rejana2 05.07.10, 08:15 micra k 11 2000 r, po zakupie okazało się ,że po mieście spalamnie jak na to autko jest duże, ok 12 litrow. Co można zrobić aby je zminimalizować???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
romantic5 Re: duże spalanie- Micra k11 05.07.10, 20:16 Na pewno ma podrasowany silnik - wersja RC. Albo robiony silnik... Odpowiedz Link Zgłoś
rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 05.07.10, 23:09 ,,,,nie rozumiem,,,,silnik 16 zaworowy jakis ma. Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: duże spalanie- Micra k11 06.07.10, 17:13 Należy sprawdzić w nastepującej kolejności: 1.ciśnienie w ogumieniu 2.Zbieżnoiść kół (wystarczy popatrzeć czy bieżnik jest równo zdarty) 3.Czy hamulce nie blokują(powinien sie lekko toczyć) 4.Temperatura silnika (pow. 80 st.) 5.Czy sprzęgło się nie ślizga(powinien równomiernie przyspieszać z obrotami silnika 6.Diagnostyka silnika (sonda Lambda itp) Odpowiedz Link Zgłoś
rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 07.07.10, 08:24 Bardzo dziękuje, to już jakieś wskazówki, pozdrawiam serdecznie i nie omieszkam napisać co to było:) Odpowiedz Link Zgłoś
romantic5 Re: duże spalanie- Micra k11 07.07.10, 13:33 Najwiekszy wplyw ma zaciagniety reczny hamulec. Inne warianty mozes odpuszczuc. Odpowiedz Link Zgłoś
rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 07.07.10, 16:53 czyli hamulec ręczny sprawdzić, ale po zakupie auto było na całym przeglądzie i nic nikt nie mówił o hamulcu...:( Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: duże spalanie- Micra k11 09.07.10, 15:30 Pamiętaj że przegląd służy wyłącznie do ulżenia kieszeni właściciela a nie stwierdzeniu czy naprawie czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 09.07.10, 17:46 tak, ale to był przegląd po zakupie, tak tylko do sprawdzenia, u znajomego, za darmo::), ale dzięki , sprawdzę wszystko, co tu piszecie:::))) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: duże spalanie- Micra k11 17.07.10, 14:42 sprawdz sonde lambda. taka moja rada, ale ja sie nie znam:). wszak kobieta jestem:). Odpowiedz Link Zgłoś
rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 26.07.10, 11:02 heheh, sprawdez tę sondę, z reszta jest ok, 10 l po miescie to sporoooooooooooo Odpowiedz Link Zgłoś
coper_pl Re: duże spalanie- Micra k11 05.08.10, 09:45 Też mam taką micrę, rocznik 2001, silnik 1.0, automat i pali po mieście właśnie około 10 litrów. Ale ile mam palić skoro robi trasy po 3 - 4 km i stop;) Przestałem się tym przejmować i Tobie też radzę. Według mnie ten typ tak ma... Na trasie spalanie spada do ok. 6 - 7 litrów, ale rzadko wyjeżdżam tym samochodem za miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 19.08.10, 14:57 wlasnie ...::)no właśnie.... ale czemu az tak duzoooooooooo Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: duże spalanie- Micra k11 19.08.10, 19:03 Czemu tak dużo? Bo silnik zanim się rozgrzeje, dostaje bogatszą mieszankę paliwa, żeby się szybciej rozgrzać. Kiedyś (w epoce syrenki i malucha łupanego) kierowca sam ustalał skład mieszanki, posługując się cięgnem "ssania". Mądre ludzie zdjęli z niego ten obowiązek, zastępując to termostatycznym automatem :) Jak jeździsz 3-4km do pracy, potem 3-4km z powrotem, do tego dwa kilometry wcześnie rano, żeby pociechę odwieźć do szkoły, a pod wieczór jeszcze dwa razy po dwa kilometry do marketu... to co się dziwisz? Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: duże spalanie- Micra k11 19.08.10, 20:16 qqbek napisał: > Bo silnik zanim się rozgrzeje, dostaje > bogatszą mieszankę paliwa, żeby się > szybciej rozgrzać. Nie zeby sie szybciej rozgrzac, tylko zeby wogole moc pracowac. Zimny silnik i uklad dolotowy powoduje, ze mieszanka wlasciwa na wyjsciu z gaznika, po dotarciu do cylindra jest zbyt uboga, aby moc zostac zapalona od iskry na swiecy. W niektorych samochodach sa uklady przyspieszajace rozgrzewanie, robia to jednak przez zwiekszenie gazu (i obrotow), a nie przez wzbogacenie mieszanki. Odpowiedz Link Zgłoś
rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 21.08.10, 12:36 no dobrze. a to dlaczego jedne micry tego rocznika i typu palą po miescie po z7,8 l, a jedne 10,11, tak jak moja???? na krotkich odcinkach rzecz jasna. to mnie zastanawia. Może mozna jednka cos zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 01.09.10, 22:01 no własnie u mnie prawdopodobnie okazał się zepsuty termostat przyczyną takiego spalania:) Odpowiedz Link Zgłoś
novationen Re: duże spalanie- Micra k11 02.09.10, 07:50 crannmer napisał: > > Nie zeby sie szybciej rozgrzac, tylko zeby wogole moc pracowac. Zimny silnik i > uklad dolotowy powoduje, ze mieszanka wlasciwa na wyjsciu z gaznika, po dotarci > u > do cylindra jest zbyt uboga, aby moc zostac zapalona od iskry na swiecy. > > W niektorych samochodach sa uklady przyspieszajace rozgrzewanie, robia to jedna > k > przez zwiekszenie gazu (i obrotow), a nie przez wzbogacenie mieszanki. > Z całym szacunkiem, ale wg tego co napisałeś to zimą - zimny silnik nie miałby prawa wogóle zaskoczyć :D ale pomijając ten fakt, to koledzy oszczędzajcie takie wypowiedzi Paniom obecnym na tym forum bo przecież nie każda interesuje się motoryzacją w takim stopniu jak my :D i połowy i tak nie zrozumie, a jak pojedzie do serwisu i zacznie to powtarzać to z całym szacunkiem, ale wyjdzie na idiotkę :D a wracając do kwestii spalania to ja nie byłbym zdziwiony jeśli to spalanie jest rzeczywiście normą! silnik 1.0? to ile - 50 KM? miasto, korki, światła - częste ruszanie, być może trochę ciężka stopa i jazda w nieodpowiednim zakresie obrotów i mamy efekty... Odpowiedz Link Zgłoś
rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 03.09.10, 22:09 ja już sama z tego nie rozumiem nic, np.moja po mieście pali za 20 zł- 40 km- max, to 11 litrow tak...to mało? Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: duże spalanie- Micra k11 22.10.10, 20:46 novationen napisał: > Z całym szacunkiem, ale wg tego co napisałeś to zimą - zimny silnik > nie miałby prawa wogóle zaskoczyć :D Z calym szacunkiem, ale czemu zabierasz glos w temacie, o ktorym nie masz pojecia? Zimny silnik zima nie ma prawa zaskoczyc, jesli nie dziala urzadzenie rozruchowe - dawniej recznie wlaczane sanie (= uklad wzbogacenia rozruchowego, podnoszacy jednoczesnie obroty biegu jalowego), a obecnie automatyczne wzbogacnie rozruchowe jako funkcja elektronicznie sterowanego ukladu wtryskowego. Odpowiedz Link Zgłoś
hazzard Re: duże spalanie- Micra k11 26.10.10, 09:48 Mam podobnie w swoim Getzu, silnik 1.3, wersja sprzed liftingu - też pali jak smok, 10l po mieście. Znajomy mechanik zrobił gruntowny przegląd, wymienił klocki, filtry itp., sprawdził sondę lambda - wszystko niby ok, ale jak palił tak pali. Orzekł, że ten typ tak ma po prostu, więc przestałam się przejmować. Wiadomo, że jeśli się robi po mieście 8km w 1 stronę i potem 8 km w drugą, postoi się nieraz w korku, to nie ma się co spodziewać cudów. Odpowiedz Link Zgłoś
kisielloxd Re: duże spalanie- Micra k11 22.10.10, 10:57 Witam. Mam podobny problem jak kolega. Kupilem Mikrusa z gazem jakies 3 tygodnie temu. nie ukrywam ze byl zaniedbany i wizualnie i mechanicznie ale wlozylem w niego ok 1000 zl - ogolny przeglad przez zaufanego mechanika (m.in. wymienil swiece, filtry, olej, nowe opony). Sprawdzilem tez szczelnosc instalacji LPG - wszytsko ok. Jedynie koles mi powiedzial ze troche byl rozregulowany ale juz to zrobil. Mimo tego wszystkiego NADAL PALI JAK SMOK!!! Na pelnej butli gazu robie zaledwie 300-310 km co jest karygodne (prosty rachunek - spalanie ok. 13 - 14 litrow gazu!!!) Smiem stwierdzic to na podstawie tego, poniewaz to tylko 1 litr silnik, a na ten przyklad moj tata jezdzi nissanem primera 1.6 rowniez z gazem i pali mu 10 litrow maxx a na pelnej butli potrafi przejechac nawet 340 km!!! Moje trasy tym autem to jazda mieszana - codziennie ok. 35 km trasa i ok 10 km w miescie ale nie stoje korkach. Tak, wiem powiecie ze to moja wina ze tyle pali bo pewnie mu niezle gniote ale nic bardziej mylnego - wg mnie 100 - 110 km/h to chyba nie jest jakas mordercza predkosc i obroty silnika.... Blagam pomozcie co moge jeszcze zrobic bo powoli zaczynaja mi opadac rece. Kupilem mikrusa z mysla zeby jezdzic prawie za darmo, a co sie okazuje co 2 dni musze tankowac !!! Czekam na cenne rady i dzieki z gory - Michał Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: duże spalanie- Micra k11 24.10.10, 09:03 Proszę przeczytać co napisałem wyżej. Ostatnio zmieniłem klocki i spalanie spadło o 1l. Stare był niezużyte tylko rozwarstwione od korozji i blokowały. Każdemu pod rozwagę. Odpowiedz Link Zgłoś