze w zamiennikach bywa różnie. Miłego wieczoru. Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 21:13 Jak to nie mam doczynienia z samochodami ? Do każdego są potrzebne kiedyś części a jak sam napisałes do nowych modeli japońszczyzny różnie z nimi bywa . Łozysko do Corolli u Ciebie kosztuje 105 PLN jako zamiennik a w ASO w Mercedesie lozysko kosztuje 41.79 PLN Ile kosztuje u Ciebie ten nieszczęsny silniczek wycieraczek do Avensis ? Oczywiście zamiennik a nie używka czy kradziony . Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 23:26 juz czas na konkluzje : czesci do japoncow sa mniej dostepne bo sie mniej psuja niz niemieckie a lepsza jakosc i mniejsza dostepnosc to wieksza cena - normalny rynek - to wprost wynika tez z Twoich stwierdzen ,tylko nie masz odwagi tego nazwac wolisz jak przekupa na targu gadac jedno i to samo habudzik - no i skoncz te schody ,bo zadyszki dostaniesz :-) Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 28.07.06, 23:51 Jak wolisz , idac targowym tokiem myslenia , u nas owoc granatu jest ciezej dostepny i drozszy od jablka ale cena absolutnie nie przeklada sie na jakosc . Na poludniu Europy jablka sa zas najdrozszymi owocami chyba i wcale nie dlatego ze przewiezione z Polski zyakuja na jakosci po przekroczeniu granicy . Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 29.07.06, 00:20 habudzik napisał: > Jak wolisz , idac targowym tokiem myslenia , u nas owoc granatu jest ciezej > dostepny i drozszy od jablka ale cena absolutnie nie przeklada sie na jakosc . to porownanie jest do niczego ,czyli do D.U.P.Y jak ktos ( czyt. habudzik ) mysli ze podaz ,popyt i jakosc to jedyne czynnki warunkujace cene ...to potem mu takie "targowe" teksty wychodza uhahaha Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 29.07.06, 00:31 Alez ja wcale tak nie mysle . Czesc do takiej kilkul etniej toYoty jest droga , nikt normalny nie kupi za 500PLN silniczka do spryskiwacza tylko bedzie rozsadnie kombinowal aby kupic uzywany , kradziony czy tak jak kolega wyzej od innego samochodu . Nikt nie kupuje bo nikt nie chce przeplacac a sciagniecie oryginalnej czesci w ilosci 1-2 egz. kosztuje sporo wiecej pieniedzy , to rarytas . Kolko sie zamyka . jak bedzie wiecej w Polsce fabryk z czesciami do japsow to i ceny spadna i klient sie zainteresuje Bylem w hurtowni budowlanej i chcialem kupic cos na budowe a facet do mnie " panie to bedzie strasznie kosztowalo bo nikt tego nie kupuje kazdy szuka czegos taniego " Link Zgłoś
carssc Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 29.07.06, 09:18 habudzik napisał: > Jak to nie mam doczynienia z samochodami ? Do każdego są potrzebne kiedyś > części a jak sam napisałes do nowych modeli japońszczyzny różnie z nimi bywa . > Łozysko do Corolli u Ciebie kosztuje 105 PLN jako zamiennik a w ASO w > Mercedesie lozysko kosztuje 41.79 PLN > Ile kosztuje u Ciebie ten nieszczęsny silniczek wycieraczek do Avensis ? > Oczywiście zamiennik a nie używka czy kradziony . Zadam pytanie, czy napisana przez Ciebie cena dotyczy łożyska koła przedniego do A - klasy? Nie zajmuję się takimi elementami jak silniczki, nie są to dla mnie elementy do klasycznego serwisu, jak ktoś chce to wtedy poszukuję, ale tak jak napisałem mam swoich dostawców z Anglii więc nie korzystam z żadnych zamienników. Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 29.07.06, 10:07 carssc napisał: > > Zadam pytanie, czy napisana przez Ciebie cena dotyczy łożyska koła przedniego > do A - klasy? Tak do A klasy , natomias do E klasy kosztuje 76.87pln > Nie zajmuję się takimi elementami jak silniczki, nie są to dla mnie elementy do > > klasycznego serwisu, Czyli u Ciebie nikt nie kupi owego silniczka ani za 500pln ani za 50pln . I tak jest w wielu sklepach , dlatego te czesci sa slabo dostepne albo b. drogie . Link Zgłoś
carssc Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 29.07.06, 16:49 habudzik napisał: > carssc napisał: > > > > Zadam pytanie, czy napisana przez Ciebie cena dotyczy łożyska koła przedn > iego > > do A - klasy? > > Tak do A klasy , natomias do E klasy kosztuje 76.87pln > > > > Nie zajmuję się takimi elementami jak silniczki, nie są to dla mnie eleme > nty do > > > > klasycznego serwisu, > > Czyli u Ciebie nikt nie kupi owego silniczka ani za 500pln ani za 50pln . I tak > jest w wielu sklepach , dlatego te czesci sa slabo dostepne albo b. drogie . No cała różnica jest w tym, że żaden z samochodów które obsługuję, miomo nawet skończenia pełnoletności co niektóre, ni potrzebował takiego elementu. Gdyby była potrzeba miałbym używany, od 20-50zł. Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 29.07.06, 17:06 carssc napisał: > No cała różnica jest w tym, że żaden z samochodów które obsługuję, miomo nawet > skończenia pełnoletności co niektóre, ni potrzebował takiego elementu. Gdyby > była potrzeba miałbym używany, od 20-50zł. Mysle ze w pelnoletnim samochodzie silniczek wycieracze to cos o czym sie wcale nie pamieta. Nie od zawsze jezdze nowymi i jak mialem wiekowe samochody to sobie doopy silniczkami nie zawracalem. Ruszal sie z miejsca to juz sukces byl . Link Zgłoś
carssc Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 29.07.06, 17:53 habudzik napisał: > Mysle ze w pelnoletnim samochodzie silniczek wycieracze to cos o czym sie wcale > nie pamieta. CZasem nie rozumiem co chcesz powiedzieć. Oczywiście, że się nie pamięta jak działa, a wtedy nie jest potrzebny nowy (czytaj kolejny). Nie od zawsze jezdze nowymi i jak mialem wiekowe samochody to sobi > e > doopy silniczkami nie zawracalem. Pewnie, jak nie miałeś to jeździłeś z zapaćkanymi szybami. Spryskiwacz albo działa właściwie albo jest do wymiany, proste. Dla ułatwienia dodam, że spryskiwacz to tylko przykład. W ten sposób należałoby potraktować całe mnóstwo osprzętu. Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 29.07.06, 18:18 carssc napisał: > Dla ułatwienia dodam, że spryskiwacz to tylko przykład. W ten sposób należałoby > > potraktować całe mnóstwo osprzętu. Nooo wlasnieee ! Mnostwo osprzetu ktorego nie masz u siebie w sklepie a w ASO kosztuje 500pln lub jest specjalnie sprowadzany na zamowienie . Duperele a kosztuja majatek , takie sa wlasnie japonczyki w eXploatacji . Albo posilkujesz sie osprzetem od innej marki albo bulisz . Link Zgłoś
carssc Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 29.07.06, 18:45 habudzik napisał: > carssc napisał: > > > > Dla ułatwienia dodam, że spryskiwacz to tylko przykład. W ten sposób nale > żałoby > > > > potraktować całe mnóstwo osprzętu. > > Nooo wlasnieee ! Mnostwo osprzetu ktorego nie masz u siebie w sklepie a w ASO > kosztuje 500pln lub jest specjalnie sprowadzany na zamowienie . Duperele a > kosztuja majatek , takie sa wlasnie japonczyki w eXploatacji . Albo posilkujesz > sie osprzetem od innej marki albo bulisz . Pisanie z Tobą o czymkolwiek jest bezcelowe. Nie nauczysz się nigy rozumieć tekstu pisanego, jesli zdania traktujesz wybiórczo, bez zrozumienia treści całego postu, co więcej należałoby mieć w pamięcie kilka postów wcześniejszych. Kolejny raz się o tym przekonałem. Co więcej niestety w każdym z Twoich postów wychodzi indolencja techniczna. No cóż, w tym narodzie wtórny analfabetyzm jest dość powszechny. Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 29.07.06, 20:46 No przeciez sam napisales ze silniczek spryskiwacza to tylko przyklad czesci ktorej nie ma u Ciebie bo to nie osprzet typowo serwisowy . Napisales takze ze w ten sposob nalezaloby cale mnostwo osprzetu .Oznacza to ze klient ktory potrzebuje czegos podobnego u Ciebie sie nie zaopatrzy tak czy inaczej . Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 30.07.06, 00:23 carssc napisał: > Zadam pytanie, czy napisana przez Ciebie cena dotyczy łożyska koła przedniego > do A - klasy? Jak chcesz to moge Cie "dobic" cenami innych podzespolow , czy jak tam sie to nazywa , ktore w ASO Mercedesa wypadaja taniej niz u Ciebie zamienniki sprowadzane z niewiadomego zrodla z Anglii . > Nie zajmuję się takimi elementami jak silniczki, nie są to dla mnie elementy do > > klasycznego serwisu, jak ktoś chce to wtedy poszukuję, ale tak jak napisałem > mam swoich dostawców z Anglii więc nie korzystam z żadnych zamienników. Roznica polega na tym ze do niemieckich czy wloskich i franskich mozna dostac latwiej niz do japonskich bez wzgledu na to czy jest to czesc bardziej "klasyczna" w serwisie czy mniej Link Zgłoś
mobile5 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 30.07.06, 00:31 habudzik napisał: > carssc napisał: > > > > Zadam pytanie, czy napisana przez Ciebie cena dotyczy łożyska koła przedn > iego > > do A - klasy? > > Jak chcesz to moge Cie "dobic" cenami innych podzespolow , czy jak tam sie to > nazywa , ktore w ASO Mercedesa wypadaja taniej niz u Ciebie zamienniki Jakieś tanie auto ta A-classe Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 30.07.06, 00:53 mobile5 napisał: > Jakieś tanie auto ta A-classe To nie tylko A klasa ale i cala reszta . A to pikus . Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 31.07.06, 13:32 carssc napisał: > > Dla porównania napiszę Ci ceny kilku elementów w kolejności tarcza > hamulcowa/sworzeń wahacza dół/łożysko koła przedniego. Ceny zamienników. > > Golf 127/39/214 > Corolla 84/42/105 > Astra 89/40/124 Do Bory Octavii i Toledo tarcza ham. przednia 72PLN Dostawa w 24h Lozysko tez 72 i 75.40 PLN Link Zgłoś
niknejm Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 31.07.06, 15:11 habudzik napisał: > carssc napisał: > > > > > Dla porównania napiszę Ci ceny kilku elementów w kolejności tarcza > > hamulcowa/sworzeń wahacza dół/łożysko koła przedniego. Ceny zamienników. > > > > Golf 127/39/214 > > Corolla 84/42/105 > > Astra 89/40/124 > > Do Bory Octavii i Toledo tarcza ham. przednia 72PLN Hi hi, jakiego producenta? 'Jasiek&Czesiek kąpany'? ;-) Bo chyba nie ATE czy podobnego producenta... A potem ludziska się dziwią, że nowiuśkie tarcze zwichrowały im się po tygodniu używania. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
habudzik Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 31.07.06, 15:42 niknejm napisał: > Hi hi, jakiego producenta? 'Jasiek&Czesiek kąpany'? ;-) Bo chyba nie ATE czy > podobnego producenta... > A potem ludziska się dziwią, że nowiuśkie tarcze zwichrowały im się po tygodniu > > używania. Nie wiem czy wiedziales czy strzeliles i trafiles ale faktycznie producewntem jest jakies JC . Sama cena odstrasza . Najwazniejsze jest ze do Corolli kosztuja 127 PLN tego samego "producenta" w tym samym sklepie . Oczy-wiscie ja bym nigdy czegos takiego nie zlozyl ale chodzilo mi tylko o fakt roznicy w cenie . Link Zgłoś
pack3t Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 30.07.06, 17:27 Stereotyp jak za czasów PRL-u. Sprawdź ceny częśći np. do Almery. Link Zgłoś
pack3t Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 30.07.06, 17:28 Stereotyp jak za czasów PRL-u. Sprawdź ceny części np. do Almery. Link Zgłoś
carssc Jak Habudzik rzeczywistość nagina 31.07.06, 09:18 Obrońca ucisnionych aut niemieckich, nasz forumowy pogromca aut Japońskich posługuje się demagogią i naciągactwem. Poniżej link do sprawdzenia. Ceny podane przez niego, są cenami wyprzedaży w zacnej Niemieckiej marce, gdyż nikt przy zdrowych zmysłach kupować tego nie chciał. Jak ktoś ma ochotę może tam pogmerać i sprawdzić ceny Habudzika. www.czesci.mercedes-benz.pl/?action=Page&page=partsList sorry ale nie wiem jak tu wkleja się adres aby linkowało się od razu warto chociażby sprawdzić cenę amortyzatora do niezmiernie skomplikowanego zawieszenia A klasy, ponad 600zł. Na wyprzedaży rzeczywiście można znaleźć różne przyjemne ceny, ale to nie tylko w mercedesie tak jest. Żałosne jak trzeba być zaślepionym. Habudzik obudź się. Link Zgłoś
habudzik Re: Jak Habudzik rzeczywistość nagina 31.07.06, 09:45 A jakie to ma znaczenie co jest napisane . Promocja , wyprzedaz , 99.9% ulgi czy jeszcze pare innych . Wazne ze czesc jest pelnowartosciowa , z wiadomego zrodla poprostu oryginalna i juz . Ma swoj numer katalogowy nie jest uzywana ani kradziona , wiec o co chodzi ? Teraz jest mnostwo wyprzedazy odzienia letniego po 30% tego co kosztowalo jeszcze 2 miesiace temu . Czy te ciuchy sa gorsze bo maja cene wyprzdazy ? Link Zgłoś
habudzik Re: Jak Habudzik rzeczywistość nagina 31.07.06, 09:47 I jescze ci ja do domu przysla . Promocje i wyprzedaze sa wszedzie , nawet toYota ma promocyjna cena na wymiane oleju . www.toyota.pl/u235/navi/100885/;jsessionid=6020ECF408B8BB20288955A13ABAD69E czy cos w tym jest nie tak??? Link Zgłoś
carssc Re: Jak Habudzik rzeczywistość nagina 31.07.06, 09:56 habudzik napisał: > I jescze ci ja do domu przysla . Promocje i wyprzedaze sa wszedzie , nawet > toYota ma promocyjna cena na wymiane oleju . > www.toyota.pl/u235/navi/100885/;jsessionid=6020ECF408B8BB20288955A13ABAD69E > czy cos w tym jest nie tak??? Udajesz, czy upał Ci zaszkodził. Dziś już nie tak gorąco. Jak się wyprzedaż skończy to ceny są normalne, z katalogu, jakby nieco inne, tak ze 3-4 razy wyższe. :)))) Link Zgłoś
habudzik Re: Jak Habudzik rzeczywistość nagina 31.07.06, 10:04 carssc napisał: > Udajesz, czy upał Ci zaszkodził. Dziś już nie tak gorąco. Jak się wyprzedaż > skończy to ceny są normalne, z katalogu, jakby nieco inne, tak ze 3-4 razy > wyższe. :)))) Ta wyprzedaz jest od kiedy ja mam samochod ( wtedy zaczalem sprawdzac ) i bedzie caly czas bo to taki chwyt . Wejdziesz na ta strone za pol roku i kupisz dokladnie to samo w podonie niskiej cenie . Link Zgłoś
carssc Re: Jak Habudzik rzeczywistość nagina 31.07.06, 09:54 habudzik napisał: > A jakie to ma znaczenie co jest napisane . Promocja , wyprzedaz , 99.9% ulgi cz > y > jeszcze pare innych . Wazne ze czesc jest pelnowartosciowa , z wiadomego zrodla > poprostu oryginalna i juz . Ma swoj numer katalogowy nie jest uzywana ani > kradziona , wiec o co chodzi ? Teraz jest mnostwo wyprzedazy odzienia letniego > po 30% tego co kosztowalo jeszcze 2 miesiace temu . Czy te ciuchy sa gorsze bo > maja cene wyprzdazy ? Każdy, kto teraz przeczyta co napiszesz, umrze ze smiechu. Każda firma organizuje co jakiś czas wyprzedaż i za grosze można nabyć sporo ciekawych rzeczy. Tylko przeciętny użytkownik jak pojedzie do serwisu boleśnie zetknie się z rzeczywistością. Z Twoich postów jasno wynikało, że są to standardowe ceny Mercedesa i jakie tanie są części w ASO Mesia. Więc dzięki temu linkowi każdy może się przekonać, że standard jest nieco inny i stąd wyprzedaż. Nie ośmieszaj się dalej. Link Zgłoś
habudzik Re: Jak Habudzik rzeczywistość nagina 31.07.06, 10:01 Nic o standardzie nie wspomnialem tylko o tym ze mozna oryginaly nabyc w ASO i to szybko i sprawnie bez szukania jezdzenia i kombinowania . Nie trzeba kupawac zamiennikow , uzywanych czy kradziaonych wszystko oryginalne , pelnowartosciowe i w ciagu 48 h w domciu . Czego chcesz wiecej ? Link Zgłoś
carssc Re: Jak Habudzik rzeczywistość nagina 31.07.06, 10:16 habudzik napisał: > Nic o standardzie nie wspomnialem tylko o tym ze mozna oryginaly nabyc w ASO i > to szybko i sprawnie bez szukania jezdzenia i kombinowania . Nie trzeba kupawac > zamiennikow , uzywanych czy kradziaonych wszystko oryginalne , pelnowartosciowe > i w ciagu 48 h w domciu . Czego chcesz wiecej ? Ty naprawdę nie rozumiesz słowa pisanego. Dyskusji koniec bo szkoda czasu. Jak ktoś sprawdzi całość tej wymiany zdań, będzie miał niezły ubaw z Ciebie. Link Zgłoś
habudzik Re: Jak Habudzik rzeczywistość nagina 31.07.06, 10:21 carssc napisał: > habudzik napisał: > > > Nic o standardzie nie wspomnialem tylko o tym ze mozna oryginaly nabyc w > ASO i > > to szybko i sprawnie bez szukania jezdzenia i kombinowania . Nie trzeba > kupawac > > zamiennikow , uzywanych czy kradziaonych wszystko oryginalne , > pelnowartosciowe > > i w ciagu 48 h w domciu . Czego chcesz wiecej ? > > Ty naprawdę nie rozumiesz słowa pisanego. Dyskusji koniec bo szkoda czasu. Jak > ktoś sprawdzi całość tej wymiany zdań, będzie miał niezły ubaw z Ciebie. Nie rozumiem o co Ci qrwa chodzi . Czesci sa - sa , tanie - tanie , latwo dostepne - latwo , oryginaly - oryginaly . Przywioza do domu , udziela porady i malo za to zaplacisz . Na nic nie czekasz . Znasz jakies lepsze rozwiazanie ? Link Zgłoś
habudzik Re: Jak Habudzik rzeczywistość nagina 31.07.06, 10:26 Za plyn hamulcowy zaplacielem ~40pln a za olej Castrol SLX - 0 W30 233 za 5litrow Kupisz go gdzies taniej lub w tej cenie ? Link Zgłoś
chris62 Re: czesci zamienne do japonczyków, mit ze drogie 31.07.06, 10:46 Kolejne głupie genralizowanie narodowościowe bez sensu. Ja dam tylko przykład z mojego auta co prawda francuskiego ale z innymi może być podobnie. Scenic 1998 vs Scenic 1999 - silniki 2 litry. Wymiana rozrządu (pasek + rolki z robocizną w tym samym warsztacie)300 vs 1300 PLN. Tylko rok róznicy a róznica 1000 PLN i to poza ASO. Jak widać różnica dotyczy tego samego producenta tylko auta bardzo popularne zresztą różnią się liftingiem no i to "tylko" robi różnicę. Liczy sięklasa samochodu i jego parametry a nie z jakiego kraju pochodzi. Do sportowego cuda prawie wszystko będzie droższe niżdo zwykłej seryjnej wytłoczki. Link Zgłoś