agunia0716 16.11.06, 18:18 chce kupić Lagune 2.0 z gazem niech mi ktoś doradzi czy warto czy lepiej inny , a jeśli inny to jaki ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
iberia30 Re: opinia o renault laguna 16.11.06, 18:30 ktory rocznik?Laguna 1 czy 2?! 1ok, 2 ...szkoda slow. Link Zgłoś
agunia0716 Re: opinia o renault laguna 16.11.06, 18:32 rocznik 95' na złykłym silniku 115 km Link Zgłoś
wlk.brytania Re: opinia o renault laguna 16.11.06, 18:34 dlaczego ludzie tak nie lubia wyszukiwarki u gory ? jest free of charge Link Zgłoś
iberia30 Re: opinia o renault laguna 16.11.06, 19:31 agunia0716 napisała: > rocznik 95' na złykłym silniku 115 km jesli jest zadbana, w dobrym stanie to warto. Link Zgłoś
baartur Re: opinia o renault laguna 16.11.06, 19:47 > chce kupić Lagune 2.0 z gazem niech mi ktoś doradzi czy warto czy lepiej > inny , a jeśli inny to jaki ? Całkiem przyjemnie się prowadzi mówię tu o Lagunie 1 Link Zgłoś
koljax Re: opinia o renault laguna 17.11.06, 08:55 Znajomi kupili takową dwa lata temu i pojechali do Wloch na wakacje. Niestety w polowie droi sie rozkraczyla i sporo ich ta "przyjemnosc kosztowala". Nie znam niestety szczegolow, bo jaqk to opowiadali to glownie przeklinali ten samochod. Lepiej kup mondeo albo nawet vectre. Link Zgłoś
programistajava Re: opinia o renault laguna 17.11.06, 09:10 > Lepiej kup mondeo albo nawet vectre. A moze znajomy po prostu kupil uzywana padakę? Wtedy to i maybachem 5km mozesz nei dojechać, nei ma reguły, trzeba sprawdzić przed zakupem i po a nei wsiadać i jechać 3000km. Link Zgłoś
koljax Re: opinia o renault laguna 17.11.06, 11:42 To fakt, ze samochod byl sprowadzony, konkretnie z Francji, ale na padake nie wygladal i nadal nie wyglada. Jest bardzo zadbany. To nie jest odosobniony wypadek o psujacych sie lagunach o ktorym slyszalem, ale ten byl wyjatkowo nieprzyjemny, bo musieli reperowac samochod za granica, i zaplacili jakas straszna kase (w Polsce by to kosztowalo pewnie znacznie taniej). Natomiast co do mondeo, to znam kilka osob, ktore maja ten samochod i tylko jeden jedyny raz slyszalem o powaznej awarii (rozsypala sie skrzynia biegow w prawie nowym samochodzie). Znam tez kilku posiadaczy vectr i tez nic mi nie wspominali, zeby kiedys samochod odmowil dalszej jazdy. Co nie znaczy ze moze sie trafic bezawaryjna laguna, ale z moich obserwacji wynika, ze jest relatywnie male prowadopodobienstwo, ze tak sie zdazy w stosunku do niemieckiej konkurencji. Link Zgłoś
chris62 Re: opinia o renault laguna 17.11.06, 11:02 koljax napisał: > Znajomi kupili takową dwa lata temu i pojechali do Wloch na wakacje. Niestety w > > polowie droi sie rozkraczyla i sporo ich ta "przyjemnosc kosztowala". Mojemu znajomemu rozkraczyła się Toyota we Francji - zatarł się silnik o kosztach wolęnie mówić - ale bynajmniej nikomu hasła "Nie kupuj Toyoty" nie pociskam. Każdy konkretny przypadek ma swoje przyczyny i gdyby kierowca zadbał o pewne sprawy to w 90% awariom można by zapobiec. Nota bene jadąc przez Niemcy przy autostradzie często widziałem rozkraczone Ople, VW i Fordy. Link Zgłoś
des4 Re: opinia o renault laguna 17.11.06, 11:49 Kolega miał lagunę '96 2.0. Z ulgą pozbył się jej 3 lata temu - ciągłe usterki skrzyni biegów, sprzęgła, układu elektrycznego. Możnaby pomyśleć, że pechowy egzemplarz, ale potwierdziło się to w Lagunie II u kolegi mojej żony. Rocznik 2003. W przeciągu pierwszego roku zaliczył awarię układu elektrycznego, komputera, na wiosne tego roku zmieniał amortyzatory... Link Zgłoś
des4 Re: opinia o renault laguna 17.11.06, 11:53 Oczywiście oba auta były z salonu i obaj byli pierwszymi wlaścicielami... Link Zgłoś
koljax Re: opinia o renault laguna 17.11.06, 11:53 Ktos pyta o rade, wiec dziele sie moimi spostrzeniami. Laguna to bardzo atrakcyjny samochod, to oczywiste, niestety bez watpienia jest ponadprzecietnie awaryjny (kazdy uczciwy mechanik Ci to powie) i co gorsza czesto sa to awarie, ktore uniemozliwiaja dalsza jazde. Jesli ktos jezdzi w krotkie trasy to warto zaryzykowac, ale w przypadku dluzszych tras to jest to potwornie klopotliwe jak samochod sie popsuje i trzeba go ciagnac przez pol Polski lub z zagranicy, albo szukac lokalnie mechanika. A co do niemieckich autostrad, to faktycznie ciezko tam spotkac popsuta lagune, bo Niemcy bardzo zadko kupuja francuskie samochody. Jak ja jezdze po niemieckich autostradach to dominuja audi, bmw, MB lub ew. VW, a i porsche nie jest niczym nadzwyczajnym. Nieco mniej, ale jednak sporo jezdzi fordow i opli. Co do japonczykow to tez niewiele (choc to sie zmienia i ich przybywa), natomiast francuski samochod to zadkosc - tak wynika z moich obserwacji. Link Zgłoś
pieniacz Re: opinia o renault laguna 17.11.06, 13:03 > natomiast francuski samochod to zadkosc - tak wynika z moich obserwacji kazdy widzi co chce widziec... Link Zgłoś
koljax Re: opinia o renault laguna 17.11.06, 15:13 pieniacz napisał: > kazdy widzi co chce widziec... ...zwlaszcza jak siedzi w domu. Sprobuj sie kiedys przejechac do Niemiec to sie przekonasz czym oni tam jezdza. Link Zgłoś
parigot Re: opinia o renault laguna 17.11.06, 18:03 Nie sluchaj opini dzieci ktore probuja robic z siebie ekspertow motoryzacji ,ich jedynymi samochodami sa do tej pory matchboxy. Ja mialem lagune 1 z roku 1997 ale w dieslu , i jedyna rzecz ktora mi sie zepsula to byl tloczek hamulcowy z tylu a auto mialo "tylko" przejechane 170000km ,dojechalem nia do 260000km .Nie ma reguly na zaden samochod , dzis mam nowego M-B ktory ma 12000km i juz mi sie zepsulo podgrzewanie lusterek ,nie wspominajac ze chla jak smok nie tylko rope ale i olej.Co do Renault Laguna1 mozesz byc o to spokojna bo w zyciu nie musialem do niego dolac nawet kropelki oleju a na baku moglem zrobic 1000km(2.2D). Oczywiscie jesli sie o auto dba i wymienia sie nie tylko plyny ale rowniez czesci eksploatacyjne w terminie to mozesz raczej byc spokojna o bezawaryjne uzytkowanie - oczywiscie nie znam tego akurat auta , ale ogolnie chyba wiesz co chcesz wziasc. Link Zgłoś
koljax Re: opinia o renault laguna 20.11.06, 08:16 parigot napisał: Ja mialem lagune 1 z roku 1997 ale w dieslu , i jedyna rzecz ktora mi sie > zepsula to byl tloczek hamulcowy... Zawsze twierdzilem ze cuda sie zdazają !!! Link Zgłoś
11prezes11 Re: opinia o renault laguna 20.11.06, 08:29 ja wczoraj kupiłem laguneI 1,8 B + LPG :) Nie moge za duzo o niej powiedziec bo przejechalem dopiero okolo 250 km ale jak narazie dobrze sie sprawuje... W mojej rodzinie sporo bylo Lagun i nikt nie narzekal :) Polecam :) Link Zgłoś
chris62 Re: opinia o renault laguna 20.11.06, 12:24 koljax napisał: > Ktos pyta o rade, wiec dziele sie moimi spostrzeniami. Laguna to bardzo > atrakcyjny samochod, to oczywiste, niestety bez watpienia jest ponadprzecietnie > > awaryjny (kazdy uczciwy mechanik Ci to powie) i co gorsza czesto sa to awarie, > ktore uniemozliwiaja dalsza jazde. Ciekawe bo mój mechanik właśnie Laguną 1 jeździ....i z pewnością tego nie powie. A mechanicy są tak uczciwi, że polecająto z czego dobrze im się żyje :) > Jesli ktos jezdzi w krotkie trasy to warto zaryzykowac, ale w przypadku > dluzszych tras to jest to potwornie klopotliwe jak samochod sie popsuje i > trzeba go ciagnac przez pol Polski lub z zagranicy, albo szukac lokalnie > mechanika. To też ciekawe bo kolega, któremu popsuła się Toyota we Francji tam ją remontował i nigdzie nie ciągał. Ile tych pospsutych Lagun ciąganych widujesz na codzień? Ja osobiście w tym roku widziałem 2 ciągane pojazdy - starszą Hondę Civic ('96) ciąganą przez Corsę i Forda Focusa czekającego na lawetę. > A co do niemieckich autostrad, to faktycznie ciezko tam spotkac popsuta lagune, > > bo Niemcy bardzo zadko kupuja francuskie samochody. Jak ja jezdze po > niemieckich autostradach to dominuja audi, bmw, MB lub ew. VW, a i porsche nie > jest niczym nadzwyczajnym. Nieco mniej, ale jednak sporo jezdzi fordow i opli. > Co do japonczykow to tez niewiele (choc to sie zmienia i ich przybywa), > natomiast francuski samochod to zadkosc - tak wynika z moich obserwacji. No ale nie Ty jeden jeździsz po niemieckich drogach a z moich wyliczeń a nie obserwacji wychodzą: 2-5 Toyot na 100 aut 8-15 renówek 10-20 GM 30-40 VW a z luksusowych to Mercedes, BMW i Audi dominują. Można też spotkać takie perełki jak Carrera, Ferrari i nne fajne wozy ale nie za często. Co do preferencji samych Niemców to akurat jeżli chodzi o auta importowane to Renault był przez lata nr 1. Z moich obserwacji u znajomych Laguny 1 są OK. Lagunę II ma tylko 1 - benzynową 1,8 i też nie narzeka. Link Zgłoś
des4 Re: opinia o renault laguna 20.11.06, 12:46 Mnie tam laguna ani ziębi ani grzeje, Samochód ładny i wygodny. Ale to, że dwie osoby które znam i które są właściclelami lagun od nowości narzekają na te samochody, to raczej nie zachęca to do tego samochodu. P.S. Inny kolega przed 2 lata walczył z nowym Clio. W tym czasie 5 razy naprawiał sprzegło i 2 razy elektrykę wycieraczek. W końcu sprzedał.... Link Zgłoś
koljax Re: opinia o renault laguna 20.11.06, 14:32 Mozemy sie tak spierac w nieskonczonosc. Kazdy ma swoje obserwacje. > Co do preferencji samych Niemców to akurat jeżli chodzi o auta importowane to > Renault był przez lata nr 1. Byc moze tak jest faktycznie (nie znam takich danych, wiec tego nie neguje, bo nie mam zwyczaju sie z kims nie zgadzac tylko dla zasady...), ale nie zmienia to faktu ze Niemcy relatywnie zadko decyduja sie na samochody nie-niemieckie. Zgodnie z Twoimi precyzyjnymi wyliczeniami, dla renault, jest to 8-15%. Ja nie prowadzilem takich dokladnych badan, poza tym przyznam uczciwie ze od kilku miesiecy nie bylem w Niemczech i byc moze wszystko sie tak diametralnie przez te kilka miesiecy zmienilo ;-) Aha jeszcze jedna uwaga, celowo napisalem, ze kazdy uczciwy mechanik przyzna ze laguny sa bardzo awaryjne w odroznieniu od typowego mechanika, ktory bedzie zachecal do zakupu laguny, slusznie liczac na sowity zarobek na ich czestym serwisowaniu. Link Zgłoś
chris62 Re: opinia o renault laguna 20.11.06, 15:05 Oczywiście, to nie ma sensu. Moje "badania" robiłem z nudów jadąc jako pasażer autokaru :) Kiedy prowadze to nie zajmuje się niczym takim tylko skupiam na tym żeby mi w d.. nie wjechało jakieś BMW zwłaszcza kiedy TIRy zmuszą mnie do jazdy lewym pasem. Faktem jest ze Niemcy preferująniemieckie pojazdy i nie ma sięczemu dziwić u nas też FIAT przez wiele lat przewodził statystykom sprzedaży a Niemcy produkują kilka marek wiec jest w czym wybierać. Tym bardziej za sukces uznać należy b. dużą popularność Renault 19 - nr 1 z importu w latach 91-95 potem Scenic i Megane. Co ciekawe Niemcy nie lubią Toyoty. A w Polsce.. cóż wciąż istnieje stereotyp wytworzony 20 lat temu. Do niektórych ludzi nie trafiają, żadne argumenty. Jak dla mnie jest wolny wybór każdy ma swoje preferencje potrzeby i gust. Do tego dochodzi cena zakupu i koszt eksploatacji. Jeden zaczyna wybór auta od marki a inny od oczekiwań. Ja oczekiwałem wygodnego i funkcjonalnego wnętrza, dobrych osiągów, dobrych hamulców dostępności części, przyzwoitego wyglądu oraz dobrej ceny. Nawet nie pomyślałem, że auto może być awaryjne no jak się okazało jestem z wyboru zadowolony. Inna sprawa, że jak się kupuje auto używane to już jest loteria bo przecież mało kto sprzedaje auto z którego jest zadowlony - żeby go sprzedaćtrzeba mieć powód - jedyny jaki można zaakceptować to taki że sprzedający ma dużo kasy i zmienia model żeby być trendy :) Link Zgłoś
koljax Re: opinia o renault laguna 20.11.06, 15:17 Zgadzam sie z Tobą calkowicie. Nie mam zadnego interesu w tym zeby kogos zniechecac do tej czy innej marki, tylko pisalem o tym co slyszalem i widzialem, a kazdy musi sobie sam wyciagnac wnioski i kazdemu zycze zeby byl zadowolony z zakupu. Pozdrowienia. Link Zgłoś
pawlos17 Re: opinia o renault laguna 20.11.06, 19:26 W lagunach z gazem trzeba pilnować luzów zaworowych. Pozatym mają dość delikatne zawieszenie. W swojej wymieniłem sworznie, końcówki drążków, poduche mc'pearsona, łącznik stabilizatroa i tylne amorki. Chyba od nowości nie były ruszane jeszcze silentblocki w wahaczach i w tylnej belce. A auto ma już 275 tys. zrobione więc to i tak nie najgorzej. Mój egzemplarz wymaga niedużych dolewek pomiędzy wymianami, może dlatego, że nadal na fullsyntetyku jezdze. Pozatym zerwała się linka sprzęgła. Wraz z linką wymieniłem całe sprzęło. W niektórych launach zaczyna hałasować jakieś łożysko 5 biegu. Radziłbym jeszcze dobrze sprawdzić podwozie, laguny generalnie nie rdzewieją, ale z tymi rocznikami radzę zachować ostrożność. Link Zgłoś
pawlos17 Re: opinia o renault laguna 20.11.06, 19:28 I wcale nie boję się nim jechać w daleką trasę do Niemiec czy gdzie indziej :) Link Zgłoś