Dodaj do ulubionych

Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opinie.

IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 27.05.03, 20:11
Chcę kupić samochodowy odtwarzacz CD, ale przy tak ogromnym wyborze nie wiem
na co sie zdecydować. Jaką firmę i jaki model wybrać.
Czy warto kupić samochodowy odtwarzacz MP3 /chodzi mi o ponoć gorszą jakość
utworów MP3/.

Jaki sprzęt Waszym zdaniem jest godny zainteresowania, jakie są Wasze
doświadczenia, prosze o opinie.

pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini IP: *.atlanta.ga.us 27.05.03, 20:37
      Dlaczego utwory MP3 maja zaraz byc gorszej jakosci od CD?
      Wszystko zalezy od tzw. bitrate - przy 128 kb/s
      praktycznie nie da sie odroznic muzyki z CD a MP3 (chyba
      ze to muzyka klasyczna). Przy 160 kb/s nawet klasyczna
      nie odroznisz. A poza tym jezeli nie masz S-klasy lub
      7'mki to jakosc sprzetu ma drugoplanowe znaczenie.

P.S. W samochodzie mam sprzet Bose i go bardzo polecam -
      jakosc dzwieku nieporownywalna z niczym innym.
      • Gość: Sherlock Holmes Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 28.05.03, 10:50
        MP3 ma zawsze gorsza jakosc niz muzyka z CD-wynika to z kompresji. W
        samochodzie nie bedzie slychac roznicy,ale juz w mieszkaniu, przy dobrym
        sprzecie (np.Yamaha) i glosnikach nizlej klasy jestes w stanie odroznic nawet
        przy 192kB.
        W samochodzie zeby uzyskac taki efekt, trzeba by wyjac cala tapicerke,
        wygluszyc wszystkie mozliwe elementy, uszczelnic szczeliny itd. Do tego
        zabudowa glosnikow wymaga komory dla bass-reflexu. Pewnie przydalaby sie
        oddzielna instalacja elektryczna do zasilania wzmacniacza... I w taki sposob
        mozna dojsc do paranoi-samochod bedzie sluzyl do sluchania muzyki,nie do
        jezdzenia.
        W polskich realiach nie ma sensu kupowac drogiego sprzetu, bo jest go na tyle
        malo,ze zlodzieje "wyczaja" go niemal od razu-byc moze nawet dostana cynk od
        sprzedawcy. Kiedys mialem w pracy kolege, ktory wspolpracowal z "nocnym
        sklepem" i opowiadal o technikach kradziezy. Jesli sie upra,potrafia wlamac sie
        do garazu w domu wolno stajacym i ogrodzonym,wlacznie z tym,ze otruja psa.
        Podzielam zdanie Greenblacka-sprzet niezly (nie najwyzszej klasy), do tego
        dobre glosniki, niezwykle wazna jest tez instalacja - doglosniow powinny isc
        kable z miedzi beztlenowej, ekranowane. Namniejsze straty na laczeniach
        daje ...lutowanie. troche to klopotliwe,ale warte zachodu.
        • Gość: zgred Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini IP: 149.232.26.* 28.05.03, 12:11
          Gość portalu: Sherlock Holmes napisał(a):

> MP3 ma zawsze gorsza jakosc niz muzyka z CD-wynika to z kompresji. W
          > samochodzie nie bedzie slychac roznicy,ale juz w mieszkaniu, przy dobrym
          > sprzecie (np.Yamaha) i glosnikach nizlej klasy jestes w stanie odroznic nawet
          > przy 192kB.
          czytalem kiedys test bodajze w PCWorld, w ktorym zebrali kilku wytrawnych
          audiofilow i puszczali im losowo muzyke z CD i z mp3.
          Wynik: wiekszosc nie byla w stanie rozroznic rodzaju nosnika albo zgadywala zle
          juz przy 128kbps (dla scislosci kB to kilobajt - jednostka pojemnosci pamieci a
          nie bitrate)

> W samochodzie zeby uzyskac taki efekt, trzeba by wyjac cala tapicerke,
          > wygluszyc wszystkie mozliwe elementy, uszczelnic szczeliny itd. Do tego
          > zabudowa glosnikow wymaga komory dla bass-reflexu. Pewnie przydalaby sie
          > oddzielna instalacja elektryczna do zasilania wzmacniacza... I w taki sposob
          > mozna dojsc do paranoi-samochod bedzie sluzyl do sluchania muzyki,nie do
          > jezdzenia.
          zgadza sie
          • Gość: Rafał Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini IP: *.int.warszawa.sint.pl 28.05.03, 13:07
            Gość portalu: zgred napisał(a):

> Gość portalu: Sherlock Holmes napisał(a):
            > juz przy 128kbps (dla scislosci kB to kilobajt - jednostka pojemnosci pamieci
            a
            >
            > nie bitrate)
            >
            kbps - kiloBITÓW na sekundę - a więc jednak przepływność ( bitrate )
          • Gość: Sherlock Holmes Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 28.05.03, 13:35
            Fakt, to jest kilobitow,nie kilobajtow na sekunde-moja pomylka. Co do jakosci-
            duzo zalezy tez od programu kompresujacego-sa coraz lepsze, ja robilem dwa lata
            temu taki eksperyment z kupmplem-obaj bezblednie rozpoznalismy CD i MP3 przy
            128 i 160kbps, przy 192 juz jest ciezko,ale sa przeciez ludzie,ktorzy
            maja "sluch absolutny" i mysle,ze oni nie dadza sie oszukac :-)
            Prawde mowiac,to CD tez nie zapewnia czystego dzwieku-prawdziwie pelne
            odzworowanie muzyki daja magnetofony studyjne (chyba 16-sciezkowe), bardzo
            blisko sa tez gramofony. Coz-zapis cyfrowy to tylko ciag zer i jedynek, w
            magnetofonie na raz jest odtwarzanych 16 sciezek-czyli tak,jakby naraz gralo 16
            zrodel dzwieku (jesli sie myle, prosze o poprawke)
            • Gość: Ing. elec. Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini IP: 212.6.124.* 28.05.03, 13:52
              Gość portalu: Sherlock Holmes napisał(a):

> Prawde mowiac,to CD tez nie zapewnia czystego dzwieku-prawdziwie pelne
              > odzworowanie muzyki daja magnetofony studyjne (chyba 16-sciezkowe), bardzo
              > blisko sa tez gramofony. Coz-zapis cyfrowy to tylko ciag zer i jedynek, w
              > magnetofonie na raz jest odtwarzanych 16 sciezek-czyli tak,jakby naraz gralo
              > 16
              > zrodel dzwieku (jesli sie myle, prosze o poprawke)

No jak by to powiedziec, mieszasz troszke.

Mozemy przeniesc lepiej watek na forum Audio

POzdr.

I.
          • derwisz911 Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini 12.06.03, 18:52

> juz przy 128kbps (dla scislosci kB to kilobajt - jednostka pojemnosci
            pamieci a
            >
            > nie bitrate)

Skoro już tak "zgredujesz", to nie szpanuj niepełną wiedzą.
            Kilobajt pisze się KB, a nie kB. W odróżnieniu od kg czy kN. Ponieważ K
            oznacza 1024 a nie 1000.
            KB nie jest jednostką pojemności pamięci.
            Bajty to jednostka w której mierzy się ilość INFORMACJI. Jeśli wiesz w ogóle
            co to informacja. Jeden bajt, to jednostka, która może reprezentować 256
            różnych wartości informacji.

Ach! I doprawdy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przepływność informacji
            podawać w KBps.

pozdrawiam
            • Gość: zgred Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.03, 02:10
              derwisz911 napisał:

> Skoro już tak "zgredujesz", to nie szpanuj niepełną wiedzą.

Nie mam czym szpanowac, po prostu poprawilem blad.

> Kilobajt pisze się KB, a nie kB. W odróżnieniu od kg czy kN. Ponieważ K
              > oznacza 1024 a nie 1000.

Masz racje ale kB tez jest powszechnie uzywane i akceptowane, zreszta tak bylo
              podane w poscie, na ktory odpowiedzialem.

> KB nie jest jednostką pojemności pamięci.
              > Bajty to jednostka w której mierzy się ilość INFORMACJI.

A w czym sie mierzy pojemnosc pamieci? Bo chyba nie w kg?
              Przewaznie mowi sie ze "plik zajmuje x KB" a nie "ilosc informacji w pliku
              wynosi x KB".

> Jeśli wiesz w ogóle
              > co to informacja. Jeden bajt, to jednostka, która może reprezentować 256
              > różnych wartości informacji.

Byc moze skonczyles informatyke, ze podajesz tutaj tak ciekawe informacje,
              tak sie sklada ze ja tez, ale watpie zeby tak scisle definicje interesowaly
              kogokolwiek na tym forum.
              Nawiasem mowiac podana definicja bajta nie jest poprawna ale to nie to forum...

> Ach! I doprawdy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przepływność informacji
              > podawać w KBps.

A czy napisalem, ze nie mozna?
              Podana bledna jednostka "transfer rate" brzmiala "kB" a nie "KBps".
              Upewnij sie, ze wiesz o co chodzi zanim zaczeniesz kogos poprawiac.

> pozdrawiam

pozdrawiam
      • devote Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini 04.06.03, 04:02
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Dlaczego utwory MP3 maja zaraz byc gorszej jakosci od CD?
        > Wszystko zalezy od tzw. bitrate - przy 128 kb/s
        > praktycznie nie da sie odroznic muzyki z CD a

oj oj chyba nie wiesz co mowisz
        jak sluchasz muzy na jakim bom box to nie odroznisz
        kazdy sprzet hi-fi i dobre sluchawki(kolumny tego nie oddadza) wystarcza
        uslyszec wiecej zeczy w tym samym utworze z cd niz z mp3

ps: w samochodzie napewno nie odroznisz.mowie o sluchaniu w domu.
    • greenblack Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini 27.05.03, 21:30
      Za jakość dźwięku odpowiadają przede wszystkim głośniki. Lepiej wybrać lepsze
      głośniki i słabsze radio niż odwrotnie. Nie ma sensu wydawać na audio w
      samochodzie jakichś niebotycznych sum, bo odgłosy pracy silnika i szum
      powietrza zakłócą filharmoniczny odbiór. Na dodatkowe wzmacniacze i subwoofery
      też nie ma sensu wydawać. Kup markowe radio i 2 głośniki dwudrożne i będziesz
      kontent.

Pozdrawiam
      • Gość: STYRO Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 27.05.03, 22:22
        Kaseciak Pioneer P1013R z wyjsciem do zmieniarki - zmieniarki nie mam, plus 2
        seryjne glosniki w seacie Ibiza 1996r... Nie laduje nic lepszego, bo albo
        ukradna albo nie ukradna a i tak to za glosne auto szczegolnie przy duzych
        predkosciach aby moc sie rozkoszowac muzyka... W miescie i tak slucham radia.
      • ziolek73 Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini 28.05.03, 11:10
        Z tym ze glosniki wazniejsze sa od radia (sprzetu) to sie zgodze w 100%.
        Ale z tym ze nie warto montowac wzmacniacza nie, to naprawde poprawia
        brzmienie calosci zestawu i czystosc dzwieku. Nie mowie zeby odrazu walic 4 *
        milon watow, ale niewielki wzmacniacz zrobi dobrze. U sibie mam nie
        najnowszego Kenwood'a PS9080R + 8 glosnikow (standard BMW) i przymierzam sie
        do montazu wzmacniacza Pioneer'a. Bez wooferow i bajerow.
        Respect.
      • Gość: johndoe Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini IP: *.tlsa.pl 28.05.03, 14:25
        greenblack napisał:

> Za jakość dźwięku odpowiadają przede wszystkim głośniki. Lepiej wybrać lepsze
        > głośniki i słabsze radio niż odwrotnie. Nie ma sensu wydawać na audio w
        > samochodzie jakichś niebotycznych sum, bo odgłosy pracy silnika i szum
        > powietrza zakłócą filharmoniczny odbiór. Na dodatkowe wzmacniacze i subwoofery
        > też nie ma sensu wydawać. Kup markowe radio i 2 głośniki dwudrożne i będziesz
        > kontent.
        >
        >
        > Pozdrawiam

exactly, cena radia do glosnikow powinna byc powiedzmy 40/60. np. radio za 1000 peelenow i glosniki za 400 brzmia fatalnie w porownaniu do radia za 600 i glosnikow za 800. i jeszcze jedna rzecz, tony wysokie rozchodza sie kierunkowo, wiec zestaw dwoch glosnikow to troche jescze malo. jezeli masz miejsce fabryczne /w slupkach lub w drzwiach/ to polecam dolorzyc male wysokotonowe. basowe, im wieksze /srednica/ tym lepsze /choc to uogolnienie/. w drzwiach jest zwykle miejsce na 13 lub 16 cm glosniki i takie sobie zaloz. jak nie podrywasz lasek na lubu dubu z otwartego okna, to nie wysilaj sie i nie zakladaj subwooferow i innych dupereli, filharmonii i tak nie uzyskasz.
        pzdr
        ps. nie kupuj radia niefirmowego, bo mozesz sie naciac na kiepski tuner, 10 km od nadajnika i zgubisz sygnal
    • Gość: R. Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.05.03, 23:24
      Sprzęt mam przyzwoity, ale bez rewelacji (w moim odczuciu).
      Radio swego czasu najlepsze w klasie, system trójdrożny z przodu taki, jak w
      samochodzie mistrza Polski (i Niemiec) w klasie 400W...resztą się nie chwalę.
      Zresztą, kiedyś czytałem, że niejaki Shaquile O'Neile (tak się to pisze?) miał
      w Mercedesie hifi za 200tys.$, i tego właśnie bym sobie posłuchał.
      Generalnej rady udzielić nie sposób. Lubisz głośne łupanie, czy może za te same
      pieniądze- wyższą jakość (będzie ciszej...)? Banalne, ale zawsze trzeba pójść
      na jakiś kompromis, i do tej decyzji się przygotuj,

pozdrawiam
    • remo29 Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini 28.05.03, 09:48
      Kiedyś słuchałem głównie CD, ale jak sobie parę razy przeszedłem z tymi
      wszystkimi klamorami w zębach (miałem masę płyt porozrzucanych w samochodzie,
      co prędzej czy później skończyłoby się wybitą szybą) to przerzuciłem się na
      radio. W związku z tym wystarczający jest sony + cztery głośniki JBL. Żadnych
      tub, subwooferów itp. Powyżej pewnej prędkości (przynajmniej u mnie) nie ma
      znaczenia czy gra CD, MP3, radio czy śpiewam sam - silnik chodzi trochę za
      głośno :)
    • qrakki999 Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini 28.05.03, 13:02
      Witam
      Blaupunkt Dakota - CD + z przodu jakies Panasonic'i /ojciec kiedys wsadził
      jeszcze ich nie widziałem:)/ a z tyłu Pioneer'y /nie pamietam co dawno temu tam
      weszły/
      W swoim radiu cenie to, ze dobrze odtwarza muzykę, choc sali koncertowej w Feli
      to ja nie mam /chyba, ze jakis total-auto-industrial od hamulców, szumów
      toczenia, silnika, skrzynie biegów itp;-)/
      Ostatnio potłukłem wyswietlacz /panel spadł na asfalt i nieszczśliwie uderzył
      w kamien/ i teraz juz tylko gra a nie swieci i tak powinno byc:) hi, hi, hi
      Osobiscie to chciałbym miec cos wbudowanego na stałe bo denerwuje mnie noszenie
      tego panela.
      pzdr.
      Q

pzdr.
      Q
    • Gość: Marek A co sadzicie o pomysle Forda? IP: *.atlanta.ga.us 28.05.03, 13:08
      Ktory do Mustanga za niewielka ($1000) doplata montuje
      system Mach 1000 - 1140 wat mocy, 4 wzmacniacze, 8
      glosnikow + 2 10'cio calowe subwoofery...

www.fordvehicles.com/asp/fippopup.asp?nPopupID=1365
      • qrakki999 Re: A co sadzicie o pomysle Forda? 28.05.03, 13:16
        Tylko po co komu ponad 1000 Watt w aucie?:)
        A swoją droga te amerykańskie systemy mają dwa niezaprzeczalne /dla mnie/plusy -
        duze przyciski i małe, proste wyswietlacze - na co komu jakies 'delfinki'???
        pzdr.
        Q
        • Gość: Marek Re: A co sadzicie o pomysle Forda? IP: *.atlanta.ga.us 28.05.03, 13:19
          qrakki999 napisał:

> Tylko po co komu ponad 1000 Watt w aucie?:)

Jak to po co? Jak chcesz zeby wszyscy w promieniu pol
          kilometra sluchali tego co Ty to bez 1000 wat sie nie
          obejdzie...
          • qrakki999 Re: A co sadzicie o pomysle Forda? 28.05.03, 13:21

> qrakki999 napisał:
            >
            > > Tylko po co komu ponad 1000 Watt w aucie?:)
            >
            > Jak to po co? Jak chcesz zeby wszyscy w promieniu pol
            > kilometra sluchali tego co Ty to bez 1000 wat sie nie
            > obejdzie...
            A potem podejdzie jakis forumowicz i obije mi facjate:) Nie dziękuje starczy mi
            mój niebieski punkcik:)
            A swoją drogą to większe wrażenie w Polsce zrobiłby sam Mustang niz te jego
            1000 Watt:)
            pzdr.
            Q
      • ing.elec Reklama dzwignia handlu 28.05.03, 14:00

> Ktory do Mustanga za niewielka ($1000) doplata montuje
        > system Mach 1000 - 1140 wat mocy, 4 wzmacniacze, 8
        > glosnikow + 2 10'cio calowe subwoofery...
        >
        "1140 watts of peak power through eight premium speakers and two subs"

1 kW peak to w porywach jakies 50..100 W sinus (jak dobrze pojdzie), rozlozone
        do tego na dziesiec napedow. Nie ma sie czym specjalnie chwalic.

Pozdr.

I.
        • Gość: johndoe Re: Reklama dzwignia handlu IP: *.tlsa.pl 28.05.03, 14:40
          ing.elec napisał:

> Gość portalu: Marek napisał(a):
          >
          > > Ktory do Mustanga za niewielka ($1000) doplata montuje
          > > system Mach 1000 - 1140 wat mocy, 4 wzmacniacze, 8
          > > glosnikow + 2 10'cio calowe subwoofery...
          > >
          > "1140 watts of peak power through eight premium speakers and two subs"
          >
          > 1 kW peak to w porywach jakies 50..100 W sinus (jak dobrze pojdzie), rozlozone
          > do tego na dziesiec napedow. Nie ma sie czym specjalnie chwalic.
          >
          > Pozdr.
          >
          > I.
          no wlasnie chcialem o tym wspomniec.
          macie w aucie instalacje 12 V?
          sprzet 1000 W?
          pamietacie jak sie moc liczy?
          ile to by dalo amperow przy mocy ciaglej?
          mnie smiesza te wzmacniacze 1000 watowe i kolumny.
          ps. jak ktos ma wzamacniacz 1000 W, to poprosze o sprawdzenie w instrukcji jaka on moc pobiera i okaze sie, ze to perpetum mobile. na wejsciu 100W a na wyjsciu 1000:)
          ps2. widzial kto bezpiecznik samochodowy 100 amperowy?
          pzdr
          • Gość: Marek Re: Reklama dzwignia handlu IP: *.atlanta.ga.us 28.05.03, 15:52
            Gość portalu: johndoe napisał(a):

> no wlasnie chcialem o tym wspomniec.
            > macie w aucie instalacje 12 V?
            > sprzet 1000 W?
            > pamietacie jak sie moc liczy?
            > ile to by dalo amperow przy mocy ciaglej?

Dokladnie. A poza tym skad wziac alternator ktory to
            uciagnie i kable ktore to wytrzymaja. Dlatego jest to
            "szczytowa moc chwilowa" - naprawde system ma 200-300 wat
            sinus. A i tak zeby podolac takiemu zapotrzebowaniu mocy
            montuje sie kondensatory 2-3 faradowe a kable zasilajace
            sa grubosci kciuka. A Ford chwali sie ze cena ($1100)
            obejmuje tez 130 amperowy alternator.

> ps2. widzial kto bezpiecznik samochodowy 100 amperowy?

Tak - do rozrusznika w duzych samochodach. Dawniej
            rozrusznik byl na sztywno podlaczony do akumulatora, w
            nowych pojazdach jest bezpiecznik.

• ing.elec Re: Reklama dzwignia handlu 28.05.03, 16:03

> Dokladnie. A poza tym skad wziac alternator ktory to
              > uciagnie i kable ktore to wytrzymaja. Dlatego jest to
              > "szczytowa moc chwilowa" - naprawde system ma 200-300 wat
              > sinus.

Ogolnie rzecz biorac "szczytowa moc chwilowa" to wartosc fantazyjna
              marketingowcow, bo nie ma normy na jej pomiar (pozbawiona jest rowniez
              znaczenia praktycznego). Rozni sie od sinusowej przewaznie o czynnik 10..20.

Wiec przyjmowanie przy 1000 W szczytowej 200..300 sinusowej jest bardzo
              optymistyczne.

Rowniez podawanie sumy mocy zamiast mocy jednego kanalu razy ilosc tychze nie
              swiadczy dobrze o rzetelnosci prospektu.

Pozdr.

I.
              • Gość: hierro Re: Reklama dzwignia handlu IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 17:00
                Gdzie znajdę w Internecie jakieś porównanie odtwarzczy CD i MP3.

pozdr
    • Gość: Tom Ok Re: Jaki macie w aucie sprzęt - najpierw pytanie! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 17:17
      Witam,
      jeśli oczekujesz porad, to sprecyzuj swoje wymagania. W przeciwnym wypadku
      wszelkie zalecenia przypominają wróżenie z fusów. Oczekuję zatem informacji o
      rodzaju muzyki, której słuchasz, źródła dźwięku które preferujesz (CD. MD,
      kaseta, itd) i wreszcie wskazanie budżetu. Co do porówania MP3 - zaglądaj na
      stronę www.autohifi.pl/, gdzie z pewnością znajdziesz wiele. Wpisz
      także w przeglądarce hasło car audio, a zobaczysz jak wiele jest fajnych
      miejsc w polskim necie, gdzie znajdziesz sporą dawkę wiedzy i prześledzisz
      fascynujące dyskusje. W miarę wolnego czasu, służę pomocą.
      Pozdrawiam
      Tomasz Okurowski
      • Gość: hierro Re: Jaki macie w aucie sprzęt - najpierw pytanie! IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 18:17
        Gość portalu: Tom Ok napisał(a):

> Witam,
        > jeśli oczekujesz porad, to sprecyzuj swoje wymagania. W przeciwnym wypadku
        > wszelkie zalecenia przypominają wróżenie z fusów. Oczekuję zatem informacji
        o
        > rodzaju muzyki, której słuchasz, źródła dźwięku które preferujesz (CD. MD,
        > kaseta, itd) i wreszcie wskazanie budżetu. Co do porówania MP3 - zaglądaj na
        > stronę www.autohifi.pl/, gdzie z
        pewnością znajdziesz wiele. Wpisz
        > także w przeglądarce hasło car audio, a zobaczysz jak wiele jest fajnych
        > miejsc w polskim necie, gdzie znajdziesz sporą dawkę wiedzy i prześledzisz
        > fascynujące dyskusje. W miarę wolnego czasu, służę pomocą.
        > Pozdrawiam
        > Tomasz Okurowski

Jaki odtwarzacz CD lub MP3 kupić /chodzi mi o konkretny model/ do 2000 PLN
        słucham właściwie każdej muzyki od poważnej, poprzez rock i instrumentalną a
        na techno skończywszy.

pozdrawiam
        • Gość: Tom Ok Re: Jaki macie w aucie sprzęt - najpierw pytanie! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 03.06.03, 22:59
          Witam,
          przepraszam za zwłokę ale brak mi czasu by codziennie zaglądać na forum.
          Ogólnie jeśli na tuner CD z mp3 przeznaczasz około 2000 zł to sprzęt dostępny
          w sklepach możesz podzielić na kilka grup.
          Bezdyskusyjnie elitą są modele Alpine i Clariona, tyle, że poniżej 2000 zł
          wybór jest marny. W Alpine najtańsze mp3 to CDA9812R, którego cena wynosi ok.
          2555 zł. Clarion ma trochę przystępniejszą ofertę: nowy DB538RMP to wydatek
          1699 zł. Sprzęt pochodzi z nowej kolekcji o której trudno jeszcze coś
          powiedzieć. Pomostem łączącym pierwszą ligę z klasą popularną jest Pioneer.
          Jego najtańsze MP3 deh_p3500 jest godne polecenia, szczególnie, że cena
          zważywszy na markę jest jeszcze do zaakceptowania.
          Przystępne cenowo i rozsądne jakościowo propozycje mają JVC, Panasonic (super
          ceny na WMA)i Sony. W tej chwili nie znam ostatecznego cennika Kenwooda, więc
          trudno mi skomentować ofertę firmy. Wybór pomiędzy tymi czterema markami to
          bardziej kwestia gustu niż techniki. Swoistą enklawą są marki niemieckie:
          Blaupunkt, Grundig i VDO. Te marki trzeba przede wszystkim lubić, by się z
          nimi zaprzyjaźnić. Kto jest fanem japońskich konstruckji i tak zostanie przy
          swoim. Japończycy i tak nadają ton.
          Pozdrawiam
          Tomasz Okurowski
          • Gość: zgred Re: Jaki macie w aucie sprzęt - najpierw pytanie! IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.03, 00:49
            > Bezdyskusyjnie elitą są modele Alpine i Clariona, tyle, że poniżej 2000 zł
            > wybór jest marny. W Alpine najtańsze mp3 to CDA9812R, którego cena wynosi ok.
            > 2555 zł.
            a co powiesz o Alpine CDA-7893R z mp3?
            w Niemczech stoja po ok.500 EUR i sie przymierzam do tego.
            czy do Alpine mozna dostac interface do podpiecia pod fabryczne sterowanie przy
            kierownicy? (w szczegolnosci interesuje mnie kabelek do Laguny II)

pozdrawiam
            • Gość: Tom Ok Re: Jaki macie w aucie sprzęt - najpierw pytanie! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 14:55
              7893 jest ok. Sam miałem przyjemność trochę pojeździć z tym sprzętem i mogę go
              polecić z czystym sumieniem (szczegółowy opis zamieściłem w kwietniowym GT).
              Godny polecenia jest układ Bass Engine z korekcją czasu, zwrotnicą i
              sterowaniem subwooferem. Co do interfejsów- masz kilka modeli do sprawdzenia:
              KCE-840B plus kilka przewodów: KWE843E, KWE844E, KWE845E
              Pozdrawiam
              Tomasz Okurowski
              • Gość: zgred Re: Jaki macie w aucie sprzęt - najpierw pytanie! IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.03, 01:36

Co do interfejsów- masz kilka modeli do sprawdzenia:
                > KCE-840B plus kilka przewodów: KWE843E, KWE844E, KWE845E
                > Pozdrawiam
                > Tomasz Okurowski

dzieki za odpowiedz.
                gdzie mozna dostac te kabelki i jaki jest w przyblizeniu koszt?
          • Gość: Vaterland Re: Jaki macie w aucie sprzęt - najpierw pytanie! IP: *.lnh.md.webcache.rcn.net 16.06.03, 02:09
            Jesli chcecie kupic niedrogo sprzet car audio, to jedyny wybor to zakup w
            Stanach. Wprawdzie trudno znalezc sklep, ktory wysyla do Europy, ale sa takie.
            Mam to szczescie ze od paru miesiecy tam mieszkam i wykorzystalem okazje do
            kupna Kenwood KDC-MPV6022 za 220 dolcow z przesylka. Nie chcialem kupowac nic
            super high tech. Kenwood jest o tyle fajny, ze tansze modele, sa tansze bo sie
            oszczedza na bajerach, a flaki i tak sa te same co w wyzszych modelach (jak KDC-
            MP822). Do dostania sa tez ALpine 9813 za okolo 280 dolarow, a to juz jest
            fajowy sprzecik. Gdy widze ceny takiego sprzetu w Polsce, to ogarnia mnie
            smiech. Najprostszy SOny MP-30 kosztuje 1000 zl, podczas gdy w USA kosztuje 150
            dolarow. Przeciez roznica jest kolosalna. POlecam strone www.crutchfield.com
            (nie do kupna, ale przegladu modeli, sa tansze sklepy). Tam podaja tez
            informacje, czy dany model odbiera europejskie radia.
    • wielki_czarownik Po co takie drogie??? 03.06.03, 23:12
      Ja mam 5, czy 6 letniego Blaupunkta z CD i starcza. To przecież samochód a nie
      filharmonia. Kupno sprzętu za kilka tysięcy mija się z celem, bo samochodu się
      nie wygłuszy, a i akustyka wnętrza jest kiepska więc jakość muzyki nigdy nie
      będzie wzorcowa. Jak ktoś jest audiofilem to niech sobie lepiej kupi dobrą
      wieżę do domu.
      • Gość: Rav Sky is the limit!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.06.03, 23:28
        Nie chodzi o to, czego nie słychać, a o to, co słychać. Nie jest tak, że
        jakości (wysokiej) się nie usłyszy- to, że część jej zagłuszy odgłos maszyny,
        to i tak dużo lepiej, niż gdyby jej w ogóle nie było. Poza tym- posłuchać sobie
        na postoju...są takie okazje, że bywa niepowtarzalnie:) Zresztą, co tu dużo
        mówić- to trzeba czuć:))
        I jeszcze jedno. W samochodzie można uzyskać takie ciśnienie (ale
        niekoniecznie, jeśli ktoś nie chce), że trzeba by mieć specjalnie wygłuszany
        pokój, i to w domu własnym wolnostojącym, żeby się zbliżyć.
        A jak autko jest ciche, to długa podróż, najlepiej wakacyjna, bywa atrakcją
        samą w sobie (puszczam oczko do bardziej wyluzowanych),

pozdrawiam
        • devote Re: Sky is the limit!!! 06.06.03, 02:12
          w swoim vw mam fabryczny system Monsoon ze wzmacniaczem (200W)
          8 glosnikow,radio,kaseta i cd.ladnie i czysto gra.radio moglo by lepiej jednak
          lapac czestotliwosci ale to nie problem dla mnie bo nie slucham radia.
          • Gość: Rav Re: Sky is the limit!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.06.03, 23:03
            A fabryczne radia w VW są czyje? Bo kiedyś, zdaje mi się, mechanizmy były od
            Blaupunkta (świetne tunery radiowe) czy Beckera...
            Pytam, bo nie znam Monsoon'a, a ciekawią mnie sprawy hifi,

pozdrawiam
            • devote Re: Sky is the limit!!! 07.06.03, 02:17
              Gość portalu: Rav napisał(a):

> A fabryczne radia w VW są czyje?

radio i cd odtwarzacz jest produkcji Matsushita
              system i wzmacniacz jest od Monsoona

> nie znam Monsoon'a, a ciekawią mnie sprawy hifi

www.monsoonaudio.com/jetta.htm
              www.monsoonaudio.com/volksdemo.htm
              • Gość: Rav Re: Sky is the limit!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.06.03, 10:51
                Thanks za linka- no to się dowiedziałem:)
                PS.Z tym oddzielnym sterowaniem średnimi tonami to trochę ściemnili, gdyż nie
                występują w tym systemie głośniki średniotonowe (system jest w gruncie rzeczy
                dwudrożny),

pozdrawiam
                • Gość: Tom Ok Re: Sky is the limit!!! IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 11.06.03, 11:00
                  Obietnica regulacji średniego zakresu nie jest ściemą, gdyż nie jest ściśle
                  uzależniona od drożności zestawu. Wystarczy odpowiednio skonfigurowana
                  zwrotnica we wzmacniaczu, by korekcja średnich tonów (czyli tak naprawdę
                  jedynie wybranej częstotliwości) wpłyneła na pracę np. głośnika
                  średnioniskotonowego czyli tzw. woofera. Regulacji wysokie/ średnie/ niskie
                  nie należy zatem utożsamiać z drożnością zestawu głośników.
                  Pozdrawiam
                  Tomasz Okurowski
                  • Gość: Rav Re: Sky is the limit!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.06.03, 12:02
                    Prawda, sprostowanie jak najbardziej na miejscu:)
                    Zwykle czytam uważnie, tym razem mi "się omsknęło" niebacznie, sory,

pozdrawiam
    • remulak Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini 06.06.03, 23:25
      Mam seryjny CD Renault, podobno Blaupunkt, 2 umiarkowanie
      przyzwoite głośniki w przednich, 2 słabiutkie w tylnych
      drzwiach, wysokotonowe w desce, razem 6 sztuk.
      Doszedłem do wniosku, że najrozsądniejsze byłoby
      zainstalowanie czegoś, co czyta mp3, bo w słabo
      wyciszonym samochodzie, do tego przeznaczonym do
      jeżdżenia, a nie do słuchania muzyki, (jeżdżę Clio) nie
      ma sensu inwestować kupy kasy w sprzęt grający, skoro
      różnicy nawet nie usłyszysz. To, co mam w samochodzie gra
      słabo, nie byłoby żadnego pogorszenia jakości przy mp3, a
      wygoda o wiele większa.]

Gadki o znacząco gorszej jakości mp3 zlewam, bo do tej
      pory nie byłem posiadaczem domowego sprzętu hifi, na
      którym byłbym w stanie usłyszeć różnicę, a jeszcze mi nie
      odbiło, żeby do kolumn i wzmacniacza za kilkanaście
      tysięcy podłączać przenośne źródło.

Acz gdybym miał naprawdę fajny samochód (może po
      spłaceniu kredytu za ten?), wszedłbym w CD Nakamichi z
      powodu zajebistego designu, głośniki dobrałbym na słuch.
      Aha, nie jestem miłośnikiem napierdalania subwooferami i
      muzyki skoczno-bezsensownej.
      • Gość: Michal Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini IP: *.telia.com 12.06.03, 18:58
        Jak jade do Polski ,to montuje szybko takie starocie na tasmy i wygladajace na
        nic nie warte.Oszczedzam szyby,kiedys wracalem w listopadzie oklejony folia.Raz
        wystarczy.Pzdr.Michal
    • robert986 Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini 13.06.03, 06:04
      w swoim autku mam zestawik bose 300w +11 glosnikow.w zupelnosci wystarcza.pzdr
      • Gość: Tomek Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini IP: *.oc.oc.cox.net 13.06.03, 07:06
        Wyposazenie fabryczne: Harman/Kardon + 12 glosnikow. Calkiem niezla jakosc.
        • wowo5 Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini 16.06.03, 03:38
          Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Wyposazenie fabryczne: Harman/Kardon + 12 glosnikow. Calkiem niezla jakosc.
          W swoim aucie mam sprzet bardzo skromny - fabryczne radio. Wiekszosc samochodow
          jest dosyc glosna i nie ma sensu instalowanie dobrego sprzetu audio. Do tego
          dochodza wibracje, a dobry sprzet jest delikatny. Wiekszosc sprzetu audio do
          samochodu to tez dziadostwo podlug sprzetu do domu. Moj sprzet domowy kosztowal
          ponad $4k. Zaden sprzet samochodowy nie ma szans. Najlepszy sprzet z wozow
          seryjnych oferuje Lexus (Mark Levinson). Popularny w wozach luksusowych Bose to
          dziadostwo. Firma ta cieszy sie kiepska slawa w kregach audiofilow.
          • robert986 Re: Jaki macie w aucie sprzęt audio - wasze opini 16.06.03, 04:14
            wowo5 napisał:

> Gość portalu: Tomek napisał(a):
            >
            > > Wyposazenie fabryczne: Harman/Kardon + 12 glosnikow. Calkiem niezla jakosc
            > .
            > W swoim aucie mam sprzet bardzo skromny - fabryczne radio. Wiekszosc
            samochodow
            >
            > jest dosyc glosna i nie ma sensu instalowanie dobrego sprzetu audio. Do tego
            > dochodza wibracje, a dobry sprzet jest delikatny. Wiekszosc sprzetu audio do
            > samochodu to tez dziadostwo podlug sprzetu do domu. Moj sprzet domowy
            kosztowal
            >
            > ponad $4k. Zaden sprzet samochodowy nie ma szans. Najlepszy sprzet z wozow
            > seryjnych oferuje Lexus (Mark Levinson). Popularny w wozach luksusowych Bose
            to
            >
            > dziadostwo. Firma ta cieszy sie kiepska slawa w kregach audiofilow.
            ujjjjjjj nie masz racji.jakby tak bylo to nikt by nie instalowal systemow
            bose.sa one zawsze w czolowce najlepszych systemow samochodowych.a do sprzetu
            domowego to car audio nie porownuj bo to zupelnie inna kategoria.
            chwalenie sie sie sprzetem za $4 w domu to tez nic takiego.......wiecej sa
            warte moje dwa glosniki glowne niz twoj caly system.....pzdr
            a tu masz kilka przykladow
            www.edmunds.com/reviews/list/top10/55745/article. html
            www.edmunds.com/reviews/list/top10/58886/article.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka