Dodaj do ulubionych

brak badań tech. samochodu a odszkodowanie

26.08.06, 14:07
witam, miałem stłuczkę, samochód jadący za mną nie zdąrzył wyhamować i
uderzył mnie z tyłu, kierowca przyznał, że jest sprawcą, była policja, itd.
mój problem polega na tym, że w momencie zdarzenia auto które prowadziłem nie
miało aktualnych badań technicznych; był już likwidator szkody, nie mówiłem
mu o tym fakcie, ale muszę dosłać kopie dowodu rejestracyjnego
ubezpieczycielowi (dowód zatrzymała policja, ale mam jego kopię poswiadczoną
w urzędzie), pytanie: czy w tej sytuacji ubezpieczyciel sprawcy wypadku może
odmówić wypłaty odszkodowania ze wzgledu na to ze w dniu wypadku nie miałem
aktualnych badań technicznych auta? z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • gogggo Re: brak badań tech. samochodu a odszkodowanie 26.08.06, 14:22
      Warunki ubezpieczenia są jasne i odpowiedz jest oczywista .Masz kłopocik i
      wydatki.
      • l.dyskusyjna Re: brak badań tech. samochodu a odszkodowanie 26.08.06, 14:26
        nawet w sytuacji kiedy to ja jestem poszkodowany i płaci ubezpieczyciel
        sprawcy????
        • ramonka27 Re: brak badań tech. samochodu a odszkodowanie 26.08.06, 14:54
          Twoje auto nawet jak było sprawne to nie masz poświadczonego tego faktu w
          dowodzie rejestracyjnym. Sprawa dla mnie jest oczywista. Mimo, że jesteś
          poszkodowana to ubezpieczyciel bedzie się powoływał na brak badań technicznych
          twojego samochodu.
          • l.dyskusyjna Re: brak badań tech. samochodu a odszkodowanie 26.08.06, 15:21
            no właśnie to mnie nurtuje; co ma jedno do drugiego? nie było badań, ok, ale to
            nie ja byłem sprawcą wypadku, kwestia badań to temat dla policji, a dla
            ubezpieczyciela podstawą do działania jest szkoda - i taka wystąpiła, ja nie
            byłem stroną umowy między ubezpieczalnią sprawcy, a to ona jest zobowiązana
            pokryc szkode, tak mysle
            • ramonka27 Re: brak badań tech. samochodu a odszkodowanie 26.08.06, 15:29
              Ja podam ci inny przykład. Uderzasz w pojazd, którym kierowała osoba
              nietrzeźwa. Mimo twojej winy Policja po przyjeździe stwierdza winę osoby
              kierującej pod wpływem alkoholu - i niby dlaczego skoro ty byłeś sprawcą???
              Taka jest zasada, że osoba kierująca pod wpływem alkoholu jes zawsze winna z
              założenia.
              W tym przypadku nie wiem jak postapi ubezpieczyciel, ale napewno bedzie
              próbował zganić na brak badania technicznego pojazdu. Najlepiej
              przeczytajwarunki ubezpieczenia towarzystwa, w którym był ubezpieczony sprawca
              wypadku.
              Tak samo jest w przypadku AC. Jak po kradzieży nie przedstawisz kompletu
              ogrinalnych kluczyków to ubezpieczyciel będzie miał prawo nie wypłacić ci
              odszkodowania bo być może zostawiłeś je w stacyjce, czym przyczyniłeś się do
              kradzieży.
              Zabnranie dowodu rejestracyjnego mogło być spowodowane nie tylko tym, że auto
              nie miało aktualnego badania technicznego. Po wypadku mogło ulec uszkodzeniom
              uniemozliwiającym bezpieczne poruszanie się po drogach (typu zbicie światła
              itd). W takim przypadku policja również ma prawo zabrać DR.
              Najlepiej przeczytaj warunki ubezpieczenia. Napewno masz takie bo auto miałeś
              ubezpieczone.
              POZDR
              • l.dyskusyjna Re: brak badań tech. samochodu a odszkodowanie 26.08.06, 15:32
                > Najlepiej przeczytajwarunki ubezpieczenia towarzystwa, w którym był
                ubezpieczony sprawca wypadku.

no ale przecież to mnie nie wiąże, to jest umowa między sprawcą a jego
                ubezpieczycielem

> Po wypadku mogło ulec uszkodzeniom uniemozliwiającym bezpieczne poruszanie
                się po drogach (typu zbicie światła itd). W takim przypadku policja również ma
                prawo zabrać DR.

tak właśnie było (chodzi mi o zbicie swiateł), ale badań nie miałem aktualnych
                i to jest fakt
    • rasiauskas Re: brak badań tech. samochodu a odszkodowanie 26.08.06, 15:39
      Bez waznych badan twoje OC takze nie dziala, wiec sprawa jest jasna. Jechales
      samochodem ktory nie powinien byc dopuszczony w tym stanie(bez badan) do ruchu,
      wiec tez nie powinien sie znalezc w tym miejscu.
      • l.dyskusyjna Re: brak badań tech. samochodu a odszkodowanie 26.08.06, 15:46
        > Bez waznych badan twoje OC takze nie dziala, wiec sprawa jest jasna.

ale moje OC nie ma nic do rzeczy bo to nie ja jestem sprawcą

Jechales samochodem ktory nie powinien byc dopuszczony w tym stanie(bez badan)
        do ruchu,

no to jest kwestia dla policji, nie dla ubezpieczyciela IMO
        nawet nie można stwierdzić, że się przyczyniłem do szkody, bo ja stałem przed
        pasami w momencie zdarzenia, a kolo mnie uderzył bo nie wyhamował

• ramonka27 Re: brak badań tech. samochodu a odszkodowanie 26.08.06, 15:51
          Twoje OC nie ma tutaj nic do rzeczy, ale zapoznać się z warunkami możesz. Tam
          pewnie są podobne warunki ubezpieczenia.
          Ja dziwię sięże ciebie także nie ukarała policja za jazdę autem, które jest nie
          sprawne technicznie - może była tak zajęta pastwieniem się nad sprawcą.
          Co do ubezpieczyciela to jak napisałem będzie prawdopodobnie wymawiał się
          brakiem owego badania i tyle. Ja napisałem ci przykłady.
          • bmatelski Re: brak badań tech. samochodu a odszkodowanie 26.08.06, 20:21
            sie ma
            no ta ramonka27 to naprawdę bredzi więc jej nie słuchaj i się nie martw.
            - OC to nie jakies tam warunki ubezpieczeyciela tylko "ustawa o ubezpieczeniach
            obowiazkowych....itd
            - odszkodowanie dostaniesz
            - dostaniesz tez kare za brak przeglądu
            - brak przegladu wyklucza wypłate ale z AC
            - skąd bierzecie takie bzdury, ze pijany jest zawsze uznawany za
            sprawcę??????????????????? jak sie na czyms nie znasz, to nie pisz:) jesli np.
            osoba pijana jedzie główną a ze stopu wyjeżdza jej trzeży to ten drugi jest
            sprawcą a nasz gazerek dostaje normalnie kase z oc sprawcy + sprawe sądową za
            jazdę po pijaku
            pzdr
            • l.dyskusyjna Re: brak badań tech. samochodu a odszkodowanie 26.08.06, 20:42
              > - dostaniesz tez kare za brak przeglądu

kto mi ją wymierzy i w jakiej wysokosci? policjA zatrzymała mi dowód rej. i
              przesłała go do urzędu miasta
    • radioaktywny Re: brak badań tech. samochodu a odszkodowanie 26.08.06, 20:37
      Oczywiście że może odmówić wypłaty i zrobi to z pewnością. Możesz być o to
      zupełnie spokojny. Póki co zbieraj na karę (około 3000 zł) za brak
      ubezpieczenia, plus karę za brak przeglądu. Nie zaprzątaj sobie głowy głupimi
      poradami. Możesz w drodze powództwa cywilnego domagać się wypłaty z policy OC
      sprawcy lecz przygotuj sie na długie miesiace procesów i mnóstwo wydanych pieniedzy.
      Nie współczuje albowiem głupotą jest poruszanie się po drogach samochodem, który
      jest z punktu widzenia przepisów - niesprawny technicznie.
      • l.dyskusyjna Re: brak badań tech. samochodu a odszkodowanie 26.08.06, 20:41
        > Póki co zbieraj na karę (około 3000 zł) za brak ubezpieczenia, plus karę za
        brak przeglądu

OC miałem, przeglądu nie

> Nie współczuje albowiem głupotą jest poruszanie się po drogach samochodem,
        który jest z punktu widzenia przepisów - niesprawny technicznie.

no trudno sie z Tobą nie zgodzic;-)

• bmatelski Re: brak badań tech. samochodu a odszkodowanie 26.08.06, 20:41
        nie widziałem, aby kolo pisał, ze nie ma OC...
        a nawet jesli - to, że nie masz OC , przeglądu, jesteś pijany itd nie sprawia,
        ze jestes sprawcą i odszkodowanie od niego ci się nalezy
        • l.dyskusyjna Re: brak badań tech. samochodu a odszkodowanie 26.08.06, 20:43
          no właśnie tak mi się wydaje, ja nie jestem sprawcą, gdybym nim był - to
          sytuacja byłaby zupełnie inna; ale na szczęscie miałem szczęscie:-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka