Dodaj do ulubionych

olej i filtr

IP: *.lubl.gazeta.pl 06.12.01, 07:58
Prosba o rade. Pod wplywem lektury forum zmienie olej na Mobil 1. I teraz czy oznaczenie
dotychczasowego 5W 40 (elf) ma byc takie samo czy niekoniecznie, widzialem Mobila 0W 40 i 5W 50,
wiec ktory?.......no wlasnie o co chodzi z tymi cyferkami.
Druga rzecz to filtry, ktore dobre?
Dzieki z gory.
Obserwuj wątek
    • Gość: bim Re: olej i filtr IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 06.12.01, 08:45
      Dla naszej strefy klimatycznej najodpowiedniejsza klasa dla oleju zimowego
      (syntetyka) to 5W (im niższa liczba przed W tym olej może być stosowany w
      niższych temperaturach otoczenia i np. dla 5W wynosi ona -35st.C). Nie ma
      jednak przeszkód zastosować olej klasy 0W.
      Co do filtra oleju to niezłej klasy i w dobrej cenia są wyroby polskiej firmy
      PZL Sędziszów.
      Pozdrawiam
      bim
      • Gość: Greg Re: olej i filtr IP: *.pl 06.12.01, 09:35
        Olej 0W40 jest nieco rzadszy ( mniej lepki) od 5W50. Ale jest to w praktyce,
        przy normalnej eksploatacji niezauwazalne. Natomiast roznica w cenie jest juz
        widoczna. Nalej 5W50, do tego polecam filtry Filtron - sprawdzone w sporcie
        rajdowym. Napisz jaki to silnik ( jaka marka) to bedzie wiadomo jaki olej
        wybrac.
        • Gość: Enzo Re: olej i filtr IP: *.siemens.pl 06.12.01, 09:42
          Niemam zamiaru nikomu z Was odradzać Mobila ale w moim autku zrobiłem na nim 20
          tys i co jakiś czas musiałem dolewać. Teraz mam Shella 10W40 zrobione na nim 15
          tys i ani kropli nie dolałem. Śmiem twierdzić, że to przypadek jednostkowy.
          Teraz zamierzam sprawdzić Lotosa 10W40, ponieważ wielu moich znajomych sobie go
          chwali a poza tym cena jest przystępna.
          • Gość: Niknejm Re: olej i filtr IP: *.pg.com 06.12.01, 10:11
            Gość portalu: Enzo napisał(a):

> Niemam zamiaru nikomu z Was odradzać Mobila ale w moim autku zrobiłem na nim 20
            > tys i co jakiś czas musiałem dolewać. Teraz mam Shella 10W40 zrobione na nim 15
            > tys i ani kropli nie dolałem. Śmiem twierdzić, że to przypadek jednostkowy.

Na jakim Mobilu 1 jeździłeś? Jeśli 0W40 lub 5W50, to nic dziwnego - są troszkę
            mniej lepkie niż 10W40. Natomiast lepiej sprawdzają się w warunkach zimowych
            (choć w naszym klimacie nie ma to większego znaczenia).
            Jaki jest przebieg (i model) Twojego autka? Może przebieg jest po prostu dość
            duży i to jest przyczyną (np. zużycie pierścieni tłokowych)?

W Hondzie Concerto mojego ojca, gdzie zawsze (od 7 lat) lany był Mobil 1 5W50,
            nigdy nie był dolewany olej między wymianami, a zużycie było niemierzalne.
            W moim Civicu VTi zużycie oleju (też Mobil 1 5W50) jest zauważalne na bagnecie,
            ale jest to różnica minimalna (1-2 mm spadku poziomu według bagnetu na 10000 km),
            a jest to jeden z najbardziej 'olejożernych' silników Hondy ze względu na
            konstrukcję (zakres dopuszczalnych obrotów do ok. 8400).

Wydaje mi się więc, że większe zużycie na Mobilu u Ciebie wynika po prostu z
            różnicy w klasach lepkości. Swoją drogą, w autach o bardzo dużych przebiegach
            (np. powyżej 250000km) zaleca się zazwyczaj stosowanie oleju bardziej lepkiego,
            właśnie ze względu na zużycie silnika, a więc i większe zużycie oleju. Oczywiście
            oznacza to często minimalnie gorsze osiągi i wzrost zużycia paliwa, ale za to
            silnik nie 'bierze' oleju.

Pozdrawiam,
            Niknejm
            • Gość: Michal Re: olej i filtr IP: *.telia.com 06.12.01, 11:29
              Nie przejmuj sie lej ten 5-50W jest sprawdzony i naprawde bardzo dobry.Pamietaj
              jest to pelny syntetyk i jezeli miales inny olej to dobrze wy bylo za dwa
              tysiace kilometrow jeszcze raz zmienic na ten sam mobil 5-50W.Filtr oleju
              bowiazkowo tez.Pzdr.Michal
      • Gość: Niknejm Re: olej i filtr IP: *.pg.com 06.12.01, 13:59
        Gość portalu: bim napisał(a):

> Dla naszej strefy klimatycznej najodpowiedniejsza klasa dla oleju zimowego
        > (syntetyka) to 5W (im niższa liczba przed W tym olej może być stosowany w
        > niższych temperaturach otoczenia i np. dla 5W wynosi ona -35st.C). Nie ma
        > jednak przeszkód zastosować olej klasy 0W.

Słusznie. Też się nad tym zastanawiałem, popytałem wokół i... wyszło dokładnie na
        to, co napisał bim.
        Zalej zatem 0W40 lub 5W50 - de facto bez różnicy (poza ceną).

Pozdrawiam,
        Niknejm
        • Gość: Szybki Re: olej i filtr IP: *.proxy.aol.com 07.12.01, 08:10
          Ja rowniez radze 5w w zimie lecz na wiosne zminial bym to na 10w-40. Pozdrawiam.
    • Gość: mn Re: DZIEKI. IP: *.lubl.gazeta.pl 07.12.01, 07:19

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka