Dodaj do ulubionych

laguna 2.2 dci

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.08.03, 16:31
proszę o opinie dotyczacą najnowszej laguny 2.2 dci. słyszałem o sporej
awaryjnosci tych aut?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: laguna 2.2 dci 04.08.03, 16:33
      Skorzystaj z wyszukiwarki i nie mów, że nic nie ma. Kup lepiej 2.0T, chyba że
      jeździsz 60-70 tys. km rocznie.

Pozdrawiam
      • Gość: stado Re: laguna 2.2 dci IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 17:45
        greenblack napisał:

> Skorzystaj z wyszukiwarki i nie mów, że nic nie ma. Kup lepiej 2.0T, chyba że
        > jeździsz 60-70 tys. km rocznie.
        -------------------------------------------------------

Tak skorzystaj z wyszukiwarki, było sporo niedobrych rzeczy o 2.2 dCi.

Różnica w cenie pomiędzy 2.0 T a 2.2 dCi to dokładnie 5800 zł (2.2 dCi jest
        droższa). Wyposażenie jest identyczne (porównywałem wersje Privilege) BTW: ze
        zdumieniem zauwazyłem, że Renault w tej wersji wyposazeniowej nie proponuje już
        ksenonów w standardzie a jeszcze pół roku temu w 2.2 dCi Privilege ksenonki
        były bez żadnych dopłat (2.0 T nie był jeszcze oferowany).

Przyjmując, że 2.2 dCi spala średnio 7 l/100 km a 2.0 T 10 l/100 km oraz
        aktualna cenę ON i benzyny 95 odpowiednio: 2,80 zł i 3,40 zł - róznica 5.800 zł
        zwróci sie ZNACZNIE SZYBCIEJ niz po przejechaniu 60-70 kkm a dokładnie zaraz po
        przekroczeniu 40 kkm.

W moim przypadku różnica w cenie zwróciłaby się więc po roku. Użytkuję auto ok.
        3 lat więc po kolejnych dwóch byłbym juz "do przodu" ok. 12.000 zł. Mając na
        uwadze, że z całą pewnoscia diesel jest łatwiejszy do sprzedania i droższy w
        odsprzedaży niz benzyna - to rachunek ekonomiczny przemawia jednoznacznie za
        2.2 dCi.

2.0 T (skądinąnd doskonały i baardzo interesujący motor) powinni wybrać
        albo "fundamentaliści benzynowi" (vide Greenblack :)) albo osoby jeżdżące do
        20.000 km rocznie.

Cholera, tak naprawde to powyzsza konkluzja też nie jest jedyną słuszną, pewnie
        gdybym jeździł do 20 kkm rocznie to prawdopodobnie wybrałbym 2.0 T a nie 2.2.
        dCi.

pozdr.
        • Gość: verte Re: laguna 2.2 dci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.03, 00:25
          Przejechałem się kawałek tym autem(1.9 dci).Jeśli Twoim priorytetem przy
          wyborze auta są właściwości jezdne tudzież praca skrzyni biegów wogóle nie
          brałbym Laguny pod uwagę.Poza tym kupując 2.2 dci wchodzisz w 13,6% akcyzę
          czyt.dopłacasz państwu ok.10 k za nic.Pomyślałbym nad innym modelem np.A4.
          • Gość: stado Re: laguna 2.2 dci IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.08.03, 17:25
            Gość portalu: verte napisał(a):

poza tym kupując 2.2 dci wchodzisz w 13,6% akcyzę
            > czyt.dopłacasz państwu ok.10 k za nic. Pomyślałbym nad innym modelem np.A4.
            -----------------------------------------
            Audi A4 nie jest objęte akcyzą?
            • Gość: verte Re: laguna 2.2 dci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.03, 17:39
              Gość portalu: stado napisał(a):

> .
              > -----------------------------------------
              > Audi A4 nie jest objęte akcyzą?

Jest jak wszystko.Ale chodziło mi o 1.9 tdi Audi jako ewentualnej komkurentce
              dla Laguny 2.2 dci a ta jak zapewne wiesz wchodzi w wysoką akcyzę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka