Dodaj do ulubionych

duże spalanie- Micra k11

05.07.10, 08:15
micra k 11 2000 r, po zakupie okazało się ,że po mieście spalamnie jak na to
autko jest duże, ok 12 litrow. Co można zrobić aby je zminimalizować????
Obserwuj wątek
    • romantic5 Re: duże spalanie- Micra k11 05.07.10, 20:16
      Na pewno ma podrasowany silnik - wersja RC. Albo robiony silnik...
      • rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 05.07.10, 23:09
        ,,,,nie rozumiem,,,,silnik 16 zaworowy jakis ma.
    • fredoo Re: duże spalanie- Micra k11 06.07.10, 17:13
      Należy sprawdzić w nastepującej kolejności:
      1.ciśnienie w ogumieniu
      2.Zbieżnoiść kół (wystarczy popatrzeć czy bieżnik jest równo zdarty)
      3.Czy hamulce nie blokują(powinien sie lekko toczyć)
      4.Temperatura silnika (pow. 80 st.)
      5.Czy sprzęgło się nie ślizga(powinien równomiernie przyspieszać z
      obrotami silnika
      6.Diagnostyka silnika (sonda Lambda itp)
      • rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 07.07.10, 08:24
        Bardzo dziękuje, to już jakieś wskazówki, pozdrawiam serdecznie i nie
        omieszkam napisać co to było:)
        • romantic5 Re: duże spalanie- Micra k11 07.07.10, 13:33
          Najwiekszy wplyw ma zaciagniety reczny hamulec. Inne warianty mozes
          odpuszczuc.
          • rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 07.07.10, 16:53
            czyli hamulec ręczny sprawdzić, ale po zakupie auto było na całym przeglądzie i
            nic nikt nie mówił o hamulcu...:(
            • fredoo Re: duże spalanie- Micra k11 09.07.10, 15:30
              Pamiętaj że przegląd służy wyłącznie do ulżenia kieszeni właściciela
              a nie stwierdzeniu czy naprawie czegokolwiek.
              • rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 09.07.10, 17:46
                tak, ale to był przegląd po zakupie, tak tylko do sprawdzenia, u znajomego, za
                darmo::), ale dzięki , sprawdzę wszystko, co tu piszecie:::)))
      • stokrotka_beauty Re: duże spalanie- Micra k11 17.07.10, 14:42
        sprawdz sonde lambda. taka moja rada, ale ja sie nie znam:). wszak kobieta jestem:).
        • rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 26.07.10, 11:02
          heheh, sprawdez tę sondę, z reszta jest ok, 10 l po miescie to sporoooooooooooo
          • coper_pl Re: duże spalanie- Micra k11 05.08.10, 09:45
            Też mam taką micrę, rocznik 2001, silnik 1.0, automat i pali po
            mieście właśnie około 10 litrów. Ale ile mam palić skoro robi trasy
            po 3 - 4 km i stop;) Przestałem się tym przejmować i Tobie też
            radzę. Według mnie ten typ tak ma...
            Na trasie spalanie spada do ok. 6 - 7 litrów, ale rzadko wyjeżdżam
            tym samochodem za miasto.
            • rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 19.08.10, 14:57
              wlasnie ...::)no właśnie.... ale czemu az tak duzoooooooooo
              • qqbek Re: duże spalanie- Micra k11 19.08.10, 19:03
                Czemu tak dużo?
                Bo silnik zanim się rozgrzeje, dostaje bogatszą mieszankę paliwa, żeby się
                szybciej rozgrzać. Kiedyś (w epoce syrenki i malucha łupanego) kierowca sam
                ustalał skład mieszanki, posługując się cięgnem "ssania". Mądre ludzie zdjęli z
                niego ten obowiązek, zastępując to termostatycznym automatem :)
                Jak jeździsz 3-4km do pracy, potem 3-4km z powrotem, do tego dwa kilometry
                wcześnie rano, żeby pociechę odwieźć do szkoły, a pod wieczór jeszcze dwa razy
                po dwa kilometry do marketu... to co się dziwisz?
                • crannmer Re: duże spalanie- Micra k11 19.08.10, 20:16
                  qqbek napisał:

> Bo silnik zanim się rozgrzeje, dostaje
                  > bogatszą mieszankę paliwa, żeby się
                  > szybciej rozgrzać.

Nie zeby sie szybciej rozgrzac, tylko zeby wogole moc pracowac. Zimny silnik i
                  uklad dolotowy powoduje, ze mieszanka wlasciwa na wyjsciu z gaznika, po dotarciu
                  do cylindra jest zbyt uboga, aby moc zostac zapalona od iskry na swiecy.

W niektorych samochodach sa uklady przyspieszajace rozgrzewanie, robia to jednak
                  przez zwiekszenie gazu (i obrotow), a nie przez wzbogacenie mieszanki.
                  • rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 21.08.10, 12:36
                    no dobrze. a to dlaczego jedne micry tego rocznika i typu palą po
                    miescie po z7,8 l, a jedne 10,11, tak jak moja???? na krotkich
                    odcinkach rzecz jasna. to mnie zastanawia. Może mozna jednka cos
                    zrobic?
                    • rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 01.09.10, 22:01
                      no własnie u mnie prawdopodobnie okazał się zepsuty termostat przyczyną
                      takiego spalania:)
                  • novationen Re: duże spalanie- Micra k11 02.09.10, 07:50
                    crannmer napisał:
                    >
                    > Nie zeby sie szybciej rozgrzac, tylko zeby wogole moc pracowac.
                    Zimny silnik i
                    > uklad dolotowy powoduje, ze mieszanka wlasciwa na wyjsciu z gaznika,
                    po dotarci
                    > u
                    > do cylindra jest zbyt uboga, aby moc zostac zapalona od iskry na
                    swiecy.
                    >
                    > W niektorych samochodach sa uklady przyspieszajace rozgrzewanie,
                    robia to jedna
                    > k
                    > przez zwiekszenie gazu (i obrotow), a nie przez wzbogacenie
                    mieszanki.
                    >

Z całym szacunkiem, ale wg tego co napisałeś to zimą - zimny silnik
                    nie miałby prawa wogóle zaskoczyć :D

ale pomijając ten fakt, to koledzy oszczędzajcie takie wypowiedzi
                    Paniom obecnym na tym forum bo przecież nie każda interesuje się
                    motoryzacją w takim stopniu jak my :D i połowy i tak nie zrozumie, a
                    jak pojedzie do serwisu i zacznie to powtarzać to z całym szacunkiem,
                    ale wyjdzie na idiotkę :D

a wracając do kwestii spalania to ja nie byłbym zdziwiony jeśli to
                    spalanie jest rzeczywiście normą!

silnik 1.0? to ile - 50 KM? miasto, korki, światła - częste ruszanie,
                    być może trochę ciężka stopa i jazda w nieodpowiednim zakresie obrotów
                    i mamy efekty...
                    • rejana2 Re: duże spalanie- Micra k11 03.09.10, 22:09
                      ja już sama z tego nie rozumiem nic, np.moja po mieście pali za 20 zł- 40 km- max, to 11 litrow tak...to
                      mało?
                    • crannmer Re: duże spalanie- Micra k11 22.10.10, 20:46
                      novationen napisał:
                      > Z całym szacunkiem, ale wg tego co napisałeś to zimą - zimny silnik
                      > nie miałby prawa wogóle zaskoczyć :D

Z calym szacunkiem, ale czemu zabierasz glos w temacie, o ktorym nie masz pojecia?

Zimny silnik zima nie ma prawa zaskoczyc, jesli nie dziala urzadzenie rozruchowe - dawniej recznie wlaczane sanie (= uklad wzbogacenia rozruchowego, podnoszacy jednoczesnie obroty biegu jalowego), a obecnie automatyczne wzbogacnie rozruchowe jako funkcja elektronicznie sterowanego ukladu wtryskowego.
                    • hazzard Re: duże spalanie- Micra k11 26.10.10, 09:48
                      Mam podobnie w swoim Getzu, silnik 1.3, wersja sprzed liftingu - też pali jak smok, 10l po mieście. Znajomy mechanik zrobił gruntowny przegląd, wymienił klocki, filtry itp., sprawdził sondę lambda - wszystko niby ok, ale jak palił tak pali. Orzekł, że ten typ tak ma po prostu, więc przestałam się przejmować. Wiadomo, że jeśli się robi po mieście 8km w 1 stronę i potem 8 km w drugą, postoi się nieraz w korku, to nie ma się co spodziewać cudów.
    • kisielloxd Re: duże spalanie- Micra k11 22.10.10, 10:57
      Witam. Mam podobny problem jak kolega. Kupilem Mikrusa z gazem jakies 3 tygodnie temu. nie ukrywam ze byl zaniedbany i wizualnie i mechanicznie ale wlozylem w niego ok 1000 zl - ogolny przeglad przez zaufanego mechanika (m.in. wymienil swiece, filtry, olej, nowe opony). Sprawdzilem tez szczelnosc instalacji LPG - wszytsko ok. Jedynie koles mi powiedzial ze troche byl rozregulowany ale juz to zrobil. Mimo tego wszystkiego NADAL PALI JAK SMOK!!! Na pelnej butli gazu robie zaledwie 300-310 km co jest karygodne (prosty rachunek - spalanie ok. 13 - 14 litrow gazu!!!) Smiem stwierdzic to na podstawie tego, poniewaz to tylko 1 litr silnik, a na ten przyklad moj tata jezdzi nissanem primera 1.6 rowniez z gazem i pali mu 10 litrow maxx a na pelnej butli potrafi przejechac nawet 340 km!!! Moje trasy tym autem to jazda mieszana - codziennie ok. 35 km trasa i ok 10 km w miescie ale nie stoje korkach. Tak, wiem powiecie ze to moja wina ze tyle pali bo pewnie mu niezle gniote ale nic bardziej mylnego - wg mnie 100 - 110 km/h to chyba nie jest jakas mordercza predkosc i obroty silnika.... Blagam pomozcie co moge jeszcze zrobic bo powoli zaczynaja mi opadac rece. Kupilem mikrusa z mysla zeby jezdzic prawie za darmo, a co sie okazuje co 2 dni musze tankowac !!! Czekam na cenne rady i dzieki z gory - Michał
      • fredoo Re: duże spalanie- Micra k11 24.10.10, 09:03
        Proszę przeczytać co napisałem wyżej.
        Ostatnio zmieniłem klocki i spalanie spadło o 1l.
        Stare był niezużyte tylko rozwarstwione od korozji i blokowały.
        Każdemu pod rozwagę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka