eurostar440 Re: Zakazać używania radia sibi ! 07.02.07, 23:48 Czytałem co nieco na forum. W ogóle się nie zgodzę z tym co tu pisze. Za granicą jakoś nikt nie robi problemów z CB radiem. Po drugie kierowcy z CB to dobrzy piloci, bo jak auto z batem jedzie wg przepisów to sam już wiesz, że coś będzie za następnym zakrętem. Myślicie że zagranicą kierowcy się nie ostrzegają przed radarami? Tam gdzieś dalej jest pan "amerykancki", który mówi jak to w USA się przestrzega prędkości (celowy błąd ortograficzny, bo znając co niektórych będą się przypinać) w USA kierowcy ciężarówek też się ostrzegają. Jak pan nie wierzysz to pogadaj pan z ludźmi którzy żyli z jazdy za oceanem. Najgorzej że wypowiadają się na takie tematy ludzie którzy jeżdżą góra pół godziny dziennie i mają pretensje do innych że wyjechali na drogę akurat wtedy kiedy oni. Czemu tak twierdze?? Bo zawodowy kierowca nie ocenia czy ktoś ma CB czy ktoś ma rejestracje z Wawy, czy ma lakier czerwony, czy jedzie BMW czy jedzie Merolem, czy jego klaskon to tit czy tut, zawodowiec skupiony jest na swojej jeździe i ocenia kierowce nie po tym co ma na aucie, czy jakim autem jezdzi, tylko jak jezdzi. Zresztą zawsze można wszystko zabronić, czepiając się wszystkiego. Bo ktoś rano wstał lewą nogą z żoną się pokłócił i nie wie do czego sie przyczepić, a nie o to przecież chodzi. Na tej samej zasadzie można się przyczepić do każdej dziedziny życia. Może zabronić od razu automatycznych skrzyń biegów?? Bo przecież nie można się nią tak dobrze i pewnie przygotować do wyprzedzania jak z manualem, do tego zużycie paliwa jest większe co źle wpływa na środowiska..., automat umożliwia też jazdę ludziom którzy na nodze mają gips- wsiądzie i po co mu druga noga. Jedna starczy na hamulec i gaz, można też do tego dorzucić że łatwiej przekracza się prędkość bo rzucasz cegłe na gaz i jedziesz...etc.(nie mam nic przeciwko automatom- to tylko przykład). Tak można zmyślać na wszystko o wszystkim. Krytykować i zakazywać jest bardzo łatwo Link Zgłoś
filip1113 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 00:15 W 93 roku skradziono mi samochód.Widziałem go jak odjechal Dzięki radiu CB nie ujechał daleko tylko jakieś5 kilometrów.Ale był zdziwiony jak kolesia 3 samochody zablokowały .Dostał wtedy ładnie po mordzie.nie obeszło się bez urazówki. Link Zgłoś
crazymaxx Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 04:18 Eurostar440 czekałem na taki post jak Twoj. Odetchnąłem z ulgą. Zwłaszcza po jakże trafnym fragmencie o zawodowych kierowcach. W pierwszej setce postów w tej dyskusji bylo moze pieciu, no 10 zawodowych. Najbardziej mnie rozwalil argument jednego z ekspertow od rzekomej szkodliwosci CB radia o tym, ze nie wyobraza sobie wiezc szefa czy tam kontrahentow biznesowych i zeby oni slyszeli przeklenstwa i w ogole poziom rozmow na radiu. Człowieniu! CB mozesz wylaczyc, czy tez wyciszyc jesli masz akurat taka wole! I tak - to do nastepnych fachowcow - wtedy mozna sluchac muzyki. Przeczytalem wszystkie posty. Tak, wiem ktos mi tu zaraz wygarnie: nie podoba Ci sie nie wchodz na forum, ale zainteresowalem sie tematem CB. Bo interesuje mnie bezpieczenstwo (nie tylko moje) na drodze a CB w tym pomaga. Prosze tylko wszystkich ktorzy sa anty CB nie szufladkujcie ze kto z CB ten pirat. To mozg a nie antena na dachu lub jej brak lub dres lub wiele z tych rzeczy ktore tu wymieniali medrcy masci wszelakiej, decyduje o tym czy ktos jest piratem za kolkiem, czy nie. Nie mam CB, ale chcialbym miec. Takze ze wzgledu na to dawne, stacjonarne zastosowanie, ktore tez dzieki znajomemu poznalem. A jak sie przydaje w trasach to poznalem m. in. dzieki tysiacom kilometrow "na prawym" w Magnumce. Szerokosci dla wszystkich. Czasem blondynki w kabinki Link Zgłoś
allday Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 01:24 Dawno takiego bezsensu nie przeczytałem!!! Jestem gościem w krawacie, mam samochód za jakieś 1..000PLN, z gps i CB radiem. Miejsce gdzie znajduje się siedziba firmy i biura oddalone są od siebie o 300km. Często jeżdża ze mną goście z zagranicy i krajowi także - slyszałem tylko jedną opinię od nich o CB: że gdyby nie to urządzenie jechalibyśmy ze 2 h dłużej pewnie. Oczywiście sa małpy, które nie umieją obchodzić się z granatem tak jak i ludzie z samochodami, ale to nie ma przełożenia na fakt posiadania CB czy też nie. Nie rozumiem, jak można byc takim bezmózgiem. POrównaj srednią prędkość z trasy w Polsce o ile masz komputer pokładowy, bo średniej sam nie wyliczysz pewnie - u mnie maks, na "dobrej drodze" to 81km/h a jak tylko przekroczę zachodnią granicę robi się z tego 116 km/h - bez Cb radia. Wniosek: trzeba budować drogi! BUDOWAć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ( za granicą tez widywałem matołów za kierownicą) Pozdrawiam wszystkie Panie korzystające z CB. Chamskie teksty mozna tez usłyszeć po prostu na ulicy, w autobusie, tramwaju...tylko tam mało kto zwraca uwagę, a na CB19 jak tylko poleci jakaś kur.wa zaraz znajdzie się ktoś kto przywraca delikwenta do pionu. Jak dla mnie wszyscy tutaj, którzy sa na "nie", że tak powiem: w dupie byli gó.. widzieli!!! Link Zgłoś
robertcb Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 01:40 Jestem za. Używanie CB powinno być zabronione w samochodach w jakiejkolwiek postaci, choćby to był ręczniak z własnym zasilaniem i anteną. (Wysłałem już mailem propozycje do UKE i Ministerstwa Łączności, niestety bez odpowiedzi.) Ale pewnie 100.000 podpisów by załatwiło sprawe? Władze nie miałyby trudności z kontrolą przestrzegania zakazu; Inspekcja drogowa musiałaby monitorować kanał drogowy i w przypadku usłyszenia jakiegokolwiek sygnału ze zmienną siłą(czyli w ruchu) natychmiast ustalić źródło. CB bez widocznej anteny nie ma duzego zasięgu. Innym pomysłem mogłoby być postawienie potężnej nośnej na częstotliwości 27,180 MHz, modulowanej piskiem o częstotliwości najbardziej nieprzyjemnej dla ucha, z nadajnika o dużej mocy (przykładowo 5 KW) z anteną bazową o dużym zysku energetycznym,zainstalowanej na wysokości conajmniej kilkuset metrów nad ziemią (wysoki komin,góra); utrudniłoby lub uniemozliwi łączność kierowcom przez CB w promieniu nawet 100 km. Niestety mogliby sie przenieść na inny kanał:( Link Zgłoś
panjahwe Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 01:54 Prowokacja polityczna! Mamy Cię, jutro z rana wpadnie do Ciebie CBŚ, przedstawiciele Microsoftu i lokalnej rady parafialnej, nie wywiniesz się! Link Zgłoś
critto Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 04:02 robertcb napisał: > Jestem za. > Używanie CB powinno być zabronione w samochodach w jakiejkolwiek postaci, > choćby to był ręczniak z własnym zasilaniem i anteną. > (Wysłałem już mailem propozycje do UKE i Ministerstwa Łączności, niestety bez > odpowiedzi.) > Ale pewnie 100.000 podpisów by załatwiło sprawe? a ja proponuje zaczac zbierac podpisy pod ustawa, ktora pozbawi cie obywatelstwa polskiego; a w kazdym razie powaznie ograniczy twoje prawa, m.in. do swobodnej wypowiedzi. Skoro sam odmawiasz tych praw innym, to nie powinienes z nich korzystac. Nie ma wolnosci dla WROGOW WOLNOSCI. Link Zgłoś
critto uwaga: TROLL!! 08.02.07, 03:53 uwaga, autor tego watku to INTERNETOWY TROLL miesiąca!! CB przydaje sie do wielu rzeczy, wcale nie tylko ostrzegania przed policja; mozna np. informowac o wypadkach, objazdach, korkach; ostrzegac przed pijanymi, nieoswietlonymi rowerzystami czy pieszymi (tzw. 'batmanami'); nie mowiac o tym, ze przez CB mozna wezwac pomoc np. do rannego w wypadku samochodowym czy osoby, ktora Link Zgłoś
non_logos Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 06:37 Zgadzam się zakazać sibi.Ale CB NIE.romando 1 chyba ma ,,działke,,od podatkowania,bo przecież z tym będzie się wiązało wydawanie koncesji. Link Zgłoś
ksiunc_maciej Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 07:40 Aż dziw bierze, że to nie jasiu śmietana założył taki idiotyczny temat. Bez sęsu;-) Link Zgłoś
marcin.tyczynski Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 09:17 Romando - jeździłes kiedys z CB? Czy tylko gdzies cos usłyszałes, nie bardzo wiesz o co chodzi, własnie zapłaciłes mandat i chcesz sie wyładowac? CB to nie tylko ostrzezenia przed miskami ale tez o korkach, wypadkach, objazdach itp itd. To, ze ktos Cie wyprzedził łamiąc przepisy, a miał CB wcale nie znaczy, ze robia to wszycy. Debile jeżdżą po naszych drogach i nie zauważyłem, zeby CB miało z tym jakis zwiazek. Idąc Twoim tokiem rozumowania należy zamknąc wszystkich mężczyzn w więzieniach bo maja przy sobie narzędzie gwałtu. Szerokosci i przyczepnosci Koledzy Link Zgłoś
heike Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 09:42 Nie doczytalam do konca, bo nie mam sily czytac niektorych bzdur. Jestem kobieta, mam taki zawod, ze bardzo duzo jezdze. Nie zgadzam sie z teoria, ze posiadajac cb ludzie jezdza jak wariaci. To nie od cb zalezy, ale od czlowieka. Nie mozna zwalac winy na jakis tam przedmiot. No i refleksja - jak jeszcze radyjka nie posiadalam, na jego uzytkownikow patrzylam jak na dziwolagi. Nie mowiac juz o kierowcach tirow, ktorych wedle potocznej opini traktowalam jak zwyklych chamow. Teraz tluke sie w piersi i odszczekuje wszystkie zle slowa. Kierowcy tirow to w przewazajacej ilosci ludzie przemili, przesympatyczni i bardzo chetni do pomocy. Najczesciej wulgaryzmami szafuja kierowcy busow (podkreslam - najczesciej, a nie zawsze!). Poza tym podchodze do tego w taki sposob, ze z wulgaryzmami spotykam sie rownie czesto na ulicy, do tego nie musze miec radyjka. A dzieki temu cudownemu pudeleczku nigdzie sie nie gubie, wystarczy, ze poprosze o pomoc a jestem doprowadzana na miejsce z dokladnoscia do paru metrow. Mam na wyposazeniu rowniez GPS ale od dawna z niego nie korzystam. :) Mialam kilka takich sytuacji w ktorych czulam sie zagrozona, "koledzy mobile" nigdy mnie nie zostawili bez wsparcia. Czuje sie bezpieczna majac swiadomosc, ze w kazdej chwili moge poprosic o pomoc. Poza tym uprzejmosc - wystarczy ze grzecznie poprosze o zjechanie, kierowcy reaguja natychmiast. Jeszcze informuja, czy moge wyprzedzic. Sumujac - jak wszedzie sa ludzie i ludziska, ale generalizowanie tego nijak sie ma do rzeczywistosci. Oczywiscie jestem bardzo ostrozna i nie zdradzam swojego polozenia kierowcom, ktorzy zamiast pomocy na drodze oferuja zgola odmienna pomoc ;)) ale przeciez takie cos zdarza sie i bez radyjka. No i ci ktorzy radyjka nie maja, nawet nie wiedza, jak fantastycznie jest jechac np 6 godzin, gdy czlowiek ma juz dosc muzyki, informacji, a marzy o zwyklej pogawedce, i wtedy wlacza cb i jadac dalej ma swiadomosc, ze na drodze nie jest sam. Mozna sie posmiac, pozartowac, ponarzekac na drogi. Za nic na swiecie nie zrezygnuje z radyjka. Pozdr. Link Zgłoś
romulus_remulus Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 10:01 > To co wyczyniają samochody z antenami sibi,to się włos jeży na > głowie.Wyprzedzanie na trzeciego przed wzniesieniami ,udawanie przed radarami > niwiniątka 50 km/h a za radarem 150 km/h itp.Myślę że radio sibi jest > pożyteczne ,ale do innych celów. Jestem za koncesją na posiadanie takiego > sprzętu.Kiedyś miało to służyć bezpieczeństwu na drodze,a dzisiaj wręcz > przeciwnie.Jakie są wasze opinie? i jeszcze zakazać wypisywania głupich postów na forach Link Zgłoś
jurwal Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 10:09 Zakaznie radia CB byłoby glupotą. To bardzo pożyteczne radio. Ale trzeba wyłapywać cwaniaczków zagrażających innym użytkownikom dróg. Wystarczy wprowadzić podwójna taryfe kar dla tych, którzy mają radio w samochodzie a przekraczają przepisy o ruchu drogowy w sposób rażący. Wystarczy aby w okolicy gdzie stoi radar kręcił się samochód policyny i nie oznakowany również z radiem CB. Zasięg takiego radia w samochodzie to 1-3km. Bardzo łatwo namierzyć podających komunikaty i reagujących na nie udając niewiniątka. Bardzo szybko taki nieoznakowany samochód policyjny by się spłacił. Link Zgłoś
tirinti Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 10:37 JA to bym zakazał używania radarów przez policję. To by było można spokojnie jeździc 150 i więcej bez CB i nie trzeba by było zwalniać i wlec się 50km/h bo pały staneły z radarem. Link Zgłoś
misiek500 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 10:40 najpierw naucz się pisać skróty, "sibi" pisze się CB, gamoniu. Link Zgłoś
lokis76 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 10:45 pomimo ze ten pomysl na CB w samochodzie jest moze i niezly (korki) to z czasem powiem tyle : jestescie najgorsza grupa kierowcow na naszych waziutkich drozkach mozliwych do napotkania. (gorsi sa chyba tylko nie zjezdzajacy tirowcy )w wiekszosci jestescie niestety przedstawicielami handlowymi / jezdzicie leasingami / kratkami / albo po prostu zwyklymi burako - drechami w audicach / vw. sorry mi to stwierdzac ale cala idea moze jest i fajna - tylko ze jakims trafem w wiekszosci skupia znerwicowanych kierowcow (o niedlugim stazu za kierownica... ) ktorzy za nic maja reguly, podwojne ciagle linie itd... tylko siedza na ogonie 10cm za moim zderzakiem, przyklejeni do osi jezdni byle tylko mnie hapnac po czym spotkac sie na najblizszych swiatlach. chce podkreslic ze nie jestem jakas ciota, jezdze normalnie i bynajmniej nie 50 w miescie, prawko mam 14 lat ( po za tym mam saaba -o sorry to teraz juz jest porazka, prawda ?) ktore ma wystarczajace 210KM i w miescie i na trasie i nie jezdze tak ze TRZEBA KONIECZNIE mnie wyprzedzac, ale stanowczo mowie NIE wszystkim kierowcom z dlugimi antenami ktorzy beztrosko jada w miescie 100 i wiecej - lamiac wszystkie mozliwe reguly . to jest panowie paranoja. nie bedzie bezpieczniej dzieki wam i waszym CB wprost przeciwnie. a to ze zwalniacie przy suszarkach ?? - no coz marne pocieszenie. ile takich suszarek moze byc na krajowej 6 gdansk - wawa .. 3 ? 4 ?- no to mamy 3,4 zwolnienia a po za tym, piekla nie ma, gaz do dechy i fajnie jest w koncu fabryka daje znacznie wiecej, prawda .. ? niech was drzewa pochlona! Link Zgłoś
marcin.tyczynski Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 11:36 > suszarkach ?? - no coz marne pocieszenie. ile takich suszarek moze byc na > krajowej 6 gdansk - wawa .. W kwestii formalnej. Gdańsk - Wawa to krajowa 7 To jak sie jeździ naprawdę nie zależy od tego czy sie ma cb czy nie. To tylko zalezy od tego co mamy w głowie. To, ze w CB zaopatruja sie debile - zgoda. Tylko nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. CB nie wybiera kto je kupił. Nie jest niczemu winne. Utarł sie pewien stereotyp i wszyscy przeciwnicy CB zaczynaja sie go trzymać. Zwróc uwage ile samochodów bez CB wyczynia cuda na drodze. Zrozumcie wreszcie - debile są na drodze, a ze niektórzy maja CB... Równie dobrze mozna generalizowac kazde zjawisko na drodze - wszystkie kobiety to źli kierowcy - wszyscy motocyklisci to dawcy nerek - wszyscy kierownicy Skody Fabia to kapelusznicy. Przeciez to bzdura!!! Przypomniał mi sie cytat z "Co mi zrobisz jak mnie złapiez" - Ścierkę, ścierkę mi wyrwał, moje narzędzie pracy. - Panie kierowniku, ukraść chciał mi tego kurczaka. - No pewnie, bo po co by wyrywał?! To złodziej! - I pijak! bo każdy pijak to złodziej!!! Link Zgłoś
eurostar440 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 14:55 ogólnie rzecz biorąc mam 148 konną Alfa Romeo i dobrze się w tym aucie czuje i nie mam potrzeby pojeżdżać samobójców których zawsze wpuszczam. Bynajmniej jak go widze kilometr dalej na drzewie to mam spokojne sumienie, że nie rozwalił się z mojej winy. Bo dla mnie celowe nie wpuszczanie i pokazywanie palców do piratów drogowych jest nie mniejszym wykroczeniem niż to że facet wyprzedza na podwójnej ciągłej. Link Zgłoś
fru.fru Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 16:06 eurostar440 napisał: Bynajmniej jak > go widze kilometr dalej na drzewie to mam spokojne sumienie, że nie rozwalił si > ę > z mojej winy. sjp.pwn.pl/lista.php?co=bynajmniej Link Zgłoś
an4a Re: Zakazać używania radia sibi ! 09.02.07, 13:08 do lokis76: ach, jak ja bardzo kocham się.. i jeszcze ten saab.. Link Zgłoś
chomiczkus Re: Zakazać używania radia sibi ! 10.02.07, 19:59 lokis76 napisał: > pomimo ze ten pomysl na CB w samochodzie jest moze i niezly (korki) to z czasem > > powiem tyle : jestescie najgorsza grupa kierowcow na naszych waziutkich > drozkach mozliwych do napotkania. (gorsi sa chyba tylko nie zjezdzajacy > tirowcy )w wiekszosci jestescie niestety przedstawicielami handlowymi / > jezdzicie leasingami / kratkami / albo po prostu zwyklymi burako - drechami w > audicach / vw. sorry mi to stwierdzac ale cala idea moze jest i fajna - tylko > ze jakims trafem w wiekszosci skupia znerwicowanych kierowcow (o niedlugim > stazu za kierownica... ) ktorzy za nic maja reguly, podwojne ciagle linie > itd... tylko siedza na ogonie 10cm za moim zderzakiem, przyklejeni do osi > jezdni byle tylko mnie hapnac po czym spotkac sie na najblizszych swiatlach. > chce podkreslic ze nie jestem jakas ciota, jezdze normalnie i bynajmniej nie 50 > > w miescie, prawko mam 14 lat ( po za tym mam saaba -o sorry to teraz juz jest > porazka, prawda ?) ktore ma wystarczajace 210KM i w miescie i na trasie i nie > jezdze tak ze TRZEBA KONIECZNIE mnie wyprzedzac, ale stanowczo mowie NIE > wszystkim kierowcom z dlugimi antenami ktorzy beztrosko jada w miescie 100 i > wiecej - lamiac wszystkie mozliwe reguly . to jest panowie paranoja. nie bedzie > > bezpieczniej dzieki wam i waszym CB wprost przeciwnie. a to ze zwalniacie przy > suszarkach ?? - no coz marne pocieszenie. ile takich suszarek moze byc na > krajowej 6 gdansk - wawa .. 3 ? 4 ?- no to mamy 3,4 zwolnienia a po za tym, > piekla nie ma, gaz do dechy i fajnie jest w koncu fabryka daje znacznie wiecej, > > prawda .. ? niech was drzewa pochlona! Nie rozumiesz - ladujesz kazdego posiadacza samochodu z antena do jednego wora nie patrzac na to czy jest to dres/akwizytor/przedstawiciel czy tez ktokolwiek inny kto uzywa tego do latwiejszej jazdy. Mylisz sie ladujac tam kazdego - bo nie jestem ani dresem ani handlowcem ani przedstawicielem ani kims kto musi zapierdzielac aby gdzies zdazyc. Takich osob jak ja wsrod tych ponad 250 postow jest wiecej. Link Zgłoś
gasper21 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 10:49 KRÓTKO I NA TEMAT: Są debile, którzy myślą że jak ma radyjko to wszystko mu wolno. Sam korzystam z CB i wiedzę takich oszołomów i wierzcie że bardzo często inni koledzy szczególnie z dużych mobili robią pożądek z takimi kozakami wystarczy nadać temat i kilka potwierdzeń na radiu od innych mobili i zaraz koledzy z dużych mobili pokazują gdzie jest miejsce takiego oszołoma. Co do przeklinania niestety jak ma się ograniczony zasób słownictwa i nie potrafi się wyartkułować jednego składnego zdania to tak jest ale to może zdarzyc się także wszędzie indziej.Myśle że na CB około 10% to inwektywy, proponuję podejść pod gimnazjum to proporcje się odwracają, a to chyba winna rodziców.... Jeżdże dużo po ukochanej naszej stolicy która nie ma obwodnicy (o zgrozo) więc cały ruch tranzytowy idzie przez miasto. Bardzo często pomagam dotrzeć do celu lub wskazać kierunek w jakim musi jechać inny kolega (bywa że w trakcie dnia mam zaliczonych nawet 15 poprwoadzonych mobili i nie jest to moje główne zajęcie) staram się pomóc jak mogę. Jak ktoś ma problem to zawsze się znajdzie inny ktoś który pomoże. Żaden palmtop z GPS nie poda Wam drodzy forumowicze bieżącej informacji o korkach lub objeździe tak jak drugi kolega z radia. Tak więc nie można osądzać wszystkich po kilku przykładach bezgranicznej głupoty która może skończyć się tragicznie. Głupich nie sieją.... Pozdrawiam Wszystkich Mobil Gasper Link Zgłoś
ptysiek2 Żona cbiadiowca 08.02.07, 10:59 Też się zgadzam że, nie można do kilku zauważonych przypadków, które psują reputację pozostałym, wnosić zmian i dawać zakazy. Bezcelowe. To w żaden sposób nie podniesie ich świadomości o bezpieczeństwie to wina braku wyobraźni niż posiadania radia CB. Używam radia od 14 roku życia - dziś jestem bardzo dojrzałą mężatką u boku zawodowego kierowcy. Ale pamiętam że, to radio nie takim celom służy o jakich się tu pisze (cwaniactwo, wyprzedzanie w niedozwolonych warunkach) - byłam członkiem klubu i pamiętam zasady a odkąd jestem także kierowcą, widzę jak one są istotne. Ale niestety czynnik ludzki jest nieprzewidywalny i jeśli ktoś łamie przepisy drogowe to napewno nie dlatego że, ma CB. Nie wiem czy czytają ten post żony, dziewczyny CB-radiowców Link Zgłoś
kajaja2 Re: Żona cbiadiowca 08.02.07, 11:06 jestem tez dziewczyna ktora sama robi tez duzo km i wielu sytuacjach pomoglo mi CB.Nie tylko w Polsce ale w innych miastach poza granicami rowniez.I popieram kolezanke ktora ma racje co do przepisow ze jesli ktos lamie przepisy to napewno nie dlatego ze ma CB. Link Zgłoś
ptysiek2 Żona cb-radiowca 08.02.07, 11:14 Też się zgadzam że, nie można do kilku zauważonych przypadków, które psują reputację pozostałym, wnosić zmian i dawać zakazy. Bezcelowe. To w żaden sposób nie podniesie ich świadomości o bezpieczeństwie to wina braku wyobraźni niż posiadania radia CB. Używam radia od 14 roku życia - dziś jestem bardzo dojrzałą mężatką u boku zawodowego kierowcy. Ale pamiętam że, to radio nie takim celom służy o jakich się tu pisze (cwaniactwo, wyprzedzanie w niedozwolonych warunkach) - byłam członkiem klubu i pamiętam zasady a odkąd jestem także kierowcą, widzę jak one są istotne. Ale niestety czynnik ludzki jest nieprzewidywalny i jeśli ktoś łamie przepisy drogowe to napewno nie dlatego że, ma CB. Nie wiem czy czytają ten post żony, dziewczyny CB-radiowców ale wiem jedno to maleńkie pudełeczko pozwala mi na kontakt z mężem. To jest tańsze niż komórki. Faktem jest że zasięg jest ograniczony ale nie szkodzi. Każdy widzi inny problem - pokazujemy zachód za przykłady ale czy one są dobre? Nauczyliśmy się że, na zachodzie to kraje mlekiem i miodem płynące a czasem bywa inaczej. Będąc kilka lat za "Wielką Wodą" zauważyłam także że, tych przepisów prędkościowych się nie łamie ale czemu? Bo wystarczy zgłoszenie kierowcy sąsiedniego auta o tym że, się szybko jedzie i to jest podstawą do mandatu. Czyli donosicielstwo, to brzydkie i obraźliwe słowo ale w tym systemie to się sprawdza. Posiadają na autostradach czytniki kart (czyli ryczałtowe opłaty za korzystanie z dróg) musi przejechać odpowiednią prędkością aby czytnik go wychwycił. Poza tym tam nie ma dwóch pasów czy trzech (co u nas jest luksusem) ale 5 - do sześciu w jednym kierunku. W Niemczech na terenach osiedli domów jednorodzinnych nie zrobisz sobie ogniska na posesji bo nie wolno, oraz nie pobawisz z przyjaciółmi na ogrodzie przy muzyce (tylko do 21.00)bo nie wolno. W Polsce tylko w tzw. blokach istnieją zasady, które mają powodować nie przeszkadzanie sobie na wzajem. Ale już widzę jak doganiamy zachód i skarżymy że, sąsiad ma inny kolor kosza na śmieci, że zrobił ognisko, że ma za dużego psa .... No to trochę demokracji bo inaczej zrobimy sobie w państwie (chyba) demokratycznym totalny totalitaryzm. Dziewczyny CB-raków łączcie się..! Link Zgłoś
ptysiek2 Re: Żona cb-radiowca 08.02.07, 11:15 sorki system mnie wylogował i nie dokończyłam wypowiedzi Link Zgłoś
woju44 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 10:59 Popatrz jak jeżdżą Ci bez cb radia.Nie ma znaczenia czy ktoś ma czy nie ma cb jak ma łamać przepisy to będzie łamał i bez cb.Ja obecnie nie ma cb ,ale dużo jezdziłem z radiem i zauważyłem ,że wielu kierowcom radio bardzo pomaga. Link Zgłoś
panjahwe Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 11:36 -zakazać ruchu pieszych po drogach bez chodnika po zmroku, powodują tysiące wypadków,(przecież budowanie chodników i egzekwowanie przymusu oświetlenia pieszych było by za trudne, o kosztownych kampaniach edukacyjnych już nie wspomnę!) -zamknąć siłownie, statystycznie jest tam z 50x więcej przyszłych bandziorów niż w pozostałej części społeczeństwa(przecież zmniejszanie biedy, bezrobocia i wyrównywanie szans edukacyjnych jest takie żmudne, nieefektowne, drogie, a tak rozwiążemy problem jedną ustawą, najlepsze są przecież najprostsze rozwiązania!) -zabronić produkcji, sprzedaży i dystrybucji: alkoholu, papierosów, dań z więcej niż 300 kalorii/porcja, nie muszę nawet pisać ile dobroczynnych skutków to wywoła, a można bez tego żyć przecież. Podsumowując Autor tego wątku jest albo prowokatorem, miłośnikiem CB lub nawet jego sprzedawcą lub producentem, albo kompletnym kapiszonem, który złamania leczyłby amputacją - szybkie to, tanie, 100% skuteczne. Link Zgłoś
stock21 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 12:21 Powinni też nakazać używania mózgu. gdybyś używał swojego to bys nie pisał takich głupot. Link Zgłoś
zupcia6 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 12:44 kiedy będziemy miec juz drogi po ktorym mozna w miare szybko i bezpiecznie dojechac do celu to przestane uzywac cb radia. Poki co bede wyprzedac na trzeciego pod wzniesienie bo wiem, ze ta ciezarowka z przodu nie wysle mnie na smierc. Poza tym jadac na swej zwyczajowej trasie prawie 300 km srednio 2-3 razy stoi policja, nie bede jechac caly czas 60, zeby nie zostac zlapanym bo nie mam na to czasu. I tak, zycie jest jedno. Zyj szybko, umieraj mlodo i nie daj sie zlapac. I nie uważam, żebym kiedykolwiek spowodowała jakiekolwiek zagrozenie na drodze, poza oczywiscie działaniem na nerwy kierowcom, ktorzy obserwuja czasem moje wyprzedzanie. I nie zgadzam sie, ze cb nie sluzy bezpieczenstwu- szczegolnie w nocy wiadomo, ze poboczem idzie pijany, jedzioe nieoswietlony rowerzysta lub kreci sie pies. Rozumiem, ze zalozyciel watku jest sfrustrowanym człowiekiem, który ma problemy i szuka winy u innych ; ) Link Zgłoś
skyddad Re: Zakazać używania radia CB, 08.02.07, 13:08 Facet ktory stworzyl ten watek nie pomnyslal; ogol moze sobie sprawic bez licencji rowniez PRM Radio,ktore dziala na 446MHz pasmie i charakteryzuje sie znacznie lepsza jakoscia przesylanego sygnalu co w praktyce sprowadza sie do lepszej slyszalnosci i rozumienia.Oczywiscie to ma sens jak wiekszosc zacznie ten typ radia uzywac. Tak naprawde to nie w radiu lezy problem tylko zacznijcie ze wzrostem ilosci pojazdow dobudowywac ilosc drog a nieciagnac tego "jakos to bedzie". Brakuje w kraju podstawowej sieci autostrad opinajacej kraj i dajacej polaczenia wszystkich duzych metropoli,drog szybkiego ruch z prawdziwego zdarzenia.Podatki wszsycy placa i tosa olbrzymie pieniadze i onewinny byc uzyte do budowy drog anie latania dziur w nieudolnym zarzadzaniu. Wasi rzadzacy wyraznie widac sie przygotowuja do tego,ale wystepuje duzo starych problemow ktore hamuja ten proces,potrzeba czasu jeszcze troche i zacznie sie to ruszac w wlasciwym kierunku,takie odnosze wrazenie patrzac na Was z boku oczywiscie przy braku aplauzu wiekszosci i raczej niezadowolenia.Nie wyglada to tak tragicznie.To sa zaniedbania ostanich 62lat. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
syn.oficera Taka akcja. 08.02.07, 13:12 Nalezy zrobić akcję, wystarczy,że kilka tysięcy osób kupi CB radio i będą nadawać fałszywe informacje na temat kontroli policyjnych. Przykładowo: nie ma policji to idzie informacja ,że stoją właśnie. Jest policja to idzie informacja,że nie ma nikogo i się podkłada klienta na radarek policjantom. Mimo,że inni ostrzegaliby zgodnie z prawdą to i tak by 0nie wiadomomo było, która informacja jest zgodna z prawdą. Myślę,że nikomu by to nie przeszkadzało, bo CB jak widzę służy do informowania o korkach i wypadkach. Naturalnie o wypadkach i korkach informowałoby się zgodnie ze stanem faktycznym. Nieprawdę puszcałoby się tylko i wyłącznie jesli chodzi o policyjne kontrole. Takie fałszywki mogiliby puszczać w eter nie tylko kierowcy autek , ale np ktoś kto w domu jest w danej chwili, ewentualnie trzebaby puścić z kompa jakiś sampl silnika samochodowego. pozdrawiam internautów Link Zgłoś
mariusz-ef Re: Taka akcja. 08.02.07, 13:24 syn.oficera napisał: > Nalezy zrobić akcję, wystarczy,że kilka tysięcy osób kupi CB radio i będą > nadawać fałszywe informacje na temat kontroli policyjnych. > Przykładowo: nie ma policji to idzie informacja ,że stoją właśnie. > Jest policja to idzie informacja,że nie ma nikogo i się podkłada klienta na > radarek policjantom. > Mimo,że inni ostrzegaliby zgodnie z prawdą to i tak by 0nie wiadomomo było, > która informacja jest zgodna z prawdą. suuuuuuper pomysl! mysle jednak ze moj jest lepszy - ten o tym ze do kazdego auta z antena CB mozna bezkarnie strzelac a nawet byc gratyfikowanym Link Zgłoś
marcin.tyczynski Re: Taka akcja. 08.02.07, 13:46 mariusz-ef napisał: > suuuuuuper pomysl! > mysle jednak ze moj jest lepszy - ten o tym ze do kazdego auta z antena CB > mozna bezkarnie strzelac a nawet byc gratyfikowanym > Dobre dobre He he. Juz widze jak szaleńczo uciekam przed gradem kul swoim czerwonym, szybkim jak błyskawica 20 letnim rzęchem, moja antena wygina się na wszystkie strony wybijajac szyby w jadacych spokojnie samochodach bez CB. Nie ustępuje pieszym, gnam na złamanie karku potrącajac zakonnice w ciazy :) I tylko troche jestem zły bo mi sie dresik zaplamił kawa, która popijam sobie rozmawiajac jednoczesnie przez telefon komórkowy i palac papierosa. Tak, a wszystko przez CB ;-) Wiesz Mariusz-ef, ja bym poszedł dalej. Za rostrzelanie kierownia auta z CB powinien nalezec sie uscisk dłoni miłosciwie nam panujacego, jedno z tych 3mln mieszkań, które już wkrótce powstaną i oczywiscie matura na 5 wręczona osobiscie przez Konia Który Mowi. Szerokosci Koledzy. Link Zgłoś
syn.oficera Re: Taka akcja. 08.02.07, 22:05 Widzisz obłudniku do czego służy CB. Głupie gadanie,że do ostrzegania przed korkami i karambolami. Durne pitolenie,że dzięki CB każdy po 10 razy nie wjechał w karambol. Buahahaha. Link Zgłoś
tom1987 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 13:43 Jestem ponadto za zakazem używania samochodów jako takich wogóle. Ileż to wypadków? I telefony komórkowe... Ponadto duże niebespieczeństwo łączy się z nożami. Wycofać je z produkcji i użytku. Przecie tyle ludzie się kaleczy... Są przecież wypadki, że nawet odcinają sobie palce. Albo moze wprowadzać zezwolenia na używanie noży? Po odbytym 3-letnim kursie przechodziło by się odpowiednie egzaminy, praktyka, teoretyka, rozmowy z psychologami... I najlepsi dostawali by zezwolenia na używanie noża... Link Zgłoś
nawrotka13 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 13:59 ja to uwarzam, że najlepiej byłoby zakazać w ogule jazdy samochodem. Tyle wypadków się dzieje przez to. A gdyby wszyscy jeździli kolejo to nie byłoby tego i państwo by miało więcej, bo ludzie musieliby kupować więcej biletów. A właściwie można by nałożyć dodatkowe opłaty na bilety, bo w końcu kto to widział, żeby gdzieś jeździć zamiast pracować. A tych co maja te radia cebe, to ustawa powinna być żeby im to odebrać całkiem, wystarczy juz, że tak trudno kontrolować telefony komurkowe, a to przeciez terz zagrorzenie terorystyczne dla kraju jest. Link Zgłoś
meff Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 14:39 znam wielu co jeżdżą bez cb jak ostatnie świry, chociaż ostatnio natknąłem się na plage ludzi co jeżdżą służbowymi brykami z cb i jadą jak ostatni samobójcy, łamiąc większość przepisów (dziś jadąc do pracy wyprzedziły mnie 2 tymbarki i na zabudowanym leciały 110kmh) ale nie uważam tego za powód do zakazu używania cb-radia - gdy natkniesz się na wariata z cb który złamie przepisy zawsze możesz zadzwonić na 112 i podać jego numery rejestracyjne+podać informację gdzie nastąpiło wykroczenie Link Zgłoś
kajaja2 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 15:01 uzywajcie prawidlowo cb i nie bedzie rzadnych problemow,a swiry ktore jezdza to i tak sa swirami i beda jezdzic z cb czy bez.po prostu wyobrazcie sobie jak w wielu sytuacjach cb pomoglo na drodze?caly czas widzicie tylko wariatow jezdzacych z cb,a widzicie ludzi ktorzy jezdza spokojnie? bo na nich macie chyba klapki.Bo i tacy tez jezdaz na drogach. Link Zgłoś
alcoholique Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 14:45 CB radio nie ma tu nic do rzeczy. Po polskich drogach jeżdżą debile (z CB czy bez) i nic tego nie zmieni. Link Zgłoś
cynozura Re:Zakazać używania samochodów,zakazać żyć... 08.02.07, 14:47 Nie tędy droga.Żródłem zła jest wszechogarniające i wszechwładne chamstwo na każdym szczeblu społecznym,ot i wsio. Link Zgłoś
wwi Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 15:07 Moja opinia jest zupełnie inna. Codziennie jeżdżę autostradą A4 i nie widzę różnicy w stylu jazdy samochodów z antenami i bez. Sam używam CB od 0,5 roku i jestem zachwycony. Nie chodzi tu wyłącznie o policję, bo nie jeżdżę i nie jeździłem jakoś specjalnie szybko, tylko o sytuację na drodze. Kilka razy dzięki informacjom z CB uniknąłem korków i "wpieprzenia się" na karambol. Ostrzeżenia o Policji też oczywiście są cenne. Link Zgłoś
robertcb Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 15:21 W takim razie może powinno się zalegalizować antyradary? Link Zgłoś
meff Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 15:24 antyradar to urządzenie zdelegalizowane i nie ma przyczyn by je legalizować, natomiast radio cb przewidziane jest jako kanał komunikacyjny dla ludności (Citizens Band jak sama nazwa wskazuje) nie widzę sensu delegalizacji cb-radia, czasami jest to jedyna droga do komunikacji między ludźmi. Link Zgłoś
robertcb Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 15:28 meff napisał: > antyradar to urządzenie zdelegalizowane i nie ma przyczyn by je legalizować, > natomiast radio cb przewidziane jest jako kanał komunikacyjny dla ludności > (Citizens Band jak sama nazwa wskazuje) nie widzę sensu delegalizacji cb- radia, > > czasami jest to jedyna droga do komunikacji między ludźmi. W praktyce jednak oba urządzenia służą do tego samego. nie chodzi o delegalizację CB, tylko o zakaz korzystania z w/w podczas prowadzenia pojazdu, podobnie jak to ma miejsce w przypadku komórek. Link Zgłoś
kodem_pl Hahaha, nie moge sie doczehac CB Hands free:-D 08.02.07, 16:16 Boszzz, Robertus, skad w Tobie takie zacietrzewienie? Link Zgłoś
test-driver i ciekawe , ile nowych nicków! :))))))))))))))))) 08.02.07, 16:54 z całej polski ludzie przybyli na forum gw w sprawie CB. tandetna prowokacja. Link Zgłoś
macy5 Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 16:54 jestem za zakazem używania w samochodach radia CB. Jechałem jako pasażer do Hrubieszowa z Warszawy kierowca busa miał radio. Wsłuchiwał się w informacje i pędził z pasażerami jak szalony. Gdy otrzymał informacje o radarze zwalniał. Zwróciłem mu uwagę, zarządałem jazdy zgodnie z przepisami, zareagował zwolnił, poczułem się bezpieczniej. Link Zgłoś
robertcb Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 17:11 Dokładnie zgadza się, na trasie W-wa Lublin , contbusy,bigstary,misury i inne tylko przez CB sie informują o radarach. Na drugi raz jak bedziesz miał zamiar tym jechać weź ręczniaka i postaw nośną na 19. Link Zgłoś
marcin.tyczynski Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 20:31 macy5 napisał > jestem za zakazem używania w samochodach radia CB. Jechałem jako pasażer do > Hrubieszowa z Warszawy kierowca busa miał radio. Wsłuchiwał się w informacje i > pędził z pasażerami jak szalony. Gdy otrzymał informacje o radarze zwalniał. > Zwróciłem mu uwagę, zarządałem jazdy zgodnie z przepisami, zareagował zwolnił, > poczułem się bezpieczniej. Dzięki czemu poczułeś sie bezpieczniej? Dzięki CB bo mogłes baranowi zwrócić uwagę ze ma jechac spokojnie. Nie mając CB mogłbys sobie tylko pokląć na wariatów z CB umacniając stereotyp, a tak zrobiłes dobry uczynek i byc moze nawet uratowałes komuś życie. Jak mozesz w takiej sytuacji pisac, ze jestes przeciwny CB w samochodzie? Link Zgłoś
marcin.tyczynski Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 20:38 > macy5 napisał > > > jestem za zakazem używania w samochodach radia CB. Jechałem jako pasażer > do > > Hrubieszowa z Warszawy kierowca busa miał radio. Wsłuchiwał się w informa > cje i > > pędził z pasażerami jak szalony. Gdy otrzymał informacje o radarze zwalni > ał. > > Zwróciłem mu uwagę, zarządałem jazdy zgodnie z przepisami, zareagował zwo > lnił, > > poczułem się bezpieczniej. > > Dzięki czemu poczułeś sie bezpieczniej? Dzięki CB bo mogłes baranowi zwrócić uw > agę ze ma jechac spokojnie. Nie mając CB mogłbys sobie tylko pokląć na wariatów > z CB umacniając stereotyp, a tak zrobiłes dobry uczynek i byc moze nawet urato > wałes komuś życie. Jak mozesz w takiej sytuacji pisac, ze jestes przeciwny CB w > samochodzie? Sorry, zbyt szybko przeczytałem. Zrozumiałem, ze jechałes innym samochodem i zwróciłes uwage przez CB. Mea culpa. Nie zmienie jednak zdania, ze CB to wiecej plusów niż minusów. Link Zgłoś
robertcb Re: Zakazać używania radia sibi ! 08.02.07, 21:02 > Sorry, zbyt szybko przeczytałem. Zrozumiałem, ze jechałes innym samochodem i zw > róciłes uwage przez CB. Mea culpa. Nie zmienie jednak zdania, ze CB to wiecej p > lusów niż minusów. CB jest dobre, ale na bazie. Cóż, póki właściwe ministerstwo nie wyda innego rozporządzenia, będzie to niestety legalne:( Link Zgłoś
pantalony1974 Re: Zakazać używania radia sibi ! 10.02.07, 11:43 Myślę że zamiast CB to powinno zakazać się przewozu osób busami. Do takich celów służą autobusy. Mają odpowiednie wyposażenie tahografy itp. Przewóz osób busami powinien być ograniczony lub powinny być stosowane przepisy identyczne z przewozami autokarami/autobusami. Amen. Link Zgłoś