Dodaj do ulubionych

Najlepiej obsluguja "u Lexusa"

27.07.06, 19:42
Tak zawsze bylo, jest i bedzie.

Data publikacji: 2006-07-27 14:34:11
Jak wynika z najnowszego raportu opublikowanego przez znaną firmę analityczną
JD Power & Associates, spośród amerykańskich klientów najbardziej zadowoleni
z obsługi w sieci dealerskiej są właściciele aut marki Lexus. Na kolejnych
miejscach uplasowały się rodzime firmy Buick oraz Cadillac.
Lexus - jako najlepsza marka zestawienia - awansowała na pozycję lidera z
czwartego miejsca, zdobywszy 912 punktów na 1 000 możliwych.

Badanie uwzględnia sześć różnych aspektów związanych z obsługą w punktach
sieci dealerskiej, m.in. wrażenia z popytu w salonie, jakość usług oraz
przyjazne nastawienie wobec klienta. Pod uwagę wzięto doświadczenia około
79,5 tys. użytkowników pojazdów z lat 2003-05, którzy oddawali swoje auta do
serwisowania w ciągu trzech pierwszych lat eksploatacji.

Oto lista wszystkich marek, które w zestawieniu uzyskały wynik powyżej
średniej dla całej branży, czyli 873 punkty:
1. Lexus 912
2. Buick 911
3. Cadillac 909
4. Jaguar 908
5. Lincoln 906
6. Mercury 905
7. Saturn 904
8. Pontiac 903
9. Audi 890
10. MINI 890
11. Volvo 890
12. Acura 889
Chevrolet 887
Infiniti 887
Porsche 887
16. BMW 884
17. Honda 883
18. HUMMER 882
19. Saab 880
20. GMC 879
Obserwuj wątek
    • habudzik Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 28.07.06, 00:33
      Ojojjoj , stezenie wielkiej wagi .
      --
    • habudzik Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 28.07.06, 00:39
      Czy jest jakakolwiek dziedzina w ktorej Lexus nie wygrywa u JD Powers ???
      Inaczej zapytam , czy jest poza Ameryka jakiekolwiek badanie ktore choc na 1mm
      zbliza sie do tego co podaje JDP ??? Ktos zadaje sobie wiele trudu aby
      uswiadomic nam kto jest najlepszy . Czy w Ameryce trzeba kazdemu obywatelowi raz
      w tygodniu przypominac ze zawsze Lexus wygrywa , on sam juz o tym nie wie ?
      • zgryzliwy1 Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 28.07.06, 03:47
        a na Twoja chorobe nie ma lekarstwa ?
        • red_qublik Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 28.07.06, 04:43
          zgryzliwy1 napisał:

> a na Twoja chorobe nie ma lekarstwa ?

jest, bardzo proste i skuteczne i to na dodatego dziala we wszystkich
          przypadkach i stadiach choroby - wystarczajaco duzo kasy abu kupic lexusa.

bez.odbioru
          • habudzik Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 28.07.06, 23:54
            red_qublik napisał:

> zgryzliwy1 napisał:
            >
            > > a na Twoja chorobe nie ma lekarstwa ?
            >
            > jest, bardzo proste i skuteczne i to na dodatego dziala we wszystkich
            > przypadkach i stadiach choroby - wystarczajaco duzo kasy abu kupic lexusa.

Nie jest az tak drogi ale za to nadrabia cena czesci i przegladow .

• red_qublik Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 29.07.06, 03:56
              mnie na lexusa nie stac, i pewnie dlugo nie bedzie. owszem moglbym wyjechac
              jutro z salonu IS i nawet mialbym kase aby go splacic, ale odbylo by sie to
              kosztem innych przyjemnosci. dlatego jezdze starym dodgem.
              wiem tez ze nie patrze na ceny czesci do mojego auta - a to oznacza ze mnie na
              nie stac. wiec tak sobie mysle ze jak ktos kupuje lexusa za kilkadziesiat kola
              euro to te ceny przegladow go nie wiele wzruszaja, przeciwnie do uzyrkownika
              poloneza, ten wie ile kosztyje przeglad S klasse i ze wlasnie z tego powodu by
              go nie kupil.

bez.odbioru
              • habudzik Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 29.07.06, 09:01
                red_qublik napisał:
                wiec tak sobie mysle ze jak ktos kupuje lexusa za kilkadziesiat kola
                > euro to te ceny przegladow go nie wiele wzruszaja, przeciwnie do uzyrkownika
                > poloneza, ten wie ile kosztyje przeglad S klasse i ze wlasnie z tego powodu by
                > go nie kupil.

Lexus nie jest konkurencja dla S-klasy to raz a dwa to wiesz ile kosztuje
                przeglad S-klasy??? Z odbiorem.
                • red_qublik Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 29.07.06, 16:28
                  habudzik napisał:
                  > Lexus nie jest konkurencja dla S-klasy to raz a dwa to wiesz ile kosztuje
                  > przeglad S-klasy??? Z odbiorem.

OK, udowodniles mi ze sie na autach luxusowych o wartosci moich 10 letnich
                  oszczednosci nie znam. masz racje, niewiele o nich wiem. tak samo jak nie wiele
                  wiem o rolexach i garniturach od armaniego. nie stac mnie na to i dlatego ten
                  swiat dla mnie nie istnieje.
                  w swojej wypowiedzi staralem sie podkreslic fakt, ze paplanie o kosztach
                  utzrymania aut z najwyzszej polki ma niewielki sens, gdyz nie sa one dla ludzi
                  ktorzy takimi "pie..mi" sie przejmuja do tego stopnia aby nie kupic tego
                  auta. myslisz ze klient ktory chce kupic S lub 7 bierze do reki cennik
                  przegladow i na jego podstawie dokonuje wyboru?

jak juz wiele razy udowadniales na tym forum, europa nie lubi lexusa, tylko w
                  USA moze sie takie gowno sprzedawac. otoz wlasnie w USA S klasse jest
                  porownywane do Lexusa LS. zaraz napiszesz ze tak byc nie powinno, ale ktoz z
                  nabywcow lexusa by sie liczyl z taka opinia.

www.edmunds.com/new/2007/mercedesbenz/sclass/100687469/comparelanding.html

p.s. znam osobe ktora jezdzila kilka lat ML, sprzedala go z powodu klopotliwych
                  i kosztownych awarii i kupila sobie RX. tak wiec mercedes konkuruje z lexusem,
                  a nam szarym polaczkom i tak jeszcze do tego daleko.

bez.odbioru
                  • habudzik Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 29.07.06, 16:40
                    red_qublik napisał:

> OK, udowodniles mi ze sie na autach luxusowych o wartosci moich 10 letnich
                    > oszczednosci nie znam. masz racje, niewiele o nich wiem. tak samo jak nie wiele
                    >
                    > wiem o rolexach i garniturach od armaniego. nie stac mnie na to i dlatego ten
                    > swiat dla mnie nie istnieje.

Mnie tez na nie nie stac ale chociaz sobie na nie popatrze.

> w swojej wypowiedzi staralem sie podkreslic fakt, ze paplanie o kosztach
                    > utzrymania aut z najwyzszej polki ma niewielki sens, gdyz nie sa one dla ludzi
                    > ktorzy takimi "pie..mi" sie przejmuja do tego stopnia aby nie kupic tego
                    > auta. myslisz ze klient ktory chce kupic S lub 7 bierze do reki cennik
                    > przegladow i na jego podstawie dokonuje wyboru?

I tu sie z Toba zgodze , potencjalny klient nie zaglada w cennik ( tak mi sie
                    wydaje przynajmniej )

>
                    > jak juz wiele razy udowadniales na tym forum, europa nie lubi lexusa, tylko w
                    > USA moze sie takie gowno sprzedawac.

Naprawde nigy o Lexusie nie myslalem jak o goownie tylko dla podkrecenia rozmowy
                    tak go zwe i to mi sie udaje bo wszyscy dostaja piany .

otoz wlasnie w USA S klasse jest
                    > porownywane do Lexusa LS. zaraz napiszesz ze tak byc nie powinno, ale ktoz z
                    > nabywcow lexusa by sie liczyl z taka opinia.

Ano nie powinno tak byc . Lexus nie jest samochodem luksusowym i prestizowym .
                    My biedne Polaczki tak na niego patrzymy ale taki on nie jest . Dla nas
                    ujezdzajacych 10 letnie lub starsze samochody taki leksus to szczyt szczytow ale
                    to tylko dla takich jak my . Amerykanie inaczej go postrzegaja , jako dobry
                    zamiennik ich motoryzacyjnych pomyslow.

• red_qublik Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 29.07.06, 17:34
                      habudzik napisał:
                      > Ano nie powinno tak byc . Lexus nie jest samochodem luksusowym i prestizowym .
                      > My biedne Polaczki tak na niego patrzymy ale taki on nie jest . Dla nas
                      > ujezdzajacych 10 letnie lub starsze samochody taki leksus to szczyt szczytow
                      al
                      > e
                      > to tylko dla takich jak my . Amerykanie inaczej go postrzegaja , jako dobry
                      > zamiennik ich motoryzacyjnych pomyslow.
                      >

rozni sie rynek motoryzacyjny w USA od tego w europie, ale slabej pozycji
                      luksusowych marek japonskich w europie upatrywalbym raczej w kwesti
                      narodowosciowej.
                      otoz niemiec ma swoje mercedesy i BMW, anglik jaguary (chociaz juz angielskie
                      nie sa), francuz flagowe peugeoty itp.
                      natomiast w USA luksusowe marki amerykanskie (cadi, buick, lincoln etc) sa
                      slabe jakosciowo, wiec jak klient siega wyzej jest tam lexus, acura, infiniti.
                      jeszcze wyzej jest BMW i Mercedes, ale ta roznica nie jest tak wyrazna jak w
                      europie.

my tu gadu, gadu, a ja chetni widzialbym siebie w jakims lexusie czy innej BMW.
                      coz, pomazyc dobra rzecz.

• black_code Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 29.07.06, 17:04
                    red_qublik napisał:

>
                    > jak juz wiele razy udowadniales na tym forum, europa nie lubi lexusa, tylko w
                    > USA moze sie takie gowno sprzedawac. otoz wlasnie w USA S klasse jest
                    > porownywane do Lexusa

Ja bym az tak daleko nie posuwal sie w takich twierdzeniach .Moze w to
                    trudno uwierzyc wielbicielom Lexusa ale Mercedes jest znacznie wyzej
                    sytuowany niz Lexus .Mercedes to marka swiatowa znana wszedzie jako
                    producent samochodow luksusowych ,Lexus to marka lokalna ktora robi za
                    tani zamiennik Mercedesa na rynek USA .

zaraz napiszesz ze tak byc nie powinno, ale ktoz z
                    > nabywcow lexusa by sie liczyl z taka opinia.
                    >
                    > www.edmunds.com/new/2007/mercedesbenz/sclass/100687469/comparelanding.html
                    >
                    tak wiec mercedes konkuruje z lexusem,
                    > a nam szarym polaczkom i tak jeszcze do tego daleko.

Tak samo mozna napisac ze deuuu Leganza konkurowal z E klsa, A6 , BMW5 itp.
                    Jasne ze Lexus rywalizuje z Mercedesam ale zobacz czym ,porowywales ceny ?
                    Moze to wlsanie wyjasnia wiele , rowniez to czemu w Europie w tej
                    klasie kompletnie nie istanieje , poniewaz tu przewagi cenowej juz takiej
                    nie ma i pod wzgledem sprzedazy jest nawet daleko za smiesznym VW patefonem.

• jack.still Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 29.07.06, 17:51
                      Lexus jest tanszy w stanach od mercedesa, bo jest tam masowo produkowany i
                      sprzedawany - do europy lexus wejdzie tak naprawde dopiero w przyszlym roku z
                      ultranowoczesnymi modelami: LS460, LS460 h czy LS 600h - przy nich wiekszosc
                      wersji silnikowych klasy S to tani chłam dla biedoty.
                      • habudzik Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 29.07.06, 18:21
                        jack.still napisał:

> Lexus jest tanszy w stanach od mercedesa, bo jest tam masowo produkowany i
                        > sprzedawany - do europy lexus wejdzie tak naprawde dopiero w przyszlym roku z
                        > ultranowoczesnymi modelami: LS460, LS460 h czy LS 600h - przy nich wiekszosc
                        > wersji silnikowych klasy S to tani chłam dla biedoty.

Nic sie nie zmieni od przyszlego roku . Absolutnie nic ale o tym za rok pogadamy .
                        Bedzie jak bylo i jest , czyli beeeeeeeeee.
                        • jack.still Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 29.07.06, 18:37
                          Oczywiście że sie zmieni - każdy bogaty snob zeby sie wyróznić będzie chciał
                          mieć potężna hybrydę Lexusa, w której sam silnik elektryczny bedzie dawal 200-
                          300 koni a skrzynia bedzie miała 8 przelozeń (moze merc skopiuje...) albo
                          bedzie bezstospniowa jak w LS 600h. Niedawno zreszta bły wyniki fajnego badania
                          w Niemczech, w którym bodaj 70% respondentów odp. że wolałoby mieć bardziej
                          ekologiczny samochód. Ale m.zd. to bedzie i tak mniej ważne - zwyciezy snobizm.
                          Zreszta juz teraz we wstepnych porownanich piszą że LS 600 bedzie odbieral
                          klientów nie tylko MB czy BMW ale rowniez Maybachowi. Przeciez tacy ludzie jak
                          Rydzyk albo Misztal lubią drogie nowinki techniczne, no nie? A do tego troche
                          luksusu na tylnych siedzonkach + drinki i fajne dziewczyny... :))))

www.edmunds.com/insideline/do/FVDP/Photos/styleId=100706097#
                          • black_code Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 29.07.06, 19:05
                            jack.still napisał:

> Oczywiście że sie zmieni - każdy bogaty snob zeby sie wyróznić będzie chciał
                            > mieć potężna hybrydę Lexusa, w której sam silnik elektryczny bedzie dawal 200-
                            > 300 koni a skrzynia bedzie miała 8 przelozeń (moze merc skopiuje...) albo
                            > bedzie bezstospniowa jak w LS 600h. Niedawno zreszta bły wyniki fajnego
                            badania
                            >
                            > w Niemczech, w którym bodaj 70% respondentów odp. że wolałoby mieć bardziej
                            > ekologiczny samochód. Ale m.zd. to bedzie i tak mniej ważne - zwyciezy
                            snobizm.
                            >
                            > Zreszta juz teraz we wstepnych porownanich piszą że LS 600 bedzie odbieral
                            > klientów nie tylko MB czy BMW ale rowniez Maybachowi. Przeciez tacy ludzie
                            jak
                            > Rydzyk albo Misztal lubią drogie nowinki techniczne, no nie? A do tego troche
                            > luksusu na tylnych siedzonkach + drinki i fajne dziewczyny... :))))
                            >
                            > www.edmunds.com/insideline/do/FVDP/Photos/styleId=100706097#

hahahaha dobry jestes .
                            Nie masz najmniejszego pojecia o rynku aut luksusowych a juz to ze
                            Lexus zabierze klientow Maybachowi to moze napisac tylko
                            niedorozwiniety fanatyk Lexusa.
                            Jasne ze nic sie nie zmieni lub bardzo niewiele , w tej klasie i za te
                            pieniadze liczy sie prestiz i marka a nie jakies tam hybrydy.Tu rynek na
                            dlugie dlugie lata podzielili juz sobie wszyscy nawazniejsi gracze .
                            Jesli lexus chce cos namieszac to tylko w klasie D i E ale musi
                            sprzedawac samochody wyraznie tansze od Audi , BMW czy Mercedesa.
                            Myslisz ze ludzie ktorzy kupuja zegarki za 20-50 tys euro bo sa
                            ultanowoczesne?
                            Zreszta jak okaze sie ze naped hybrydowy bedzie mial coraz wiecej
                            zwolennikow to momentalnie wprowadza to inni ,juz wszyscy nad tym dawno
                            pracuja a to ze nie wprowadzili wczesniej wynikalo tylko z tego ze nie ma
                            to ekonomicznego sensu narazie.Co Prius zrobil jaks kariere w Europie?
                            Tu jest moda na diesle i tak przez jakis czas dlugi jeszcze zostanie.
                            • jack.still Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 29.07.06, 19:17
                              Bredzisz w każdym zdaniu. Nie jestem ekspertem od rynku aut luksusowych ale tym
                              badziej ty nim nie jestes. W takiej sytuacji wystarczy poczytać co o tym myślą
                              tacy, którzy się znają. Jeżeli jeteś chociaż troche bystry - to nie martw sie -
                              dasz radę... :)
                              Co do audi - to chyba jakiś żart? Nikt w stanach na poważnie nie porownuje
                              mercedesa, bmw i lexusa z audi, które jest uważane za marke która dopiero puka
                              do drzwi segmentu aut prestiżowych.
                              Jeżeli chodzi o hybrydy w luksusowych samochodach, to wszyscy są juz za Toyotą-
                              Lexusem dobre 2-3 lata do tyłu.
                              Bez odbioru.
                              • waskes29 Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 29.07.06, 19:27
                                jack.still napisał:

> Bredzisz w każdym zdaniu. Nie jestem ekspertem od rynku aut luksusowych ale
                                tym
                                >
                                > badziej ty nim nie jestes. W takiej sytuacji wystarczy poczytać co o tym
                                myślą
                                > tacy, którzy się znają. Jeżeli jeteś chociaż troche bystry - to nie martw
                                sie -
                                >
                                > dasz radę... :)
                                > Co do audi - to chyba jakiś żart? Nikt w stanach na poważnie nie porownuje
                                > mercedesa, bmw i lexusa z audi, które jest uważane za marke która dopiero
                                puka
                                > do drzwi segmentu aut prestiżowych.
                                > Jeżeli chodzi o hybrydy w luksusowych samochodach, to wszyscy są juz za
                                Toyotą-
                                > Lexusem dobre 2-3 lata do tyłu.
                                > Bez odbioru.

Hi,hi jest nowy nawiedzony az sie wtrace.
                                Masz smieszku nie dosc ze Audi jest tam uwazane za samochod luksusowy
                                bo niby czemu nie to jeszcze nawet za najlepszy
                                www.motortrend.com/roadtests/luxury/112_0409_luxury_sedan_comparison/
                                No ale z fanatykami nie da sie dyskutowac ,to oblakani ludzie zupelnie.
                                Rownie dobrze mozna bylo napisac ze w silnikach dielsa japonskie
                                samochody byly 15 lat do tylu za VW.
                                Jasne ze sa wszyscy za lexusem 3-4 lata do tylu bo nikt nie potrzebowal
                                takiego napedu wczesniej ,gdyby byla taka potrzeba juz dawno by sie
                                pojawil .
                                O ile pamietam juz w 86 r Audi mialo gotowy prototyp napedu
                                hybrydowego ale zaniechalo dalszego rozwoju bo uznalo to za
                                nieoplacalne .Nawet glupi Golf mk2 mial wersje hybrydowa chyba ,oczywiscie
                                prototyp .
                                Co ty myslisz ze taki mercedes czy bmw gdyby chcialo nie nialo by
                                hybrydy juz dawno?Pomysl troche.
                                • jack.still Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 29.07.06, 19:38
                                  Nie chce mi się z toba dyskutować, bo jak sie wczesniej zorientowalem jestes
                                  tylko glupim fanatykiem volkswagena.

ps. nie podoba mi sie żaden model lexusa - ba, do uzywania nie wzialbym zadnego
                                  nawet za darmo (chyba ze do spieniezenia, hehe) - co do nowych lexusow LS460,
                                  LS460h i LS 600h powtarzam tylko to co wyczytalem w prasie angielskiej i
                                  amerykanskiej - jak chcecie sobie dalej o tym dyskutować - to nie ze mną, tylko
                                  piszcie po redakcjach na calym swiecie ze lexusy są i będą "be" - mnie to gowno
                                  obchodzi.
                                  • waskes29 [...] 29.07.06, 19:48
                                    Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                                    • jack.still Re: Najlepiej obsluguja "u Lexusa" 29.07.06, 19:52
                                      Nie wiem synu co ci sie roi w chorej glowie ale swoje durne uwagi to chyba
                                      kieruj do kogoś innego.
                                      • red_qublik luzik panowie 30.07.06, 05:13
                                        proponuje zaprzestac uzywania inwektyw - to na poczatek

pamietajmy ze kazda sroka swoj ogon ...

sa marki nastawione na europe MB BMW AUDI) ale sa tez marki ktore swoj glowny
                                        rynek maja w USA (Lexus, Infiniti, Acura), ale to nie oznacza ze jedna od
                                        drogiej jest oddalona o 100 lat swietlnych. europa lubie diesle, wiec ja ma ,
                                        chyba nawet w najdrozszych modelach (S,7 ??), natomiast z uwagi na jakosc
                                        paliwa diesle sie w USA nie przyjelly (jeszcze?)
                                        kilku zielonych z CA zrobilo popyt na hybrydy i lexus tam sie kieruje, ale to
                                        nie znaczy ze lexus nie moze miec diesla, a merc hybrydy. kwestia rachunku
                                        ekonomicznego - bedzie zbyt beda auta.
                                        co do audi w USA to jednak stoi nizej niz lexus. jest raczej uwazane za
                                        auto "ekstrawaganckie", dla pan domu ktore chca cos pokazac (ze sa inne?) oraz
                                        co drugi polak na jackowie ma audi.

mysle ze caly swiat idzie w kierunku oszczednosci, jedni robia to instalujac
                                        diesle, inni hybrydy, kto wygra, zobaczymy

bez.odbioru
                                        • habudzik Re: luzik panowie 30.07.06, 09:13
                                          red_qublik napisał:

> proponuje zaprzestac uzywania inwektyw - to na poczatek
                                          >
                                          > pamietajmy ze kazda sroka swoj ogon ...
                                          >
                                          > sa marki nastawione na europe MB BMW AUDI) ale sa tez marki ktore swoj glowny
                                          > rynek maja w USA (Lexus, Infiniti, Acura),

Mala uwaga . Luxus , Infantili i Akurat sa na rynek U.S. ale MB , BMW , Audi sa
                                          znane i ceniaone na calym swiecie a nie tylko w Europie.
    • pilotsmiglowca cała powyższa rozmowa o Lexusie jest żałosna 30.07.06, 09:49
      i przypomina rozmowę dwóch bezdomnych obdartusów stojących pod centralnym i
      czekających na wydanie kuroniówy i jednocześnie dyuskutujących które danie w
      Bristolu jest lepsze homary czy kawior. Przy czym jeden z odartusów cały czas
      twierdzi, że homar nie jest wykwintnym daniem tylko takie udaje, nie przeszkadza
      mu zbytnio, że danie to widział jedynie gdzieś na zdjęciu.
      • habudzik Re: cała powyższa rozmowa o Lexusie jest żałosna 30.07.06, 09:59
        pilotsmiglowca napisał:

> i przypomina rozmowę dwóch bezdomnych obdartusów stojących pod centralnym i
        > czekających na wydanie kuroniówy i jednocześnie dyuskutujących które danie w
        > Bristolu jest lepsze homary czy kawior. Przy czym jeden z odartusów cały czas
        > twierdzi, że homar nie jest wykwintnym daniem tylko takie udaje, nie przeszkadz
        > a
        > mu zbytnio, że danie to widział jedynie gdzieś na zdjęciu.

Dokladnie tak jest ale tyle naszego co se pogadamy
      • fazi_ze_sztazi Re: cała powyższa rozmowa o Lexusie jest żałosna 31.07.06, 01:43
        to ja w takim razie jestem takim obdartusem, ktorego bogatsi znajomi czasami
        zaprosza do bristolu, a wtedy ma okazje zjesc tego homara i ten kawior.

pzdr.
    • robert888 a co to za różnica 4% między 1 a 20tym miejscem 30.07.06, 11:46
      wielkie mi halo. Kawa w automacie dla klientów u Lexusa była 4% cieplejsza od
      tej w Saabie (może to kawa skandynawska)?

Przecięny polski serwis dostałby chyba nie więcej niż 300 pkt:) Zwłaszcza ten
      Jaguara w stolicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka