Dodaj do ulubionych

Czyszczenie wtryskiwaczy

21.02.07, 10:36
Witam, po czym poznać że wtryskiwaczom (benzyna) przydało by się
czyszczenie?. Co zastosować w atki przypadku? jakis dodatek do paliwa czy
wizyta u mechanika, który podpina jakies ustrojstwo do zrobienia tej
czynności?
Obserwuj wątek
    • skyddad Re: Czyszczenie wtryskiwaczy 21.02.07, 10:53
      Utrzymanie calego systemu paliwowego w czystosci lub sprawnosci i
      niezawodnosci, dokonuje sie poprzez wlewanie srodka do paliwa. Wystarczy sie
      zapytac na pierwszej lepszej stacji benzynowej.Nalezy to robic systemtycznie
      caly rok.Wystarczy raz na pol roku wlewamy srodek do paliwa na caly tank benzyny
      i jezdzimy.Automatycznie sie wszystko czysci i nawet zostaje zabsorbowana woda
      pochodza z (kondesu# czyli z skroplenia w zbiorniku paliwa.
      Pzdr.Sky.
      • niknejm Re: Czyszczenie wtryskiwaczy 21.02.07, 11:25
        Np. STP formuła do benzyny, czy Xeramic cośtam.

Pzdr
        Niknejm
        • megas1 Re: Czyszczenie wtryskiwaczy 21.02.07, 18:44
          No fajnie, dzięki, wiem o co chodzi. A czy macie informacje że to naprawde działa, a nie jest tylko kolejnym cudem rodem z telezakupów Mango?
          • dewulot1 Re: Czyszczenie wtryskiwaczy 21.02.07, 19:14
            To nie dziala i jest to niepotrzebne. Ale nie szkodzi silnikowi. Benzyna
            zawiera w sobie dodatki czyszczace wiec te dodatkowe srodki sa calkiem zbedne.
            Czy widzisz jakas roznice miedzy przed (rzekomo brudne wtryskiwacze) a po
            wlaniu STP(rzekomo czyste)?
            To jest tak jakby mydlo od czasu do czasu umyc innym mydlem zeby bylo czyste.
            Szkoda kasy.
            • megas1 Re: Czyszczenie wtryskiwaczy 21.02.07, 22:23
              Nie widze bo nie wlałem. Dlatego pytam czy to coś pomaga i jakie są objawy zanieczyszczonych wtryskiwaczy.
              • dewulot1 Re: Czyszczenie wtryskiwaczy 21.02.07, 22:50
                W dieslu stan wtryskiwaczy ma kolosalne znaczenie dla przebiegu spalania. W
                benzynie nie jest to wazne. Na Twoim miejscu dbalbym o filtr paliwa i to
                wszystko. Zanieczyszczony wtryskiwacz (jezeli takie cos istnieje) przestalby
                dawac paliwo czyli objawem bylaby nierowna praca silnika i zmniejszona moc, bo
                jeden albo wiecej cylinder nie pracuje. Wtryskiwacz albo dziala albo nie
                dziala, nie ma czegos takiego ze dziala slabo na skutek zanieczyszczenia.
                Dlatego nikt jeszcze nie zauwazyl roznicy miedzy przed a po STP, ale wielu tego
                uzywa.
                • pawel_1976 Re: Czyszczenie wtryskiwaczy 22.02.07, 09:11
                  To nie do końca jest tak jak piszesz.
                  Wtryskiwacz musi
                  - dobrze rozpylić paliwo, na drobne cząsteczki (jak w domowym spryskiwaczu do
                  kwiatów) żeby w krókim czasie było w stanie odparować i dobrze wymieszać się z
                  powietrzem
                  - nie moze być przytkany
                  - musi być szczelny po zamknięciu
                  pzdr.
                  • niknejm Re: Czyszczenie wtryskiwaczy 22.02.07, 12:17
                    Nie testowałem 'co by było gdyby nie stosować' :-) Leję co pół roku mniej
                    więcej (raz na 5-10kkm). STP usuwa też wodę z baku, nie tylko czyści wtryski.

Co do środków czyszczących wtryskiwacze w benzynie - owszem, niektóre droższe
                    benzyny to mają. Ale chyba nie wszystkie.

Krótko - to tak jak z rumiankiem. "Pomóc to może nie pomoże, ale na pewno nie
                    zaszkodzi". ;-)

Subiektywnie - ja słyszę na ucho, jakby silnik minimalnie gładziej pracował po
                    zastosowaniu. Ale nie wykluczam autosugestii.

Pzdr
                    Niknejm
                    • megas1 Re: Czyszczenie wtryskiwaczy 22.02.07, 13:32
                      No właśnie ja uległem auto sugestii w drugą stronę - że coś jest nie tak -czasami stuka z okolic wtrysków a po przekroczeniu 2500 obrotów silnik znowu pracuje równo i cicho. Na razie wykluczam wszelkie możliwości - np. zawory to nie są. na 99%
                      • m.rycho Re: Czyszczenie wtryskiwaczy 22.02.07, 14:26
                        Ja "testowałem nieczyszczenie".
                        W jednym samochodzie nic się dzialo po 270tys. , a w drugim nic sie nie dzieje
                        po 240tys.
                        • niknejm Re: Czyszczenie wtryskiwaczy 22.02.07, 14:58
                          Może jakbyś używał to "nie działo by się jeszcze bardziej" ;-))

Pzdr
                          Niknejm
    • mar_log Re: Czyszczenie wtryskiwaczy 24.02.07, 22:17
      Taaak ! Sprawdzone!!! Stosuję od kilku lat w różnych samochodach! Gdy samochód
      staje się mułowaty stosuj ten środek, ale uwaga: skutkuje dopiero po
      przejechanych kilkudziesięciu kilometrach (w sposób płynny - narastająco
      poprawia dynamikę i jakośc spalania; stąd trudno zaobserwowac tzw "kopa").
      Zalecane okresy (przebiegi) znajdziesz na ulotce producenta - dystrybutora.
      • agala2 Re: Czyszczenie wtryskiwaczy 21.02.15, 09:08
        a jak już całkiem go muli? Nie ma mocy ani przyśpieszenia. Wymienić tylko filtr paliwa czy jakoś u mechanika kazać przeczyscić wtryskiwacze? A może tylko na razie wlać ten preparat ?
        • nazimno Re: Czyszczenie wtryskiwaczy 21.02.15, 09:27
          Preparat to sobie wez na przeczyszczenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka