Dodaj do ulubionych

kia ceed wcale nie taka tania

14.02.07, 10:36
wersja optimum silnik 1,6 112 KM
cena 56.900
dopłaty
esp 2000
klima automatyczna 1000
alarm 1000
czujnik parkowania 1000
lakier metalic 1700
Razem 63600
--------------
Moja honda civic tak wyposazona jak powyzej opisana kia kosztuje 71.000 zł
a ma silnik 1,8 140 KM
--------------
Reasumując - atrakcyjne cenowo są wersje słabsze.
Więc czy warto?

al
Obserwuj wątek
    • badam1 Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 10:42
      chcąc być dokładnym trzeba powiedzieć, że honda civic jest bez czujnika parkowania
      • al9 Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 10:45
        moja ma. dealer dołożył bz dopłaty.
        al
        • badam1 Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 11:01
          a diler kia nic nie dołożył?
    • wojtek_blankietowy Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 10:45
      pare szczegolow silnik ceeda 1,6 ma 122 KM a nie 112 jak napisales
      moim zdaniem silnik 1.6 w ceed nie ma sensu skoro 1.4 ma 109 KM a w danych jest
      niewielka roznica w przyspieszeniu. ceed z silnik 1.4 kosztuje 44900 o ile
      pamietam
      ceed ma wielowahaczowe tylnie zawieszenie honda ma prymitywna belke skretna
      tak na marginesie miedzy 63 tys a 71 tys jest 8 tys zlotych roznicy.
      • al9 ordynarny marketing 14.02.07, 10:48
        jezdziłeś zutami z prymitywnymi belkami skrętnymi?
        chcesz tu twierdzic ze kia ma lepsze niz civ zawieszenie?
        chyba na papierze...
        cały czas tak podejrzewałem obserwując tu dyskusje, ze co najmniej kilku
        forumowiczow jest zawodowo zwi ązanych z kią. Wojtek ty też.
        al
        • wojtek_blankietowy zwykla glupota 14.02.07, 10:51
          al9 napisał:
          > jezdziłeś zutami z prymitywnymi belkami skrętnymi?
          > chcesz tu twierdzic ze kia ma lepsze niz civ zawieszenie?
          > chyba na papierze...
          > cały czas tak podejrzewałem obserwując tu dyskusje, ze co najmniej kilku
          > forumowiczow jest zawodowo zwi ązanych z kią. Wojtek ty też.
          > al

jasne kazdy kto ma inne zadanie niz ty jest w ukladzie
          kazdy kto powie cos dobrego o kia jest jej pracownikiem
          glupota

co do zawieszenia to chyba widzisz roznice miedzy prymitywna belka a
          zawieszeniem wielowahaczowym
        • przemekthor Re: ordynarny marketing 14.02.07, 13:35
          al9 napisał:

> cały czas tak podejrzewałem obserwując tu dyskusje, ze co najmniej kilku
          > forumowiczow jest zawodowo zwi ązanych z kią. Wojtek ty też.
          > al

Kolejny skretynialy hondziarz, bo jak to inaczej nazwac.

Mozecie to zglosic do wykasowania, nie mam nic naprzeciwko.
          • al9 skretyniały, przemek? 14.02.07, 14:03
            nie mam prawa miec swojego zdania?
            sam jestes kretynem
            honfda jak honda. Mialem kilka innych aut, na co dzien jezdze sluzbowym v50
            i kilka razy pisalem ze kiia jest ok
            w wyzszych specyfikacjach za droga.
            Gdzie tu kretynizm?
            jestes debilnym hamem
            przez samo h
            al
            • przemekthor Re: skretyniały, przemek? 14.02.07, 14:52
              1) po pierwsze: szklaneczka wody
              2) wypisujesz powyzej, przyjacielu, jakies kalumnie; blankietowy dilerem? moze,
              ale na pewno nie samochodowym, hehe
              3) bardzo podnieca mnie mysl, ze jezdzisz v50
              4) moze sie troche zagalopowalem, przepraszam, walentynka na zgode:
              www.purple-twinkie.com/HappyTreeFriends/smoochies-giggles.asp
              • al9 ok, przemek 14.02.07, 15:00
                tez pojechalem po bandzie..
                a civ ma kompa i esp w kkazdej wersji (5d)
                -----
                uwazacie ze podobnie wyposazone auta powinny kosztowac tyle samo?
                wartosc marki nie ma znaczenia?
                Tak. Uwazam ze 64 za kiie i 71 za civa to ZA mała roznica!!!
                Ale koncze swoje tu wywody..
                Przy calej sympatii do koreanskiej firmy mnie kreca inne auta. Wazne sa emocje
                a nie skretne belki. Dla mnie. Inni czekają na lepszą specyfikacje civa. Mnie
                moja wystarcza. Brakuje mi tylko ksenonów, które zreszta sa ale postanowilem
                ich nie kupowac..
                Wszystkich przyszlych uzytkownikow ceeda pozdrawiam i szerokiej drogi..
                al
                • habudzik Re: ok, przemek 15.02.07, 16:16
                  al9 napisał:

> tez pojechalem po bandzie..
                  > a civ ma kompa

Ceed chyba też .

> uwazacie ze podobnie wyposazone auta powinny kosztowac tyle samo?
                  > wartosc marki nie ma znaczenia?

Myśle że wartość marki ma znaczenie . Dziwne jednak jest to że jak porównujesz
                  Honde i Kie piszesz o wartości marki jako jednym z najważniejszych atutów a
                  kiedy jest dyskusja na temat Hondy i Mercedesa czy BMW lub Audi wartość marki
                  już nie ma dla hondziarza znaczenia ; przykład S2000 i SLK .
                  • al9 proponuję zakończyć dyskusję 15.02.07, 16:31
                    Dziwne jednak jest to że jak porównujesz
                    > Honde i Kie piszesz o wartości marki jako jednym z najważniejszych atutów a
                    > kiedy jest dyskusja na temat Hondy i Mercedesa czy BMW lub Audi wartość marki
                    > już nie ma dla hondziarza znaczenia ; przykład S2000 i SLK .
                    ------------------------
                    nie jestem hondziarzem. Kupiłem sobie fajne auto. civica.
                    O s2000 i slk nigdy sie nie wypowiadalem, bo też i nigdy takimi autami nie
                    jeździłem..
                    Sam zacząłem tę dyskusję - nikt nikogo nie przekonał, 100 postów, nieco nerwów..
                    Trzy razy się zastanowię zanim założę nowy wątek...
                    Pozdr
                    al
      • chris62 Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 10:58
        wojtek_blankietowy napisał:

> pare szczegolow silnik ceeda 1,6 ma 122 KM a nie 112 jak napisales
        > moim zdaniem silnik 1.6 w ceed nie ma sensu skoro 1.4 ma 109 KM a w danych jest
        >
        > niewielka roznica w przyspieszeniu.

Taa, bo najważniejsza jest różnica w przyspieszeniu i to jeszcze w "danych" a to
        że 1,4 w stosunku do 1,6 ma sporo mniejszy moment obrotowy to pikuś.
      • koljax Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 13:44
        Nie jestem zwolennikem cee'da ale przypuszczam ze Kia w odroznieniu od Hondy
        nie skompromitowala sie 4 gwiazdkami w testach zdezeniowych (taj jak nowy
        civic)...
        • al9 kompomitacja hondy 14.02.07, 14:05
          specjalistami od gwiazdek są francuzi
          maja komplety
          i co z tego?
          masz prawo nie lubic civa
          ok
          ale ten watek dotyczy kii
          al
          • koljax Re: kompomitacja hondy 14.02.07, 14:27
            Mam do hondy generalnie bardzo pozytywny stosunek (wczeniejsze wersje civika
            czy wszystkie kolejne wersje avensisa bardzo mi sie podobają, czego niestety
            nie moge powiedziec o tym nowym civiku, ktory mi faktycznie zupelnie nie
            przypadl do gustu, praktycznie pod kazdym wzgledem - no moze tylko ta reklama z
            chórem byla fajna).
            Watek dotyczy kii, ale to nie ja wywolalem porownanie kii do hondy...
            • al9 honda avensis/ 14.02.07, 14:35
              Mam do hondy generalnie bardzo pozytywny stosunek (wczeniejsze wersje civika
              > czy wszystkie kolejne wersje avensisa bardzo mi sie podobają
              ----------
              PEWNIE MYSLISZ o acordzie
              :-)
              o gustach sie nie dyskutuje.
              civ moze sie podobac, moze nie. przynajmniej nie jest nudny.
              ale jezdzi - SUPER!
              pozdr
              al
              • koljax Re: honda avensis/ 15.02.07, 11:58
                Tak, sorry - myslalem oczywiscie o accordzie, ktory jest moim zdaniem
                rewelacyjnym samochodem. Avensis to z kolei zupelne przeciwienstwo accorda.
                Mialem tez przyjemnosc jezdzic chwile Legend'em z 2001 chyba roku (slnik cos
                okolo 3 ltr). Chcialbym zeby mnie bylo kiedys stac na taki samochod... pomazyc
                zawsze mozna !!!
                Nowym civikiem nie jezdzilem, moja ocena dotyczy tylko wzgledow "estetycznych"
                i tego co mialem okazje przeczytac na jego temat.
      • nonentity Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 15:14
        Honda miala wielowachaczowe zawieszenie, jak zaczela powstawac:-). A tak serio
        civic 10 letni a nawet starsze tez maja wielowachaczowe i co z tego, z jakiegos
        powodu zaczeli stosowac belke skretna a dlaczego wiedza ich inzynierowie. Honda
        nigdy nie nalezala do tanich ani tandetnych wiec nie sadze, zeby to byl tylko
        zabieg cenowy
        • swoboda_t Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 15:28
          "Honda nigdy nie nalezala do tanich ani tandetnych" - oj, należała. Chyba
          wszyscy japońscy producenci zaczynali w ten sposób ekspansję - od tanich,
          ekonomicznych samochodów, konkurujących z markowymi wyposażeniem, warunkami
          gwarancji itp. Kundlojady powielają tą taktykę.
          • apokryf80 Ex-Cee´d: Kia goes Cabrio 23.02.07, 07:52
            images.auto-motor-und-sport.de/hps/client/mpsams/public/hxcore/mpsams/binaries/images/pix/spacer.gif
            • apokryf80 Re: Ex-Cee´d: Kia goes Cabrio 23.02.07, 07:53
              www.auto-motor-und-sport.de/news/auto_-_produkte/hxcms_article_502203_14151.hbs
              • lenarty cee'd goes Cabrio 23.02.07, 09:18
                dla anglojęzycznych: www.topgear.com/content/news/stories/1625/
    • iberia.pl Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 11:05
      majac wybor nowego civica a ceed'a wybralabym kie-bo jest ladniejsza.NOwy civic
      jest....no wlasnie, brzydki jak koopa.
    • wojtek_blankietowy jeszcze jedno 14.02.07, 11:10
      al9 napisał:
      > wersja optimum silnik 1,6 112 KM
      > cena 56.900
      > dopłaty
      > esp 2000
      > klima automatyczna 1000
      > alarm 1000
      > czujnik parkowania 1000
      > lakier metalic 1700
      > Razem 63600
      > --------------
      > Moja honda civic tak wyposazona jak powyzej opisana kia kosztuje 71.000 zł
      > a ma silnik 1,8 140 KM
      > --------------

zerknelem na strone hondy i sciagnelem cennik w pdf i co sie okazuje
      civic comfort 1.8 za 71 000 zl nie ma lakieru metalik, alarmu i jak bylo
      mowione czujnikow parkowania wiec okolo 3500 zl trzeba doliczyc do ceny civica
      zatem 63 000 zł wobec 74 000 zł. Roznica 11000 zł niemala
      • goodmorning1 Re: jeszcze jedno 14.02.07, 11:14
        Zdaje się, że honda podaje już ceny ostateczne, tzn. z lakierem metalicznym.
        • wojtek_blankietowy Re: jeszcze jedno 14.02.07, 11:22
          goodmorning1 napisał:
          > Zdaje się, że honda podaje już ceny ostateczne, tzn. z lakierem metalicznym.

a rzeczywiscie moja pomylka nie doczytalem
          zatem zmniejszamy roznice do 10 000 zl.
          nadal trzeba dokupic alarm i czujniki
    • goodmorning1 Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 13:05
      Mimo wszystko trudno znaleźć obecnie na rynku kompletnie wyposażone auto ze 109
      KM silnikiem w cenie 52 t.zł.
      Gdyby jeszcze ten cee'd miał większą ładowność.
      Tylko 350 kg klasie kompakt chyba jednak nie przystoi.
      • al9 kto jest AGENtem? 14.02.07, 13:21
        podałem ceny z metaliciem. Czujniki, alarm , dywaniki, upust w AC OC dostałem
        od dealera.
        Civic moze sie podobac lub nie. Podobnie jak focus czy astra.
        Post założyłem po to, aby uzmysłowic sznownym forumowiczom, ze cee'd jest
        bardzo atrakcyjny w klasie budżetowej. Z dobrze wyposazonym klasowym kompaktem
        mierzyć sie nie może. To alternatywa dla poszukujących taniego auta. Nie
        patrzących na esp, większe silniki czy dopłacających do automatycznej
        klimatyzacji. Fajne, ciekawe auto. Ale jeśli ktoś chce jezdzić dobrze
        wyposażonym autem (ja chciałem) - róznica w cenie zakupu zaskakująco się
        zmniejsza. Jest za mała, aby uznać ofertę za atrakcyjną. Jestem pewien, ze kia
        sprzeda naście tysięcy aut i znacznie skoczy w rankingach sprzedazy. Ale 95%
        aut będzie w najtańszych specyfikacjach..
        A uwagi kieruję do normalnych a nie opłącanych przez importerów (nie, IBERIA?)
        uczestników forum..
        Pozdr
        al
        • przemekthor Re: kto jest AGENtem? 14.02.07, 13:31
          al9 napisał:

> Czujniki, alarm , dywaniki, upust w AC OC dostałem od dealera

A balonik z napisem honda diler tez dodal w tej cenie?
        • marslaw5 Re: kto jest AGENtem? 14.02.07, 13:40
          cyt: "Czujniki, alarm , dywaniki, upust w AC OC dostałem od dealera."

A czy ty myślisz, że tylko ty jesteś taki cwany lis i potrafisz wydziadować od
          dilera te gadżety?
          Myslisz, że jak ktoś inny pójdzie do salonu kia to bierze wszystko jak leci? A
          może też coś spróbuje wynegocjować?
          Ja kilka lat temu też sporo wydziadowałem od dilera (francuskie g..no dla
          większości, dla mnie auto marzeń), więc to raczej norma.
          Zakładając że klientowi kii uda się to samo co tobie w hondzie to różnica cen
          znowu jest kolosalna.
          Oczywiście, nie ma jak prestyż hondy, szczególnie civika, dlatego też zawsze
          będziemy gardzić kiami i dełami, bo ten prestyż wart jest w tym wypadku ok.
          15000zł.

• al9 2 plus 2 jest 5 ? 14.02.07, 14:00
            po to załozyłem ten post.
            zeby pokazac ze to nie 15 tys a 8
            uwzględniając moje "dziadowanie" moze 10
            ale nie 15
            al
            • swoboda_t Re: 2 plus 2 jest 5 ? 14.02.07, 14:45
              "95%
              aut będzie w najtańszych specyfikacjach" - tak jak innych kompaktów. Co do
              różnicy w cenie - jeśli 10 tysięcy, czyli o 15% taniej niż Honda to dla Ciebie
              mało, to pogratulować stanu portfela.
              • swoboda_t Re: 2 plus 2 jest 5 ? 14.02.07, 14:46
                Aha - Honda nie ma w specyfikacji podanego ESP, komputera i aktywnych
                zagłówków, więc trochę ta Twoja kalkulacja kulawa.
                • kodem_pl Nie nauczyles sie jeszcze, ze hondziarzowi nie... 14.02.07, 15:17
                  ...wytlumaczysz? Postaw sie na miejscu autora watku: dorzucil dyszke po to, zeby
                  miec honde, a teraz na forum porownuja ja do Cee'da (A CO AMBITNIEJSI PISZA, ZE
                  Cee'd LEPSZY!!).

Hondziarzowi nie wytlumaczysz, podobnie jak Mercedesiarzowi, Toyociarzowi,
                  Audiciarzowi etc. Po prostu jedna marka jest najlepsza i KONIEC.

Tak autorze watku, kupiles najlepsze auto na swiecie. Niestety nie wszyscy sa
                  rownie madrzy co ty i kupuja te same auta. Jestes czlonkiem ELITY!
                  • al9 kodem, szkoda słów 14.02.07, 16:30
                    nie uwazam mojego auta za cud świata. nie jestem hondziarzem. Kupilem civica
                    dwa miesiące temu, to moja pierwsza honda. Jezdzilem roznymi autami. Nikomu nie
                    mowie jak ma wydawac swoje pieniadze, jak kupowalem auto - nie potrzebowalem
                    twoich ani zadnych innych podpowiedzi. swojego auta nie porownuje do kii,
                    raczej dziele sie wrazeniami z analizy cennika.
                    Kazdy kupuje auto takie na jakie ma ochote, ja tez zmienialem marki, jezdzilem
                    vw, toyotami, seatami, volvo..
                    Moimi dyszkami sie nie martw, podobnie jak ja nie zaglądam do twojej kieszeni..
                    Obserwuję na tym forum przykre zjawisko - osób ktore maja inne zdanie niz
                    rozmówca - to wekslowania rozmowy na inne tory i próby osmieszania dyskutantów..
                    po co? ja akceptuje wybory innych..
                    al
                    • kodem_pl A co innego nam zostaje, jak nie smiac sie z ciebi 14.02.07, 17:06
                      e?

Wszak argumenty nie trafiaja. Cee'd jest o jakies 10-15% tanszy od hondy, ty
                      mowisz, ze to koszt marki. Moze. Ale ile w takim razie Cee'd powinien kosztowac?
                      40kola ze wszystkimi dodatkami?

Na dodatek to raczej na ciebie szkoda slow, bo gdy zostales przytloczony
                      argumentami, zamiast osmieszac innych zaczales szukac 'ukladu'. Ja wiem, ze to
                      popularne teraz, ale serio nie kazdy z tego forum pracuje w Kia Polska.
                      • test-driver Re: A co innego nam zostaje, jak nie smiac sie z 15.02.07, 12:23
                        dołącze swoje 3 grosze.
                        Ceed jest przereklamowany a to że kosztuje tyle ile go wycenili uwazam za cenę
                        przyzwoitą ale mowa o niesamowitej okazji to słowa na wyrost.

kia jaka jest taka jest że ktoś jest z niej zadowolony to znaczy że siedzi w
                        takich segmentach - ja osobiscie trafiłem na pokaz ceeda w kerfurze i zasiadłem
                        za kierownicą i nic , nic nadzwyczajnego a to z powodu że na codzienień
                        przemieszczam się lepszym samochodem.

powiem tak.

Kia bardzo szybko traci na wartości i proszę to uwzględniać.
                        • jurgieadam Re: A co innego nam zostaje, jak nie smiac sie z 15.02.07, 13:14
                          Mówisz, że 'posiedziałeś w środku..."? Uważam, że jakbyś zrobił prawo jazdy, to
                          mógłbyś pojeździć tym samochodem i wtedy dać wyczerpującą ocene.
                          • test-driver Re: A co innego nam zostaje, jak nie smiac sie z 15.02.07, 14:19
                            wyobraź sobie że mam Audi A8 z 98 - 2.8 widlasta 6 142kW
                            • jurgieadam Re: A co innego nam zostaje, jak nie smiac sie z 15.02.07, 14:33
                              Ale spawane z ilu egzemplarzy?
                              • test-driver Re: A co innego nam zostaje, jak nie smiac sie z 15.02.07, 14:38
                                hahahaha
                                arogancki typek z ciebie.
                                własnie że nie było bite sprowadzone ze szwajcarii.

znam siem trochę
                                • test-driver Re: A co innego nam zostaje, jak nie smiac sie z 15.02.07, 14:41
                                  widzę ze mała masz wiedzę a udzielasz sie jak najęty
                                  • lenarty Re: A co innego nam zostaje, jak nie smiac sie z 15.02.07, 14:45
                                    Myślę że to Twoim problemem jest to, że na siłę próbujesz wszystkim wykazać, że
                                    jesteś znawcą motoryzacji - a robisz to w taki sposób, że obrażasz innych i
                                    ośmieszasz sam siebie. O Twoim mega-zarozumialstwie dobitnie świadczy fakt, jak
                                    po przeczytaniu kilku postów twierdzisz, że komuś brakuje wiedzy, g...no wie
                                    itp. To nie jest klasówka w jakiejś tam Twojej szkole na JP2, tylko forum dla
                                    szerokiego audytorium!
                                • jurgieadam Re: A co innego nam zostaje, jak nie smiac sie z 15.02.07, 14:42
                                  Jakbyś takie kupił nowe w salonie to miałbyś się czym chwalic... :)
                                  • test-driver Re: A co innego nam zostaje, jak nie smiac sie z 16.02.07, 08:55
                                    na nowe z salonu nie było mieć wtedy stać - muszę pakować pieniążki w interes a
                                    nie w samochody.

nie mam się czym chwalić bo to nie jest bugatti ale wiem ze A8 jest jednym z
                                    ładniejszych samochodów i widać ze zazdrościsz gdyż twoje śłowa ukazują twóją
                                    żałosna postawę.

z kolei żonie kupiłem SMarta i bardzo sobie chwali ten samochodzik.

ogólnie mówiąc polecam dobre marki albo japońskie niemieckie oraz francuskie
                                    włoskie na końcu ale zupełnie mówię NIE dla wyrobów samochodopodobnych z korei
                                    i chin oraz amerykańskim tandetom.

dobrą marka też jest ford.

reszta to dno.
                  • gls1 Re: Nie nauczyles sie jeszcze, ze hondziarzowi ni 25.02.07, 17:31
                    Hondziarzowi nie wytlumaczysz, podobnie jak Mercedesiarzowi, Toyociarzowi,
                    Audiciarzowi etc. Po prostu jedna marka jest najlepsza i KONIEC.

I tu trafiłeś w 10-kę ale ja i tak brał bym Hondę pzdr!!
        • radioaktywny Ceed vs Civic 14.02.07, 14:33
          Proponuje przyjać ceny sztywne, a z nich wynika że Civic nie wiedzieć czemu jest
          o 10.000 zł droższy majac jednoczesnie uboższe wyposażenie i o 4 lata krótszą
          gwarancję.
          Dodam jeszcze, że przy zakupie civica nie ma co liczyć na cenowe upusty,
          dealerzy traktują klientów jak namolne muchy (wiem, bo przez chwilę miałem
          ochotę na Hondę lecz właśnie z powodu lekko olewającego stosunku sprzedawców w
          dwóch salonach odstąpiłem) zaś Ceed za chwile będzie miało upusty, jak każdy
          model Kii.
          Dodam jeszcze poruszane wcześniej kwestie nowocześniejszej konstrukcji
          zawieszenia i wyższego bezpieczeństwa modelu koreańskiego oraz fakt, iż Civic
          jest uciążliwie (jak dla mnie)głośny, natomiast Ceed duzo lepiej wyciszony.
          Pozdrawiam.
          • lenarty Re: Ceed vs Civic 14.02.07, 14:44
            Otóż to! A ja serdecznie gratuluję osobom, które uważają, że 8-10 tyś różnicy na
            cenie auta to niewielka różnica!
            • test-driver Re: Ceed vs Civic 15.02.07, 12:25
              to jest róznica wartości marki - podziękujesz KIA jak będziesz ją sprzedawał
              wtedy właściciel hondy uśmiechnie się do Ciebie i rozłoży ręce.

rozumiesz o czy mmówię?
              • lenarty Re: Ceed vs Civic 15.02.07, 12:33
                Tak, rozumiem o czym mówisz: wróżysz z fusów, albo w kryształowej kuli
                wyczytałeś, po ile będą chodzić na rynku wtórnym cee'dy za kilka lat.
        • iberia.pl Re: kto jest AGENtem?Al9 ? 14.02.07, 14:53
          al9 napisał:

> A uwagi kieruję do normalnych a nie opłącanych przez importerów (nie,
          IBERIA?) uczestników forum..

nie kompromituj sie czlowieczku swoimi teoriami spiskowymi :-DDDD ,
          naprawde masz taki duzy problem, aby zrozumiec, ze nie pracuje dla Iberia Motor
          Company ani Iberia Airlines?
          Idz sie leczyc...na nogi bo na glowe juz za pozno.
      • obrzezna Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 13:26
        owszem trudno znalezc tak tani samochod w tej klasie ale za 52k Pln to moim
        zdaniem kompletnie wyposazonyn autem on nie bedzie, zalezy co kto rozumie przez
        kompletnie :)
        • swoboda_t Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 14:39
          Sześć poduszek, abs, elektryczne przednie szyby, elektryczne lusterka,
          klimatyzacja manualna, aktywne zagłówki, lordoza, podłokietnik z przodu, radio
          CD/MP3+6 głośników, komputer pokładowy i z dodatków lakier metalik, Brake
          Assist, albo mocniejszy silnik (1,6 122KM).
          • rickky Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 16:51
            swoboda_t napisał:

> Sześć poduszek, abs, elektryczne przednie szyby, elektryczne lusterka,
            > klimatyzacja manualna, aktywne zagłówki, lordoza, podłokietnik z przodu, radio
            > CD/MP3+6 głośników, komputer pokładowy i z dodatków lakier metalik, Brake
            > Assist, albo mocniejszy silnik (1,6 122KM).

Ale się dyskusja wywiązała !
            Z drugiej strony jednak wiadomo, że "każda sroka swój ogon chwali".
            Pewne jest też to, że w obecnej chwili Sid daje doskonałą okazję do
            dowatrościowania się tym osobom, których nie stać na droższe marki. Z drugiej
            strony, przez fakt posiadania stosunkowo dobrze wypasionego auta jaki
            niewątpliwie okazał się Sid, chcą one na siłę zawłaszczyć status luksusu jedynie
            dla siebie. To oni, w ich mniemaniu, wyznaczają standart tego, co stanowi luksus.
            Inni muszą być gorsi od nich, bo przecież wypas samochodu INNYCH, pomimo że i
            lepszy i kosztuje o ok. 10 tysięcy więcej, i tak MUSI być gorszy, bo nie jest to
            kia sid.
            Osobiście nic nie mam do Sida, byłem w salonie, oglądałem, napisałem gdzieś
            nawet swoją recenzję na jego temat, ale:

Honda civic a. 2006 (moja): sześć poduszek, abs, elektryczne WSZYSTKIE szyby,
            elektryczne lusterka, klimatyzacja AUTOMATYCZNA, DWUSTREFOWA, aktywne zagłówki,
            podłokietnik z przodu, radio z cd i mp3 (i chyba też 6 głośników), komputer
            pokładowy, lakier metalic, brake assist, silnik 1,8l 140 KM.
            Ponadto: ESP, szklany dach, podgrzewane siedzenia przednie, reflektory
            ksenonowe, bluetooth.
            Jednym słowem, prawie jak w reklamie:
            ZA SAMOCHóD Z CAłYM WYPASEM ZAPłACISZ PIENIęDZMI, RADOść Z JAZDY WYBRANą MARKą -
            BEZCENNA.
            • swoboda_t Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 17:15
              Aha, i dałeś za tą Hondę 52 tysiące, tak?? Bo włąśnie tyle kosztuje auto w
              podanej przeze mnie specyfikacji. Jak na razie to nabywcy Hondy robią w tym
              wątku wrażenie, jakby chcieli się dowartościować - dali kilkanaście tysięcy
              więcej za porównywalny samochod, no bo to przecież Honda! W ogóle śmieszne jest
              takie dobrabianie teori pt. "kompleksy, ambicje" do dyskusji o faktach.
              Operujemy liczbami, kwotami i te są zasadniczo dla Hondy niekorzystne - jej
              główna (jedyna??) przewaga to lepsza marka. Jesli dla kogoś warta jest 10
              tysięcy to ok, jego sprawa. Ale twierdzenie, że ktoś wybrałby Kię bo go nie
              stać i chce się dowartościować wyposażeniem zwyczajnie ośmiesza jego autora, w
              tym przypadku Ciebie.
              • rickky Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 17:31
                Ale twierdzenie, że ktoś wybrałby Kię bo go nie
                > stać i chce się dowartościować wyposażeniem zwyczajnie ośmiesza jego autora

Toż to oczywista prawda, i nie ma w tym nic z ośmieszania!!!
                Przecież wszystkie dyskusje o Sidach sprowadzają sie do tego, "jak wiele można
                dostać za tak niewiele".
                I ja się absolutnie temu nie dziwię !!!
                Gdybym musiał wybierać, to sam wybrałbym chyba abs, podgrzewana szyby,
                klimatyzację i inne bajery w Sidzie, zamiast gołych blach w jakimś innym audi.
                Niektórzy jednak myślą, że to "ich" wyposażenie to przysłowiowy pępek świata i
                każde przekroczenie limitu finansowego ponad poziom ich wypasionego Sida przez
                inne marki to dowód na rozrzutność albo frajerstwo kupującego...
                To jest raczej ośmieszające !!!.
                • wojtek_blankietowy Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 20:54
                  rickky napisał:
                  > Gdybym musiał wybierać, to sam wybrałbym chyba abs, podgrzewana szyby,
                  > klimatyzację i inne bajery w Sidzie, zamiast gołych blach w jakimś innym audi.

ja powiem wiecej wolałbym gołego ceeda czy fiata bravo niż wypasione audi a3
                  gdyż nie chciałby jezdzic marka - audi - którą jezdza zazwyczaj ludzie chamscy
                  prosci niewyksztalceni i zazwyczaj przestepcy. Dresiarska marka nie dla mnie.
                  Wstyd by mi było.
                  • al9 Wojtek, żartujesz prawda? 14.02.07, 21:10
                    dlatego ze dresy lubia audi uważasz ze to auto o złym image i renomie?
                    No co Ty? a tuningowane golfy z niebieskimi wentylkami oznaczają, ze vw jest be?
                    bmw mod 3 z czterema łysymi w środku określa Twój stosunek do Bawarczyków?
                    jaja sobie robisz, prawda?
                    pozdr
                    al
                    • wojtek_blankietowy Re: Wojtek, żartujesz prawda? 14.02.07, 22:49
                      al9 napisał:
                      > dlatego ze dresy lubia audi uważasz ze to auto o złym image i renomie?
                      >No co Ty? a tuningowane golfy z niebieskimi wentylkami oznaczają, ze vw jest be

tak jest, audi i VW to typowo dresiarsko menelarskie marki i moim zdaniem wstyd
                      normlanemu człowiekowi jezdzic takimi autami tym bardziej ze wiele aut do okoła
                      jest lepszych np. ford a nie mają takiej opinii

> bmw mod 3 z czterema łysymi w środku określa Twój stosunek do Bawarczyków?
                      > jaja sobie robisz, prawda?

niesety moje ukochane bmw tez ma lekko szemrana opinie na szczescie dotyczy to
                      tanszych modeli np. 3 a nie 5 i 7 poza tym bmw walczy z tym. no a przede
                      wszystkim odkad bmw projektuje geniusz bangle przestepcom dresiarzom itp mniej
                      sie bmw podoba.
                  • lapufkasz Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 21:10
                    wojtek_blankietowy napisał:

>
                    > ja powiem wiecej wolałbym gołego ceeda czy fiata bravo niż wypasione audi a3
                    > gdyż nie chciałby jezdzic marka - audi - którą jezdza zazwyczaj ludzie
                    chamscy
                    > prosci niewyksztalceni i zazwyczaj przestepcy. Dresiarska marka nie dla mnie.
                    > Wstyd by mi było.

Za to ludzie wyksztalceni kieruja sie obiegowa opinia ,tym co mysla inni ?
                    Zreszta skoro nie stac cie ani na ceda ani na A3 mozesz sobie takie
                    dyrdymaly wypisywac.
                    Sprobuj sie zapisac do PIS mentalnosc maz juz odpowiednia .
                    Aha i o ile pamietam twoim marzeniem bylo/jest BMW .Nie wstyd ci?
                    • wojtek_blankietowy Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 22:51
                      lapufkasz napisał:
                      >Za to ludzie wyksztalceni kieruja sie obiegowa opinia ,tym co mysla inni ?

ludzie wyksztalceni w normalnym kraju sa zazwyczaj boagci i zalezy im na
                      wizerunku a jaki wizerunek daje ci marka ktroja jezdza lyse paly gangsterzy lub
                      po prostu glupki

> Zreszta skoro nie stac cie ani na ceda ani na A3 mozesz sobie takie
                      > dyrdymaly wypisywac.
                      > Sprobuj sie zapisac do PIS mentalnosc maz juz odpowiednia .

prawda boli co?

> Aha i o ile pamietam twoim marzeniem bylo/jest BMW .Nie wstyd ci?

nadal jest, na szczescie bmw ma lepsza opinie niz audi, no i daje cos czego
                      audi nigdy nie bedzie miec fenomenalne podwozie, swietne prowadzenie, najlepsza
                      jakosc wykonania
                      • goodmorning1 Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 08:05
                        > nadal jest, na szczescie bmw ma lepsza opinie niz audi, no i daje cos czego
                        > audi nigdy nie bedzie miec fenomenalne podwozie, swietne prowadzenie,
                        najlepsza
                        >

Masz na myśli podstawowe modele Audi i BMW?
                        Bo jest jeszcze np. S4, który diametralnie może zmienić postrzeganie marki
                        Audi ;-)
                  • rickky Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 21:21
                    > ja powiem wiecej wolałbym gołego ceeda czy fiata bravo niż wypasione audi a3
                    > gdyż nie chciałby jezdzic marka - audi - którą jezdza zazwyczaj ludzie chamscy
                    > prosci niewyksztalceni i zazwyczaj przestepcy. Dresiarska marka nie dla mnie.
                    > Wstyd by mi było.

To jest Twoja opinia (i masz do niej pełne prawo), nie musi ona jednak być
                    zgodna z opinią innych na ten sam temat.
                    Your choice your satisfaction.
                    • wojtek_blankietowy Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 22:54
                      rickky napisał:
                      > To jest Twoja opinia (i masz do niej pełne prawo), nie musi ona jednak być
                      > zgodna z opinią innych na ten sam temat.
                      > Your choice your satisfaction.

i cale szczescie ze moja opinia nie musi byc zgodna z opinia wiekszosci,
              • al9 swoboda, dajmy sobie luz, co? 14.02.07, 20:09
                swoboda. mam przed sobą cennik sida. jakie 52? porównałem wersję identyczna z
                moim autem i z mocniejszym silnikiem, z esp autmatyczna klimą itp..
                63 kawałki i ani grosza mniej.
                Jakie moje kompleksy widzisz w tej dyskusji? Myslisz ze potrzebuje
                dowartosciowania? Akceptacji takiego glupka jak Ty do moich zakupów? Mylisz
                sie. Kupiłem nieco nietypowe auto bo podobało sie MNIE! Innym nie musi.
                inna sprawa jest, ze rzeczywiscie nie rozumiesz co to jest siła marki. Ok.
                Masz ochote smiac sie ze mnie - śmiej sie. Na zdrowie. wali mnie to. Naprawde.
                al
                • swoboda_t Re: swoboda, dajmy sobie luz, co? 14.02.07, 21:48
                  Hmm, gdyby nie kilku kumatych forumowiczów jeżdżących Hondami po tym wątku
                  mógłbym się pokusić o stwierdzenie, że zakup Civica odbiera umiejętność
                  czytania za zrozumieniem. Ty i rikitiki powinniście się skupić na tekście,
                  najlepiej przeczytać kilka razy, bo kiepsko u was z jego przyswajaniem. Ja też
                  mam cennik, poszukaj w tekście kwot 52k i 63 i zobacz czego dotyczą. Teraz już
                  jestem pewien, że obaj macie jakieś problemy. Nikt poważny i dojrzały nie
                  wyzywałby drugiej osoby od zakompleksionych, sfrustrowanych głupków tylko
                  dlatego, że ta dyskutuje przedstawiając odmienny punkt widzenia oparty na
                  faktach. Założyłeś wątek, w którym przekonujesz ze swoim kolegą rikitiki(a moze
                  to twój drugi login?), że Honda Civic za 71 tysięcy to super interes i
                  oczywisty wybór każdego normalnego człowieka, a o 10 tysięcy tańsza Kia jest
                  droga i odpowiednia dla zakompleksionych biedaków. To właśnie wg. mnie wskazuje
                  na jakieś kompleksy - wygląda na to, że (chociaż niby nie zależy ci na opinii
                  głupków) na siłę szukacie na forum akceptacji dla swojego wyboru,
                  potwierdzenia, że dobrze wybraliście jednocześnie chcąc zdyskredytować osoby,
                  które do tematu podeszłyby inaczej. Miszczu, ja wiem, że internet robi z ludzi
                  strasznych kozaków, ale lepiej podziel się swoimi wrażeniami z eksploatacji,
                  nie pluj tyle bo szkoda monitora.
                  • rickky Re: swoboda, dajmy sobie luz, co? 14.02.07, 22:47
                    swoboda_t napisał:
                    Nikt poważny i dojrzały nie
                    > wyzywałby drugiej osoby od zakompleksionych, sfrustrowanych głupków tylko
                    > dlatego, że ta dyskutuje przedstawiając odmienny punkt widzenia oparty na
                    > faktach.

O, przepraszam, ale nigdzie żadnej takowej opinii na temat swoich adwersarzy nie
                    wyraziłem !!! Stanowczo żądam satysfakcji !!!
                    Nie mam nikomu za złe, że kupuje taki samochód a nie inny, wychodząc z założenia
                    że jest to jego prywatna sprawa.
                    Wspomniałem tylko o tym, co mnie się wydaje na podstawie analizy zachowań ludzi
                    względem Sida i to nie tylko w tym konkretnym wątku, i nie tylko na tym Forum.
                    I nadal podtrzymuję to, że wyczuwam w tym wszystkim próbę zastosowania Sida jako
                    jedynej miarki luksusu i opłacalności, bez liczenia się z innymi opcjami.
                    I bałamutną jest pawdą, że udział w tym właśnie wątku ma służyć odreagowaniu
                    moich kompleksów względem właścicieli Sidów.
                    Istnieje bowiem na Forum wiele starszych wątków, w których to właśnie Sidowcy
                    starają się pozbyć swoich uprzedzeń i poprzez dyskredytację innych marek,
                    utwierdzić się w przekonaniu, że jednak wybrali dobrze.
                    Gdybyś był obiektywny, to zauważyłbyś i te wątki.......

Jeszcze raz podkreślam. Nie obchodzi mnie czym ludzie jeżdżą i czy na samochód
                    wydają ileś tam złotych za dużo czy za mało. To ich prywatna sprawa. Nie lubie
                    więc również, jak ktoś wtrąca się do moich prywatnych decyzji.

Założyłeś wątek, w którym przekonujesz ze swoim kolegą rikitiki(a moze
                    >
                    > to twój drugi login?), że Honda Civic za 71 tysięcy to super interes i
                    > oczywisty wybór każdego normalnego człowieka, a o 10 tysięcy tańsza Kia jest
                    > droga i odpowiednia dla zakompleksionych biedaków.

Tu się niestety złapałeś sam, wg przysłowia "uderz w stół a nożyce się odezwą".
                    Ale nie bój się, będę dla Ciebie wyrozumiały. Nie, nie uważam Cię za
                    "zakompleksionego biedaka", z tego powodu że kupiłeś Sida. I życzę Ci abyś nim
                    jeździł jak najdłużej i jak najprzyjemniej.
                    • swoboda_t Re: swoboda, dajmy sobie luz, co? 14.02.07, 23:17
                      Nie mam Cee'da i prawdopodobnie nigdy mieć nie będę. Nie dażę marki Kia
                      sympatią, o tym modelu wypowiadm się tylko dlatego, że zrobił na mnie dobre
                      wrażenie. Jest o niebo lepszy niż dotychczasowe, porównywalny z konstrukcjami z
                      Europy czy Japonii. Do tego cenowo atrakcyjny, co daje nadzieję na pobudzenie
                      konkurencji. Przypominam, że japońce też tak zaczynali - stosunkowo tanie,
                      bogato wyposażone auta całkowicie bez estymy. Nie lubię mudżahedinów, którzy z
                      fanatycznym zapałem bronią jedynie słusznych poglądów przy okazji obrażając
                      swoich adwersarzy. Wypowiedzi typu: "chwalący sida to frustraci i głupki" pod
                      to się podciagają, a Ty i al takie zaprezentowaliście.
                      Nie przedstawiliście przy tym merytorycznych argumentów przemawiających za
                      kupnem cifka, poza tym, że "to przecież Honda". Jeśli dla kogoś ta marka i ten
                      styl nie są warte min. 10 tysięcy, to należy się z tym pogodzić i nie dorabiać
                      nibyfreudowskich teorii. Ja mam swoje zdanie o kupowaniu za 60 czy więcej
                      tysięcy zwykłego kompakta, ale trzymam je dla siebie, bo nic mi do tego kto jak
                      wydaje swoją kasę, a zamiast tego chcę rozmawiać o faktach, wrażeniach z jazdy,
                      eksploatacji itp. - bo z nich każdy może wyciągnąć przydatne wnioski.

P.S.: Jeżdżę na zmianę dwoma tanimi autami marek mocno nieprestiżowych, mam do
                      nich dystans, potarfię za konkretne rzeczy pochwalić lub skrytykować i nie
                      przyszłoby mi do głowy wyzywać/wyśmiewać kogoś, kto wybrałby
                      inne/tańsze/droższe.
                      • swoboda_t Re: swoboda, dajmy sobie luz, co? 14.02.07, 23:33
                        P.S.: W katowickim salonie Forda do wzięcia jest foka 5D SilverX 1,6 za 55k i
                        4D AmberX (+ kurtyny) 1,8 klekle za 63k i to też są wg. mnie niezłe oferty.
                      • rickky Re: swoboda, dajmy sobie luz, co? 14.02.07, 23:58
                        Wypowiedzi typu: "chwalący sida to frustraci i głupki" pod
                        > to się podciagają, a Ty i al takie zaprezentowaliście.

Obserwując Twoje wypowiedzi w różnych wątkach na tym Forum, myślałem że mam do
                        czynienia z człowiekiem mądrym i kulturalnym.
                        Niestety, po przeczytaniu tego co napisałeś powyżej, muszę, z żalem, przyznać że
                        się myliłem.
                        Zapewniam Cię, że nigdzie nie znajdziesz w moich postach dowodu na to, że
                        pisałem o "frustratach i głupkach". To co piszesz jest więc zwyczajnym
                        kłamstwem. Wydaje mi się, że to właśnie Ty starasz się odpowiadać zwiększoną
                        agresją na argumenty, dla których kontrargumentów właśnie Ci brak. I nadal nie
                        rozumiesz, o czym piszę i co chcę Ci wytłumaczyć.

> Nie przedstawiliście przy tym merytorycznych argumentów przemawiających za
                        > kupnem cifka, poza tym, że "to przecież Honda".
                        Ale o jakie argumenty chodzi??? Po prostu Cifek mi się podobał i z całą
                        odpowiedzialnością go kupiłem. Taki model, takie wyposażenie i taki kolor jaki
                        chciałem !!!!! I jestem z tego zadowolony. I to bardzo.
                        I nikomu nie każe kupować civików.

Jeśli dla kogoś ta marka i ten
                        > styl nie są warte min. 10 tysięcy, to należy się z tym pogodzić i nie dorabiać
                        > nibyfreudowskich teorii.

Ależ to oczywiste. Nikogo, (jeszcze raz to napiszę), nie namawiam ani nikomu nie
                        każę kupować civików. A co do teorii, tych "nibyfreudowskich", to trudno je
                        dorobić. To po prostu widać jak się tak popatrzy nieco z boku, jakie są
                        zachowania ludzkie. I bardziej dotyczy to psychologii tłumu niż Freuda.

Ja mam swoje zdanie o kupowaniu za 60 czy więcej
                        > tysięcy zwykłego kompakta, ale trzymam je dla siebie

No tak, ale swojego zdania o zakupie kompakta za 50 tysięcy to już dla siebie, w
                        świetle powyższej dyskusji, zatrzymać nie możesz.
                        Skąd ta niekonsekwencja ?

zamiast tego chcę rozmawiać o faktach, wrażeniach z jazdy,
                        >
                        > eksploatacji itp. - bo z nich każdy może wyciągnąć przydatne wnioski.

Nic nie stoi temu na przeszkodzie.
                        • al9 swoboda i freud !!!! 15.02.07, 00:26
                          civ ma bardzo krótką maskę....
                          a więc?
                          al
                        • swoboda_t Re: swoboda, dajmy sobie luz, co? 15.02.07, 01:04
                          Odpowiadam na posty obojga hondziarzy, stąd nieścisłość mojej wypowiedzi.
                          Oczywiście, nie Ty użyłeś słowa "glupek" tylko al. Zareagował tak na moją
                          sugestię, że ktoś tu ma kompleksy, bo się starsznie pieni i podnieca. Ty
                          natomiast stwierdziłeś, że Kia jest swietną okazją na
                          dowartościowanie się osób, które nie stać na lepsze auto i eksponują
                          wyposażenie, że to niby taki luksus ta Kia. Oczywiście nie jest to powiedzenie
                          wprost "kiankowcy to biedni, zakompleksieni frustraci", ale przyznasz, że
                          wydźwięk podobny?? Równie dobrze ktoś mógłby Tobie zarzucić, że chcesz się
                          dowartościować i podniecasz się cifkiem, bo nie było Cię stać na BMW 120. Ale
                          może było Cię stać, a Honda po prostu Ci pasuje?? Tak jak komuś po prostu
                          pasuje Cee'd i fakt, że jest z niego zadowolony nie oznacza, że ma kompleksy.
                          Argumenty w tej dyskusji już dawno zostały wyczerpane - Honda jest dużo droższa
                          i jeśli komuś nie zależy na tym modelu, to Kia (ale też np. Focus) jest godna
                          uwagi, wbrew temu co napisał al relatywnie nie jest droga. Dalej: nikomu nie
                          każesz kupować Civika, ale chwalisz go, a osoby chwalące Cee'da uważasz za...
                          niedowartościane. Hmm...
                          Na koniec wyjaśnienie: wg. mnie kupno w Polsce praktycznie każego nowego auta
                          za jakieś 50-80 tysięcy to kiepski interes, ale skoro ktoś się decyduje to ma
                          inne zdanie i moje go nie obchodzi. Więc zachowuję je dla siebie, a piszę o
                          znanych mi konkretach - wyposażenie, koszty, jakość, bo taka dyskusja jest
                          wartościowa. I gdybyście z al9 pozostali przy konkretach oraz stwierdzeniu, że
                          cifek po prostu wam się podoba, to ok. Zamiast tego On zaczął się pienić, że to
                          superauto za ekstra cenę, a Ty, że uważający inaczej są niedowartościowani. I
                          wątek zszedł na psy. EOT.
            • swoboda_t Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 21:49
              To al rozpoczął tą dyskusję od zestawienia cen i wyposażenia chcąc udowodnić,
              że Cee'd w bogatej wersji to kiepski interes, bo za jedyne 10 tysięcy więcej
              można mieć Civica. No i kto tu szuka dowartościowania??
            • mq21 Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 22:28
              Zapomniałeś dodać , że auto jest sprowadzone ze szrotu po wypadku. Takie wyposazenie jest u nas nie dostępne lub na specjalne zamówienie i za cenę duuuuzo większą
            • obrzezna Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 10:48
              rickky napisał:

> swoboda_t napisał:
              >
              > > Sześć poduszek, abs, elektryczne przednie szyby, elektryczne lusterka,
              > > klimatyzacja manualna, aktywne zagłówki, lordoza, podłokietnik z przodu,
              > radio
              > > CD/MP3+6 głośników, komputer pokładowy i z dodatków lakier metalik, Brake
              > > Assist, albo mocniejszy silnik (1,6 122KM).
              >
              > Ale się dyskusja wywiązała !
              > Z drugiej strony jednak wiadomo, że "każda sroka swój ogon chwali".
              > Pewne jest też to, że w obecnej chwili Sid daje doskonałą okazję do
              > dowatrościowania się tym osobom, których nie stać na droższe marki. Z drugiej
              > strony, przez fakt posiadania stosunkowo dobrze wypasionego auta jaki
              > niewątpliwie okazał się Sid, chcą one na siłę zawłaszczyć status luksusu jedyni
              > e
              > dla siebie. To oni, w ich mniemaniu, wyznaczają standart tego, co stanowi luks
              > us.
              > Inni muszą być gorsi od nich, bo przecież wypas samochodu INNYCH, pomimo że i
              > lepszy i kosztuje o ok. 10 tysięcy więcej, i tak MUSI być gorszy, bo nie jest t
              > o
              > kia sid.
              > Osobiście nic nie mam do Sida, byłem w salonie, oglądałem, napisałem gdzieś
              > nawet swoją recenzję na jego temat, ale:
              >
              > Honda civic a. 2006 (moja): sześć poduszek, abs, elektryczne WSZYSTKIE szyby,
              > elektryczne lusterka, klimatyzacja AUTOMATYCZNA, DWUSTREFOWA, aktywne zagłówki,
              > podłokietnik z przodu, radio z cd i mp3 (i chyba też 6 głośników), komputer
              > pokładowy, lakier metalic, brake assist, silnik 1,8l 140 KM.
              > Ponadto: ESP, szklany dach, podgrzewane siedzenia przednie, reflektory
              > ksenonowe, bluetooth.
              > Jednym słowem, prawie jak w reklamie:
              > ZA SAMOCHóD Z CAłYM WYPASEM ZAPłACISZ PIENIęDZMI, RADOść Z JAZDY WYBRANą MARKą
              > -
              > BEZCENNA.

W pełni popieram tą teorie i jak już mówiłem za 52 tyś. nie ma kompletnego
              wyposażenia :), swoboda zanim napisałem pierwszego posta w tym temacie dokładnie
              sprawdziłem jakie konfiguracje wyposażenia dostaniesz za tą kwote :D

p.s.
              Nie jeżdże Hondą ale uważam że Civic jest lepiej wykonany i lepiej się
              prezentuje w środku, jeździłem obydwoma samochodami na jazdach próbnych i mimo
              tego iż cee'd mnie mile zaskoczył uważam że różnice rzucają się w oczy. Kia nie
              potrafi przeskoczyć pewnej poprzeczki jeżeli chodzi o wykonanie i wygląd i
              obawiam się że jeszcze troche będą musieli nad sobą popracować - wystarczy
              wsiąść w salonie do "flagowej" limuzyny w salonie Kia i zrozumiecie o co chodzi.
              Podobnie jest w cee'dzie tylko troche mnie razi. Teraz możecie mnie już
              linczować :D
              • swoboda_t Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 14:28
                No widzisz, ja też wiem jakie są ceny i wyposażenie - podałem dokładną
                specyfikację dla ceny 52 tysiące. Nie jesst "kompletne", ale jedyny istotny
                brak to autoklima (jest manualna, automat dopiero w optimum). A jak ktoś chce
                mieć "kompletne wyposażenie" (szyberdach, pełną skórę, podgrzewane zice i
                wycieraczki, alufelgi 16'', automatyczną skrzynię) to może sobie dokupić wedle
                uznania.
                Nie wiem co się tak uczepiliście tego wyposażenia - można auto krytykować za
                markę, częstotliwość i koszty przeglądów, dostępność serwisu itp. , ale akurat
                relacja cena/wyposażenie w sidzie wypada - oczywiście na tle konkurencji -
                korzystnie.
                • obrzezna Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 15:41
                  swoboda_t napisał:

> No widzisz, ja też wiem jakie są ceny i wyposażenie - podałem dokładną
                  > specyfikację dla ceny 52 tysiące. Nie jesst "kompletne", ale jedyny istotny
                  > brak to autoklima (jest manualna, automat dopiero w optimum). A jak ktoś chce
                  > mieć "kompletne wyposażenie" (szyberdach, pełną skórę, podgrzewane zice i
                  > wycieraczki, alufelgi 16'', automatyczną skrzynię) to może sobie dokupić wedle
                  > uznania.
                  > Nie wiem co się tak uczepiliście tego wyposażenia - można auto krytykować za
                  > markę, częstotliwość i koszty przeglądów, dostępność serwisu itp. , ale akurat
                  > relacja cena/wyposażenie w sidzie wypada - oczywiście na tle konkurencji -
                  > korzystnie.
                  >

No chłopie, uczepiłem się :) ale... za 52 tys. z pakietem comfort plus i z
                  silnikiem 1.6 nie kupisz autka bo kosztuje ponad 54 tys. :D. Co do wyposażenia
                  to się nie czepiam tylko pod słowem kompletne rozumiem kompletne czyli z
                  automatyczną klimą... hehe, alufelgami też :), kompletnie to znaczy wg mnie
                  najwyżej jak proponują a proponują optimum :D. Nie mam żadnych uprzedzeń co do
                  tego samochodu bo sam się zastanawiałem nad jego kupnem. Jak już pisałem
                  samochód ładny ale jak się wsiądzie to "czuć" że jest niedopracowany (według
                  mnie oczywiście). Nie ma sensu porównywać cee'd do civica bo wydaje mi się że
                  niby ten sam segment ale samochody będą trafiały do innych typów ludzi, standard
                  i tyle.
                  • swoboda_t Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 16:09
                    Comfort plus kosztuje 49900, z silnikiem 1,6 52400. Może jeszcze jakieś
                    ciekawostki masz do powiedzenia??

P.S.: Chcesz porównać wersje full?? Mówisz i masz - benzyna z automatem i
                    wszystkimi możliwymi dodatkami kosztuje 72600. Civic 1,8 executive jest 10300
                    droższy, skóry nie ma nawet w opcji.
                    • obrzezna Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 16:40
                      swoboda_t napisał:

> Comfort plus kosztuje 49900, z silnikiem 1,6 52400. Może jeszcze jakieś
                      > ciekawostki masz do powiedzenia??
                      >
                      > P.S.: Chcesz porównać wersje full?? Mówisz i masz - benzyna z automatem i
                      > wszystkimi możliwymi dodatkami kosztuje 72600. Civic 1,8 executive jest 10300
                      > droższy, skóry nie ma nawet w opcji.

Hop hop, wydaje mi sie czy mowiles cos o lakierze metalic? :)

Skonfigurowalem auto dokladnie takie jak mowiles na stronie KIA w
                      "konfiguratorze". I kto tu sie czepia... eh szkoda dykutowac, zegnam i milej
                      zabawy :D
                      • obrzezna Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 16:42
                        Byłbym zapomniał, nie wiem czy zauważyłeś ale opisywałeś "kompletne" wyposażenie
                        cee'da a nie civica, (czyżbym źle czytał ze zrozumieniem tekstu :)) Trzymaj się
                        tego co piszesz to nie zginiesz :).
                        • swoboda_t Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 16:47
                          To nie ja podałem, że za 52 wyposażenie jest kompletne :) Napisałem jedynie co
                          można za 52 mieć i ile kosztuje wersja kompletna.
                          • obrzezna Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 16:53
                            Dobra, chyba trzeba skonczyc ten temat bo juz sie w postach gubie :), nie
                            sadzilem nawet ze mozna porownywac silnik 1.4 do 1.8 ale to juz oddzielny temat,
                            historia... Reasumujac cee'd to samochod tani w swojej klasie i...
                            prawdopodobnie wygryzie klientow fabii (badz oktavii) i corolki(auris) a civica
                            i tak kupi ten kto chcial go kupic i wejscie na rynek nowej kijanki nie zmieni
                            jego decyzji :D
                            • jurgieadam Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 18:43
                              A tu juz jakaś przewrotna koncepcja: to civic to jakaś klasa (a może kasta????)
                              wyższa w stosunku do oktawii albo corolli? Niektorzy ludzie to mają....
                              • obrzezna Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 19:25
                                mam propozycje, przeczytaj, zostaw sobie dzien na strawienie nadmiaru
                                wiadomosci, nie pisz nastepnego dnia, lepiej pomysl jeszcze ze 24h i jak juz
                                zrozumiesz slowo pisane to pobaw sie chwile klawiatura... nie widze zebys
                                napisal cos konstruktywnego, tylko dorzucasz do kazdego tematu swoje 2 zdania
                                majace chyba na celu napstrykanie sobie postow i zepsucie krwi innym adasiu,
                                podkresl mi na czerwono gdzie widzisz tutaj przewrotna koncepcje, a moze to
                                jakas spiskowa koncepcja, zal mi Ciebie...
                      • swoboda_t Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 16:45
                        Tak, ja mówiłem o metaliku. Ktoś podał cenę 52 tysiące i w niej ammy auto
                        wyposażone jak wspomniałem za 49900 plus do wyboru silnik 1,6 zamiast 1,4, esp
                        albo lakier metalik, co kto woli. Jaśniej już nie potrafię wytłumaczyć.
                        • swoboda_t Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 16:56
                          BAS, nie ESP rzecz jasna.
      • lenarty Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 14:42
        A kolega goodmorning1 po raz kolejny pisze, że cee'd ma ładowność 350 kg,
        zdumiewające. Bardzo proszę o wskazanie źródła, bo jak pisałem gdzie indziej,
        informacja ta nie pokrywa się z oficjalnymi danymi prezentowanymi przez KIA oraz
        przez Samar. pozdrawiam!
        • goodmorning1 Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 14:54
          Jak będziesz w ASO poproś o homologację dowolnej wersji, która akurat jest
          wystawiona lub jeździ jako demo.
          Tam masz podaną rzeczywistą masę własną konkretnego, wyprodukowanego modelu i
          dopuszczalną - maksymalną.
          Jak ew. sprawdzisz to daj znać - bo ja widziałem dane dot. wersji 1.4 Optimum.
          I sam jestem bardzo ciekawy jak to jest z innymi wersjami.
          • lenarty Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 15:14
            Ok, dziękuję za podpowiedź. Prawdę mówiąc nie przyszło mi do głowy, aby te dane
            zweryfikować z homologacją. Pozdrawiam serdecznie!
            • swoboda_t Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 15:19
              Najmniejsza łądowność 355 kg, największa 453 - zależy od silnika i wyposażenia.
            • kodem_pl Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 15:19
              Weryfikacja danych z homologacja moze byc zdradliwa. Pamietacie czasy kratek,
              gdzie byle auto mialo 500kg ladownosci?:-D

Nie chce tu niczego udowadniac. Po prostu podaje jako ciekawostke:-D
    • mameja21 Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 21:41
      al9 napisał:

> wersja optimum silnik 1,6 112 KM
      > cena 56.900
      > dopłaty
      > esp 2000
      > klima automatyczna 1000
      > alarm 1000
      > czujnik parkowania 1000
      > lakier metalic 1700
      > Razem 63600
      > --------------
      > a ma silnik 1,8 140 KM
      > --------------
      > Reasumując - atrakcyjne cenowo są wersje słabsze.
      > Więc czy warto?
      >
      > al

Zabrzmiało to tak, jakbyś sugerował, że Civik jest lepsza od Ceed'a.
      • al9 mamejowi 14.02.07, 21:46
        Zabrzmiało to tak, jakbyś sugerował, że Civik jest lepsza od Ceed'a.
        -------
        ja tego nie sugeruję.
        ja to wiem.
        al
        ps. myslącym o sidzie sugeruje lekturę AUTOmoto
        w ostanim wydaniu test aut z silnikiem 1,6
        focus, seat leon, C4 i cee'd
        Jak myslicie - jakie - w szczegółowym teście były miejsca?
        Pozdr
        al
        • iberia.pl Re: alusiowi 14.02.07, 21:55
          al9 napisał:

> ps. myslącym o sidzie sugeruje lekturę AUTOmoto
          > w ostanim wydaniu test aut z silnikiem 1,6
          > focus, seat leon, C4 i cee'd
          > Jak myslicie - jakie - w szczegółowym teście były miejsca?

a jakby byl konkurs na naljadniejsze auto z w/w + civic to jak myslisz, ktore
          miejsce zajeloby twoje cudo techniki? ;-DDDDDd
          • al9 Re: alusiowi 14.02.07, 22:16
            pierwsze
            al
            • iberia.pl Re: alusiowi 15.02.07, 08:26
              al9 napisał:

> pierwsze
              od konca to na pewno, ba nawet trzy pierwsze od konca :-DDDDDD
              • big_natural kia 15.02.07, 08:53
                znowu kia na 1 miejscu na forum i to porównywana z civiciem hehehehe

juz wcześniej pisałem jeszcze pół roku temu niemożliwe

świetny marketing
                • goodmorning1 Re: kia 15.02.07, 10:50
                  Reklama - reklamą: kia prezentuje się bardzo przyzwoicie na tą chwilę.
                  Co będzie dalej: czas pokaże.
                  Zastanawia natomiast fakt poczucia takiej wewnętrznej "lepszości" wśród
                  posiadaczy hondy.

Bez obrazy - piszę jedynie o moich odczuciach :-)

Sam mam bliskich znajomych posiadających hondy (z różnej półki) - i to co wyżej
                  napisałem daje się łatwo zauważyć: takie poczucie awansu po zmianie
                  wcześniejszej innej marki na hondę i samozadowolenie, potwierdzone głównie
                  statystykami awaryjności - w zasadzie jedyny argument "za" podczas dyskusji
                  (dla mnie trochę mało - ale to moja opinia).
                  Może się mylę ale mam wrażenie, że głównie przez pryzmat tych statystyk kupuje
                  się te samochody.
                  Inna sprawa, że cena w miarę wyposażonego kompaktu oscyluje w (abstrakcyjnych w
                  stosunku do średnich płac) okolicach 70 tyś. zł. skąd już malutki krok do klasy
                  wyżej.

• al9 goodmorning i poczucie wyższości 15.02.07, 16:00
                    hondziarzy oczywiście..
                    Mylisz się...
                    Jezdziłem ostatnie lata prywatnie corolkami a słuzbowo pasatami i teraz volvo.
                    Tak więc mit niezawodnosci japończyków na mnie nie działa. Podobnie jak image
                    marki. Dobrej i silnej, ale bez przesady. Honda to nie bmw..
                    Sid jest fajny. Niedrogi. Ale powtórzę - w niższych specyfikacjach. W pełni
                    wyposażony i z wiekszym silnikiem robi się drogi. Kosztuje prawie tyle ile
                    honda. Pomimo wiadra pomyj wylanych na mnie - twierdzę, że 7-9 tys różnicy do
                    civ to niedużo. Na tyle niedużo, że kia sprzeda takich aut najwyżej klikaset..
                    Większsc to będą silniki 1,4
                    No i dobrze.
                    Odrzucam tylko tezę, że w tej dyskusji stoję z poczuciem wyższości. Ta gęba
                    została mi dopisana. Naprawdę.
                    Pozdr
                    al
                    • swoboda_t Re: goodmorning i poczucie wyższości 15.02.07, 16:28
                      Ehh, zaklinania rzeczywistości ciąg dalszy - liczby mówią 10 tysięcy(full
                      wersja nawet więcej, a cif nie ma skóry), Ty już z tego zrobiłeś 7. Jakby nie
                      liczyć to 10-15 procent ceny samochodu. Normalnego kompaktu, nie żadnego
                      ekskluzywnego auta (wtedy to jest nic), tylko zwykłego rozsądnego jeździdła
                      marki, która na zachodzie estymę porównywalną z Renault czy innym Seatem (za to
                      u nas to hohohoooo). Dla Ciebie dycha za markę to nic - ok. Ale przypuszczam,
                      że typowy klient na kompakta inaczej to widzi.
                    • goodmorning1 Al - odbierasz to zbyt osobiście. 16.02.07, 08:03
                      Po co te emocje. Nie piszę konkretnie o tobie bo ciebie nie znam.
                      Widzę reakcje znajomych i o nich piszę.
                      Szanuję natomiast twoją radość nowym fajnym nabytkiem - sam się cieszę z nowego
                      punciaka, więc domyślam się jak to jest :-)
                      Trudno jednak oprzeć się wrażeniu, że futurystyczny civic jest bardzo drogi,
                      szczególnie w zestawieniu z cee'dem.
                • swoboda_t Re: kia 15.02.07, 14:15
                  Marketing jak marketing - zauważ, że nie rozmawiamy o gwarancji
                  itp. Po prostu to przyzwoite, dojrzałe auto za stosunkowo rozsądną cenę, to i
                  budzi zainteresowanie :)
                  • badam1 Re: kia 15.02.07, 15:48
                    "dojrzałe"?
                    A co przez to rozumiesz?
                  • swoboda_t Re: kia 15.02.07, 16:37
                    Dojrzałe to takie, które nie odstaje istotnie w doł od średniej w danej klasie.
                    Takie, kóre ma solidnie spasowane wykończenie dobrej jakości, dobre właściwości
                    jezdne, przyzwoitą paletę siników, nie razi wyglądem ani archaiczną konstrukcją
                    itp. itd. Dotychczasowe modele Kii wyraźnie ustępowały pod kazdym z tych
                    względów konkurencji z Europy czy Japonii, były po prostu gorsze (pomijając
                    kwestię niezawodności), co rekompensowały ceną. Cee'd to auto projektowane i
                    produkowane w Europie i dla Europy, to sie czuje. Żeby nie było, że to istne
                    Audi A3! To po prostu zwykły tani kompakt mogący śmiało konkurować z innymi -
                    jak każdy w pewnej dziedzinie lepszy, w innej gorszy, ale dosć równy.
          • ewa9961 Re: alusiowi 16.02.07, 20:27
            > ps. myslącym o sidzie sugeruje lekturę AUTOmoto
            > > w ostanim wydaniu test aut z silnikiem 1,6
            > > focus, seat leon, C4 i cee'd
            > > Jak myslicie - jakie - w szczegółowym teście były miejsca?

Mógłby ktos zapodac linka do tego testu?
            • al9 Re: alusiowi 17.02.07, 01:37
              ps. myslącym o sidzie sugeruje lekturę AUTOmoto
              > > > w ostanim wydaniu test aut z silnikiem 1,6
              > > > focus, seat leon, C4 i cee'd
              > > > Jak myslicie - jakie - w szczegółowym teście były miejsca?
              >
              >
              > Mógłby ktos zapodac linka do tego testu?

-----------------------
              aha
              najbliższy kiosk
              1,90 złocisza
              i jedziesz :-)
              pozdr
              al
            • alter50 Re: alusiowi 28.02.07, 23:45
              Właśnie po przeczytaniu tego testu złożyłem zamówienie na cee'da.
              odwiedziłem dilerów wszystkich testowanych marek,porównałem ceny ,jeździłem na
              jazdy próbne.W swoim życiu jeździłem wieloma samochodami kompaktami,była Honda
              civic,Toyota ,Xara,Peugeot 307,teraz Focus,jak widać zawsze inna marka ,takie
              założenie.Zawsze kiedy kupowałem nowy samochód moi interlokutorzy ,zawsze ,ale
              to zawsze namawiali mnie na inny samochód niz chciałem kupić i tym razem
              tradycji stało sie zadość,kupiłem cee'da.
              Na koniec tak refleksja,Focusem jeździ mi sie bardzo dobrze,ale po tym jak
              pojechałem na dłuższą przejażdżkę cee'dem 122 konnym Focus zbladł,zresztą testy
              to również pokazały,nie mówiąc już o cenie jaka musiałbym zapłacić za
              porównywalnie wyposażonego Focusa.
    • s_mi Re: kia ceed wcale nie taka tania 14.02.07, 21:44
      A ja nie wiem skad to przekonanie że Kia cee'd to bardzo dobry, niezawodny
      samochód, który przez 7 lat (czy tam ileś) będzie jeździł bez najmniejszych
      usterek. Ciekaw jestem ile osób z Was jeździło już tym samochodem?
      To że od kilku tygodni w mediach szaleje promocja jeszcze o niczm nie świadczy.
      Pożyjmy zobaczymy.
      PS: Ciekawe było to pytanie o to czy komuś nie placą za siedzenie na forum i
      zachwalanie konkretnej marki :D Nowy zawód??
      PS: Ja osobiście polecam Focusa :D Jako użytkownik.
    • c64 króliki doświadczalne :) 14.02.07, 21:53
      Nie ma się co podniecać w tej chwili tym koreańczykiem. Wszyscy zachwycają się,
      że to jest nowoczesna konstrukcja, super wyposażenie za rewelacyjną cenę itd,
      itp, ale zapominają o fakcie, że jest ona również NOWA i firma szuka
      fraj...,khm eeeee znaczy się królików doświadczalnych :) do przetestowania
      samochodu w warunkach bojowych. Już na pierwszy rzut oka podejrzane wydają się
      obowiązkowe przeglądy co 15000 km - silnk 1.4 podciągnięty do 109KM (u innych
      producentów takie jednostki mają od 75 do 95 KM) może wymagać częstego
      serwisowania. Dopiero za jakieś 2-3 lata dowiemy się czy warto to kupować czy
      nie.

ps. nie jestem dealerem Hondy ani takowej nie posiadam :)
      • s_mi Re: króliki doświadczalne :) 14.02.07, 22:00
        Anow właśnie silniki 1.4 i 1.6 - nieźle wyżyłowane, to nie wróży im długiego
        żywota ;-)
        • radek_m_vd Re: króliki doświadczalne :) 14.02.07, 22:50
          może akurat w kontekście tego wątku nie będzie to dobry przykład, ale podam:
          jakoś nie przypominam sobie aby największą bolączką hond były silniki, które są
          w większości przypadków wyżyłowane - pomińmy tu silnik 1.4 w civicu

i dla świętego spokoju dodam, że nie miałem, nie mam i raczej nie zapowiada się
          żebym miał hondę...
        • wojtek_blankietowy Re: króliki doświadczalne :) 14.02.07, 22:56
          s_mi napisał:
          > Anow właśnie silniki 1.4 i 1.6 - nieźle wyżyłowane, to nie wróży im długiego
          > żywota ;-)

kurcze to wlasnie honda znana jest z wyzylowanych silnikow
          czyzby zatem skoro:
          1. silniki wyzylowane sa malo trawle
          2. honda robi wyzylowane silniki
          3. silniki hondy sa malo trawle?

cos tu sie nie zgadza bo honda znana jest z dobrych silnikow zatem zalozenie
          bylo bledne wyzylowanie silnika nie oznacza ze musi byc on malo trwaly
          • c64 Re: króliki doświadczalne :) 14.02.07, 23:23
            Oczywiście, wyżyłowany silnik nie musi być mało trwały czy też awaryjny.
            Różnica pomiędzy Honda a Kia w tym przypadku polega na tym, że Honda ma
            doświadczenie w robieniu takich silników, a Kia? Zawsze kiedyś musi być ten
            pierwszy raz :)
            • mis.z.wiertarka Re: króliki doświadczalne :) 15.02.07, 01:05
              przestancie juz bo mi serce siadzie. kupil jeden z drugim hot wheelsa na belce
              skretnej, ze znaczkiem honda i udowadnia jakie to cacuszko.
              zaraz wykorkuje. przestancie.
    • mjf1 Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 02:13
      > a ma silnik 1,8 140 KM

nie dodałeś jednego: Twoja Honda, to rocznik 2006. poczekamy na cennik rocznika
      2007
      • sagaduo Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 09:16

posiadam Kijankę od nowości(84 tys przebiegu ) i tylko leje paliwko, Honda mi
        się bardzo podoba i uważam ze obecnie produkowane samochody należące do jednej
        klasy są na porównywalnym poziomie konstrukcyjnym i płaci się więcej tylko i
        wyłącznie za markę ,

• kris_kelvin Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 11:33
          Samochód to tylko rzecz.
          Rozumiem ze ktos jest fanem i uwielbia marke lub dany model to ma sens zeby
          sobie kupil drozszy ktory ma sie bardziej podoba. Bo to jego przyjemnosc.
          W innych wypadkach nie ma sensu kupowac auta o 10 tys drozszego skoro oba sa
          podobne a w tym wypadku sa.
          Poprawianie sobie samopoczucia marka samochodu moim zdaniem swiadczy o
          kompleksach. Tym bardzej ze mowimy tu o dwóch pospolitych markach a nie np. o
          Jaguarze i Dacii.
      • badam1 Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 12:03
        cena jest taka sama
    • habudzik Re: kia ceed wcale nie taka tania 15.02.07, 17:02
      Ciekawe ile ten bedzie kosztował i z czym go bedziemy porównywać .
      www.info.autokram.pl/2007-02-15/samochody/kia-ceed-sporty-wagon-premiera-w-genewie.jsp
    • apokryf80 kia ceed wcale nie taka tania , a czy dobra ? 17.02.07, 12:12
      Jezeli Slovacy rownie "dobrymi" budowniczymi aut sa co Wegrzy - wolalbym kupic
      Skode , jezeli bylbym kiedykolwiek do tego segmentu zmuszony.

Czy ESP jest w standarcie Ceed´a ?
      • petersen27mhz Re: kia ceed wcale nie taka tania , a czy dobra ? 25.02.07, 18:23
        O ile mi wiadomo to ESP nie jest standardem w każdym CIVICU - chociażby sedan -
        trzeba kupić wersję za prawie 80.000 złotych, żeby ESP było.
        • petersen27mhz Re: kia ceed wcale nie taka tania , a czy dobra ? 25.02.07, 18:29
          natomiast w kia wystarczy dopłacić 2000 złotych za ESP. Sorki za treść w dwóch
          kawałkach.
          PZDR
    • kinetyk Re: kia ceed wcale nie taka tania 17.02.07, 20:33
      już jeździłem tym samochodem. Sama jazda jest b. przyjemna - 1.6 crdi w
      mocniejszej wersji jest naprawdę super. Wnętrze jest b. duże. Duży ze mnie facet
      - odsunąłem do końca tak jak to zazwyczaj robię, a tu ... no proszę pierwszy raz
      w życiu w kompakcie było za daleko (tzn. sięgałem, ale było nie wygodnie). po
      ustawieniu siedzenia kierowcy zmieściłem się z tyłu, a to znaczy, że samochód
      jest obszerny. MAm tylko zastrzeżenia do skóry - jest przeciętnej jakości.
      Ogólnie samochód jest wykonany b. starannie - widać dbałość o maleńkie
      szczególiki, trudno się dopatrzyć jakieś niezręczności. Jedyna jaką zauważyłem
      to brzydko kanciasta wnęka na wskaźniki - aż się prosiło dać jakieś krągłości.
      Aha, no i środkowa konsola jest super. Samochód w sam raz dla mojej siostry
    • karakalla Zaskakująco dobre oceny Ceeda w niemieckiej prasie 23.02.07, 10:15
      Ukazały się dwa testy, w Auto Bildzie i Auto Motor und Sport, oceny są wysokie,
      generalnie nie ma się do czego przyczepić, może poza bagażnikiem. Wszystko
      inne - własności jezdne, komfort, na poziomie renomowanej, europejskiej
      konkurencji.
      • alter50 Re: Zaskakująco dobre oceny Ceeda w niemieckiej p 25.02.07, 21:22
        Chciałem kupić cee'da w Warszawie ,wersję optimum.Zapytałem jaki rabat mogę
        dostać,powiedział żaden ,sporo zamówień ,wersja najtańsza odbiór
        sierpień.Przypadkowo byłem poza Warszawą wstąpiłem .......po drodze mi było do
        KIA Wersje Optimum z silnikiem 1600 i autoalarmem kupiłem za 55.000
        • mq21 Re: Zaskakująco dobre oceny Ceeda w niemieckiej p 26.02.07, 22:24
          Podaj adres tego salonu albo jakies namiary skoro taki tani.
    • mi26 Re: kia ceed wcale nie taka tania 27.02.07, 21:53
      Witam

Daj spokoj z tym Civikiem... Zeby nie bylo, to ja mam (mialem niestety...) swira
      na punkcie Hond, teraz ujezdzam 3 z kolei i subiektywnie na podstawie
      doswiadczen stwierdzam, ze Honda daje d.... Z kazdym Civikiem coraz gorzej. Te
      sprzed 2000 roku dawaly 'jakastam' przyjemnosc z jazdy, bylo 'wiecej metalu,
      mniej plastiku'. Wg. mnie w tej chwili Hondy, moza poza bezawaryjnoscia,
      przestaja sie wyrozniac na tle konkurencji, a gwozdziem do trumny jest
      elektronicznie sterowana rpzepustnica, ktora czasami potrafi 'myslec' za mnie i
      ta sekunda czy dwie opoznienia wkurzaja mnie strasznie. Jak dla mnie ostatnia
      porzadna Honda to obecny Accord , ale w wersji sprzed liftingu (bo po liftingu
      tez nie ma normalnego gazu tylko elektroniczny mozg).

...a jezdze nowym Cifem, cale szczescie sedanem, bo hatchback jest wg. na
      polskich drogach tylko dla masochistow ze wzgl. na koszmarnie niekomfortowe
      zawieszenie i ma za duzo tych swiatelek na desce... pierwsze wrazenie jest
      fajne, ale przejechalem juz ponad 22 tys. km. i uwierzcie, w nocy te migajace
      cyferki predkosciomierza w dlugiej trasie, nawet sciemnione, sa drazniace.

A co do Kii Cee'da... To szczerze jestem zadziwiony i z sympatia na to autko
      patrze, bardzo mozliwe ze kupie je do firmy, bo jak mam wywalic 20tys wiecej za
      podobna Toyke, to dziekuje :-) ...a prywatnie sie rozejrze za pare lat co z
      Honda bedzie :-)))
    • kolowr autka różne są, ale co kto lubi :) 28.02.07, 07:58
      ceed to ładne, autko, nowoczesny design, ale konserwatywny. nie każdy wexmie
      civica, bo po porstu trzeba go lubić.
      poza tym w dolnej półce cenowej, ceed nie ma sobie równych i koniec kropka. 45
      tys, dobry silnik, dobry wypas, 7 lat gwarancji.
      w górnej półce też jest nieźle, choć róznica maleje, ale jednak pozostaje
      gwarancja - i to jest rzecz nei bez znaczenia mimo wszystko.

ceed jest bardzo przestronny i o ile się nei mylę, wsród kompaktów ma najwiecej
      miejsca z tyłu, co jest nie bez znaczenia dla rodzin. sam teraz patrzę przez
      pryzmat pojemnosci, gdyż zona jeżdzi z tyłu, razem z dzieckiem.
      Oczywiscie bagażnik civica jest najwiekszy w klasie hatchbackó kompatkowych i
      to też nie jest do pobicia.
      aler jednak jak mam być szczery wziałbym chyba ceeda kombi - ten ma wszystko co
      potrzeba.

jakbym nie miał dziecka - civic bez dwóch zdań :)

obecnie mam astre III 1.6 w full wypasie i powiem tyle - ładne, dobrze
      zrobione, ale i bagaznik i miejsce z tyłu marne..... silnik rozczarowuje, nie
      umywa się do 1.6 meganki, która wcześńiej miałem.

szczerze - porównałbym jakosc wnętrza ceeda z astrą - oba na wysokim poziomie,
      jedynie kierownica ceeda słabo wypada nawet w skórze.
      konserwatywni nabywcy z pewnością wezmą ceeda niż civica. trzeba być odważnym
      by wziąć auto, które wyglaa jak skrzyzowanie żaby z promem kosmicznym ;)
      • al9 żaba 28.02.07, 11:37
        konserwatywni nabywcy z pewnością wezmą ceeda niż civica. trzeba być odważnym
        > by wziąć auto, które wyglaa jak skrzyzowanie żaby z promem kosmicznym ;)
        -------------------------------------
        Żaby????????????? żaby?
        prom ok
        ale żaba?????
        widziałes kiedys żabę podobną do civa?
        al
        (oburzony)

• moderator10 Re: żaba 28.02.07, 11:46
          al9 napisał:

> konserwatywni nabywcy z pewnością wezmą ceeda niż civica. trzeba być odważnym
          > > by wziąć auto, które wyglaa jak skrzyzowanie żaby z promem kosmicznym ;)
          > -------------------------------------
          > Żaby????????????? żaby?
          > prom ok
          > ale żaba?????
          > widziałes kiedys żabę podobną do civa?
          > al
          > (oburzony)
          > :-)
          >

A ty widziales kiedys prom podobny do cifa?
          ten civic tak samo jest podobny do promu jak do zaby ,dla mnie
          ogolnie odpustowa paskuda .Wersja sedan jest ok ale znow podobna
          do Jetty.
      • mniammniam3 Re: autka różne są, ale co kto lubi :) 02.03.07, 20:53
        kolowr napisał:

> trzeba być odważnym
        > by wziąć auto, które wyglaa jak skrzyzowanie żaby z promem kosmicznym ;)

Ale też trzeba być odważnym, żeby decydować się na zupełnie nowe auto,
        montowane przez słowackich (i polskich) górali, o którym jeszcze niewiele
        wiemy. Bo co można powiedzieć po kilkunastu minutach jazdy próbnej. Ja po
        takiej jeździe Cee'dem byłem zadowolony, ale czy na naszych dziurawych drogach
        zawieszenie wielowachaczowe zda egzamin? Ja bym odczekał z rok przed decyzją o
        zakupie. Co do 7 lat gwarancji, warto sprawdzić, jakie są ewentualne
        wyłączenia, które podzespoły i części jej nie podlegają. Nie chcę Wam obrzydzać
        samochodu, bo auto jest ładne i ma niezłe parametry, ale porównywanie go do
        Hondy Civic uważam za lekkie nieporozumienie. Być może się mylę i za dwa, trzy
        lata okaże się, że są to doskonałe, bezawaryjne samochody, a serwis jest
        powszechnie dostępny i profesjonalny. Oby tak było.
    • samosia2 Re: kia ceed wcale nie taka tania 02.03.07, 18:11
      Stanęłam przed takim wyborem... honda - jak większości kobiet, które znam (w
      przeciwieństwie do mężczyzn :-) bardzo mi się podobała - cudeńko. Niestety czar
      prysł, jak wsiadłam do tego auta. Silnik wiele obiecywał i nie rozczarował, ale
      konieczność wykręcania go na wysokie obroty dla osiągnięcia maksimum
      przyjemności to nie jest to co lubię. Co więcej twarde zawieszenie, na polskich
      dziurach, określiłabym mianem - powodującego wypadanie blomb z zębów. Kijem 1.6
      chociaż ma słabszy silnik - jechało mi się dużo przyjemniej. Szczególnie
      wielowachaczowe zawieszenie daje mi wrażenie lepszego trzymania się drogi niż
      Honda. Efekt, chociaż stać mnie na kupno Hondy, to zdecydowałam się na Kia :-)
      To coś co ma Honda (bo ma :-) przynajmniej dla kobiety), nie było w moim
      uznaniu warte tych prawie dziesięciu tysięcy. O tym, że nie było to najgorszy
      wybór świadczy chociażby fakt, że mąż, który na co dzień jeździ saabem z
      automatem, chętnie przesiada się do mojego auta (twierdzi, że to dlatego aby
      nie wyjść z wprawy z jeżdżenia z ręczną skrzynią biegów :-P, ja tam jednak
      uważam - że to nie tylko dlatego :-)
      • alter50 Re: kia ceed wcale nie taka tania 03.03.07, 00:14
        Przeczytałem sobie wszystkie posty i powiem Wam,że przed rozpoczęciem czytania
        nie miałem wątpliwości,że tak one będą wygladały.
        Mam raczej przekorny charakter i decyzję o zakupie nowego auta podejmuję sam
        bez ,,społecznych konsultacji" a to z tego powodu ,że w Polsce zawsze najlepszy
        był Panasonic i Honda potem długo długo nic.Jak kupowałem francuzy znajomi
        włosy sobie z głowy wyrywali za zgrozy jak można,kup sobie lepiej Civica,jak
        kupowałem Civica było milczące przyzwolenie/nota bene nie byłem nim zachwycony.
        Teraz kupiłem cee'da ,powiedziałem o tym ,,moim niemcom" ,odpowiedzieli super
        to bardzo ciekawy samóchód ,mamy nadzieję,że bedzie sie dobrze sprawował u na
        sw Niemczech Kia ma coraz lepszą opinię.Podzieliłem się wiadomościa o chęci
        zakupu cee'da z przyjaciółmi w Stanach..odpowiedzieli super ...Kia w Stanach
        mocno siedzi na ogonie japończykom i ma juz bardzo dobrą opinię.Podzieliłem sie
        również ta wiadomością z mieszkańcami Bulandy.........usłyszałem,coś Ty
        zwariował,przecież stać Cię na Civica...........właśnie dlatego ,że mnie stać
        kupiłem sobie cee'da...................jak widzicie jedyne wyjście iść pod prąd.
        Powiem również ,że ta zajadłość i złość hondziarzy wynika stąd ,że do tej pory
        ich relikwia była jedyna ,dzisiaj czar pryska w porównaniu z
        dobrym ,ładnym,ciekawym ,nowatorskim i w przyzwoitej cenie,bo benzynkę 1.6
        wersja optimum z alarmem,bez metaliku/bo smutno mi juz patrzeć na czerń i
        srebra różnej maści/ kupiłem za 55.000.
        Najbardziej śmieszy mnie również argument ,,innomarkowców" ,że Kia traci dużo
        na wartości.traciła bo kto dziś może powiedzieć jak będzie tracił cee'd.Jak
        ktoś sie zawiedzie na Civicu,to ja mu chętnie za 4 lata sprzedam swojego
        cee'da ,który będzie jeszcze trzy lata na gwarancji:)
        • wallenrode andersen 03.03.07, 00:57
          bajki piszesz i tyle.
          • alter50 Re: andersen 03.03.07, 00:59
            Mówiłem,że Bulanda,mówiłem.........
            • al9 alter, jezdzij długo i dobrze 03.03.07, 13:37
              Zyczę Ci szczerze.
              Komentarz o złości hondziarzy pozostawię bez komentarza.
              Kupujesz fajne auto. Ale nie porównuj go z moim. Mój ma esp, automatyczną
              klimę, 8 poduszek i silnik o mocy 140 KM. Kosztuje 16 tys zł więcej i gdybys
              tych 16 kawałków miał to bys to auto kupił i nie szukałbys aprobaty u kolegów w
              ameryce. Nie musialby sie tłumaczyć i informowac swiata ze kia siedzi na ogonie
              japonczyków. Gdzie? w stanach? Chyba upadles na łeb! W usa toyota i honda
              (czyli lexus i acura) sa 200 lat przed koreanczykami.
              Kuoujesz kota w worku. Podobnie jak kiedy lanos.
              I dobrze.
              Tylko nie rozmieszaj mnie z porównywaniem swojego auta z dojrzaymi
              konstrukcjami. Pogadamy za kilka lat.
              al
              • alter50 Re: alter, jezdzij długo i dobrze 03.03.07, 13:49
                Chyba nie pogadamy,nie najlepiej rozmawia mi sie ludźmi ,którzy bez zadnego
                uzasadnienia noszą głowę w chmurach a na dole puszczają bąki,które psuja
                atmosferę rozmowy fajnych ludzi ,którzy chcą dyskutować merytorycznie ,a nie na
                zasadzie wszystko dobre ,ale moje najlepsze,to typowa paskudna cecha Polaków,na
                szczęście nie wszystkich.Najbardziej boję sie głupoty i dlatego takich ludzi
                staram sie unikać.
                Szerokiej drogi
                • al9 alter i puszczanie bąków 03.03.07, 16:36
                  Typową paskudną cecha Polaków jest co innego. Sam zacząłem ten wątek, sam
                  wielokrotnie chwaliłem ceeda, zwracałem tylko uwagę, że kia bardzo dobrze
                  pozycjonuje auta, dobrze je wyposaża, ale samochód w pełnym wypasie kosztuje za
                  duzo. Sam zreszta kupiles auto za 55 a nie za 63 czy 64 tysiące. Czyli
                  potwierdziłeś moja tezę.
                  I zamiast przyznac mi rację, snujesz opowiesci jak to machnąłęś ręką na civica.
                  A z civem mozna porównać (i to tylko pod względem wyposażenia) samochód o wiele
                  droższy od tego na który się zdecydowałeś. I tak zrobi 99% kupujących. Bo cena
                  55 tys jest maksimum, na które sie zdecyduje nabywca ceeda. Gdyby miał wydać
                  chociaz 5 tysiecy wiecej - kupowałby astrę , focusa, corolkę..(czy aurisa)
                  Cena jest parametrem.
                  Pozostajemy zatem przy swoich zdaniach, raz jeszcze życzę Ci pociechy z
                  samochodu.
                  al
                  • alter50 Re: alter i puszczanie bąków 03.03.07, 17:03
                    Brak konsekwencji w terści,zacząłeś zdaniem,,Typową cechą jest co innego" ,ale
                    dalej nie napisałeś co?
                    Doceniam Twoją umiejetność oceniania ile wart jest jaki samochód i kto jaki
                    powinien kupić,jakby miał więcej pieniędzy.oczywiście nie istnieje taka
                    mozliwośc ,że ktoś ma wiecej ,ale woli kupić inny wóz
                  • dwr Re: alter i puszczanie bąków 03.03.07, 20:19
                    No cóż
                    Zobaczymy jak będzie z moją wersją kijanki.
                    Kosztowała ok. 66 tys. a mimo to wolałem zaryzykować z tym autem.
                    Mam nadzieję, że będzie ok.

pozdr
                    • alter50 Re: alter i puszczanie bąków 03.03.07, 20:36
                      Ryzyko ta fajna rzecz,zawsze ryzykowałem z samochodami i niegdy sie nie
                      sparzyłem.Myślę ,że ryzyko zerowe w dzisiejszych czasach.Ale miło mi ,że razem
                      z nami boi sie tego ryzyka al.Oczywiście martwiąc o nas.
                      • dwr Re: alter i puszczanie bąków 08.03.07, 00:16
                        No i juz jest!
                        Po pierwszych 500km rewelacja.
                        1.6 Crdi - cisza w srodku przy niezlej mocy.
                        Po roznych klekotach ten to "benzyniak".
                        Wyposazenie b. dobre w tym jakosc materialow i spasowanie (wersja optimum)

Co bedzie dalej ocenimy po pierwszych 20 tys. km

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka