artpiut 31.01.07, 18:54 Ładniutki, tylko żeby jeszcze psujący się nie był... Link Zgłoś Obserwuj wątek
kasus3 Oklaski dla Bravo! 31.01.07, 18:55 Mam problemy, żeby skutecznie zaobserwować bryłę tego auta :/ Czy to wina złych zdjęć, czy mojego stanu? Jakie ono jest naprawdę ktoś widział na targach? Link Zgłoś
black_code Re: Oklaski dla Bravo! 31.01.07, 19:22 kasus3 napisał: > Mam problemy, żeby skutecznie zaobserwować bryłę tego auta :/ Czy to wina > złych zdjęć, czy mojego stanu? Jakie ono jest naprawdę ktoś widział na targach? rzeczywiscie na podstawie zdjec "drogowych" prezentuje sie duzo gorzej . klikac bilder www.autobild.de/aktuell/meldungen/artikel.php?artikel_id=13241 Link Zgłoś
mageillusionist Fiat to fiat :/ 31.01.07, 22:23 Ech, zdjecia ladne, no ale pewnie ta wersja kosztuje tyle co VW, a normalne werjse ktore beda kupowac ludzie, na stalowych kolach, bez nawigacji i lakieru ladnego beda znacznie mniej ciekawe... Poza tym to tylko fiat.. Za 5 lat bedzie juz slabym autem, za 10lat na zlom Link Zgłoś
p406_737u Re: Fiat to fiat :/ 01.02.07, 09:30 mageillusionist napisał: > Poza tym to tylko fiat.. Za 5 lat bedzie juz slabym autem, Tak jak i inne, np. VW > za 10lat na zlom j.w. Link Zgłoś
mageillusionist Re: Fiat to fiat :/ 07.02.07, 19:51 tak sie sklada ze jezdze 17 letnim bmw, moj brat ma 16 letniego golfa. golf jest lepszy pod kazdym wzgledem do 9letniego matiza mojej mamy (ktory swoja droga jest rynkowo warty wiecej 2-3 razy niz ten golf) i mowi to nawet moja mama, ale ceni sobie co ma.. a porowywac z bmw nie ma nawet co.. limuzyny sie nie porownuje do takich aut Link Zgłoś
nieznajdzieszwpolsce wydaje mi się, że na zdjeciach producenta 31.01.07, 20:12 samochód jest troche poszerzony i przez to wizualnie prezentuje się lepiej (analogicznie bylo z Grande Punto na plakatach i folderach) Link Zgłoś
mokrysedes Bez brav na finał 01.02.07, 08:35 To auto nie będzie sukcesem. Wystarczy porównać do Kia Cee'd żeby zobaczyć, że to auto nie ma potencjału do konkurowania w segmencie C. Mały rozstaw osi, słaby silnik wersji podstawowej, ciasne wnętrze, brak niezależnego zawieszenia z tyłu, brak małolitrażowego diesla, wysoka cena. Z czym do ludu... Link Zgłoś
polar21 Re: Bez brav na finał 01.02.07, 08:37 >>Wystarczy porównać do Kia Cee'd hahahaha...ale zes dowalil LOL Link Zgłoś
sojomail Re: Bez brav na finał 01.02.07, 10:15 polar21 napisał: > >>Wystarczy porównać do Kia Cee'd > hahahaha...ale zes dowalil LOL niestety (albo stety ma racje kolega wyzej)., Cee`d jest tak samo ladny - a przypuszczam ze na zywo bedzie ladniejszy, do tego tanszy, pewnie mniej awaryjny (o polowe - lekko)., ta sama jakosc wykonczenia, ten sam spadek wartosci auta po 3,5 czy 7 latach., no i Ceed ma jeszcze 5 lat gwarancji na wszystko + 2 na uklad napedowy czyli skrzynie, silnik z ew. turbina etc. ps. Nie jestem jakims fanem korenaczykow, sam jezdze uzywanym passatem, ale jakbym mial zonie teraz auto kupowac, to dla mnie narazie na pierwszym miejscu jest ceed - disel + automat, abs esp 6 poduszek 7 lat gwarancji i zapomniam o samochodzie do 2014. poki co bez konkurencji i sporo namiesza pewnie (ceed) Link Zgłoś
foreks Re: Oklaski dla Bravo! 31.01.07, 19:37 poza wersjami bazowymi maluchow i klasy sredniej nizszej nigdy nie pojme dlaczego ludzie kupuja nowe auta marek takich jak fiat, renault, peugeot. co innego na rynku wtornym, gdzie market koryguje nikle przewagi/znaczaco wieksze wady auta natychmiast, odzwierciedlajac je w atrakcyjnej cenie. auto przecietne wizualnie, technologicznie poza silnikami wiadomo, wykonaniem tym bardziej, niezawodnoscia slow szkoda. symulacje komputerowe, ladne halo. Link Zgłoś
tege łykasz stereotypy... 31.01.07, 20:30 Croma i Grande Punto to naprawdę dobre (i ładne) samochody. Ale nie, bo to fiat... stereotypy! Link Zgłoś
hella_79 Re: łykasz stereotypy... 31.01.07, 20:53 no cóż, o gustach się nie dyskutuje. ale wg. mnie nowe fiaty są paskudne - takie jakieś obłe, ble. tak jak punto było dl mnie samochodem neutralnym (ani to brzydkie, ani ładne) to nowe jest odrzucajace. podobnie z cromą - taka jakaś nadęta, spuchnięta. a bravo????? stare bravo było fajnym samochodem, takim z polotem, a z tego co widze na zdjęciach - nowe staremu do pięt nie dorasta. Link Zgłoś
foreks Re: łykasz stereotypy... 31.01.07, 23:47 moj stereotyp to moja zona jezdzaca cc, panda i c2 w kolejnosci. nie mam czasu mowic o wszystkim usterkach i trzeszczeniu, powiedzmy tylko, ze w 1 tylko po 3,5k km uszczelki szyb nie wytrzymaly, przewody sie spalily, bezpieczniki wystrzelily i dzis pompka od spryskiwaczy. a propos, dobre grande? moze i tak, ale poza katalogiem to ile mozesz mi na ten temat powiedziec? nawet testami dlugodystansowca sie zadowole cudzego piora i doswiadczenia. jak nie masz materialu dowodowego, to najlepej ani slowa, w sensie :) Link Zgłoś
vatseq Re: łykasz stereotypy... 01.02.07, 09:42 foreks napisał: > moj stereotyp to moja zona jezdzaca cc, panda i c2 w kolejnosci. nie mam czasu > mowic o wszystkim usterkach i trzeszczeniu, powiedzmy tylko, ze w 1 tylko po > 3,5k km uszczelki szyb nie wytrzymaly, przewody sie spalily, bezpieczniki > wystrzelily i dzis pompka od spryskiwaczy. > W naszym służbowym VW transporterze szyba tylnej klapy WYLECIAŁA na gładkiej szosie, bez wstrząsów, niedotykana. I co? Kłopot, bo serwis nie za bardzo chciał na gwarancji wymienić (a przecież kamień w tylną szybę nie strzelił!). O drugim z VW nie piszę, bo szkoda słów. Zapytaj użytkownika jakiegoś Passata, w jakiej tonacji trzeszczą plastki po kilku latach! W moim francuzie nic nie trzeszczy! Link Zgłoś
hubba_hubba Re: łykasz stereotypy... 01.02.07, 11:18 Moja żona też jeździ Seicento 1.1, rocznik 1999, kupiony nowy. Przejechała ponad 90 tys. km wyłącznie po mieście. Samochód traktuje brutalnie (pogięte felgi i wahacze, popękane opony - kilka razy, rekord prędkości w mieście potwierdzony policyjnym mandatem - 130 km/h). Awarie: drobna usterka skrzyni biegów usunięta w ramach gwarancji, uszkodzenie napędu wycieraczek tylnej szyby, zatarte łożysko alternatora, kłopoty z regulacją ręcznego hamulca, trochę piszczy wentylator nawiewu. To wszystko. Nie powiem jednego złego słowa o tym samochodzie. Link Zgłoś
mageillusionist Re: łykasz stereotypy... 31.01.07, 23:50 tege napisał: > Croma i Grande Punto to naprawdę dobre (i ładne) samochody. Ale nie, bo to > fiat... stereotypy! A Ty jezdzisz fiatem pewnie? Fiat to beznadziejne auto kazdy kto pojezdzil starszym to wie. Oczywiscie ze jak jedziesz nowym z salonu to przez jakis czas jest fajne, ale potem szybko zaczyna sie sypac... Zreszta kometnarz typu Grande Punto to dobre auto? A ile to auto ma lat? Gdyby nowe Fiaty nie byly w cenach uzywanych dobrych aut nikt by ich nie kupowal. A stereotypy nie wziely sie z powietrza. Fiat na nie uczciwie pracuje CALY CZAS. Awaryjnoscia, slaboscia meterialow, komfortem jazdy i cala reszta.. Link Zgłoś
nierzucekamieniem Re: łykasz stereotypy... 01.02.07, 08:03 "...jedziesz nowym z salonu to przez jakis czas jest fajne, ale potem szybko zaczyn > a > sie sypac... " Gowno prawda mialem Bravo nowiutkie w pierwszym roku mialem najwiecej awarii a pierwsza powazna po 2 tygodniach jezdzenia (acha i na czesci czekalem miesiac bo z wloch sprowadzali) ten samochod to bylo piekne badziewie Link Zgłoś
jpy1 Re: łykasz stereotypy... 01.02.07, 11:49 Trafiłeś na taki ferelny model. Prawdopodobnie miałeś również serwis do bani. Jeździłem kilkoma fiatami. Od nowości. CC Sporting. SC Sporting. Siena. Do 5 lat. Póżniej szły do sprzedaży. Wrażenia? Bezawaryjne. Tyle tylko że firaty dużo palą. Z tym że po roku przestałem korzystać z autoryzowanych serwisów. Poźniej zaszalałem i kupiłem 4 letnie BMW. Była to najgorsza decyzja z możliwych. Części potwornie drogie. A po drugie jakoś tak się złożyło że się sypnęło w 1 roku wszystko co się mogło sypnąć. Tak więc niemiecka legenda w moim przypadku padła. Na dzień dzisiejszy myślę o zakupie czegoś nowego. Jakiegoś japońca lub... fiata. Tylko te ceny... Link Zgłoś
cykas Re: łykasz stereotypy... 01.02.07, 11:10 taa, miałem takie beznadziejne auto jak fiat i to najmniejszy. przez sześć lat moje sc przejechało 270tys.km. bezawaryjnie! teraz nowe vw polo po roku ma problemy z wtryskiem, nie mówiąc już o drobiazgach typu zacinające się zamki czy inne pierdoły. ale stereotypy, że vw to solidność a fiat to badziewie długo się nie zmienią. Link Zgłoś
vatseq Re: Oklaski dla Bravo! 01.02.07, 09:39 foreks napisał: > poza wersjami bazowymi maluchow i klasy sredniej nizszej nigdy nie pojme > dlaczego ludzie kupuja nowe auta marek takich jak fiat, renault, peugeot. A jakie mają kupować? Że niby niemieckie lepsze? Pusty śmiech! Popatrz na statystyki niezawodności (np. ubiegłotygodniowe Wysokie obroty) - germańcy daleko w tyle! Nie patrz na statystyki TUV, bo obrazują one raczej stan serwisowy, poziom dbałości klienta o auto (w TUV spalona żarówka, to już defekt!) co > innego na rynku wtornym, gdzie market koryguje nikle przewagi/znaczaco wieksze > wady auta natychmiast, odzwierciedlajac je w atrakcyjnej cenie. Atrakcyjna cena bierze się też z nadmuchanego medialnie statusu marki. Gdyby papieże nie kupowali mercedesów, tylko np. Fordy, to mercedes być może splajtowałby :-) Tylko propaganda nadmuchała niemieckie auta! Idź do SOLIDNEGO i RZETELNEGO mechanika niezależnego i posłuchaj, co powie Ci o jakości współczesnych VW (właśnie za oknem stoi nowiutki Passat mojego szefa i gołym okiem widzę, że drzwi kierowcy zamontowane są krzywo!), Audi czy Opli!! > auto przecietne wizualnie, technologicznie A skąd ta wiedza? Jesteś jakimś ekspertem i "obmacałeś" to auto już? > poza silnikami wiadomo, wykonaniem > tym bardziej, niezawodnoscia slow szkoda. symulacje komputerowe, ladne halo. j.w. Link Zgłoś
przemekthor Re: Oklaski dla Bravo! 31.01.07, 19:46 Wyglada jak napompowane grande punto. To znaczy wyglada rownie dobrze :) Link Zgłoś
lisekg Bravo Bravo.........Brava 31.01.07, 20:41 Bardzo ładne autko... mam nadzieje ze conajmniej tak dobre jak poprzednik - Brava/bravo/marea Ja mam Brave i po przejechaniu nią 300.000 km uwazam ze jest super, wiec to pewnie bedzie następca :-) Link Zgłoś
h5.n1 Re: Bravo Bravo.........Brava 31.01.07, 21:26 Ja też jeździłem Bravą i był to mój ulubiony samochód, niestety rozbiłem ją :-( Link Zgłoś
nierzucekamieniem mialem Bravo 31.01.07, 20:44 i na tym skonczyla sie moja znajomosc z firma fiat....to ze sie ciagle psul to jeszcze nic ale jak w serwisie zamienili mi radio na inne powiedzialem soebie nigdy w zyciu (przed kazdym serwisem balem sie co tym razem zepsuja np. raz zacial sie zamek to przy odbieraniu okazalo sie ze pan zenek sklepal mlotkiem wszystkie inne zamki i musieli wymieniac wszystkie od nowa ech....zaczynam sie znow denerwowac) mam teraz forda focusa ale serwisy maja takie same gowniane jak fiata no ale za to focus mniej sie psuje... Link Zgłoś
ready4freddy Re: Oklaski dla Bravo! 31.01.07, 20:58 wersja 1.9 150hp Sport to we Wloszech 29kEUR.. no powiedz, synku, ile ci kieszonkowego daja.. Link Zgłoś
c64 Re: Oklaski dla Bravo! 31.01.07, 21:10 Może sobie nawet kosztować 100K Euro, pytanie tylko kto to kupuje? Jak skonfrontuję moje dotychczasowe jazdy różnymi Fiatami (choć przyznam się, że nowym punto i cromą nie jeździłem) z kwotą 29K ojro to czuję się dziwnie rozbawiony :) Fiat leci po równi pochyłej, sprzedaż w ciągu ostanich lat jest tego dowodem i nie zmieni tego zatrudnianie lepszych stylistów i speców od marketingu (zmiana loga). Link Zgłoś
1zorro Przy "Japoncach" to i tak jest kupa zlomu! Fiata 31.01.07, 21:49 mozna jeszcze tylko zobaczyc we Wloszech i w Polsce. Gdzie indziej to naleza juz raczej do aut "egzotycznych"! Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Przy "Japoncach" to i tak jest kupa zlomu! Fi 31.01.07, 22:59 1zorro napisał: > mozna jeszcze tylko zobaczyc we Wloszech i w Polsce. Gdzie indziej to naleza > juz raczej do aut "egzotycznych"! Dołącz jeszcze Niemcy,Francję ,Belgię ,Hiszpanię a nawet Skandynawię.Do tego Ameryke Południową od Kolumbii po Chile.I Rosję. Link Zgłoś
ready4freddy Re: Oklaski dla Bravo! 31.01.07, 23:32 >sprzedaż w ciągu ostanich lat jest tego dowodem no, jak na samochodach znasz sie tak, jak na europejskim rynku automotive, to chyba nie mamy o czym gadac. czapki z glow, panie znawco, wlasnie koncertowo zrobiles z siebie durnia :) btw, jeszcze jedno info z Wloch: od polowy 2005 roku do dzis wartosc akcji Fiata wzrosla z 5 do 16 euro, co do sprzedazy, to w 2006 byla to najbardziej dynamiczna marka na rynku europejskim (najwiekszy wzrost sprzedazy - nie wiem czy wiesz, ale polski rynek to nie jest duza czesc europejskiego..). aha, i polecam jednak przejechac sie i croma, i gpunto, i bravo. zmienisz chyba jednak zdanie :) pozdrawiam turlajac sie ze smiechu :) Link Zgłoś
ready4freddy Re: Oklaski dla Bravo! 31.01.07, 23:41 mala korekta, nie pierwsza, a druga we wzroscie sprzedazy: Europe’s best performing brand of 2006 was VW, thanks to several well-received new models – Passat, Jetta, Fox, Eos and Golf Plus, while in descending order the top ten is completed by Opel/Vauxhall, Renault, Ford, Peugeot, Citroen, Fiat, Toyota, Mercedes and BMW. Fiat recorded the largest increase in sales from this group with an 18.7% rise in new car registrations mainly due to strong sales of the Grande Punto, as well as the Croma, Sedici, an expanded Panda range and the face-lifted Doblo. zrodlo: JATO Dynamics Link Zgłoś
vatseq Re: Oklaski dla Bravo! 01.02.07, 09:50 ready4freddy napisał: > mala korekta, nie pierwsza, a druga we wzroscie sprzedazy: > > Europe’s best performing brand of 2006 was VW, thanks to several well-rec > eived new models – Passat, Jetta, Fox, Eos and Golf Plus, while in descen > ding order the top ten is completed by Opel/Vauxhall, Renault, Ford, Peugeot, C > itroen, Fiat, Toyota, Mercedes and BMW. Więc Fiat siódmy (1=VW, 2=Opel, 3=Reanault, 4=Ford, 5=Peugeot, 6=Citroen, 7=FIAT,.....) w ogólnej liście sprzedawców oraz: > Fiat recorded the largest increase in sales from this group with an 18.7% rise > in new car registrations mainly due to strong sales of the Grande Punto, as wel > l as the Croma, Sedici, an expanded Panda range and the face-lifted Doblo. > zanotował największy wzrost sprzedaży (czyli najlepsza dynamika wzrostu) > zrodlo: JATO Dynamics Link Zgłoś
darekkr1 Re: Oklaski dla Bravo! 31.01.07, 21:48 Ostatnio nawet był na gazecie ranking awaryjnosci auto.gazeta.pl/auto/1,48316,3877694.html no i niesamowite Fiat jest calkiem wysoko w kazdym razie PRZED BMW Mercedesem czy Audi. No niesamowite :) Link Zgłoś
moderator10 Re: Oklaski dla Bravo! 31.01.07, 22:00 darekkr1 napisał: > Ostatnio nawet był na gazecie ranking awaryjnosci > auto.gazeta.pl/auto/1,48316,3877694.html > no i niesamowite Fiat jest calkiem wysoko w kazdym razie PRZED BMW Mercedesem > czy Audi. > No niesamowite :) Moze dlatego ze nie byl to zaden ranking awaryjnosci(?)* a zadowolenia wlascicieli oraz kosztow napraw. Znasz pojecie slowo awaria? Link Zgłoś
ready4freddy Re: Oklaski dla Bravo! 31.01.07, 23:34 a jednak byl to ranking awaryjnosci, oto stosowny cytat z arytkulu: "ciągu 12 miesięcy badań awarię odnotowano w prawie co drugim Jeepie (46 proc.) i Land Roverze (44,21 proc.). Niemal sześć razy rzadziej usterkami nękane są stojące na czele rankingu Mazdy (8,04 proc.) i Hondy (8,90 proc.)" - liczono wlasnie ilosc awarii, usterek i problemow, ujawnionych w odpowienim okresie "zycia" danego modelu. Link Zgłoś
moderator10 Re: Oklaski dla Bravo! 01.02.07, 10:40 ready4freddy napisał: > a jednak byl to ranking awaryjnosci, oto stosowny cytat z arytkulu: "ciągu 12 m > iesięcy badań awarię odnotowano w prawie co drugim Jeepie (46 proc.) i Land Rov > erze (44,21 proc.). Niemal sześć razy rzadziej usterkami nękane są stojące na c > zele rankingu Mazdy (8,04 proc.) i Hondy (8,90 proc.)" - liczono wlasnie ilosc > awarii, usterek i problemow, ujawnionych w odpowienim okresie "zycia" danego mo > delu. Link Zgłoś
vatseq Re: Oklaski dla Bravo! 01.02.07, 09:55 Przeczytaj nagłówek prawej kolumny zestawienia! Czytaj ze zrozumieniem!!! Link Zgłoś
moderator10 Re: Oklaski dla Bravo! 01.02.07, 10:41 vatseq napisał: > Przeczytaj nagłówek prawej kolumny zestawienia! Czytaj ze zrozumieniem!!! o qrwa miszczu jakby ci napisali ze to wybory miss to tez bys to tak zrozumial . zalosne Link Zgłoś
darekkr1 Re: Oklaski dla Bravo! 01.02.07, 10:10 Cytaty z artykułu: "...ranking niezawodności..." "...Badaniami objęto aż 450 tys. samochodów w wieku 3-9 lat..." "Najgorzej wypadli uznani producenci aut 4x4: w ciągu 12 miesięcy badań _awarię_ odnotowano w prawie co drugim Jeepie (46 proc.) i Land Roverze (44,21 proc.). Niemal sześć razy rzadziej _usterkami_ nękane są stojące na czele rankingu Mazdy (8,04 proc.) i Hondy (8,90 proc.)." Przeczytałeś Ty w ogóle ten artykuł? Bo po twojej odpowiedzi wynika że jednak nie. Link Zgłoś
saturnin Re: Oklaski dla Bravo! 01.02.07, 11:40 kupic zamiast nowego fiata używana mazdę. jakość 10 razy lepsza a i człowiek do serwisu nie musi jezdzic. nie wspominajac o tym ze estetyka z innej bajki. Link Zgłoś
mich64 Z tym dzieckiem to prawdziwie po katolicku..... 31.01.07, 21:59 ....ojciec dyrektor za pośrednictwem demiurga z kotem da swoje błogosławieństwo. Link Zgłoś
lucj Re: Z tym dzieckiem to prawdziwie po katolicku... 31.01.07, 22:07 O jakości nowego Bravo zadecyduje to na jakim samochodzie będzie zabudowany czy na oplach jak punto,croma i alfa 159 czy może na fordzie z którym fiat rozpoczął współpracę ale sądząc po rozmiarach jest to przerobiona corsa. Link Zgłoś
mary_elx Re: Z tym dzieckiem to prawdziwie po katolicku... 31.01.07, 22:09 > ale sądząc po rozmiarach jest to przerobiona corsa. Tak naprawdę jest to przerobione Stilo - o czym zresztą piszą w artykule. Link Zgłoś
orzesznica bravo bravo 31.01.07, 22:22 lucj napisał: > ale sądząc po rozmiarach jest to przerobiona corsa. a od kiedy corsa to kompakt ? Link Zgłoś
ready4freddy Re: Z tym dzieckiem to prawdziwie po katolicku... 31.01.07, 23:38 oj, misiu.. zacznijmy od poczatku: 1) opel corsa "zbudowany" jest na plycie podlogowej stworzonej wspolnie przez Fiata i GM, innymi slowy Grande Punto i Corsa wspoldziela czesc podzespolow, w tym "fundament" 2) to Ford zaczal wspolprace z Fiatem, a polega ona na tym, ze nowy Ford Ka bedzie montowany w polskiej fabryce Fiata na plycie podlogowej Pandy, podobnie jak nowy Fiat 500 3) ani Croma, ani Alfa 159 nie sa "zbudowane na Oplach", to rowniez, podobnie jak w przypadku GPunto wspolna platforma, tzw. premium, podobnie bylo w przypadku sterj Cromy, Lancii Thema, Alfy 164 i Saaba 9000 4) Bravo to nie jest "przerobione Stilo", tylko nastepca Stilo. porownanie np. wytrzymalosci na skrecanie jednego i drugiego podwozia od razu pokazuje, jaka roznica dzieli te modele. Link Zgłoś
multi-lingua Re: Z tym dzieckiem to prawdziwie po katolicku... 01.02.07, 09:38 wszystkie samochody są prawie takie same. 1. co rożni części w samochodach skoro produkują je te same firmy, największe koncerny, które robią dla wszystkich marek. 2. czy różni się polski robotnik od niemieckiego, francuskiego czy włoskiego. oprócz tym, że mniej zarabia to montuje samochód tak samo. 3. Teraz nie da się zrobić złego samochodu jak wszyscy kupują komponenty od tych samych dostawców, czy to fiat, opel, VW, Audi i reszta.... Link Zgłoś
barbara.rabarbar Wydaje mi się, że już na tych reklamach widać 31.01.07, 22:11 ślady rdzy. Link Zgłoś
kleofas26 Re: Wydaje mi się, że już na tych reklamach widać 31.01.07, 22:54 "ślady rdzy" - chyba u Ciebie w majtach...... Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Wydaje mi się, że już na tych reklamach widać 01.02.07, 00:03 > ślady rdzy. z rdzą fiat sobie już dawno poradził. teraz trapi ona np. forda. pierwsze wrażenie super auto. wnętrze jakies udziwnione. bardzo ciekawe te siliniki 1.4turbo, ciekawe co to. mój wujek pracuje w fabryce fiata, był nawet we włoszech na linii Gpunto i nie poleca:) wpadka z zeszłej zimy, kiedy w punto i pandzie akumulatory okazały się za słabe nakazuje nadal trzymać się z daleka. taka chyba ich filozofia. choć panda i SC podobno są bezawaryjne Link Zgłoś
p406_737u Re: Oklaski dla Bravo! 01.02.07, 09:29 Może zrobią mu wreszcie porządny alternator i przewody zasilania świateł o dużym przekroju? :-P Blachy ładne, ale co dalej...? Link Zgłoś
bozychwal Re: Oklaski dla Bravo! 01.02.07, 10:09 nooo ciekawe jak bedzie z awaryjnoscia lub jej brakiem? Mialem fiata bravo przez 2 lata i przez 2 lata mialem ciagle problemy. Alternator, wahacze, i inne atrakcje, nie wspominajac o tym ze od momentu kiedy odebralem go z salonu regularnie psula sie tylna wycieraczka, a kilka razy poprostu odpaldla w trakcie pracy ;) Samochod byl czesciej w serwisie niz na ulicy. Od momentu jak go sprzedalem i przesiadlem sie do Toyoty Prius, jestem szczesliwym czlowiekiem. pzodro Link Zgłoś
der-rauber Bleeeh! wygląda jak Clio 01.02.07, 10:28 Włoskie wygląda jak francuskie. Jedno paskudztwo przechodzi w drugie. Fehler In Alle Tailer - tyle o podsumowaniu Fiata Link Zgłoś
vatseq Re: Bleeeh! wygląda jak Clio 01.02.07, 11:57 der-rauber napisał: > Włoskie wygląda jak francuskie. Jedno paskudztwo przechodzi w drugie. > > Fehler In Alle Tailer - tyle o podsumowaniu Fiata No i właśnie mamy przykład propagandy w iście goebbelsowskim stylu: Niemcy są mistrzami marketingu, zwłaszcza negatywnego. Dezawuując konkurencję, tak na prawdę nie mają wiele więcej do zaoferowania! Ad rem. Pokaż mi niemieckiego producenta, który da gwarancję na 200 000 km na zawieszenie! Citroen daje! (Widziałem wahacze A6 po dwóch latach z wżerami korozyjnymi na głębokość 2-3 mm!!!) Pokaż mi niemieckie auto zaprojektowane (jeśli chodzi o bryłę) z polotem! Przyznaj, że składany twardy dach nie jest (wbrew pozorom) wymysłem niemieckich konstruktorów - powstał przed wojną i był stosowany w modelu 402 firmy Peugeot. Przyznaj, że niemieckim konstruktorom z ciężkimi umysłami od piwska i tłustych golonek nie przyszło do głowy, by skonstruować diesla z common railem. Do dziś brną w ślepą uliczkę pompowtryskiwaczy (VW, Audi), co powoduje, że nawet niemieccy komentatorzy krzyczą o "niskiej kulturze pracy" niemieckich diesli .. itd, itp Link Zgłoś
vatseq Re: Bleeeh! wygląda jak Clio 01.02.07, 12:00 Sorry. No może jednym z nielicznych aut z polotem (jeśli chodzi o bryłę) był Mercedes C111. Znasz takiego? :-P A ładny był! Link Zgłoś
black_code Re: Bleeeh! wygląda jak Clio 01.02.07, 12:16 vatseq napisał: > No i właśnie mamy przykład propagandy w iście goebbelsowskim stylu: Niemcy są > mistrzami marketingu, zwłaszcza negatywnego. Dezawuując konkurencję, tak na > prawdę nie mają wiele więcej do zaoferowania! > > Ad rem. Pokaż mi niemieckiego producenta, który da gwarancję na 200 000 km na > zawieszenie! Citroen daje! (Widziałem wahacze A6 po dwóch latach z wżerami > korozyjnymi na głębokość 2-3 mm!!!) No to ciekawe bo Audi ma wahacze aluminiowe . A ja widzialem kogos kto widzial UFO. > Pokaż mi niemieckie auto zaprojektowane (jeśli chodzi o bryłę) z polotem! Co ty soe starsz udownodnic wiesz chociaz? > Przyznaj, że składany twardy dach nie jest (wbrew pozorom) wymysłem niemieckich > konstruktorów - powstał przed wojną i był stosowany w modelu 402 firmy Peugeot. > Przyznaj, że niemieckim konstruktorom z ciężkimi umysłami od piwska i tłustych > golonek nie przyszło do głowy, by skonstruować diesla z common railem. Do dziś > brną w ślepą uliczkę pompowtryskiwaczy (VW, Audi), co powoduje, że nawet > niemieccy komentatorzy krzyczą o "niskiej kulturze pracy" niemieckich diesli > .. Ty juz masz chorobe umyslowa .Tak sie sklada ze to Audi / VW wyprzedzilo wszystkich o prawie 10 lat jesli chodzi o silniki diesla. Jasne ze tylko zasluga propagandy goebbelsowskiej drogie samochody niemieckie stanowia juz prawie 50% sprzedazy w Europie(7/10 wsrod najpopuilarniejszych modeli) a sprzedaz doskonalych i tanich samochodow francuskich od kilku lat spada na leb i szyje. To jest zupelnie naturalne .Moze w takim razie Francuzi i reszta powinni produkowwac gorsze samochody a zaoszczedzone pieniadze zainwestowac w propagande geniuszu. Link Zgłoś
uki145 Re: Bleeeh! wygląda jak Clio 01.02.07, 15:53 Witam! całym szcunkiem dla ukłdu volkswagenowskich pompowtryskiwaczy ,ale moim zdaniem silniki wysokoprezne vw(konkretnie silnki 4 cylindrowe 1.9 i 2.0 140 km) sa w tej chwili o jakies 5 lat do tyłu za ich odpowiednikami francuskimi i japonskimi.mam tu oczywioscie na mysli kwestie zaawansowania technologicznego i stowowania rozwiazan nowoczesnych . co jesli chcesz chetnie wyjasnie.Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
black_code Re: Bleeeh! wygląda jak Clio 01.02.07, 16:28 uki145 napisał: > Witam! całym szcunkiem dla ukłdu volkswagenowskich pompowtryskiwaczy ,ale moim > > zdaniem silniki wysokoprezne vw(konkretnie silnki 4 cylindrowe 1.9 i 2.0 140 > km) sa w tej chwili o jakies 5 lat do tyłu za ich odpowiednikami francuskimi i > japonskimi.mam tu oczywioscie na mysli kwestie zaawansowania technologicznego i > > stowowania rozwiazan nowoczesnych . co jesli chcesz chetnie wyjasnie.Pozdrawiam > no to mi wyjasnij ta przewage 5 lat.Jedyny powod z jakiego VW wycofuje sie z pompowtryskiwaczy to duzy koszt tej technologii oraz gorsza kultura pracy.Najnowoczesniejsze TDI z zaworami piezoelektrycznymi osiagaja wieksze niz CR cisnienie wtrysku ,zapewniaja wieksza moc i nizsze zuzycie paliwa.Niestety jest to znacznie bardziej skomplikowane a przez to drogie rozwiazanie niz CR do tego trudno uzyskac kulture pracy taka jak w systemach z CR. Link Zgłoś
uki145 Re: Bleeeh! wygląda jak Clio 01.02.07, 17:43 Witam! ojoj. no własnei prawie sobie odpowiedziałes na pytanie ,ale. vw odchodzi od techniki pompowtryskiwacy własnie dlatego ,ze dzisiaj najlepszym rozwiazaniem układu wtryskowego jest system listfy CR z piezokrystalicznymi wtryskiwaczami . nie ma piezokrystalicznych pompowtryskiwaczy,bo nie opłaca sie przerabiac tego układu kiedy mozna go zastapic układem cr plus wtryskiwacze o noamlnej zasadzie działania ,co automatycznie przesadza o niemozliwosci ich rozwoju :ni eda sie zwieszyc faz wtrysku w jednym cyklu . rozwiazanie tego typu (listfa cr z wtryskiwaczami piezokrytstalicznymi )stosuje dziasiaj peugeotpeugeot citroen(1.6 hdi,2,2 hdi ,toyota topowy d4d ,reanult w nowych silnikach 2.0 DCI z napedem łancuchowym) .do tego dochodzi jeszcze nowa technologia produkcji swiec zarowych i dzikei temu mozliwosc obnizenia stopnia sprezania do okolic idealnych 16 . przy tych nowinkach ,stosowanych juz przez konkurencje od paru lat(silnik peugeota jest juz przeciez na rynku od 2004 roku) 2.0 TDI wyglada blado (tylko 3 fazy wtrysku w jednym cyklu ,stopien sprezania 18,5:1 . o to mi chodziło ,bo lata leca a silniki vw z poczatku lat 90 sa montowane w niezmienionej formie.Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
black_code Re: Bleeeh! wygląda jak Clio 01.02.07, 18:13 uki145 napisał: > Witam! ojoj. no własnei prawie sobie odpowiedziałes na pytanie ,ale. vw > odchodzi od techniki pompowtryskiwacy własnie dlatego ,ze dzisiaj najlepszym > rozwiazaniem układu wtryskowego jest system listfy CR z piezokrystalicznymi > wtryskiwaczami . ------- nie ma piezokrystalicznych pompowtryskiwaczy,bo nie opłaca > sie przerabiac tego układu kiedy mozna go zastapic układem cr plus wtryskiwacze > > o noamlnej zasadzie działania ,co automatycznie przesadza o niemozliwosci ich > rozwoju :ni eda sie zwieszyc faz wtrysku w jednym cyklu . rozwiazanie tego typu Co ty wypisujesz uki czesc silnikow 2. 0 tdi 140KM i wszystkie 170 pracuje na pompowtryskiwaczach z zaworami "piezo" firmy siemens VDO. Dziwie sie bo jest znane od 2 lat .Nic ci nie mowi spolka Mechatronic ? To sobie znajdz i poczytaj. www.autoefl.pl/newsarchive.asp?ipn=1074 > (listfa cr z wtryskiwaczami piezokrytstalicznymi )stosuje dziasiaj > peugeotpeugeot citroen(1.6 hdi,2,2 hdi ,toyota topowy d4d ,reanult w nowych > silnikach 2.0 DCI z napedem łancuchowym) .do tego dochodzi jeszcze nowa > technologia produkcji swiec zarowych i dzikei temu mozliwosc obnizenia stopnia > sprezania do okolic idealnych 16 . przy tych nowinkach ,stosowanych juz przez > konkurencje od paru lat(silnik peugeota jest juz przeciez na rynku od 2004 > roku) 2.0 TDI wyglada blado (tylko 3 fazy wtrysku w jednym cyklu ,stopien > sprezania 18,5:1 . o to mi chodziło ,bo lata leca a silniki vw z poczatku lat > 90 sa montowane w niezmienionej formie.Pozdrawiam Łukasz Tak ci sie tylko wydaje bo jak widac nie jestes juz dawno na biezaco ,radze poczytac wiecej na ten temat. tdi.pl/content/view/15/pozdrawiam Link Zgłoś
uki145 Re: Bleeeh! wygląda jak Clio 01.02.07, 18:39 a przeczytałes o których silnikach pisałem? chyba nie .pisałem o 2 silnikach 1.9 TDI i specjalnie zaznaczyłem ( 2.0 TDI 140 KM) Link Zgłoś
black_code Re: Bleeeh! wygląda jak Clio 01.02.07, 19:03 uki145 napisał: > a przeczytałes o których silnikach pisałem? chyba nie .pisałem o 2 silnikach > 1.9 TDI i specjalnie zaznaczyłem ( 2.0 TDI 140 KM) Przeczytalem to -nie ma piezokrystalicznych pompowtryskiwaczy,bo nie opłaca sie przerabiac tego układu kiedy mozna go zastapic układem cr plus wtryskiwacze jak widzisz mijales sie z prawda nie czytales tez ze co napisalem niektore silniki 2.0tdi 140 tez maja wtryski piezoelektryczne a o tym ja pisalem . 5 lat temu sporo firm nie posiadalo jeszcze wogole wlasnego nowoczesnego silnika diesla a sam system CR (chyba jeszcze 1 generacji) to nie bylo to co teraz. Link Zgłoś
uki145 Re: Bleeeh! wygląda jak Clio 01.02.07, 20:08 które silniki 2.0 Tdi 140 KM maja piezokrystaliczne pompowtryskiwacze? ;-) ;- ) ;-) Link Zgłoś
simr1979 Re: Bleeeh! wygląda jak Clio 08.02.07, 11:43 uki145 napisał: >(...) nie ma piezokrystalicznych pompowtryskiwaczy,bo nie opłaca > sie (...) Jednak się opłaca...;) www.siemensvdo.com/products_solutions/powertrain/diesel-systems/unit-injector/unit-injector.htm Link Zgłoś
marcinmg72 Re: Oklaski dla Bravo! 10.02.07, 21:04 A czy zwrócił ktoś uwagę na promocję związaną z nowym fiatem. Myślę, że pomysł jest rewelacyjny można mieć i dziecko i samochód, a samochód za darmo jeżeli nie ma jakiegoś haczyka :) Link Zgłoś