Dodaj do ulubionych

YARIS - skrzynia biegów

IP: 192.168.6.* 07.12.01, 22:47
Uprzejmie proszę JEŻDŻĄCYCH użytkowników pojazdu Toyota Yaris o podzielenie się
opinią na temat skrzyni biegów. Jestem posiadaczem takowego pojazdu, wiek: trzy
miesiące, problem:nie chce "wchodzić" wsteczny. To znaczy nie żeby ciągle ale
bardzo często. Jest to zwyczajnie niebezpieczne. Czy ten typ tak ma i po jakimś
czasie to przejdzie, czy już jechać do serwisu. PODKREŚLAM że auto jest poza
tym jednym niedomaganiem ZNAKOMITE pod każdym względem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek Re: YARIS - skrzynia biegów IP: 10.0.215.* 07.12.01, 23:30
      Czy zawsze wlaczasz wsteczny gdy pojazd jest zatrzymany?
      • Gość: dia Re: YARIS - skrzynia biegów IP: 192.168.103.* 08.12.01, 08:18
        W wielu samochodach czasami są problemy z wstecznym.
        W moim Swifcie też czasami nie wchodzi. Wystarczy wtedy dać dźwignię na luz,
        jeszcze raz wysprzęglić i na pewno wejdzie. Myślę, że po kilku tysiącach
        kilometrów skrzynia się dotrze i będzie OK.
        A może pojechać do serwisu niech coś podregulują?PZDR
    • Gość: Virgin Re: YARIS - skrzynia biegów IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 09.12.01, 19:49
      A w moim nowiutkim Clio biegi chodza IDEALNIE. Wrzucanie wstecznego to
      przyjemnosc. Warunek - samochod musi bezwzględnie stac w miejscu.
      Lepiej przejedz sie do serwisu.
      • Gość: Andre Re: YARIS - skrzynia biegów IP: *.pcplus.com.pl 09.12.01, 20:02
        Gość portalu: Virgin napisał(a):

> A w moim nowiutkim Clio biegi chodza IDEALNIE. Wrzucanie wstecznego to
        > przyjemnosc. Warunek - samochod musi bezwzględnie stac w miejscu.
        > Lepiej przejedz sie do serwisu.

Z pewną nieśmiałością donoszę że w Fabii biegi wchodzą b.dobrze.
        Pozdr.
        • Gość: TOYA Re: YARIS - skrzynia biegów IP: 192.168.6.* 09.12.01, 22:26
          Andre, Virgin - pomyliliście wszystko:
          -prawidłowość odpowiedzi
          -celowość
          -klasę pojazdu
          -adresata
          -sens
          Wrażenia z marzeń są chyba na forum dla piętnastolatków, bodajże na portalu
          Interii. Dziękuję za potężną dawkę umysłowego wysiłku. Pzdr.
          • Gość: All Re: YARIS - skrzynia biegów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.12.01, 07:38
            Nie jeżdzę Yarisem, ale w testach, nie pamiętam jakiego pisma, podkreślali to
            niedomaganie; także w jakimś piśmie kobiecym użytkowniczki narzekały na
            trudności w płynnym wrzucaniu wstecznego.
            • Gość: Krzysiek Re: YARIS - skrzynia biegów IP: 10.0.215.* 10.12.01, 09:45
              Moja malzonka tez czasami narzekala. Ja wsiadam i nie mam takiego problemu.
              Moze problem tkwi w kierowcy, a nie w samochodzie.
          • Gość: Andre Re: YARIS - skrzynia biegów IP: *.pcplus.com.pl 10.12.01, 07:44
            Gość portalu: TOYA napisał(a):

> Andre, Virgin - pomyliliście wszystko:
            > -prawidłowość odpowiedzi
            > -celowość
            > -klasę pojazdu
            > -adresata
            > -sens
            > Wrażenia z marzeń są chyba na forum dla piętnastolatków, bodajże na portalu
            > Interii. Dziękuję za potężną dawkę umysłowego wysiłku. Pzdr.

Żarcik taki a gula ruszył
            Yaris, wyrób samochodopodobny kultowym nie jest i nigdy nie będzie (nie ta klasa
            pojazdu)
            Sam niegdyś rozpaatrywałem możliwość zakupu tego czegoś.
            Jednak widok faceta w tym czymś rozczula mnie do łez.
            Co by tu nie powiedzieć, wygląda się mało męsko.
            Uklony dla szanownego Pana.
            p.s. czy prawdą jest że Yaris ma lusterko do makijażu po lewej stronie?
    • Gość: M Re: YARIS - skrzynia biegów IP: 213.77.49.* 10.12.01, 07:54
      U mnie jest podobnie. Z reguły jest OK, ale ...
      Raz za daleko wyjechałem na skrzyżowanie i nie mogłem wycofać. Gdyby nie
      przytomność umysłu kierowcy nadjeżdżającego pojazdu wypadek byłby murowany.
      Zatrzymał się i dzięki temu mogłem pojechać do przodu, bo do tyłu nie dałem
      rady. Nie mogłem wrzucić wstecznego.
      Moja Yariska ma też kilka miesięcy i nie wiem, czy poczekać aż się ułoży, czy
      odwiedzić serwis. Poza tym trochę mi trzeszczy w prawym przednim słupku
      i "szarpie" lewa wycieraczka. Reszta w porządku.
    • Gość: Nico Re: YARIS - skrzynia biegów IP: *.sggw.waw.pl 10.12.01, 11:31
      Mam co prawda Yariskę dopiero kilka dni, ale fakt że jak dzisiaj wyjeżdżałem z
      garażu to "niby" wrzuciłem wsteczny na gaz i stoję. Poprawiłem, trzeba uwaznie
      włączać bieg najpierw od siebie jeden ruch i na dwa do tyłu, ale być może będę
      miał póżniej podobny problem, że faktycznie nie będzie w ogóle chciał wejść,
      mam nadzieję że nie. Jak problem się pojawi to powiem o nim na forum. A propos
      gościa, który uważa że Yaris to wyrób samochodopodobny oraz że faceci wyglądają
      w nim śmiesznie. Śmieszna to jest ta wypowiedź, a jak wyglądają faceci w
      małaych fiatach (sam kiedyś taki wyrób miałem) lub w Seicento (ostatnio
      jeździłem) rozumiem że arcy, arcyśmiesznie.
      Pozdrawiam, i wwzystkim życzę radochy z posiadania własnych czterech kółek.
      • Gość: Krzysiek Re: YARIS - skrzynia biegów IP: 10.0.215.* 10.12.01, 11:46
        Ten czlowiek od smiesznego wygladu uwaza, ze bardzo dobrze wyglada w Fabii. To
        jest prestizowe zachodnie auto, niemiecka technologia i tego typu dyrdymaly.
        • Gość: jarek Re: YARIS - skrzynia biegów IP: *.MAN.atcom.net.pl 10.12.01, 16:20
          w moim yarisie skrzynia biegow dziala bez zarzutu jak i caly samochod a co do
          opini o uzytkownikach yarisow to uwazam to samo co toya i krzysiek.
      • Gość: Andre Re: YARIS - skrzynia biegów IP: *.pcplus.com.pl 10.12.01, 16:37
        Spoko ,gościu jajka sobie robi.
        To standard na tym forum
        Bez urazy. Sam nieźle oberwałe za początkową fascynacje moim nowym autkiem.
        Pozdr.
        • Gość: cc Re: YARIS - skrzynia biegów IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.01, 20:26
          Wprawdzie nie jestem posiadaczem Yarisa, jednak problem ten pojawia sie u
          znajomego, który jeździ 2-letnim Yarisem 1.0. U mnie w Swifcie też się czasem
          pojawiał, podobnie jak u kumpla w Hondzie Civic 5D '99. Niektórzy twierdzą, że
          takie już skrzynie mają niektóre japończyki i trzeba najpierw dać na luz, a
          potem włączać wsteczny. U mnie nie wchodził jak chciałem wrzucić wsteczny na
          ręcznym hamulcu, a po zwolnieniu hamulca, wchodził. To jest dobry sposób, bo
          zwalniając hamulec zawsze parę milimetrów ruszy się samochód i bieg wskoczy na
          właściwe miejsce. Moze to niezbyt fachowa rada, ale sprawdzona.
          Pozdrawiam fanatycznych wielbicieli fabii i użytkowników francuzów,
          zacierających ręce z radości gdy komuś w japończyku coś nie gra;-)))))
          • Gość: Andre Re: YARIS - skrzynia biegów IP: *.pcplus.com.pl 10.12.01, 22:42
            I ja pozdrawiam wszystkich ponuraków i frustratów.
            Taka marka i wsteczny nie wchodzi. Obciach na całego.
            A łapek nie zacieram ino ubolewam
            A taki sliczny ! Dżapanski ! Ajajaj!!!
            Ukłony
            p.s. a nie mówiłe żeby Fabię kupić
            Niemiecka precyzja Czeski temperament
            A tak na poważnie to wszystkie obecne samochody kl. śr. są do siebie bardzo
            zbliżone poziomem technologicznym, a wybór podyktowany jest .....
            sam już nie wiem czym.
          • Gość: francuz Re: YARIS - skrzynia biegów IP: *.lubl.gazeta.pl 11.12.01, 08:00
            Gość portalu: cc napisał(a):

>
            > Pozdrawiam fanatycznych wielbicieli fabii i użytkowników francuzów,
            > zacierających ręce z radości gdy komuś w japończyku coś nie gra;-)))))

Ja posiadacz francuza nie zacierajacy rak z radosci powiem tak, cokolwiek czlowiek by nie mial to i tak to tylko kawal
            grata do ktorego nie ma co sie przywiazywac i traktowac jak czlonka rodziny, a juz napewno nie ma co pielegnowac
            rankingu "co lepsze" - na gorze niemiec z japoncem, na dole francuz ze skoda. No bo sam powiedz, zeby wrzucic
            wsteczny w niezawodnym japoncu to moze .....najpierw na luz, a moze lekko prawy dol na siebie potem krotkie w
            prawo z wyczuciem po kolanie pasazera, jeszcze tylko zwolnic reczny i juz. To chyba caly komentarz.
            pozdrawiam
            • Gość: jako Re: YARIS - skrzynia biegów IP: *.arbuzowa.2a.pl 11.12.01, 19:30
              nie wiem jak to się dzieje że zwykłe pytanie dot. jakiegoś problemu (w tym
              wypadku :wsteczny jakby ktoś się nie zorientował)przeradza się w bezsensowne
              złośliwości, prztyczki i rankingi co lepsze. I co złego w facecie w yarisie?Ja
              nie jestem facetem, więc to poniekąd nie mój problem, ale mnie zdenerwowało.
              Facet to musi co? tirem jeżdzić żeby nie odbierało mu męskości? To chyba jakaś
              paranoja.
              A co do wstecznego też mam ten problem w sojej yaris, ale nie objawia się jakoś
              straszie, wystarczy ponownie wcisnąć sprzęgło i już. Pozdrawiam.
              • Gość: Coach Re: YARIS - skrzynia biegów IP: 192.168.1.* 12.12.01, 16:26
                Będąc w serwisie w związku ze słynną sprawą śruby w tylnym zawieszeniu, nie
                omieszkałem zapytać o wsteczny. Wprawdzie zdarzyło mi się tylko kilka razy, że
                nie zaskoczył za pierwszym razem, ale w nowym aucie... Szef serwisu
                poinformował, że jest to mankament skrzyni biegów we wszystkich Toyotach - od
                Yarisa do Avensisa. Podobno są za to bardzo trwałe.
                Andre do znudzenia naśmiewa się z lusterka po lewej stronie, ja po raz kolejny
                odpowiadam, że po prawej o dziwo też wstawili (i to bez dopłaty). Argument
                o "męskości" samochodu jest rzeczywiście nie do zbicia, chociaż chłopaczki z
                włosami ulizanymi na żel, z kolczykami w uszach, z opalenizną prosto z solarium
                raczej wolą inne marki niż Toyota.
                Mimo tego, że wsteczny czasem nie wskakuje za pierwszym razem (co rzeczywiście
                dyskwalifikuje ten samochód, właściwie to się nie da jeździć) ja jestem bardzo
                zadowolony z zakupu.
                Pozdrawiam szczęśliwych posiadaczy Yarisów.
                • Gość: TOYA Re: YARIS - skrzynia biegów IP: 192.168.6.* 12.12.01, 20:44
                  Do: COACHA, jako, francuza, cc, krzyśka, jarka, Nico, M - dziękuję Wam bardzo za
                  pomoc. Szczerze mówiąc bardzo się cieszę że NORMALSÓW na forum jest większość.
                  Dzięki takim jak Wy chce się siąść i poprosić o pomoc w drobnych lub ważniejszych
                  sprawach.Tych biednych sfrustrowanych ludzi którzy próbowali produkować się na
                  temat skrzyni biegów w Yarisie a których z litości nie wymieniam, tych móżdżków
                  którzy zamiast sklecić dwa zdania - potrafią tylko obrażać bez powodu można
                  spotkać wszędzie,ale to na szczęście kilka tych samych adresów pod zmienianymi
                  różnymi Nikami. Kilka - i to jest pocieszające.
                  Jeszcze raz dziękuję. Pzdr.
                  • Gość: Adam W. Re: YARIS - skrzynia biegów IP: 10.128.137.* 13.12.01, 12:23
                    Yarisem jeżdżę 3 miesiące ( 11 tys.km.). Pojawiający się od czasu do czasu
                    problem ze wstecznym jest "przewidziany w instrukcji obsługi " - nie martw
                    się , tak już jest.Trzeba dać luz , wysprzęglić i potem na pewno wejdzie. Poza
                    tym auto sprawuje się świetnie. Nie wiem tylko dlaczego producent zaniża
                    parametry; miałem możliwość pomiaru mocy mojej toyoty - nie 68 KM a 75KM,
                    przyspieszenie ( z dwoma osobami na pokładzie) nie 12 a 10 s. do setki no i
                    prędkość max. - nie 156 a (w moim przypadku) 178 km ale na obrotomierzu było
                    6000 obr. czyli jeszcze 500 w zapasie.Pozdrawiam posiadaczy Yarisów , Fabii,
                    Francuzów , Niemców , Ład i wszystkich innych - zachowujmy się jak ludzie
                    kulturalni nie jak politycy. Jedna tylko uwaga do podśmiewujących się z facetów
                    w małych samochodach - psychologia już dawno to odkryła ( sam jestem
                    psychologiem), że takie zachowania wynikają często z braku poczucia własnej
                    wartości jako faceta. Np. duży , ostentacyjnie eksponowany samochód bywa czasem
                    przeciwwagą, rekompensatą impotencji lub małego członka.
                    • Gość: Nico Re: YARIS - skrzynia biegów IP: *.sggw.waw.pl 13.12.01, 12:31
                      Gość portalu: Adam W. napisał(a):

> Yarisem jeżdżę 3 miesiące ( 11 tys.km.). Pojawiający się od czasu do czasu
                      > problem ze wstecznym jest "przewidziany w instrukcji obsługi " - nie martw
                      > się , tak już jest.Trzeba dać luz , wysprzęglić i potem na pewno wejdzie. Poza
                      > tym auto sprawuje się świetnie. Nie wiem tylko dlaczego producent zaniża
                      > parametry; miałem możliwość pomiaru mocy mojej toyoty - nie 68 KM a 75KM,
                      > przyspieszenie ( z dwoma osobami na pokładzie) nie 12 a 10 s. do setki no i
                      > prędkość max. - nie 156 a (w moim przypadku) 178 km ale na obrotomierzu było
                      > 6000 obr. czyli jeszcze 500 w zapasie.Pozdrawiam posiadaczy Yarisów , Fabii,
                      > Francuzów , Niemców , Ład i wszystkich innych - zachowujmy się jak ludzie
                      > kulturalni nie jak politycy. Jedna tylko uwaga do podśmiewujących się z facetów
                      >
                      > w małych samochodach - psychologia już dawno to odkryła ( sam jestem
                      > psychologiem), że takie zachowania wynikają często z braku poczucia własnej
                      > wartości jako faceta. Np. duży , ostentacyjnie eksponowany samochód bywa czasem
                      >
                      > przeciwwagą, rekompensatą impotencji lub małego członka.

• Gość: Nico Re: YARIS - skrzynia biegów IP: *.sggw.waw.pl 13.12.01, 12:38

> Yarisem jeżdżę 3 miesiące ( 11 tys.km.). Pojawiający się od czasu do czasu
                      > problem ze wstecznym jest "przewidziany w instrukcji obsługi " - nie martw
                      > się , tak już jest.Trzeba dać luz , wysprzęglić i potem na pewno wejdzie. Poza
                      > tym auto sprawuje się świetnie. Nie wiem tylko dlaczego producent zaniża
                      > parametry; miałem możliwość pomiaru mocy mojej toyoty - nie 68 KM a 75KM,
                      > przyspieszenie ( z dwoma osobami na pokładzie) nie 12 a 10 s. do setki no i
                      > prędkość max. - nie 156 a (w moim przypadku) 178 km ale na obrotomierzu było
                      > 6000 obr. czyli jeszcze 500 w zapasie.Pozdrawiam posiadaczy Yarisów , Fabii,
                      > Francuzów , Niemców , Ład i wszystkich innych - zachowujmy się jak ludzie
                      > kulturalni nie jak politycy. Jedna tylko uwaga do podśmiewujących się z facetów
                      >
                      > w małych samochodach - psychologia już dawno to odkryła ( sam jestem
                      > psychologiem), że takie zachowania wynikają często z braku poczucia własnej
                      > wartości jako faceta. Np. duży , ostentacyjnie eksponowany samochód bywa czasem
                      >
                      > przeciwwagą, rekompensatą impotencji lub małego członka.
                      ,

Mam jedno pytanie do Adama W. jak zmierzył tę moc, bo prędkość maksymalną i
                      przyśpieszenie do setki to rozumiem. A tak w ogóle to jest szok,już nie moge się
                      doczekać kiedy mojej Yarisce stuknie te pierwsze 1000 km przez które trzeba ją
                      oszczędzać, i będę mógł sprawdzić czy w mojej też są zaniżone osiągi. Choć gdyby
                      było 12 s do setki i 156 km/h, też bym nie płakał. W wielu testach czytałem, że
                      przyspieszenie wynosi różnie od 13,6 do nawet 14,5 s do setki.
                      Pozdrawiam, wszystkich Yarisowiczów.

• Gość: jarek Re: YARIS - skrzynia biegów IP: *.MAN.atcom.net.pl 13.12.01, 16:54
                        nico!moc mierza specjalne urzadzenia .adamie w!ja jechalem swoim yarisem
                        195km/h i to jeszcze nie byl koniec mozliwosci .pozdrawiam wszystkich
                        uzytkownikow yarisow.
                    • Gość: Krzysiek Re: YARIS - skrzynia biegów IP: 10.0.215.* 13.12.01, 17:25
                      Jak i gdzie mierzyles ta moc?
                    • Gość: Andre Re: YARIS - skrzynia biegów IP: *.pcplus.com.pl 13.12.01, 17:40
                      To święta racja z tym Przedłużaczem penisa.
                      Sam o tym pisałem.
                      Ale jeżdżę Fabią więc mnie okrutnie potraktowano.
                      (patrz wątek Skoda - paranoja - jeden z najdłóższych)
                      Od tego czasu trochę się wyzłośliwiam ale chyba nie przekraczam granic dobrego
                      smaku. poprostu jajka sobie robię
                      Ale skoro żeś przyznał się do zawodu to wyjaśnij dlaczego właśnie Fabia
                      wywołuje tyle emocji, ba wściekłości wręcz u posiedaczy innych marek.
                      POZDR.
                      • Gość: Adam W. Do Nico , Jarka, Krzyśka, Andre IP: 10.128.137.* 13.12.01, 23:05
                        Odpowiadam kolejno.
                        1. Moc mojego Yarisa zmierzyłem przy okazji wymiany opon na zimowe w stacji
                        naprawczo-diagnostycznej.Nie znam się na tym - mechanik podłączył do motoru
                        jakieś urządzenie i przez ok. minutę - przy moim rosnącym zaniepokojeniu-
                        piłował silnik głównie na maksymalnych obrotach.Było to w małej miejscowości
                        Łosice 130 km. od W-wy gdzie dopadła mnie zima. Przyspieszenie mierzyłem
                        klasycznie : brat ze stoperem za pasażera i kawałek prostej , mało używanej
                        drogi, podobnie prędkość maksymalną.
                        Na marginesie: chyba w "Auto Świecie" czytałem ,że prędkościomierze nigdy nie
                        wskazują idealnie prawdziwej wartości, zwykle troszkę zawyżają a jako
                        ciekawostkę podano Yarisa gdzie bywa odwrotnie...
                        Jeśli chodzi o przyjmowane z niedowierzaniem 195 km/h Jarka to wierzę - ja po
                        prostu bałem się dalej rozpędzać.
                        Tak jest chyba w większości aut , że -szczególnie w przypadku prędkości
                        maksymalnej dane fabryczne są zbyt ostrożne wręcz asekuranckie .Inna sprawa ,
                        że każdy model tej samej marki jest zawsze trochę inny.
                        Tu przypomniała mi się pewna sprawa; zaraz po dotarciu Yarisa zacząłem tankować
                        benzynę 95 ale szybko wróciłem do 98 - odniosłem wrażenie ,że mimo
                        dopuszczalności przynajmniej moja toyota nie lubi 95.
                        2.Do Andre.Przykro mi ,że posiadacze fabii lub innej skody spotykają się z tak
                        prymitywną , nieuzasadniona, prostacką nagonką niektórych forumowiczów. Olej to.
                        Myśle , że to podświadoma zazdrość iż skodzie udało się tak szybko i efektownie
                        zmienić wizerunek i wejść na europejskie rynki, że jest to marka popularna i
                        dostepna dla kieszeni nie tylko zamożnych ludzi. Toyota i inne auta japońskie
                        stykają się także z podobnymi opiniami, pewnie dlatego ,że są niezawodne ,
                        dobrze wykonane i lepiej gwarantowane. Osobiście brałem pod uwagę kupno właśnie
                        fabii, wybrałem yarisa ale to mój subiektywny wybór.Zresztą wybrałem go zamiast
                        mercedesa A 140, seata, 206-ki,Polo że o clio nie wspomnę.
                        Do wszystkich! Auto to rzecz, tylko rzecz jakimi cechami i uczuciami byśmy je
                        nie obdarzali.Dlatego nie oceniajmy ludzi po tym czym jeżdżą ale np. po tym jak
                        jeżdżą i przede wszystkim jacy są dla innych ludzi.
                        Pozdrawiam wszystkich, spokojnych Świąt!
                        • Gość: Andre Re: Do Nico , Jarka, Krzyśka, Andre IP: *.pcplus.com.pl 13.12.01, 23:31
                          Dzięki Adamie W
                          Gdyby w moim miasteczku był dealer Toyoty to zapewne miałbym Yaris.
                          Poważnie tą ewentualność rozpatrywałem.
                          A tak mam Fabię.
                          Decydując się na jej zakup rozpatrzyłem (tak mi się wydawało)wszystkie za i
                          przeciw.
                          Potem dopiero i to na tym forum dowiedziałem się żem kapelusznik, zgred i
                          paranoik bo moje autko ma nieładny znaczek ijest postkomusze.
                          Ukłony.
                        • Gość: Adam W. Re: Do Andre IP: 10.128.137.* 21.12.01, 00:49
                          Mój brat uparł się kupić fabię , nie chce by w rodzinie były dwie toyoty (
                          choć mieszkam 150 km od niego ) . Poradź , który model wybrać , z jakim
                          silnikiem , wyposażeniem - cena do ok 38 tys. Z góry dziękuję.
                          • Gość: Andre Re: Do Andre IP: *.pcplus.com.pl 22.12.01, 22:09

> Mój brat uparł się kupić fabię , nie chce by w rodzinie były dwie toyoty (
                            > choć mieszkam 150 km od niego ) . Poradź , który model wybrać , z jakim
                            > silnikiem , wyposażeniem - cena do ok 38 tys. Z góry dziękuję.

Niestety za te pieniądze tylko 1,4 68 KM
                            Jest to "uszlachetniony silnik od Felci.
                            Dość leciwy ale spisuje się b.dobrze.
                            Więcej inf. w wątku FABIA - opinie użytkowników.
                            Wesołych Świąt.
                • Gość: M Re: YARIS - skrzynia biegów IP: 213.77.49.* 14.12.01, 10:27
                  I co z tą śrubą?
                  Czy ktoś puścił plotkę, czy rzeczywiście Toyota wypuściła samochód z felerem?
                  Co powiedział Ci serwis?
                  Jeśli to prawda, to o którą śrubę chodzi? Czy ma ona wpływ na bezpieczeństwo
                  jazdy?
                • Gość: M Ponawiam ostatnie pytanie do Coacha IP: 213.77.49.* 18.12.01, 09:17
                  • Gość: Coach Re: Ponawiam ostatnie pytanie do Coacha IP: 192.168.1.* 20.12.01, 21:29
                    Z tego co wiem, to niektóre egzemplarze Yarisa wyprodukowane już we Francji
                    miały jedną ze śrub (zabij, ale nie wiem którą) przykręconą z nieodpowiednią
                    siłą. Nie przeszkadzało to w jeździe, ale... Jak przyjechałem do serwisu (na
                    zaproszenie firmy), to mechanicy z góry zakładali, że wszystko jest w porządku.
                    Ponieważ trochę ociągałem się z przyjazdem, większość sprzedanych Yarisów już
                    była sprawdzona. Podobno z kilkuset sprawdzonych egzemplarzy tylko jeden
                    wymagał "dokręcenia". Cała operacja zajęła dobre pół minuty.
                    Myślę, że ta "afera" to małe piwo w porównaniu do przewracających się M A-
                    klasse, czy lakieru w Lanosach. Oczywiście jest to jednak woda na młyn
                    przeciwników Toyoty, czy "japończyków" w ogóle.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: M Re: Ponawiam ostatnie pytanie do Coacha IP: 213.77.49.* 21.12.01, 07:04
                      Dzięki za odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka