Dodaj do ulubionych

Volvo Amazon.

02.06.03, 11:18
Widziałem takie VOLVO wczoraj na ulicach Krakowa.Przepięknie odrestaurowane
(lakier jak lusterko w złotawym kolorze)z pięknymi chromami.Zakochałem się w
tym samochodzie i chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na jego
temat.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • chaladia Re: Volvo Amazon. 02.06.03, 11:41
      www.volvoklub.pl/Klasyk/Amazon.html
      www.klubvolvo.org.pl/samochodyz/12x/index.php
      I tu: (zapewne tego widziałeś)
      www.amazon.prv.pl/
      • Gość: Michal Re: Volvo Amazon. IP: *.telia.com 02.06.03, 12:13
        Dwa ostanie adressy sa swietnie zredagowane i dosc dokladnie opisane.Milo ze w
        Polsce sa ludzie co kochaja nasze stare flagowe auta.Tutaj tez sa kluby i
        zjazdy ,ludzie sie ciesza ze swoich rarytasow jak male dzieci,czyli pozytywnie
        zakreceni.Pzdr.Michal
      • krakus.mp Re: Volvo Amazon. 02.06.03, 12:19
        Źle napisałem model.To było VOLVO P 1800 ale z przedłużonym dachem (podobne do
        kombi).Wydawało mi się że to Volvo miało nazwę Amazon (takim jeździł
        Swięty).Pozdrawiam.
        • Gość: Michal Re: Volvo Amazon. IP: *.telia.com 02.06.03, 17:34
          Swiety jezdzil modelem Coupe , ten o ktorym wspominasz ma nazwe combicoupe.Ten
          ostatni z roku bodajze 74 z duza szyba i motorem wtryskowym jestr dzisiaj
          poszukiwanym rarytasem.Musi byc w stanie nienagannym to cena dochodzi do
          100.000 sek.Bardzo nieduza serie ich wyprodukowano.Pzdr.Michal
          • Gość: 130rapid Re: Volvo Amazon. IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.03, 10:18
            Gość portalu: Michal napisał(a):

> Swiety jezdzil modelem Coupe , ten o ktorym wspominasz ma nazwe
            combicoupe.Ten
            > ostatni z roku bodajze 74 z duza szyba i motorem wtryskowym jestr dzisiaj
            > poszukiwanym rarytasem.Musi byc w stanie nienagannym to cena dochodzi do
            > 100.000 sek.Bardzo nieduza serie ich wyprodukowano.Pzdr.Michal

Ksywa "Trumna królewny Śnieżki" od charakterystycznego wyglądu.
        • Gość: Alex Re: Volvo Amazon. IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.03, 20:15
          Czy to o ten model Ci chodzilo?

www.btinternet.com/~johnminx/images/Euro/VOLVO_P1800_AND_ES.jpg
          • Gość: Michal Re: Volvo Amazon. IP: *.telia.com 02.06.03, 21:05
            Tak Alex,ten pierwszy od naszej strony to jest combicoupe.W szwecji ich jest
            jak palcow u jednej lub max dwoch rak.Jak jedzie ulica to sie ludziska
            ogladaja z lezka w oku zaraz wspomnienie nachodzi.To byly dobre bogate
            czasy.Pzdr,Michal
          • krakus.mp Re: Volvo Amazon. 03.06.03, 07:35
            Gość portalu: Alex napisał(a):

> Czy to o ten model Ci chodzilo?
            Tak,dokładnie taki sam!Z tego co wiem ma oznaczenie 1800 SE.Egzemplarz który
            widziałem wyglądał jakby dopiero opuścił fabrykę.Jest na próbnych numerach
            krakowskich ,więc jest szansa że znowu go kiedyś zobaczę.Pozdrawiam.
            • Gość: Alex Re: Volvo Amazon. IP: 170.205.213.* 03.06.03, 09:34
              krakus.mp napisał:

> Gość portalu: Alex napisał(a):
              >
              > > Czy to o ten model Ci chodzilo?
              > Tak,dokładnie taki sam!Z tego co wiem ma oznaczenie 1800 SE.Egzemplarz który
              > widziałem wyglądał jakby dopiero opuścił fabrykę.Jest na próbnych numerach
              > krakowskich ,więc jest szansa że znowu go kiedyś zobaczę.Pozdrawiam.

he he

doskonale Cie rozumie;)
              Jak spotkalem kiedys takiego do kupienia (Czarny ze swiecacymi chromami)
              to oczu oderwac nie moglem. A w glowie tylko liczydlo chodzilo ;))
              ile by mnie to wszystko kosztowac mialo..
              Jednak ze wzgledu na brak odpowiedniego zaplecza do przechowywania tego cuda
              nie zdecydowalem sie na kupno. Lezka kreci mi sie tez w oku jak widze
              tego oryginalnego "Amazone" ( podobno tak mogla sie tylko w Szwecji nazywac
              bo nazwa byla wczesniej patentowo zarezerwowana)
              Pod stwierdzeniem " oryginalny" mam na mysli wersje podstawowa Volvo z tego
              okresu ..a nie Coupe .
              Genialne bywaja tez "repliki " tego auta ( wiem ..wiem to nie dla kazdego.
              ale co kto lubi;) Co z takiego "oldi" mozna zrobic podesle Ci na maila ;)))
              moze tez zachorujesz?? ;)) a takiego "nie"coupe mozna znacznie latwiej
              znalezc . Najlepiej z polnocy Szwecji ;)) tam dzieki mroznym i suchym zimom
              mozna znalezc jeszcze takie cuda w idealnym ( jak na wiek) stanie
              W naszym klimacie blache dobijaja mokre zimy ( tzw chalapa ) i solenie drog.
              Choc nie zostalem wlascicielem tego pieknego "oldi" to jednak zdecydowalem sie
              na jego dalekiego nastepce ...czyli volvo 480. I jestem nim zachwycony.
              Pozdrawiam

Ps: w Szwecji volvo 480 to tez okaz raczej zadki , ale przypuszczam ze powodem
              jest fakt ze seria 400 byla produkowana w Holandi.
              A Szwedzi gustuja ( popieraja) raczej Made in Sveden ;)
              • krakus.mp Re: Do Alexa! 06.06.03, 10:11
                Dziękuję za maila ze zdjęciami .Ten samochód mnie powalił z wrażenia.Gdybyś
                miał więcej takich fotek to również podeślij.Dziękuję i pozdrawiam.
    • Gość: 130rapid Re: Volvo Amazon. IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.03, 10:26
      Marzy mi się duży wygodny klasyk - Volvo Amazon (ostatecznie 144) jest wśród
      moich faworytów. Amazon jest na tyle trwały i niezawodny (gdy zadbany i używany
      z głową), że spokojnie można nim jeździć na co dzień. Wystarczająco żwawy,
      wygodny, prowadzi się zaskakująco pewnie i bezpiecznie. A sam wygląd, coś
      pięknego... :-)
      • krakus.mp Re: Volvo Amazon. 06.06.03, 11:22
        Gość portalu: 130rapid napisał(a):

> Marzy mi się duży wygodny klasyk - Volvo Amazon (ostatecznie 144) jest wśród
        > moich faworytów. Amazon jest na tyle trwały i niezawodny (gdy zadbany i
        używany
        >
        > z głową), że spokojnie można nim jeździć na co dzień. Wystarczająco żwawy,
        > wygodny, prowadzi się zaskakująco pewnie i bezpiecznie. A sam wygląd, coś
        > pięknego... :-)
        Gdybym miał do wyboru Amazon i 1800 SE to chyba bym zwariował.Ale wybrał bym po
        długim namyśle chyba 1800SE.Jest nieprawdopodobnie piękny w naturze.
        • Gość: Alex Re: Volvo Amazon. IP: 170.205.213.* 06.06.03, 11:40
          Hi, Hallo
          Dzieki za maila
          Jak bede mial cos fajnego to chetnie podesle.
          To Volvo na zdjeciech bylo do kupienia ;))) Byly to zdjecia z aukcji typu
          allegro . Wykopiowalem je bo po aukcji strona znika.
          Mialo kosztowac ok 4500 Euro .
          Ponizej adres do strony z "cmentarzyskiem " Volvo ....
          ..czyli jak zlomowisko wygladac nie powinno.
          Dla wszystkich wiecznie narzekajacych na Polske i Polakow
          ladny przyklad ze "sterylnej" i cywilizowanej Szwecji .

schwedenstahl.r-a.info/schrott/schrottplatz.htm

• krakus.mp Re: Volvo Amazon. 28.10.03, 16:08
      krakus.mp napisał:

> Widziałem takie VOLVO wczoraj na ulicach Krakowa.Przepięknie odrestaurowane
      > (lakier jak lusterko w złotawym kolorze)z pięknymi chromami.Zakochałem się w
      > tym samochodzie i chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na jego
      > temat.Pozdrawiam.
      Witam.
      To Volvo,o którym napisałem w tym poście (dokładnie to)można podziwiać w
      najnowszym wydaniu tygodnika Motor (nr.44).
      Niewiem jak Wy,ale ja się w tym modelu zakochałem.Prawda że piekny!
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka