Dodaj do ulubionych

Będzie Volkswagen A6!

28.07.03, 16:44
Volkswagen plans a BMW 5-series rival

By Wim Oude Weernink
Automotive News Europe / July 28, 2003

Volkswagen is planning a BMW 5-series fighter positioned above the next-
generation Passat and below the Phaeton flagship.

Internally referred to as the C1, the medium-luxury VW model would also
compete with the Mercedes-Benz E class and Audi A6.

"We have seen definitive design proposals," a VW source said. "You will get
an impression of it when you see the next-generation Passat, which is due in
2004."

A decision to go ahead with the C1 project has been made, according to a VW
engineer.

"Three months ago, it was not so certain," said the engineer, who also did
not want to be named. "But it has been set for 2006 in our planning, so you
may assume it is definite now."

The production volume for the C1 has not been set yet, but 50,000 units a
year should be the minimum goal.

"Otherwise it would not make sense," a VW source said.

Właśnie, Phaeton i Passat W8 też nie mają sensu.

The C1 will likely be the first car based on VW's modular C platform. This
platform has been developed but has never been utilized.

Analysts say there could be room for a premium VW model above the upper-
medium Passat.

"Although the model is successful, the overall Passat segment is going
nowhere in Europe," said Colin Couchman, senior analyst at Global
Insight. "So a premium model would be a sensible addition for VW."

To chyba żart. Przykład Scorpio, Omegi czy nawet S80 niczego ich nie nauczył.

But VW's main target disagrees. Asked about volume producers' moves into the
luxury end, BMW CEO Helmut Panke said car companies' success depends to a
major extent on maintaining focus. If designers, for example, have to work on
a volume car in the morning and a luxury car in the afternoon, the focus will
be lost, he said at a press briefing last week.

Ludowóz zawsze będzie Ludowozem.

VW believes a medium-luxury car would have potential in Europe, the USA and
perhaps China.

Raczej tylko w tym ostatnim kraju.

"But there is a risk of confusion within the VW group, where Audi has already
its A6," Couchman said.

Sales of both VW's upmarket Passat W8 as well as the luxury Phaeton have been
suffering so far. During the first six months of 2003, the Phaeton sold just
2,128 units. Only 453 Phaetons were sold in June.

[Śmiech na sali]

VW had planned to sell 10,000 units of the W8-engine Passat annually but
actually achieved just over half that figure in 2002.

[Śmiech na sali]

Said Couchman: "Maybe such a premium model [the C1] may eventually succeed
the Phaeton, which VW may let die slowly."

I niech zdycha. Już myślałem, że Ludowóz zmądrzał, a tu taka niespodzianka. W
pierwszej kolejności powinni zająć się dopracowaniem nowego Passata i Golfa,
bo obecne modele to już skansen, a konkurencja przeskoczyła ich już o 2
poziomy. Wszystko powyżej Passata 1.9 TDI to dla nich za wysokie progi.
Jednak Ludowóz przed i po szkodzie głupi.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek Re: Będzie Volkswagen A6! IP: 217.146.135.* 28.07.03, 17:02
      greenblack napisał:

> I niech zdycha. Już myślałem, że Ludowóz zmądrzał, a tu taka niespodzianka. W
      > pierwszej kolejności powinni zająć się dopracowaniem nowego Passata i Golfa,
      > bo obecne modele to już skansen, a konkurencja przeskoczyła ich już o 2
      > poziomy. Wszystko powyżej Passata 1.9 TDI to dla nich za wysokie progi.
      > Jednak Ludowóz przed i po szkodzie głupi.
      >
      >
      > Pozdrawiam

i nie dalej jak w sobote VW podal, ze zysk w porownaniu z ubieglym rokiem
      zmniejszyl sie w pierwszym polroczu o 57% !!!!!!!!!!!!!!! Myslalem, ze sie
      przeslyszylem ale nie:
      www.volkswagen-ir.de/download/Q3_03/20030725_adhocq2_d.pdf
      pozdr.
      jacek
    • Gość: szczurek Re: Będzie Volkswagen A6! IP: *.pg.com 28.07.03, 17:15
      Wiesz, Greenblack, to były całkiem inne czasy, gdy rozpoczynano prace nad
      Patefonem. Był boom w e-businessie, akcje szły w górę, młodzi prezesi zarabiali
      w kilka tygodni miliony euro (sorki - miliony DM), a programista lub webmaster
      czuł, że Golf to nie jest to na co zasługuje... VW widział ogromny rynek, setki
      tysięcy (no może dziesiątki tysięcy) młodych, aktywnych, spragnionych
      wypasionych, odbajerowanych furek. Podobnie inne niemieckie firmy...
      No i teraz mamy - wysyp luksusowych lub prawie-luksuswowych modeli w samym
      środku recesji. Coś z tym trzeba zrobić, pieniądze zostały już utopione w
      projektach, przygotowaniu produkcji. Tylko klientów brak...
      • greenblack Re: Będzie Volkswagen A6! 28.07.03, 17:43
        Ja to wszystko rozumiem, ale od samochodów luksusowych Ludowóz ma Audi,
        Bentleya, Bugatti, Lamborghini. "Tani" Bentley albo Bugatti w klasie E nie
        byłby takim głupim pomysłem.

Pozdrawiam
    • dreaded88 Re: Będzie Volkswagen A6! 28.07.03, 17:28
      A jak by to było z wymiarami? Nowy Passat powinien chyba przekroczyć porządnie
      4.7m, konkurent A6 miałby koło 4.8m - zatem równolegle występowałyby dwa bardzo
      zbliżone wymiarowo pojazdy, różniące się bebechami (w C1 zakładam umieszczenie
      silnika wzdłużnie).
      Sam pomysł budowy VW w klasie E jest mimo wszystko bardziej sensowny niż
      koncepcja Phaetona.
      Pozdr.
      • greenblack Re: Będzie Volkswagen A6! 28.07.03, 17:47
        dreaded88 napisał:

> A jak by to było z wymiarami? Nowy Passat powinien chyba przekroczyć
        porządnie
        > 4.7m, konkurent A6 miałby koło 4.8m - zatem równolegle występowałyby dwa
        bardzo
        >
        > zbliżone wymiarowo pojazdy, różniące się bebechami (w C1 zakładam
        umieszczenie
        > silnika wzdłużnie).

Jeśli szukasz logiki w działaniach Ludowozu, to życzę powodzenia.

> Sam pomysł budowy VW w klasie E jest mimo wszystko bardziej sensowny niż
        > koncepcja Phaetona.

Wątpię. Ludowóz niech zajmie się następcą A6. Potem może popracować nad "tanim"
        Bentleyem.

> Pozdr.

Pozdrawiam
    • Gość: Marek A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta IP: *.atlanta.ga.us 28.07.03, 17:37
      Jakosc bardzo kiepska, ale np. nowy Touareg (co za nazwa)
      bardzo ladny. Zreszta stylistyka VW mi sie zawsze
      podobala. Mysle ze konsekwentne oferowanie pojazdow z
      wyzszej polki spowoduje ze ludzie zaczna lepiej myslec o
      VW i je kupowac. Tak samo jak Hyundai - model XG300 sie
      kiepsko sprzedaje, ale jego istnienie podnosi prestiz
      reszty pojazdow.

• greenblack Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 28.07.03, 17:55
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Jakosc bardzo kiepska, ale np. nowy Touareg (co za nazwa)

Rzeczywiście, Ludowóz ma kretyńskie nazwy: Touran - brzmi jak tukan, Touareg -
        Turek; Phaeton - patefon, pomijam kwestię, że wielu myli jego nazwę. Późneij
        będzie Chico.

> bardzo ladny. Zreszta stylistyka VW mi sie zawsze
        > podobala. Mysle ze konsekwentne oferowanie pojazdow z
        > wyzszej polki spowoduje ze ludzie zaczna lepiej myslec o
        > VW i je kupowac. Tak samo jak Hyundai - model XG300 sie
        > kiepsko sprzedaje, ale jego istnienie podnosi prestiz
        > reszty pojazdow.

Wątpię. Jak patrzę na Accenta albo Getza, to widzę Accenta albo Getza, a nie
        XG350.

Pozdrawiam
        • franek-b Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 28.07.03, 18:43
          > Turek; Phaeton - patefon, pomijam kwestię, że wielu myli jego nazwę. Późneij
          > będzie Chico.

To nie sa nazwy wiatrow? odstapili od tej zasady?

> Wątpię. Jak patrzę na Accenta albo Getza, to widzę Accenta albo Getza, a nie
          > XG350.

Sorki, ale Ty jestes linearny jak kobieta...;-)))
          A chyba sie zgodzisz, ze ten co kupuje A klase to widzi glownie wielka gwiazde
          z przodu...
          • greenblack Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 28.07.03, 18:48
            franek-b napisał:

> To nie sa nazwy wiatrow? odstapili od tej zasady?

Teraz promują nazwy mitycznych postaci, ludów pustyni. Sharan i Touran nie
            wiem, skąd się wzięły - chyba z komputera.

> A chyba sie zgodzisz, ze ten co kupuje A klase to widzi glownie wielka
            gwiazde
            > z przodu...

Ale tutaj była odwrotna sytuacja. Mercedes zaczął się prostytuować samochodami
            dla ludu, a Ludowóz wpycha się na salony z wielkim VW na masce.

Pozdrawiam
            • franek-b Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 28.07.03, 19:13

> Ale tutaj była odwrotna sytuacja. Mercedes zaczął się prostytuować
              samochodami
              > dla ludu, a Ludowóz wpycha się na salony z wielkim VW na masce.

Odwrotna to fakt, lecz audi tez luksusowe zawsze nie bylo... a saab? volvo?
              auta dla farmerow z polnocy... zreszta latwiej schodzic niz sie wspinac (patrz
              skoda...)

pozdrawiam
              • greenblack Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 28.07.03, 19:20
                franek-b napisał:

> Odwrotna to fakt, lecz audi tez luksusowe zawsze nie bylo... a saab? volvo?
                > auta dla farmerow z polnocy...

;)

zreszta latwiej schodzic niz sie wspinac (patrz
                > skoda...)

Skodzie ostatnio powinęła się noga i zawsze może się odwoływać do przedwojennej
                tradycji;)

Jednak nadal uważam, że pomysły Ludowozu są idiotyczne. Golf i Passat tracą
                pole na rzecz nowocześniejszych i, powiedzmy to sobie jasno, lepszych
                konkurentów z Francji i Niemiec, a Ludowóz bawi się w samochody luksusowe i
                SUVy. Tę działkę niech zostawi Bentleyowi i Audi. Może supersportowe auto też
                mają w planach?

Pozdrawiam
                • dreaded88 Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 28.07.03, 19:34
                  greenblack napisał:

Może supersportowe auto też
                  > mają w planach?

Mieli do niedawna. Bolid z umieszczonym centralnie W12, jeśli się nie mylę.
                  Stwierdzono jednak, że taki pojazd miałby słabe perspektywy rynkowe (relatywnie
                  oczywiście). Defetyści jacyś :-)
                  Pozdr.
                  • greenblack Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 28.07.03, 19:39
                    dreaded88 napisał:

> Mieli do niedawna. Bolid z umieszczonym centralnie W12, jeśli się nie mylę.

Tak, kilka lat temu było nawet porównanie z Maranello;O

> Stwierdzono jednak, że taki pojazd miałby słabe perspektywy rynkowe
                    (relatywnie
                    >
                    > oczywiście).

Szkoda, że ci sami ludzie nie powiedzieli tego samego o Phaetonie, Passacie W8
                    (i w ogóle o silniku W8) czy w końcu o C1. Właściwie to zatrważające, że taki
                    koncern zatrudnia takich "specjalistów".

Pozdrawiam

• franek-b Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 28.07.03, 19:48

> Skodzie ostatnio powinęła się noga i zawsze może się odwoływać do
                  przedwojennej
                  >
                  > tradycji;)

Ja sie powtorze, oby wszystkim tak powinela sie noga;-)

> Jednak nadal uważam, że pomysły Ludowozu są idiotyczne. Golf i Passat tracą
                  > pole na rzecz nowocześniejszych i, powiedzmy to sobie jasno, lepszych
                  > konkurentów z Francji i Niemiec,

Na najwazniejszych rynkach dla tych aut (Niemcy;-))) to raczej nie traca...
                  taka tam sila tradycji. Na innych raczej tez nie koniecznie (Włochy) ale tam to
                  podobnie jak u nas, odbicie w druga strone po dominacji fiata. Francja tez sie
                  trzyma w miare, bo vw tez jest lepiej postrzegane niz wlasne wynalazki. Coz
                  pozostaje... Stany... a tam to z czym? z golfem? passatem? dlatego -->

> a Ludowóz bawi się w samochody luksusowe i
                  > SUVy. Tę działkę niech zostawi Bentleyowi i Audi. Może supersportowe auto też
                  > mają w planach?

Juz wiesz dlaczego? SUV bentley to raczej nie... audi ma suva czyli allroad'a i
                  to tak sie toczy
                  • greenblack Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 28.07.03, 19:57
                    franek-b napisał:

> Na najwazniejszych rynkach dla tych aut (Niemcy;-))) to raczej nie traca...
                    > taka tam sila tradycji. Na innych raczej tez nie koniecznie (Włochy) ale tam
                    to
                    >
                    > podobnie jak u nas, odbicie w druga strone po dominacji fiata. Francja tez
                    sie
                    > trzyma w miare, bo vw tez jest lepiej postrzegane niz wlasne wynalazki.

To w takim razie, skąd ten 57% spadek zysków?

Coz
                    > pozostaje... Stany... a tam to z czym? z golfem? passatem?

Pewnie, do tego 1.9 TDI;)

> Juz wiesz dlaczego? SUV bentley to raczej nie...

Czemu nie? Może być Jaguar, Porsche, Maybach SUV, to może być i Bentley.

> audi ma suva czyli allroad'a

Allroad to nie SUV, lecz suvopodobny, coś na kształt Volvo XC70. Volvo okazało
                    się sprytniejsze i na XC90 zbija fortunę w USA. Bez SUVa Audi nie uda się pełny
                    powrót na rynek USA.

Pozdrawiam
                    • Gość: bolo Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta IP: *.interprojekt.pl / 10.0.2.* 28.07.03, 23:01
                      "Bez SUVa Audi nie uda się pełny powrót na rynek USA."

spoko, spoko, SUV'y Audi też będą, a dokładnie 2 - mały (coś w stylu Toyoty
                      RAV) i duzy (odpowiednik XC90)

Pozdrawiam
                      • wowo5 Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 28.07.03, 23:38
                        Dziwi mnie, ze Phaeton i Touareg nie zostaly wypuszczone jako Audi. Wtedy
                        mialyby znacznie lepsze szanse. Audi jakos nie moze przebic sie do tego samego
                        poziomu, co MB i BMW. Nowy model VW wiekszy od Passata moglby pomoc w USA ale
                        znajac VW to cena bedzie zupelnie nierealna. Passat juz jest najdrozszy i jeden
                        z mniejszych w swojej klasie (chociaz jako jeden z nielicznych w swojej klasie
                        oferuje 4X4). Problemem VW jest slaba jakosc, a nie brak modeli. VW ma marki
                        luksusowe i te powinien rozwijac. Moze VW powinien eksportowac do USA Superba
                        (moga nawet nakleic znaczek VW), bedzie taniej.
                        • wowo5 A propos wynikow finansowych VW 28.07.03, 23:42
                          A propos wynikow finansowych VW to bardzo im pomogl eksplodujacy rynek chinski.
                          Ale tam konkurencja ma sie zaostrzyc, a wzrost moze sie nie zmaterializowac.
                          Duzo zalezy od tego jak Golf V i nowy Passat beda przyjete.
                        • greenblack Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 29.07.03, 08:27
                          wowo5 napisał:

> Dziwi mnie, ze Phaeton i Touareg nie zostaly wypuszczone jako Audi.

Tzn. obok A8 miałby być jeszcze Phaeton czy Phaeton zamiast A8?

Pozdrawiam
                    • franek-b Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 29.07.03, 09:47

> To w takim razie, skąd ten 57% spadek zysków?

Zyski, straty w takich firmach to w duzej czesci zapisy ksiegowe i tak naprawde
                      nie wiadomo dlaczego byl spadek czy z dzialalnosci podstawowej czy moze np.
                      spolka kontrolowana przez vw miala straty i trzeba bylo zrobic rezerwe. Dla
                      mnie taka informacja jest bez wartosci, poniewaz tak naprawde nic nie mowi, nie
                      mozna zadnych wnioskow wyciagac...
                      Zreszta to jest spadek ZYSKOW a nie przychodow czy poglebianie sie straty.
                      Wiecej moze kolega bocian powie

> Coz
                      > > pozostaje... Stany... a tam to z czym? z golfem? passatem?
                      >
                      > Pewnie, do tego 1.9 TDI;)

:-)))

> Czemu nie? Może być Jaguar, Porsche, Maybach SUV, to może być i Bentley.

Chyba sie troche zapedziles, jeszcze ich nie ma i pewnie nie bedzie...

> Allroad to nie SUV, lecz suvopodobny, coś na kształt Volvo XC70. Volvo
                      okazało
                      > się sprytniejsze i na XC90 zbija fortunę w USA. Bez SUVa Audi nie uda się
                      pełny

quasiSUV, suvopodobny, czy po prostu SUV, oni maja taka polityke, jak cos
                      klepia, mniej wiecej pasuje do klasy to dalej to robia i pewnie dlatego maja
                      zyskie w odroznieniu do volvo...

Pozdrawiam
                      • Gość: Tomek F. Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta IP: 195.116.99.* 29.07.03, 09:53
                        franek-b napisał:
                        > > To w takim razie, skąd ten 57% spadek zysków?
                        > Zyski, straty w takich firmach to w duzej czesci zapisy ksiegowe i taknaprawde
                        > nie wiadomo dlaczego byl spadek czy z dzialalnosci podstawowej czy moze np.
                        > spolka kontrolowana przez vw miala straty i trzeba bylo zrobic rezerwe. Dla
                        > mnie taka informacja jest bez wartosci, poniewaz tak naprawde nic nie mowi,nie
                        > mozna zadnych wnioskow wyciagac...
                        > Zreszta to jest spadek ZYSKOW a nie przychodow czy poglebianie sie straty.

jasne nawet jakby zbankrutowal powiedzialbys ze to planowe i tak chcieli
                        • franek-b Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 29.07.03, 10:02

>
                          > jasne nawet jakby zbankrutowal powiedzialbys ze to planowe i tak chcieli

Przejrzyj sobie np. prospekt emisyjny jakiejkolwiek spolki i wtedy pogadamy,
                          wartosc 'spadek zyskow' mowi tyle co nic. Wiesz jaki byl zysk w zeszlym roku i
                          latach poprzednich, jaki jest wskaznik rentownosci z dzialalnosci podstawowej,
                          moze np. w zeszlym roku dostali dotacje od rzadu landowego co wywindowalo ich
                          zysk, przez co w tym roku jest spadek mimo, ze rentownosc jest wyzsza niz u
                          konkurencji, moze to a moze tamto... rozumiesz ile moze byc scenariuszy?
                          BOCIAN HELP!!!
                          • Gość: Tomek F. Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta IP: 195.116.99.* 29.07.03, 10:09
                            franek-b napisał:
                            > > jasne nawet jakby zbankrutowal powiedzialbys ze to planowe i tak chcieli
                            > Przejrzyj sobie np. prospekt emisyjny jakiejkolwiek spolki i wtedy pogadamy,
                            > wartosc 'spadek zyskow' mowi tyle co nic. Wiesz jaki byl zysk w zeszlym roku
                            > latach poprzednich, jaki jest wskaznik rentownosci z dzialalnoscipodstawowej,
                            > moze np. w zeszlym roku dostali dotacje od rzadu landowego co wywindowalo ich
                            > zysk, przez co w tym roku jest spadek mimo, ze rentownosc jest wyzsza niz u
                            > konkurencji, moze to a moze tamto... rozumiesz ile moze byc scenariuszy?
                            > BOCIAN HELP!!!

nie gadaj glupot spadek zyskow mowi bardzo duzo i wszystkie zarzady spolek daza
                            do tego nawet w sztuczny sposob by go nie bylo bo jak jest to spada wartosc
                            akcji akcjonariusze sa niezadowoleni i zarzad leci
                            • franek-b Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 29.07.03, 10:22

> nie gadaj glupot spadek zyskow mowi bardzo duzo i wszystkie zarzady spolek
                              daza
                              >
                              > do tego nawet w sztuczny sposob by go nie bylo bo jak jest to spada wartosc
                              > akcji akcjonariusze sa niezadowoleni i zarzad leci

OK, Tobie mowi duzo. Powodzenia w interesach i na gieldzie
                      • greenblack Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 29.07.03, 10:09
                        franek-b napisał:

> Chyba sie troche zapedziles, jeszcze ich nie ma i pewnie nie bedzie...

Porsche już jest, Maserati już prawie jest, Jaguar będzie na 100%, Maybach jest
                        w planach.

Pozdrawiam
                        • franek-b Re: A ja mysle ze VW w koncu wyjdzie na prosta 29.07.03, 10:25

Porsche już jest = vw - efekty na razie fatalne
                          Maserati już prawie jest = tzn. bedzie w 2005
                          Jaguar będzie na 100%-tylko kiedy? pewnie volvo tylko jag body

Maybach jest
                          >
                          > w planach.

jak pewnie 20 innych koncepcji, samego maybacha wprowadzali z 5 lat

• dreaded88 Touran 29.07.03, 17:58
              Ta nazwa nawet się kojarzy - z ludami turańskimi. Ładny ciąg skojarzeniowy - z
              określeniem Niemców jako Hunów z okresu wielkiej wojny.
              W takim razie byłby przodek o takiej samej nazwie.

www.mtg.ipx.pl/wegry/turant.htm
              Całkiem podobny, choć konstruktorzy czescy i węgierscy okazali się lepszymi
              stylistami. Właśnie, pochodzenie tego pojazdu od Skody wskazuje, że o przypadku
              nie może być mowy :-)
              Pozdr.
              • greenblack Re: Touran 29.07.03, 18:09
                Ciekawe, jaką nazwę dostanie C1 - Beduin, Eskimos?

Pozdrawiam
                • franek-b Re: Touran 29.07.03, 18:33

> Ciekawe, jaką nazwę dostanie C1 - Beduin, Eskimos?

Zachowujac konwencje to pewnie Panthera albo Tygrys;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka