Dodaj do ulubionych

Benzyna w samochodzie z dieslem. Pomocy

10.07.07, 09:52
nie wdajac sie w szczegoly mam w turbodieslu jakies 30-35 litrow paliwa z
czego tylko ze dwa to olej napedowy. Przejechalem niespelna kilometr zanim do
mnie dotarlo co mam w baku. Zatrzymalem sie i teraz musze znalezc kogos kto
mi oprozni bak. Samochod stoi na Sadybie w Warszawie a czy mozecie mo polecic
kogos w okolicy?
Obserwuj wątek
    • misiak.bk Re: Benzyna w samochodzie z dieslem. Pomocy 10.07.07, 11:13
      Witam.
      Jakie auto? Nie ze wszystkich da się łatwo spuścić paliwo. Może dolej do pełna
      ropy. Większośc diesli wytrzyma paliwo wymieszane pół na pół. W moim zabytku
      jest nawet w instrukcji coby dolewać benzyny w trakcie mrozów nawet w proporcji
      50/50.
      Ja bym dolał do pełna ON i uzupełniał w miarę zuzycia (np. po 10 l)
      pzdr
      • fazi_ze_sztazi Re: Benzyna w samochodzie z dieslem. Pomocy 10.07.07, 21:48
        misiak.bk napisał: W moim zabytku
        > jest nawet w instrukcji coby dolewać benzyny w trakcie mrozów nawet w
        proporcji
        >
        > 50/50.

jak bys byl tak uprzejmy i zeskanowal te instrukcje i podeslal zdjecie, chetnie
        poczytam

Większośc diesli wytrzyma paliwo wymieszane pół na pół.
        no comments
    • sven_b Re: Benzyna w samochodzie z dieslem. Pomocy 10.07.07, 11:13
      Dwa wyjscia: tel. do ASO lub korporacji taksowek. Ci drudzy tez moga podeslac
      taryfe pokrewnej marki ktora Cie zaholuje do jakiegos ich serwisu. Mają umowy
      lub serwisują we wlasnym zakresie.
      • crimson_wind Re: Benzyna w samochodzie z dieslem. Pomocy 10.07.07, 12:00
        Miałem podobna sytuację - wlałem do Citroena C5 HDI kilkanaście litrów benzyny
        przy prawie pustym baku i przejechałem ok. 10 kilometrów. Dopiero potem się
        zorientowałem co zrobiłem. Zatrzymałem auto, lawetą do ASO a nastepnego dnia
        rachunek na 900zł za czyszczenie baku i przewodów paliwowych.
        Generalnie jesli to stary diesel, to chyba można dolać ropy i jechać dalej, ale
        w sumie to duzo tego wlałeś i nie wiem czy na takiej mieszance pojedziesz. Ja
        bym osobiście raczej nie ryzykował.
    • paw_ko Re: Benzyna w samochodzie z dieslem. Pomocy 10.07.07, 13:01
      diesel jest stosunkowo mlody (2003) a proporcje wybitnie niesprzyjajace 10:1
      wiec nie odwazylem sie zapalic po raz drugi, odholowalem sie na Kostki
      Potockiego i czekam na rachunek...
      • martinez027 Re: Benzyna w samochodzie z dieslem. Pomocy 10.07.07, 18:33
        Nie pierwszy pomyliles paliwa:)
        Ja tez ze 3-4lata temu wlalem 30l PB95 do 1,9TD VW(93r).Ale na stacji pomylka
        zostala zauwazona-wlasciwie krzyknal wlasciciel stacji"co ty k...a lejesz"!!
        Znal mnie to wiedzial ze mam diesla.Wiec nieodpalajac scholowal mnie 1 z
        pracownikow do warsztatu gdzie dorabia nieraz i przy pomocy KOMPRESORA-przez
        przewod od filtra paliwa spuscili mi cala zawartosc baku i wlalismy 20l ropy z
        kanistra.A wiec:Kompresor do wlewu paliwa(szmatami owinac zeby powietrze nie
        uciekalo)i z filtra paliwa zdjac przewod i do kaniostra spuszczac!!!KOSZT 40zl-
        wiec do przyjecia!
    • trypel Re: Benzyna w samochodzie z dieslem. Pomocy 10.07.07, 21:44
      Nalej ON do pełna i jezdzij, i tak dolewaj po 10 l ON co drugi dzien... nic nie
      bedzie. Tez sie zdarzyło :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka