Dodaj do ulubionych

Angielski Styl Jazdy

15.08.03, 12:06
W Polsce zaczyna obowiązywać angielzki styl jazdy - lewum pasem poruszaą się
samochody wolne, a prawy służy do wyprzedzania.
Obserwuj wątek
    • Gość: abc Re: Angielski Styl Jazdy IP: *.jerozolimskie.pl 15.08.03, 15:12
      wczoraj jak wyprzedzialem autobus miejski - lewa
      strona, kierowca awtobusu zdecydowal sie, ze chyba jednak
      woli angielski styl jazdy i zaczal zjezdzac (bez kierunku)
      na moj pas.
      Cale szczescie, ze sie rozmyslil jak uslyszal klakson...
      • Gość: Michal Re: Angielski Styl Jazdy IP: *.telia.com 15.08.03, 15:46
        Ja mam wrazenie ,ze Ci wolno jadacy po prostu przestrzegaja dopuszczonej
        predkosci a Ci udajacy anglikow po prostu lamia przepisy,raz ze z lewej ,dwa
        przekraczaja doipuszczalna predkosc.Tylko nikt sobie z tego sprawy nie
        zdaje ,poniewaz wszystkim sie spieszy jak cholera do ---piekla.Pzdr.Michal
        • Gość: colya Re: Angielski Styl Jazdy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.03, 16:22
          Gość portalu: Michal napisał(a):
          W terenie zabudowanym jezeli jest dwa lub wiecej pasow ruchu w jednym kierunku,
          wolno wyprzedzac z dowolnej dtrony, a poza zabudowanym jezeli sa co najmniej
          trzy pasy w jednym kierunku, np. jadacego srodkowym pasem autostrady wolno
          wyprzedzic poruszajac sie pasem prawym.
          > Ja mam wrazenie ,ze Ci wolno jadacy po prostu przestrzegaja dopuszczonej
          > predkosci a Ci udajacy anglikow po prostu lamia przepisy,raz ze z lewej
          • Gość: JH Re: Angielski Styl Jazdy IP: *.acn.waw.pl 15.08.03, 18:10
            Gość portalu: colya napisał(a):

> Gość portalu: Michal napisał(a):
            > W terenie zabudowanym jezeli jest dwa lub wiecej pasow ruchu w jednym
            kierunku,
            >
            > wolno wyprzedzac z dowolnej dtrony, a poza zabudowanym jezeli sa co najmniej
            > trzy pasy w jednym kierunku, np. jadacego srodkowym pasem autostrady wolno
            > wyprzedzic poruszajac sie pasem prawym.

I wlasnie w tym jest problem. Skoro nawet prawo jest durne, to jakim cudem
            kierowcy maja prowadzic dobrze.
          • sherlock_holmes Re: Angielski Styl Jazdy 03.09.03, 23:09
            Mala korekta: po pierwsze z prawej strony wolno wyprzedzac na drogach z
            wyznaczonymi pasami. Na jezdni jednokierunkowej nie ma wiecej obostrzen,na
            jezdni dwukierunkowej poza obszarem zabudowanym-gdy sa co najmniej 3 pasy w
            danym kierunku.
            Jesli nie rozrozniasz jezdni od drogi,napisz do Greenblacka - kiedys sam
            dostalem reprymende za powierzchowna znajomosc KD.
            Tu masz link
            • Gość: colya Re: Angielski Styl Jazdy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.03, 14:49
              sherlock_holmes napisał:

> > Jesli nie rozrozniasz jezdni od drogi,napisz do Greenblacka - kiedys sam
              > dostalem reprymende za powierzchowna znajomosc KD.
              > Tu masz link
              A gdzie napisalem "jezdnia" i "droga"- wydaje mi sie ze pisalem
              o "pasach"...Po za tym w KD nie ma mowy o nie ma "jezdniach jednokierunkowych"
              tylko "drogach jednokierunkowych" To byla "mala bledna korekta"- WIELKI BLEDNY
              KOREKTORZE. Zaparz sobie ziolek na uspokojenie...
        • Gość: meer@s Re: Angielski Styl Jazdy IP: lustro:* / 10.10.12.* 15.08.03, 17:52
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Ja mam wrazenie ,ze Ci wolno jadacy po prostu przestrzegaja dopuszczonej
          > predkosci a Ci udajacy anglikow po prostu lamia przepisy,raz ze z lewej ,dwa
          > przekraczaja doipuszczalna predkosc.Tylko nikt sobie z tego sprawy nie
          > zdaje ,poniewaz wszystkim sie spieszy jak cholera do ---piekla.Pzdr.Michal

I to jest właśnie to.
          Nie mam nic przeciwko przepisowej jeździe, ale jak masz ochotę jechać wolno to
          proszę spadaj na prawą stronę. Mimo wszystko niektórym naprawdę się spieszy -
          kiedyś może nawet będzie się tobie spieszyło.
          A wtedy spotkasz bardzo praworządnego kierowcę, który patrząc z wyższością na
          innych samobójców jadących o 10 km/h za szybko będzie robił korek na 10 km za
          sobą...
          • wielki_czarownik Co to znaczy "masz ochotę"?? 03.09.03, 22:21
            Są przepisy i ich się trzymajmy. Może niedługo ktoś powie "masz ochotę nie być zabitym nie wychodź z domu"?? Jest ograniczenie do 60 to jedziemy 60 i tyle. Lepszy 10 kilometrowy korek niż kolejny wypadek i ofiary. Śpieszy się komuś? To albo należy wyjeżdżać 10 min. szybciej albo kupić sobie helikopter.
          • sherlock_holmes Re: Angielski Styl Jazdy 03.09.03, 22:52
            Nie "masz ochote". Obowiazuje przepis,ktory nakazuje poruszanie sie "mozliwie
            blisko prawej krawedzi jezdni" i tego prxepisu nie przestrzega 50% kierowcow.
    • Gość: zx Re: Angielski Styl Jazdy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.03, 19:36
      Włocławek - wczoraj rano

Na światłach na lewym pasie stoją rozpadające się parchy, chyba z 5 ich było,
      prawy pusty.

I tak światła w światła...
      • m.krzysztof Re: Angielski Styl Jazdy 03.09.03, 21:43
        We Włocławku w tym celują
    • Gość: lexus Re: Angielski Styl Jazdy IP: *.trzebinia.net 03.09.03, 22:08
      ....zajżyjcie do wątku pt."Jaki sposób na chama".
      pzdr.
    • h.i.p Re: Angielski Styl Jazdy 04.09.03, 08:33
      A co powiecie Panowie o takiej sytuacji:
      Warszawa, ul. Obozowa. 2 jezdnie oddzielone wydzielonym torowiskiem
      tramwajowym. Jezdnie bez wyznaczonych pasów (a więc faktycznie 1 pas ruchu) ale
      o szerokości takiej, że 2 małe samochody jakoś mieszczą się obok siebie. Ze
      względu na doły i silne nierówności przy prawej krawędzi większość jeździ
      blisko lewej krawędzi (torowiska)z prędk. 60-70 km/h. Prędkość dozwolona na tej
      ulicy to 50. Nagminne jest wyprzedzanie takich samochodów z prawej strony po
      tychże nierównościach na odległość 10-20 cm.
      I jeszcze jedno: skoro jest to faktycznie jeden pas to mam prawo jechać jego
      środkiem. Z drugiej strony 2 samochody od biedy obok siebie się mieszczą.
      Nieraz mam dylemat: jechać środkiem czy umożliwiać wyprzedzanie z prawej tym
      bezczelnie się pchającym.
      pozdr
      • Gość: Lolo Re: Angielski Styl Jazdy IP: 62.233.201.* 04.09.03, 16:26
        h.i.p napisał:

> A co powiecie Panowie o takiej sytuacji:
        > Warszawa, ul. Obozowa. 2 jezdnie oddzielone wydzielonym torowiskiem
        > tramwajowym. Jezdnie bez wyznaczonych pasów (a więc faktycznie 1 pas ruchu)
        ale
        >
        > o szerokości takiej, że 2 małe samochody jakoś mieszczą się obok siebie. Ze
        > względu na doły i silne nierówności przy prawej krawędzi większość jeździ
        > blisko lewej krawędzi (torowiska)z prędk. 60-70 km/h. Prędkość dozwolona na
        tej
        >
        > ulicy to 50. Nagminne jest wyprzedzanie takich samochodów z prawej strony po
        > tychże nierównościach na odległość 10-20 cm.
        > I jeszcze jedno: skoro jest to faktycznie jeden pas to mam prawo jechać jego
        > środkiem. Z drugiej strony 2 samochody od biedy obok siebie się mieszczą.
        > Nieraz mam dylemat: jechać środkiem czy umożliwiać wyprzedzanie z prawej tym
        > bezczelnie się pchającym.
        > pozdr

Jest nadzieja, że dostosowanie polskiego KD do prawa unijnego zrobi z tym
        problemem szlus. W Euro NIE WOLNO wyprzedzać z prawej strony i tyle. Nie
        dotyczy to Zjednocznego Królestwa, ale oni to wogle jakieś lewusy...

pozdro

Lolo

P.S.

Wspomniany - dłuuuugaśny wątek z rozebraną na czynniki pierwsze zajawką:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=7743054

• m.krzysztof Re: Angielski Styl Jazdy 07.09.03, 12:50
          A nie prościej będzie gdyby ci jadący wolniej zjeżdzali na prawy pas w sytuacji
          kiedy jest on wolny. Tak zresztą nakazuje prawo. Wówczas inni by nie musieli
          wyprzedzać z prawej strony.
          • Gość: Dennis Re: Angielski Styl Jazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.03, 15:29
            No niestety są kierowcy, którzy za 20-stym razem zdali egzamin na prawo jazdy i
            boją się wszystkiego co się znajduje na drodze, więc jadą cały czas lewym pasem
            z prędkością 40 km/h, bo za 20 km skręcają w lewo :-)
            Takie przypadki można mnożyć i moim zdaniem dopóki ludzie nie zrozumieją, że
            nie każdy może być kierowcą (nie każdy ma do tego predyspozycje), to będziemy
            jeszcze nie raz pisać o podobnych przypadkach.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka