Dodaj do ulubionych

Corsa GSI czy Focus 1.6

IP: *.icpnet.pl 04.06.03, 19:51
Mam do wyboru Corse GSI z silnikiem 1.8 - 125 km albo Focusa 1.6 - 100 km w
podobnych cenach... i nie mam pojecia co wybrac... nie mam rodziny wiec duzo
miejsca nie potrzebuje... ale spalanie na poziomie 11 litrow w miescie tez mi
sie nie usmiecha... doradzcie mi prosze... pixol@polbox.com

Obserwuj wątek
    • greenblack A po co zakładasz 2 identyczne wątki??? 04.06.03, 19:57
      Ja bym wziął Focusa.

Pozdrawiam
      • Gość: krzew Re: A po co zakładasz 2 identyczne wątki??? IP: *.icpnet.pl 04.06.03, 20:10
        A dlaczego akurat Focusa...?
        • greenblack Re: A po co zakładasz 2 identyczne wątki??? 04.06.03, 20:13
          Choćby dlatego:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=4077683&a=4077683&v=2&strona=0

Pozdrawiam
          • Gość: krzew Re: A po co zakładasz 2 identyczne wątki??? IP: *.icpnet.pl 04.06.03, 20:30
            Dzieki bardzo za opinie
    • Gość: piotrek Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.03, 22:25
      Moim zdaniem nie da się porównać tych aut. Zdecyduj, czego bardziej
      potrzebujesz: osiągów i stosunkowo małego komfortu (zawieszenie utwardzone) czy
      przestronniejszego wnętrza i względnego (na poziomie kompaktu) komfortu.
      Corsa GSI będzie miała zdecydowanie lepszego "kopa". Focus ze 100 konnym
      silnikiem jest po prostu zwykłym autem z przyzwoitą dynamiką.
      PZDR
      • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 04.06.03, 22:29
        Wiem ze porownanie tych aut jest banalne ale musze sie na cos zdecydowac do
        konca tygodnia... i... nie mam pojecia na co... Jeszcze co jest denerwujace w
        przypadku Corsy to czas realizacji zamowienia... 3 miechy... i dlatego Focus ma
        dodatkowego plusa ode mnie...
        • Gość: piotrek Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.03, 22:32
          W Focusie X100 masz pełne wyposażenie (no może oprócz skóry i otw. dachu). A
          jakie wyposażenie ma Corsa GSI?
          • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 04.06.03, 22:46
            Corsa GSI ma 2x airbag, abs, system kontroli trakcji, klimatyzacja, tempomat,
            elektryka, radio, zmieniarka i typowo sportowe czyli : sportowa skrzynia
            biegow, sportowy wydech, sportowe zawieszenie, 16 felgi, kubelkowe fotele, +
            parenascie innych dupereli
            • Gość: piotrek Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.03, 23:12
              Dość fajnym wynalazkiem w Focusie ComfortX i X100 jest ogrzewana przednia
              szyba. Ponadto w Focusie masz 4 poduszki. No i jest większy i bezpieczniejszy.
              Myślę też, że jest mniej awaryjny od Corsy, aczkolwiek statystyk nie widziałem
              ale Ople zawsze wypadały nieznacznie za Fordami. Obecnie mam Focusa 1.8 TDDI
              (86 000 km) - bez zastrzeżeń, wcześniej Focus 1.6 (128 000 km) - bez
              zastrzeżeń, żona ma nową Corsę i niestety były trzy wizyty w serwisie. Jechałeś
              Corsą? Moje obserwacje są takie: za mocno działa wspomaganie kierownicy, auto
              jest jakieś plastikowe, lekkie. W Focusie masz wrażenie, że prowadzisz solidnie
              zrobione, dość ciężkie auto - i mi właśnie to bardziej odpowiada. Samochód
              trzyma się drogi poprzez ciążenie a nie grawitację :)
              • Gość: bishopandroid Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.aiglife.ro / 192.168.9.* 05.06.03, 07:52
                > W Focusie masz wrażenie, że prowadzisz solidnie
                >
                > zrobione, dość ciężkie auto - i mi właśnie to bardziej odpowiada. Samochód
                > trzyma się drogi poprzez ciążenie a nie grawitację :)

A czym się różni ciążenie od grawitacji ? w szkole uczyli mnie że to jest to
                samo.
          • Gość: piotrek Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.03, 22:51
            Zastanów się nad jeszcze jednym aspektem - po co Ci Corsa GSI, czy będziesz na
            co dzień wykorzystywał jej możliwości? Będziesz ściagał się spod świateł? Takie
            auta są dla zamożnych ludzi jako 3/4 w rodzinie do poszalenia raz w miesiącu.
            Taka luźna refleksja :)
            • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 04.06.03, 23:11
              Mam prawie 19 lat... ojciec chce mi zasponsorowac drugie auto( aktualnie mam
              Clio ale za pare dni idzie w ludzi...), nie potrzebuje rodzinnego samochodu...
              a jestem jeszcze w tym wieku gdzie mozna jeszcze zaszalec...
              Wiem ze to brzmi dosc dziwnie 19 lat i juz drugi samochod... ale taka jest
              prawda...
              • Gość: maturzysta Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.03, 23:20
                Gość portalu: krzew napisał(a):

> Mam prawie 19 lat... ojciec chce mi zasponsorowac drugie auto( aktualnie mam
                > Clio ale za pare dni idzie w ludzi...), nie potrzebuje rodzinnego
                samochodu...
                > a jestem jeszcze w tym wieku gdzie mozna jeszcze zaszalec...
                > Wiem ze to brzmi dosc dziwnie 19 lat i juz drugi samochod... ale taka jest
                > prawda...

Nie wiem jak wam, ale mnie symbol GSI kojarzy się tylo i wyłącznie ze starymi
                Kadetami i ich pierdolniętymi łysymi właścicielami, jeżdże dość dużo i nie
                widziałem jeszcze nikogo normalnego z Oplu GSI...bierz Focusa, też mam 19 lat,
                jeśli miałbym wybierać to od razu Focusa. Sam zresztą docenisz właściwości
                jezdne kompakta, a zawieszenie usportowionej Corsy łatwo możesz "zgubić" na
                naszych drogach...
                • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 04.06.03, 23:34
                  Czesciowo masz racje z tym GSI... Ale znajac siebie to na bank w focusie bedzie
                  inne zawieszenie... hamulce... wydech... itp. itd. to czy nie lepiej od razu
                  kupic auto po fabrycznym tuningu...?
                  • Gość: maturzysta Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 15:13

> Czesciowo masz racje z tym GSI... Ale znajac siebie to na bank w focusie
                    bedzie
                    >
                    > inne zawieszenie... hamulce... wydech... itp. itd. to czy nie lepiej od razu
                    > kupic auto po fabrycznym tuningu...?

Więc Focusa zamierzasz też tuningować? Jestem zdecydowanie za Focusem, ale
                    jeśli zamierzasz tam zmieniać hamulce, wydech, czy cokolwiek innego na sportowe
                    to oczywiście bierz Corsę. Będzie to już fabrycznie usportowione autko, a w
                    warsztacie(nawet dobrym) przy Focusie zawsze mogą coś (przepraszam za wyrażenie)
                    spieprzyć, to się zdarza nawet w ASO...
              • Gość: piotrek Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.03, 23:22
                Nie, to nie brzmi dziwnie. Dobrze, że masz takie możliwości. Ja kupiłem
                pierwszy samochód jak miałem 21 lat i w ciągu dziesięciu lat miałem 8, ale
                zmieniam coraz rzadziej. Na początku prawie co 6 miesięcy :)
                W takim razie bierz Corsę. Może nie powinienem tego pisać ale pamiętaj o swoim
                życiu. Kiedyś miałem typowo sportowe auto i działa tu psychologia. Dużo
                częściej wciskałem w nim gaz niż w autach "normalnych". Mając taką furę
                czujesz, że masz większe możliwości - jednak możliwości wyznaczasz Ty sam a nie
                auto. A pomyłka może skończyć się tragicznie. Szerokiej drogi Corsą GSI i
                przepraszam za moralizatorstwo.
                • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 04.06.03, 23:29
                  Za nic nie przepraszaj... dziekuje ci za klopot i cenne rady
    • Gość: MC Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.sgh.waw.pl 05.06.03, 07:41
      Corsa na pewno więcej straci na wartości przy odsprzedaży.
      • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 10:59
        To akurat dla mnie ma najmniejszy wplyw na zakup...
    • links2 Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 05.06.03, 11:11
      musisz odpowiedziec sobie na takie pytanie: co wolisz, bajerancka corse z
      mocnym silnikiem, czy po prostu lepsze ale zwykle auto? focus jest wiekszy,
      bardziej komfortowy, niezawodny, bezpieczniejszy, ma swietne zawieszenie. tez
      jestem mlody (tylko nie gowniarzu! ;) ) ale wziolbym focusa. to po prostu
      lepsze auto.

pozdr.
      • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 11:19
        Na konforcie mi nie zalezy... jestem juz przyzwyczajony do twardych zawieszen
        wiec z tym nie bedzie najmniejszego klopotu... a co do obszernosci to... mam
        198cm. wzrostu... ale bez problemowo mieszcze sie i w Corsie i w Focusie...
        • Gość: jolly_bb Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.home.net / 192.168.1.* 05.06.03, 13:23
          mysle ze jesli jeszcze nie masz to moze wkrotce bedziesz mial dziewczyne a
          moze nawet zone za kilka lat i ona na pewno lepiej sie bedzie czula w czyms
          cichszym, wiekszym, bezpieczniejszym i bardziej komfortowym. poza tym ew.
          wyjazd gdzies z kumplami czy cos np na biwak - do tego focus jest 5 razy
          lepszy.
          bierz focusa bez dwoch zdan.
          • jaki71 Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 05.06.03, 15:01
            Gość portalu: jolly_bb napisał(a):

> mysle ze jesli jeszcze nie masz to moze wkrotce bedziesz mial dziewczyne a
            > moze nawet zone za kilka lat i ona na pewno lepiej sie bedzie czula w czyms
            > cichszym, wiekszym, bezpieczniejszym i bardziej komfortowym. poza tym ew.
            > wyjazd gdzies z kumplami czy cos np na biwak - do tego focus jest 5 razy
            > lepszy.
            > bierz focusa bez dwoch zdan.

Ja na twoim miejscu bez zastanawiania bral bym Corse. Frajda z jazdy tym
            samochodem bedzie niesamowita. Sama swiadomosc w czym siedzisz i co to moze
            wystarczy i nie trzeba tego pokazywac na codzien. A i jeszcze jedno z zewnatrz
            to poza alloy'ami i wydechem nie bedziesz sie wyroznial. A w fokusie wbrew
            pozorom nie ma tak znowy duzo wiecej miejsca. Na szerokosc to i owszem ale
            miejsca na nogi nie ma tak wiele jest to konstrukcja dosc stara. Honda z
            civikiem i peugeot z 307 przeskoczyly go w tej materi o jedna klase.
            W Twoim wieku cenilem zdecydowanie co innego w samochodzie niz komfort.
            JAki
    • krakus.mp Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 05.06.03, 15:02
      Co za porównanie.Gdybyś porównał Astrę II 1600 to bym zrozumiał.Na postawione
      pytani odpowiadam że tylko Focus ,najlepiej jeszcze w wersji kombi i koniecznie
      X100.Pozdrawiam.
      • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 18:08
        jak bys przeczytal wszystkie wpisy to nie dziwil bys sie dlaczego akurat takie
        porownanie...
        • Gość: maturzysta Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 19:18
          Wybór masz bardzo trudny, daj proszę znać na co się zdecydowałeś...
          POZDRAWIAM
          • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 19:30
            Do jutrzejszego wieczora musze sie konkretnie zdecydowac... nie ma sprawy
            napisze na co sie zdecydowalem... jest godz. 19.24... mam 24h na decyzje a
            jeszcze nie mam faworyta... prosze o opinie, wasze zdanie, wasz wybor...
            • Gość: maturzysta Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 21:28

> Do jutrzejszego wieczora musze sie konkretnie zdecydowac... nie ma sprawy
              > napisze na co sie zdecydowalem... jest godz. 19.24... mam 24h na decyzje a
              > jeszcze nie mam faworyta... prosze o opinie, wasze zdanie, wasz wybor...
              A miałeś okazję przejechać się Corsą(Focusem chyba raczej tak?)?? Może jakbyś
              zobaczył jak taka Corsa jeździ Twoje wątpliwości by się rozwiały? Może spróbuj
              odpowiedzieć sobie na pytanie jakie są Twoje potrzeby w stosunku do samochodu,
              który nmiej pali(chyba, że to dla Ciebie bez znaczenia)
              Moim faworytem jest ciągle Focus, tej Corsy nie widziałem nawet na oczy, ale
              nie przepadam za samochodami segmentu B, szkoda tylko, że moich starych na inne
              nie stać. Czasami pożyczam Golfa 4 od babci i tam czuję się jak w prawdziwym
              samochodzie. Oglądałem Focusa w salonie parę dni temu, jest bardzo fajnie
              wykonany, ma ciągle ciekawą stylistykę...
              I jeszcze jedno, zadawałem to pytanie wcześniej, ale nie odpisywałeś, może go
              nie zobaczyłeś, a brzmiało mniej więcej tak, czy masz zamiar( w przypadku
              Focusa dokonywać jakiś zmian, np. wydech, hamulce itp.) żeby go usportowić?
              Jeżeli tak to nie ma sensu bawić się w to po kupnie auta, już chyba lepiej
              wziąć fabrycznie zrobioną corsę, jeżeli zalerzy Ci na sportowym samochodzie...
              Pozdrawiam
              • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 21:43
                Focusem jechalem z silnikiem 1.6 jedna wada ze do 4000obr/min jest leniwy jak
                cholera... a przy tym czulem sie w nim jakos "dziko" Corsa jechalem tylko z
                silnikiem 1.4 90 km ze sportowym zawieszeniem takim jak w GSI... nie ma szans
                na przejechanie sie GSI bo w Poznaniu jest sprzedana tylko jedna sztuka a w
                calej polsce nie wiecej niz 30-50 sztuk... najwiekszy minus Corsy - zbyt lekko
                dzialajace wspomaganie kierownicy.
                Jak bym wybral Focusa to na 100% bedzie mial felgi 16 moze 17 cali, sportowy
                tlumik... moze w przyszlosci zawieszenie, napewno hamulce ( mam ciezka noge i
                musze miec dobre hamulce-skuteczne )wiekszych zmian nie przewiduje... moze
                spojler... ale osobiscie nie jestem zwolennikiem obwieszania spojlerami...
                wystarczajacy efekt daja ladne felgi...
                • Gość: maturzysta Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 21:51
                  A myślałeś nad Focusem 1.8 TDCI? Ich ceny nie są teraz bardzo duże(okło
                  60.000), wyadaje mi się, że nawet porównywalne z Corą GSI. Jeżeli lubisz depnąć
                  to pomyśl nad tym dieslem, bo faktycznie Fordy są trochę leniwe na niskich
                  obrotach...
                  • Gość: Krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 21:59
                    Limit kosztow na samochod to 54.000 a ten TDCI kosztuje ponad 60.000
                    Srebrnego Focusa moge miec za 53.300 , a czarna Corse GSI za 53.000...
                    ewentualne pozniejsze koszty przeznaczam na "zrobienie auta pod siebie" Ale
                    jednorazowy wydatek nie moze byc wiekszy niz 54.000. Dlatego diesel odpada...
                    • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 22:04
                      A tak naprawde nie mial bym dylematu gdyby Fokus byl w nadwoziu 3 drzwiowym...
                      ale niestety promocja x100 jest tylko na 4d,5d i kombi... dlatego moje
                      watpliwosci bo 5d nie wyglada ani milo, ani sympatycznie a o dynamice nie ma
                      co juz wspominac(wygladu oczywiscie)
                    • Gość: maturzysta Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 22:08
                      Gość portalu: Krzew napisał(a):

> Limit kosztow na samochod to 54.000 a ten TDCI kosztuje ponad 60.000
                      > Srebrnego Focusa moge miec za 53.300 , a czarna Corse GSI za 53.000...
                      > ewentualne pozniejsze koszty przeznaczam na "zrobienie auta pod siebie" Ale
                      > jednorazowy wydatek nie moze byc wiekszy niz 54.000. Dlatego diesel odpada...

Pisałeś wcześniej, że na Corsę trzeba czekać 3 miesiące, a Twoje obecne
                      Clio "idzie w ludzi za parę dni", z tego można wywnioskować, że całe wakacje
                      nie będziesz miał własnego autka, w takim wypadku ile musisz czekać na Focusa i
                      czy to nie powino też mieć dużego znaczenia?
                      Przeglądałeś oferty innych marek? Dlaczego akurat Focus i Corsa? Czy coś
                      jeszcze wcześniej brałeś pod uwagę?

• Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 22:39
                        Focus bedzie za 2 tyg. owszem jak zdecyduje sie na Corse bede cale wakacje bez
                        auta. Tak przegladalem oferty innych marek lecz ja mam wymagania co do
                        wyposazenia, a Focus i corsa spelnialy te wymagania w rozsadnej cenie.
    • Gość: frax Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 05.06.03, 22:06
      Ja bym wziął Corse, jestem niewiele starszy i fajnie byloby się poruszać
      takim "diabelkiem".
      Musisz tylko uważać bo szybki samochód kusi do szybkiej jazdy a jak jesteś
      młody to czasem ponosi. Wiem co mówię ;) może nie jeżdże tak szybkim samochodem
      jak Corsa 1.8 ale zbliżonym do Focusa 1.6 i jak kiedyś jeździłem słabszym
      autkiem to jeździłem wolniej.
      P.S Zastanów się nad Ibizą TDI albo Focusem 1.8 (różnica w cenie chyba 2000
      czyli jakieś 1000 więcej niż Corsa)
      Pozdro
      • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 22:10
        Ok ale czy Ibiza TDI z takim wyposazeniem jak ja bym chcial kosztowala by
        napewno wiecej niz Focus...
        • Gość: frax Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 05.06.03, 22:20
          Niestety chyba masz rację. Patrze AUTO + i tam jest kilkanaście stron cen.
          Swoją drogą gazeta baaaaaaaaardzo niespecjalna.
          Ibiza 1.9 TDI 100km SIGNO bez klimy kosztuje 56 490
          P206 2.0 HDI XS 90km bez klimy 55 200
          Almera 1.8 VISIA z klimą 54 900
          Focus 1.8 X100 54 950
          1.6 52 950
          A może jeszcze C3 1.6 16v ?
          Pozdro
          • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 22:41
            No wlasnie a ja klime musze miec:) nie nie nie tylko nie Citroen! Absolutnie
            nie popelnie drugi raz tego samego bledu i nie kupie francuskiego auta. Albo
            niemiec albo japonczyk ale japonczyki sa drogie....
            • Gość: jolly_bb Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.home.net / 192.168.1.* 05.06.03, 22:51
              mimo wszystko wzialbym focusa :)
              • Gość: maturzysta Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 23:22
                >Focus bedzie za 2 tyg. owszem jak zdecyduje sie na Corse bede cale wakacje bez
                auta. Tak przegladalem oferty innych marek
                >lecz ja mam wymagania co do
                wyposazenia, a Focus i corsa spelnialy te
                >wymagania w rozsadnej cenie.

No to nie ma co czekać...Corsa to na pewno fajny samochód, ale od kiedy
                zobaczyłem, jak w tamtym roku na autostradzie pewna Corsa została ściągnięta
                przez przyczepkę na pobocze(przyczepa bez hamulców, a trza było hamować...) to
                jakoś z pewną nie chęcią patrzę na Corsy. to na pewno nie to samo co GSI, ale
                Focus to wygodne, większe i sprawdzone auto, jesteś wysoki, więc przyda Ci się
                większy samochód. Jeśli przejrzysz wszystkie posty, to większość ludzi opowiada
                się za Fordem...wniosek nasuwa się jeden... . Bierz Focusa, na pewno nie
                pożałujesz, tym samochodem będziesz mógł sobie na pewno poszaleć podobnie jak
                Corsą, ale oferuje znacznie więcej w sferze bezpieczeństwa, przestronności i na
                100% plastiki są z lepszych materiałów, więc ne będziesz się w nim czuł
                otoczony badziewiem, jak w większości samochodów z klasy Corsy.
                Pozdrawiam
                • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 23:27
                  Male podsumowanie Focus-Corsa 5-2... zobaczymy jak bedzie dalej
                • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 23:30
                  Zadziwiajace... z tego co wiem to wiekszosc mlodych kierowcow jest za osiagami
                  i wygladem a nie za konfortem i urzytecznoscia... ale patzrac na wasze posty to
                  jest zupelnie inaczej... ciekawe ciekawe... ciekawe dlaczego...
                  • Gość: maturzysta Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 23:38
                    Mam prawko od dwóch lat, też imponowały mi kiedyś szybkie bryczki i gaz w
                    podłodze, ale teraz po tych kilkudziesięciu tyś. km po polskich, wspaniałych
                    drogach, wśród(generalnej większości) debili wolę jechać tak, żeby dojechać do
                    celu, a do tego nie potrzebne są osiągi. Ktoś tu już gdzieś już pisał, że
                    wyprzedzając na chama i tak zaoszczędzasz tylko parę minut, a ile przy tym
                    ryzyka. Lepiej jechać powoli i komfortowo(np. Focusem), niż pocić się (np. w
                    Corsie) i martwić się o każdą dziurę w asfalcie... Z resztą wydaje mi się, że
                    mało młodych ludzi odwiedza to forum, większość to raczej doświadczeni kierowcy
                    i poważni ludzie.
                    • Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 05.06.03, 23:50
                      I dlatego tak bardzo zalezalo mi na opini doswiadczonych kierowcow znajacych
                      sie na rzeczy... A tak na marginesie to to ze mam mocny samochod wcale nie
                      oznacza ze smigam przez miasto 130km/h szybki i mocny samochod jest o wiele
                      bezpieczniejszy, zapytasz dlaczego... dlatego ze wyprzedzanie dwuch tirow
                      jadacych w minimalnych odstepach zajmie mi X czasu a w slabym aucie zajmie X +
                      50% czasu wiecej... bezpieczenstwo to pojecie wzgledne... Nie oznacza to wcale
                      ze jestem zdecydowany na Corse nie nie... Ale takie myslenie wypracowal we mnie
                      moj ojciec... zawsze uwazal ze auto im mocniejsze tym bezpieczniejsze...
                      Przyklad: Do wyboru Passat 1.6 z pakietem poduszek - lepiej niz we wlasnym
                      wyrku i Golf np. 1.8 T z 4 airbagami... jestem w 100% przekonany ze wybral by
                      Golfa. Dlatego zamiast jezdzic slabym Mercedesem czy BMW wybral Alfa Romeo z
                      prawie 200 konnym silnikiem... bezpieczenstwo - pojecie wzgledne... W tej
                      chwili Focus ma u mnie 60% szans a Corsa 40% trudno powiedziec czy przez noc
                      cos sie zmieni zobaczymy... Prosze o komentarze do tego co tytaj naskrobalem...
                      Pozdrawiam wszystkich
                      • Gość: frax Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 06.06.03, 00:14
                        Zgadzam się pod względem bezpieczeństwa czynnego (tak to sie chyba nazywa;).
                        Mocny silnik szybsze wyprzedzanie (najniebezpieczniejszy poniekąd manewr),
                        możliwość w razie co szybszego zjechania ze skrzyżówania itd. Ale porównujemy
                        tu auta które jeżdżą a nie się poruszają (np. escort 1,3) więc różnice nie są
                        wielkie.
                        Jeszcze raz powtórze że pamiętaj: szybkie auto u młodej osoby często powoduje
                        że chce się przycisnąć. Ja znam to uczucie mimo iż autko którym jeżdże sportowe
                        nie jest a jednak z poprzednikiem jest różnica(duuuużo szczególnie na trasie).
                        Pozdro
                  • Gość: frax Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 06.06.03, 00:07
                    Ja jestem młody i bym wziął Corse. Ale moim zdaniem najlepiej wypadłby Focus
                    1.8 bo jest rozsądną pod względem osiągów alternatywą dla Corsy. 1.6 niestety
                    chyba nią nie jest.
                    P.S Jeśli masz tuningować auto, to mam nadzieje że nie będziesz tego robił na
                    najtańszych częściach.
                    Pozdrawiam
            • Gość: frax Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 06.06.03, 00:04
              Hehe... a ja bym się z Citroena nie dał wyciągnąć. :)
              Pozdrawiam
              • Gość: kzrew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 06.06.03, 00:43
                Najlepszy by byl Focus 1.8 lub 2.0 w wersji 3 drzwiowej... nawet 1.6 by byl
                ok... Tak naprawde to ta dodatkowa para drzwi mnie tak zniecheca... A co do
                tych checi powariowania to majac dostep do samochodu ojca kiedy tylko chce
                powiem jedno : 200 KM owszem ale po 2-3 miesiacach jestes juz znudzony i te
                przyspieszenia nie robia na ciebie juz takiego wrazenia... Wczesniej prosilem
                ojca o kluczyki co drugi dzien... teraz... hehe moze to dziwnie zabrzmi ale
                wole jezdzic swoim Clio 1.2 60 KM mimo ze to auto nie jedzie... Co do tuningu
                to mam zasade kupowania tylko markowych akcesorii ( i nie polskich - mimo ze
                polskie czasami jest o 50% tansze)
                • Gość: frax Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 06.06.03, 01:17
                  Tylko pogratulować możliwości jazdy autami z taką mocą :) Rozumiem twój ból
                  dotyczący 3-d vs. 5-d bo 3-d jest dużo fajniejszy:) A tak wogóle to przekonuj
                  na 1.8 sponsorów bo to moim zdaniem najoptymalniejsze rozwiązanie ;) A jeżeli
                  się nie uda to chyba lepiej Corse... choć sam już nie wiem :)
                  Pozdro
    • Gość: DZIUNIEK Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.pulawy.sdi.tpnet.pl 06.06.03, 08:59
      Witam
      Przyglądam się waszej dyskusji i pewnie już po przespanej /lub nie/nocy
      przyszły właściciel nowego auta podjął już wybór.
      Ja osobiście mam już kilkanaście lat stażu za kierownicą i jeździłem różnymi
      autkami. Pontiaciem /ale szpan 10lat temu!/ do Mazdy 323F 1,8 obecnie.
      Zazdroszczę bogatego taty i możliwości pozwolenia sobie na taki wybór. Mój
      znajomy kupił kilka dni temu Focusa i jest super zadowolony. Autko prowadzi się
      znakomicie, umiejętnie łącząc komfort jazdy z pewnym zachowniem na drodze. Mimo
      kilku lat na rynku to wciąż atrakcyjne auto. Corsa GSI to bardzo zrywne i
      poręczne, ale twarde auto dla naprwdę młodych.
      Ja osobiście wybrałbym Focusa lecz w wersji przynajmniej 1,8 droższej zaledwie
      o 2000zł od 1,6 w wersji X100. A najchętniej to wybrałbym Corollę 1,6 VVTi w
      wersji 3 drzwiowej wygląda bardzo masywnie /bezpiecznie/ prowadzi się
      znakomicie i na pytanie o klucze wzruszam ramionkami. Za to cenię japończyków i
      kupno japońskiego auta /szczególnie gdy stanieją po wejściu do UE/ uważam za
      najlepszy wybór. Ale teraz to Twój wybór i co nie kupisz to przecież z takimi
      możliwościami finansowymi możesz co 2-3 lata zmieniać autko. Na Focusie
      stracisz o wiele mniej niż na Corsie. Pozdrawiam.
      • Gość: maturzysta jeszcze jedna możliwość... IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.03, 12:01
        ...myślałeś nad Fiatem Punto 2 w wersji HGT(czy coś takiego)? Nie wiem o nim za
        wiele, ale widziałem parę takich samochodów i muszę przyznać, że prezentują się
        całkiem fajnie. Fiaty co prawda nie mają dobrej opini, ale na tym forum nie
        widziałem jeszcze(być może mało widziałem) nie zadowolonego właściciela Punto.
        Zobacz na cennik, wydaje mi się, że za 54.000 zł. dostaniesz już naprawdę
        wypasione autko...
        Pozdrawiam
        • Gość: krzew Re: jeszcze jedna możliwość... IP: *.icpnet.pl 06.06.03, 12:53
          Co do Toyoty to wydac 56.000 za autko z silnikiem 1.6 2 poduszkami abs`em to
          troszke za duzo auto posiada co prawda klimatyzacje ale nic godnego uwagi na
          liscie pozostalego wyposazenia nie zauwazylem... A co do Punto HGT to aktualnie
          debiutuje Punto 3 i na razie ten model nie bedzie oferowany...
          • Gość: frax Re: jeszcze jedna możliwość... IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 06.06.03, 12:54
            Decyzja już podjęta ?
            Pozdro
          • Gość: maturzysta Re: jeszcze jedna możliwość... IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.03, 13:05

> Co do Toyoty to wydac 56.000 za autko z silnikiem 1.6 2 poduszkami abs`em to
            > troszke za duzo auto posiada co prawda klimatyzacje ale nic godnego uwagi na
            > liscie pozostalego wyposazenia nie zauwazylem... A co do Punto HGT to
            aktualnie
            >
            > debiutuje Punto 3 i na razie ten model nie bedzie oferowany...

Z tego co pamiętam debiutuje tylko lekko "odświeżone" Punto, a nie nowa
            generacja, pytałeś w salonie, lub u producenta? Myślę, że nie ma jeszcze
            problemu z zamówieniem Punto HGT w obecnej wersji, a ta nowa...to tylko trochę
            zmieniony przód i wnętrze, cała reszta to to samo
            Pozdr
            • Gość: krzew Re: jeszcze jedna możliwość... IP: *.icpnet.pl 06.06.03, 13:09
              troche zmieniony przod? hmmm... a widziales juz zdjecia tego punciaka? przod
              jest calkowicie zmieniony... przypomina teraz troche VW Polo poprzedniej
              generacji... Powiem ci szczerze ze zastanawialem sie jeszcze nad Peugeot 206
              S16... ale cena tez jest przesadna... wyposazenie co prawda kompletne ale z
              zewnatrz nie rozni sie prawie niczym od wersji "cywilnej", no moze wiekszymi
              felgami...
              • Gość: frax Re: jeszcze jedna możliwość... IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 06.06.03, 13:19
                Różni się. Przynajmniej się różniło jakiś czas temu. Inne zderzaki inne lampy z
                przodu (przezroczyste). A nie myślałeś o Xsarze VTS 170km? Cena niestety równe
                70000. Ale 170km niestety kosztuje. P206 s16 ma 135km i kosztuje 66000 moim
                zdaniem ciut dużo jak na takie auto.
                Pozdro
                • Gość: krzew Re: jeszcze jedna możliwość... IP: *.icpnet.pl 06.06.03, 13:34
                  Przed chwila przegladalem ceny Xasry :) 70.000 to cena abstakcyjna! Limit
                  kosztow dla mnie to 54.000 nawet gdyby Leona 1.6 wyposazyc w klimatyzacje to
                  przekroczyl by 55.000... Ford i Opel to sa dwa najrozsadniejsze cenowo auta...
                  Ford daje bardzo dobre wyposazenie i przecietne osiagi a Opel bardzo dobre
                  osiagi i dobre wyposazenie...
                  • Gość: frax Re: jeszcze jedna możliwość... IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 06.06.03, 13:46
                    Ja patrze w cennik i Corsa kosztuje 55 770
                    Focus 1.8 x100 54 950
                    Z tego wynika że Focus ma super cene.
                    Chyba, że poszukasz czegoś używanego np. rocznego.
                    Pomyśl jeszcze nad autkiem z silnikiem 1.6 16v z PSA, jest podobno bardzo
                    dynamiczny. Gdzieś czytałem że np. P206 1.6 16v w porównaniu do 2.0 nie wypada
                    wcale źle.
                    Ja jeżeli bym się miał decydować to bym wziął pod uwage właśnie focusa i xsare
                    (chyba jest jeszcze wersja EXCLUSIVE?)
                    Pozdrawiam
                • Gość: jolly_bb focus IP: *.home.net / 192.168.1.* 06.06.03, 13:42
                  ej! krzew ma podjac decyzje w ciagu paru godzin wiec nie opowiadajcie pierdol
                  o hgt i s16 bo jest wybor miedzy focusem i corsa gsi.
                  Krzewie! mysle ze z czasem (dosc szybko) docenisz to ze auto wieksze jest
                  znacznie lepsze w trasie (mozna wyprzedzac ciezarowki bez stresu ze sie
                  zostanie zdmuchnietym przez ped powietrza) - nic do tego nie czy to gsi czy
                  nie - liczy sie masa.
                  mocne silniki sa fajne, ale tak jak napisales - przez jakis czas robi to
                  wrazenie, potem powszednieje. tak tez bylo ze mna. mocniejszy silnik sie
                  przydaje raz za czas, ale generalnie do miasta wystarczyloby mi 60 KM.
                  poza tym focus 1.6 to nie jakas krowa i jest bardzo dynamiczny.
                  co do 3 drzwi - zgadzam sie ze 3d lepiej wyglada niz 5d, ale uwierz mi ze 5d
                  jest 20 razy praktyczniejsze. chocby jak chcesz kogos wysadzic w ciagu 3
                  sekund postoju na swiatlach...
                  bierz focusa.
                  • Gość: frax Re: focus IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 06.06.03, 13:50
                    Stary nikt pierdół nie opowiada tylko sam krzew stwierdził że się zastanawiał
                    na s16.
                    Pozdro
                    • Gość: jolly_bb Re: focus IP: *.home.net / 192.168.1.* 06.06.03, 13:55
                      no i sie zastanawial i nic mu z tego nie wyszlo. ma do wieczora wybor miedzy
                      gsi a focusem 1.6.
                      do dzis. tak wynika z jego postow.
                      wiec nie opowiadaj pierdol :)
                      • Gość: frax Re: focus IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 06.06.03, 14:02
                        Myśl sobie jak chcesz, każdy ma do tego prawo.
                        A ja stwierdzę że w rywalizacji FOCUS 1.6 vs. CORSA GSI brałbym CORSE natomiast
                        jeżeli miałbym FOCUSA 1.8 jako alternatywe dla CORSY wziąłbym FOCUSA.
                        POZDRO
                      • Gość: krzew Re: focus IP: *.icpnet.pl 06.06.03, 14:04
                        Spokojnie spokojnie!!! :) Do wieczora musze sie zdecydowac, zadna inna opcja
                        nie wchodzi juz w gre albo Focus albo Corsa... Wlasnie naszla mnie dolina bo
                        wyczytalem w pewnej gazecie ze we wrzesniu ma byc niewielki lifting Corsy...
                        zmiana wygladu focusa bedzie dopiero w przyszlym roku...
                        I jeszcze jedna najnowsza informacja jak zamowie Corse i odbiore ja pod koniec
                        wrzesnia to bede mial samochod z rocznika 2004... ale w sumie to nic nie daje
                        bo pierwsza rejestracja wbita do dowodu bedzie wrzesien 2003...
                        • Gość: jolly_bb Re: focus IP: *.home.net / 192.168.1.* 06.06.03, 14:10
                          no wiec masz wybor tylko miedzy focusem 1.6 i corsa gsi.
                          osobiscie jak juz pisalem pare razy wzialbym focusa. z wiadomych powodow.
                          tylko wybierz sobie LADNY kolor!!!
                        • Gość: jolly_bb Re: focus IP: *.home.net / 192.168.1.* 06.06.03, 14:10
                          no wiec masz wybor tylko miedzy focusem 1.6 i corsa gsi.
                          osobiscie jak juz pisalem pare razy wzialbym focusa. z wiadomych powodow.
                          tylko wybierz sobie LADNY kolor!!! i ladna tapicerke.
                          • Gość: krzew Re: focus IP: *.icpnet.pl 06.06.03, 14:14
                            Focus albo srebrny i czarna tapicerka, albo czarny i jasna tapicerka... Corsa
                            czarna i tapicerka tez czarna...
                        • Gość: frax Re: focus IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 06.06.03, 14:14
                          Troche się zgubiłem. Opcja Focus 1.8 nie wchodzi w gre?
                          Pozdro
                          • Gość: krzew Re: focus IP: *.icpnet.pl 06.06.03, 14:21
                            Nie Focus 1.8 nie wchodzi w gre
                          • Gość: jolly_bb Re: focus IP: *.home.net / 192.168.1.* 06.06.03, 14:21
                            fraxie nie gub sie :)
                            opcje jedyne to:
                            focus 1.6 5d czarny(jasna tapicerka) lub srebrny(ciemna tapicerka)
                            LUB
                            corsa gsi (czarny/czarny)

Krzewie, bralbym czarnego focusa z jasna tapicerka - jak nie jestes flejtuch
                            to nie bedziesz mial klopotow z czystoscia, a uwazam ze czarny focus z jasnym
                            wnetrzem bedzie zajebiscie wygladal. a klime masz miec wiec sie nie przejmuj
                            ze czarny pochlania swiatlo. pochlania, ale to jest do przezycia.
                            • Gość: frax Re: focus IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 06.06.03, 14:28
                              Tylko nie srebrny focus bo takich jest 3/4 ;) Zdecydowanie czarny. Czy w
                              focusie x100 dostępny jest taki lakier jak w mondeo st 220 (niebieski) ?
                              Corsa chyba czarna albo ciemno fioletowa (są takie astry II)
                              pzdr.
                              • Gość: jolly_bb Re: focus IP: *.home.net / 192.168.1.* 06.06.03, 14:33
                                fraxie! koloru tez nie ma wyboru :)
                                zadne jak st220 ani fioletowa corsa
                                focus czarny/jasne(wnetrze) lub srebrny/ciemne
                                a corsa czarna/ciemne

i zdecydowanie czarny/jasne :) moim zdaniem. focus.

a moze krzew ma juz dosc naszych pogadanek i chcialby pomyslec w spokoju ? :)
                                • Gość: frax Re: focus IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 06.06.03, 14:37
                                  O kurcze... to kupujesz nowe auto musisz czekać i jeszcze nie możesz mieć
                                  koloru jakiego chcesz? Ale to na inny wątek. No ale cóż w końcu w focusie jest
                                  super wyposażenie za mało cenę więc niech to zrekompensuje brak możliwości
                                  wyboru kolorku ;)
                                  W sumie masz rację niech sobie teraz sam w spokoju podejmie decyzje. Tylko
                                  niech powie co wybrał :)
                                  Pozdro
                                  • Gość: maturzysta Re: focus IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.03, 16:20
                                    Krzewie pamiętaj, że cokolwiek wybierzesz, nie możesz wybrać niczego złego(to
                                    przeciesz wybór między dwoma super autkami)... wybierz to, co będzie Cię
                                    bardziej cieszyło...szybka mała Corsa, czy trochę wolniejszy, ale dostojniejszy
                                    Focus...(jeżeli Focus to tylko czrny z jasnym wnętrzem. To nir jest prosta
                                    decyzja, ale nie związujesz się z tym samochodem na całe życie, więc...w
                                    ostateczności możesz rzucić monetą:)
                                    Pozdrawiam

• Gość: krzew Re: Corsa GSI czy Focus 1.6 IP: *.icpnet.pl 06.06.03, 16:51
      Po pierwsze dziekuje wszystkim bardzo za dyskusje w tym temacie... wasze opinie
      byly bardzo ciekawe , niektore wplynely nawet na moja decyzje, a po drugie
      dokonalem ostatecznego wyboru, mam nadzieje ze nie zawiode sie na tym aucie i
      bedzie mnie cieszylo przez dlugi czas a nie tylko przez miesiac ;) od
      wyjechania z salonu. Wybralem Forda Focusa 1.6 w wersji X100 w kolorze...
      czarnym...
      Dziekuje i pozdrawiam wszystkich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka