damianco Re: Focus 2 czy Ceed ? 22.01.07, 09:55 " znawcy tematu" i co liczysz na 1000 odpowiedzi? kia to nowy samochód o którym praktycznie nic nie wiadomo i liczysz na to że ktoś ci powie co jest lepsze? Link Zgłoś
habudzik Re: Focus 2 czy Ceed ? 22.01.07, 10:02 damianco napisał: kia to nowy samochód o którym > > praktycznie nic nie wiadomo i liczysz na to że ktoś ci powie co jest lepsze? Z drugiej strony już pojawiły się głosy krytyki pod aderesem Kii ze strony... a jakże , ze strony miłośników japońskiej motoryzacji . Widocznie mieli oni wcześniej niz my doczynienia z Ceedem więc wiedzą lepiej . Link Zgłoś
obrzezna Re: Focus 2 czy Ceed ? 26.01.07, 16:44 Hehe, a Ty dalej swoje, nudny troche jesteś, krytyka w kierunku Kia odnosi się zazwyczaj co do wykonania wnętrza czyli czegoś co rzuca się w oczy bez testowania :). Jak będe chciał Cie ukarać to zapakuje Cie w skrzynke i wyśle do Japonii, jak zobaczysz takie stado miłośników japońskiej motoryzacji to na zawał zejdziesz :D. A na temat Ja by wolał nowe auto :) Link Zgłoś
cheyenne20 Re: Focus 2 czy Ceed ? 22.01.07, 10:06 damianco napisał: > " znawcy tematu" i co liczysz na 1000 odpowiedzi? kia to nowy samochód o którym > > praktycznie nic nie wiadomo i liczysz na to że ktoś ci powie co jest lepsze? Wiem, że auto jest udostępnione do jazd próbnych więc szczęśliwcy, którym się to udało mogą co powiedzieć. Link Zgłoś
damianco Re: Focus 2 czy Ceed ? 22.01.07, 10:12 pamiętaj że jest to pierwsze wrażenie i co ci powiedzą? że fajnie i wogóle? a co z resztą? wątpię żeby zawieszenie kii dorównało focusowi. Link Zgłoś
cheyenne20 Re: Focus 2 czy Ceed ? 25.01.07, 18:41 jakie plusy/minusy ma Focus, jakie Ceed ? Link Zgłoś
vratislaviak Re: Focus 2 czy Ceed ? 25.01.07, 19:57 Ford zalicza takie doły że niebawem kia go wykupi :) może nie niebawem ale za jakiś czas może dojść do upadku wielkiego Forda. Henry Ford pewnie przewraca się w grobie jak widzi co sie dzieje z jego firmą Link Zgłoś
goodmorning1 Re: Focus 2 czy Ceed ? 22.01.07, 10:19 Wynegocjuj dobrą (porównywalną z ceed'em) cenę i bierz focusa. Sprawdź jeszcze w saloonie, w czym się lepiej czujesz. Link Zgłoś
krakus.mp Re: Focus 2 czy Ceed ? 25.01.07, 20:30 Witam. Dlaczego tylko te dwie marki bierzesz pod uwagę? Pomijajac wyroby żabojadów, w cenie Focusa masz Corollę,Lancera,Astrę i Civika. Focusa odradzam z uwagi na korozję! Ceed'a z uwagi na nowość techniczną też.Lepiej zaczekać i zobaczyć jak będzie się sprawował po roku. Gdybym miał wybierać,zdecydowałbym się na Japońca. Pzdr. Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: Focus 2 czy Ceed ? 25.01.07, 21:18 jak chcesz miec uczucie prowadzenia taczki-kup japonca. bedzie niezawodna taczka :-) Link Zgłoś
wojtek_blankietowy Re: Focus 2 czy Ceed ? 25.01.07, 21:33 Jezdzilem Ceedem na jezdzie probnej. Byl to mocniejszy 115 KM disel. Wrazenia? Jak najbardziej pozytywne. Auto ladne, w srodku ladne materialy i ladna deska. Mateiraly poza przelacznikami wycieraczek swietne. Logicznie umiejscowiony wlacznik swiatek w przelacznikach a nie gdzies gleboko na desce schowany. Ladne zegary. Auto ladnie sie zbiera. Zawieszenie dosc sztywne ale w rozsadnych granicach. Dobre wyciszenie. Jedyny duzy minus to skrzynia biegow jest dobrze zestopniowana ale biegi wchodza z wyczuwalnym oporem. Bardzo mi sie auto podobalo. Cena tez ekstra. Disel z klima 56 tys zl. ESP z BAS za 2000 zl. Gdyby focus by w podobnej cenie ze wzgledu na marke bralbym focusa ale nie jest w tej cenie. Link Zgłoś
sojomail porównajmy 02.02.07, 10:00 Kia czy Ford. Zrobie porównanie wersji jakie mnie interesuja: Moim celem jest samochod kompaktowy z silnikiem diesla, klimatyzacja, ESP i radiem CD. Duzo jezdze i jest to dla mnie wyposazenie niezbedne. Zeby byl ladny dorzucimy lakier metalik. I konieczny dla ubezpieczalni najtanszy alarm i immobilizer. Autem zamierzam jezdzic okolo 5-6 lat: ======================================================= Zestawimy auta w wersji 5 drzwiowej (Ceed chyba na dzien dzisiejszy tylko w takiej wersji jest dostepny): Kia Cee`d 1.6 CRDi VGT 90 KM - wyposazenie Comfort Plus Ford Focus 1.6 TDCi 90 KM - wyposazenie Trend ===================================================== Kia Cee`d - najwazniejsze wyposazenie: Poduszki powietrzne - przednie, boczne, kurtyny ABS, EBD, BAS, ESP + 2000zl klimatyzacja manualna radioodtw. CD MP3 lakier metalik + 1700zl Immobiliser Autoalarm + 1000 Razem cena Kia Cee`d - 61,600 zł ================================================== Ford Focus - najwazniejsze wyposazenie: Poduszki powietrzne - przednie, boczne, Poduszki kurtyny +1500zł ABS, EBD, ESP, TCS, BAS + 2900zl klimatyzacja manualna +4500zł radioodtw. CD MP3 +2700 !!! lakier metalik + 1850zl Immobiliser Autoalarm + 1100 Razem cena Ford Focus - 77,450 zł ======================================== Podsumowanie: Kia jest tansza od Focusa o 15,850 zł Dodatkowo posiada bogatsze wyposazenie o komputer pokładowy. Do tego Kia ma 5 lat gw. na wszsysto + 2 na uklad napedowy (silnik, turbo, skrzynia biegow). Ford - 2 lata gwarancji. =========================== Podsumowanie, jak dla mnie - powtarzam jak dla mnie - oferta Kia przebija Forda w kazdym punkcie: wyposazenie, cena, gwarancja. Dodatkowo Kia jest dla mnie ladniejsza. Po 2 latach eksploatacji samochodu, w Fordzie bedziemy musieli doplacic za naprawe czegokolwiek, podczas gdy w Kia bedziemy mieli jeszcze gwarancji na 3 lata na wszystko a 5 na silnik i skrzynie biegow. Spadek wartosci obu aut spowoduje ze otrzymamy za samochod okolo: (dokonalem wlasnej analizy na podstawie uzywanych samochodow Kia i Ford - 5 letnich): Ford okolo 25000 Kia okolo 18000 Nalezy jednak przypuszczac - co jest wielce prawdopodobne, ze Kia bedzie miala o wiele wieksza popularnosc niz dzisiaj i ceny na rynku wtornym beda wyzsze. Obecne modele Kia nie ustepuja juz konkurencji jak te produkowane 5 lat temu. Poza tym Kia bedzie na gwarancji - co tym bardziej podniesie jej wartosc. Ps. jezdze VW Passatem. Nie jestem jakims fanem Kia a moi rodzice jezdza Mondeo (dobrze sie sprawuje). Jednak gdybym mial wybrac - Kia jest 10 razy lepsza oferta niz Focus i pewnie cokolwiek innego na rynku. Pozdrawiam. Link Zgłoś
wiktor_l Re: porównajmy 02.02.07, 10:43 Super, ale skąd pomysl na focusa trend, a nie np na silver X? Gdzie chcesz kupić tego trenda, w Niemczech? Moje zdanie - z tej 2 - na dzis zdecydowanie foka. Link Zgłoś
robert888 Re: porównajmy 02.02.07, 10:45 ja za 60 zyla to mam S80 z 2006 roku po lekkim dzwonie. Na żadną kfokę nawet nie patrzę. Link Zgłoś
wiktor_l Re: porównajmy 02.02.07, 10:47 A gdzie bylo pytanie w tym wątku o s80 po dzwonie? Link Zgłoś
robert888 jedno i drugie to fordy. Ten ze szwecji przynajmni 02.02.07, 10:49 ej nie ma 20 punktów korozyjnych gratis. Link Zgłoś
charles13 Re: porównajmy 02.02.07, 13:03 biorąc od uwagę że nowe s80 z dobrym wyposażeniem kosztuje około 280 tys, to te Dzwon musiał być dosyc duży... Link Zgłoś