Dodaj do ulubionych

GOLF IV mały problem.

11.02.03, 20:25
Ostatnio byłem na przeglądzie w ASO /90tyś km/ ,posiadam GOLFA IV 1.6
benzyna/8 zaworówka/Mam go od nowości.Pan w ASO powiedział mi przy
odbiorze,że prawdopodobnie mam nieszczelności w silniku/chyba uszczelniacze/
gdyż zauważyli,że jak silnik zimny to kopci siwym dymem.Przyjrzałem
się ,rzeczywiście jak jest zimny to kopci siwym/może białym dymem/,ale w
pracy silnika nic nie zauważam.Nigdy nie paliła się lampka poziomu oleju.Juz
nie wiem czy mnie chciano naciągnąć na naprawę za ponad 600zł czy
rzeczywiście mam problem.Jak mozna sprawdzić czy mam problem z
uszczelniaczami nie rozkrecając silnika w warsztacie?Czy można to sprawdzić
na jakimś urządzeniu komputerowym.Nie znam się absolutnie na mechanice.
Obserwuj wątek
    • Gość: misiek Re: GOLF IV mały problem. IP: *.biaman.pl 11.02.03, 21:23
      Facet prawdopodobnie coś krecił. W ten sposób który ci zasugrował to można
      sprawdzać spalanie oleju w golfie ale 20 letnim.
      1. sprawdź czy bieże olej i ile (jeśli bierze 1l na 10tkm to się nie musisz za
      bardzo przejmować i na poczatek sprawdzić czy nie ma wycieków)
      2. sprawdź skład spalin , na pewno coś wyjdzie
      3. auto na zimno zawsze da trochę dymu ale nie jest to w tak "swieżym" aucie
      olej raczej para wodna z wody odkładajacej sie w układzie wydechowym
      4. możesz sprawdzić również stopień sprężania w cyindrach

ijeszce pytanko: co to za aso że mechanior "na oko" takie rzeczy "wie"?

Pzdr
      • devote Re: GOLF IV mały problem. 12.02.03, 02:15
        przy zimnym silniku w zime z kazdej rury wydechowej widac bialy/siwy gaz
        to nie dym tylko cieple gazy wydostaja sie na zimne otoczenie i tyle

moim zdaniem kreci
        sprawdz czy to dym czym tylko para z cieplych gazow wydechowych
      • drs Re: GOLF IV mały problem. 12.02.03, 15:41
        ASO WV w Lublinie,do którego niestety nigdy nie miałem zaufania,ale po prostu z
        pewnych względów musiałem tam zrobić przegląd/z reguły jeżdże do
        zaprzyjaźnieonego ASO VW w Kielczech/.I tez mi sie wydaje ,że chcieli mnie
        naciągnąć.Gdyby brał olej,toby w końcu zapaliła się kontrolka.Prawda?Pozdrawiam.
        • Gość: Niknejm Re: GOLF IV mały problem. IP: 143.26.81.* 12.02.03, 17:23
          Kontrolka pokazuje ciśnienie oleju, nie jego poziom. Gdy się zapali z braku
          oleju, to oznacza, że jest już naprawdę krucho. Więc pofatyguj się do bagnetu i
          sprawdź.
          Biały dym leci jeszcze jak padnie uszczelka pod głowica. Sprawdź poziom płynu
          chłodniczego. Jak go ubywa, to znaczy, że do oleju i cylindrów dostaje się płyn
          chłodzący, co w niedługiej perspektywie prowadzi do zatarcia silnika.

Pzdr
          Niknejm
          • drs Re: GOLF IV mały problem. 12.02.03, 17:36
            Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Kontrolka pokazuje ciśnienie oleju, nie jego poziom. Gdy się zapali z braku
            > oleju, to oznacza, że jest już naprawdę krucho. Więc pofatyguj się do bagnetu
            i
            >
            > sprawdź.
            > Biały dym leci jeszcze jak padnie uszczelka pod głowica. Sprawdź poziom płynu
            > chłodniczego. Jak go ubywa, to znaczy, że do oleju i cylindrów dostaje się
            płyn
            >
            > chłodzący, co w niedługiej perspektywie prowadzi do zatarcia silnika.
            >
            > Pzdr
            > Niknejm
            Dzięki za info.Jutro z samego rana sprawdzę.
            • Gość: rycho Re: GOLF IV mały problem. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.02.03, 10:49
              Niknejm może mieć rację - miałem podobny problem w Peugeocie. Oprócz kontroli
              poziomu oleju sprawdź płyn chłodniczy, a w szczególności korek wlewu płynu do
              chłodnicy. W moim przypadku odkładała się tam brązowawa maź, jak się okazało
              efekt mieszania się płynu chłodniczego z olejem. Nie masz co się przejmować -
              naprawa jak naprawa. Polcałbym Ci nie jechać z tym do ASO. Za wymianę uszczelki
              w ASO zawołali ode mnie 1100 zł, zaś mechanik nieautoryzowany do którego jeżdże
              od dłuższego czasu Peugeotem 400 zł, a jakość naprawy ta sama.
              • Gość: drs Re: GOLF IV mały problem. IP: *.rw.lublin.pl 13.02.03, 20:06
                Gość portalu: rycho napisał(a):

> Niknejm może mieć rację - miałem podobny problem w Peugeocie. Oprócz kontroli
                > poziomu oleju sprawdź płyn chłodniczy, a w szczególności korek wlewu płynu do
                > chłodnicy. W moim przypadku odkładała się tam brązowawa maź, jak się okazało
                > efekt mieszania się płynu chłodniczego z olejem. Nie masz co się przejmować -
                > naprawa jak naprawa. Polcałbym Ci nie jechać z tym do ASO. Za wymianę
                uszczelki
                >
                > w ASO zawołali ode mnie 1100 zł, zaś mechanik nieautoryzowany do którego
                jeżdże
                >
                > od dłuższego czasu Peugeotem 400 zł, a jakość naprawy ta sama.
                Sprawdziłem olej na miarce,poziom OK,płyn w zbiorniku wrównawczym płynu
                chlodniczego pomarańczowy-czysty/ni sladu oleju/.Może ktos mnie chciał wpuscić
                w koszta?.
              • Gość: drs Re: GOLF IV mały problem. IP: *.rw.lublin.pl 13.02.03, 20:07
                Gość portalu: rycho napisał(a):

> Niknejm może mieć rację - miałem podobny problem w Peugeocie. Oprócz kontroli
                > poziomu oleju sprawdź płyn chłodniczy, a w szczególności korek wlewu płynu do
                > chłodnicy. W moim przypadku odkładała się tam brązowawa maź, jak się okazało
                > efekt mieszania się płynu chłodniczego z olejem. Nie masz co się przejmować -
                > naprawa jak naprawa. Polcałbym Ci nie jechać z tym do ASO. Za wymianę
                uszczelki
                >
                > w ASO zawołali ode mnie 1100 zł, zaś mechanik nieautoryzowany do którego
                jeżdże
                >
                > od dłuższego czasu Peugeotem 400 zł, a jakość naprawy ta sama.
                Sprawdziłem olej na miarce,poziom OK,płyn w zbiorniku wyrównawczym płynu
                chlodniczego pomarańczowy-czysty/ni śladu oleju/.Może ktoś mnie chciał wpuścić
                w koszta?.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka