szybki1111 31.05.08, 16:22 witam, dostalem dzis kamieniem w szybe i pękła, tak ze 35 cm i tu mam pytanie. Czy jazda z taka szyba moze byc niebezpieczna, oraz czy moze mnie zatrzymac policja? Link Zgłoś Obserwuj wątek
etom Re: peknieta szyba a jazda autem 31.05.08, 16:27 Nie tylko zatrzymac moze, ale i zabrac dowod rejestracyjny. Link Zgłoś
etom Re: peknieta szyba a jazda autem 31.05.08, 16:31 " - Ale dziś pan oblał konkurs, a ja jestem głównym jurorem - odpowiada policjant. - Dodatkowo ma pan pękniętą szybę czołową w polu widzenia kierowcy i źle oznakowany samochód. Zabieramy dowód rejestracyjny i proponuję 500 zł mandatu. " gazetaolsztynska.wm.pl/Uczyli-jazdy-i---lamali-przepisy,33527 "Za pękniętą szybę przednią straciłem dowód rejestracyjny, a na tłumaczenie, że stało się to przed chwilą, pies mi powiedział, że mi współczuje i dowód dostanę ponownie po wymianie szyby i wizycie na stacji diagnostycznej. " www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=192456&c=26&f=17 Link Zgłoś
iberia.pl Re: peknieta szyba a jazda autem 31.05.08, 17:40 skoro pekniecie jest tak duze to niestety ale zostaje wymiana szyby asap. Link Zgłoś
przemekthor Re: peknieta szyba a jazda autem 31.05.08, 18:38 Jeli nie bedziesz usilowal lizac tego pekniecia albo skrobac paznokciami (ludzie rozne dziwne rzeczy robia, wystarczy youtube poogladac) to nic Ci sie nie stanie. Jesli zatrzyma Cie policja, na 100% pouczy, a jak trafisz nacw..i, to moga zabrac dowod. Natomiast na 100% musisz wymienic przed przegladem rejestracyjnym. Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: peknieta szyba a jazda autem 31.05.08, 23:35 przemekthor napisał: > Jeli nie bedziesz usilowal lizac tego pekniecia albo skrobac > paznokciami (ludzie rozne dziwne rzeczy robia, wystarczy youtube > poogladac) to nic Ci sie nie stanie. akurat :-( kazde peknicie bedzie sie powiekszac Link Zgłoś
przemekthor Re: peknieta szyba a jazda autem 01.06.08, 18:21 Zwracalem sie do faceta, nie do jego szyby. No, chyba, ze masz na mysli, ze facet bedzie pekal :) Link Zgłoś
milleniusz Re: peknieta szyba a jazda autem 31.05.08, 23:45 W sumie wszystko już zostało napisane. Ale reasumując: - za tak duże pęknięcie prawie napewno przy kontroli stracisz dowód. - przeglądu rejestracyjnego nie przejdziesz na 100% - pęknięcie będzie się powiększać wskutek drgań i zmian temperatury Mniejsze wady można próbować kleić, spajać i szlifować, ale to jest chyba za duże - tak czy inaczej, podjedź do jakiegoś samochodowego szklarza, to Ci poradzi. Link Zgłoś
kadtz Re: peknieta szyba a jazda autem 01.06.08, 12:43 Najpierw trzeba się zastanowić, czy pęknięcie ogranicza widoczność. Jeśli tak, to nie ma co dywagować, trzeba wymieniać. Jeśli nie, to trzeba się zastanowić. Osobiście nie znalazłem w przepisach informacji, że szyba nie może być uszkodzona, ma jedynie "zapewnić pełną i wyraźną widoczność bez zniekształceń obrazu". Jeśli ktoś ma odpowiedni przepis prawny, który mówi, że pęknięć być nie może, to chętnie przeczytam. Uważam, że wymianę szyby trzeba możliwie opóźniać. Dlaczego? Zbliża się lato, "remonty" "dróg" i sypanie ich kamieniami (po co? nie wiem). Wymienisz szybę, pojeździsz i... Doraźnie można zapobiec dalszemu pękaniu szyby nawiercając otworek na końcach pęknięcia. Ważne, żeby nie przewiercić szyby na wylot, a tylko jej zewnętrzną warstwę (szyba jest klejona z dwóch części. Powstałą dziurę można zakleić jakimś super-glutem. Pęknięta szyba, o ile pęknięcie nie zasłania widoczności jest moim zdaniem sprawą kosmetyczną. Osobiście nie widzę problemu, jeśli ktoś jeździ z porysowanym zderzakiem, albo nieprzeszkadzającym pęknięciem szyby. Link Zgłoś
szybki1111 Re: peknieta szyba a jazda autem 01.06.08, 18:17 dzięki, ale z tego co wiem, na przegladzie auto z peknieta szyba nie przejdzie, znaczy, ze pewnie prawo stoi za nimi;((. Mam dodatkowe pytanie, jesli taką szybe wymienie, to co z naklejka?(nr rejestracyjny) Link Zgłoś
iberia.pl Re: peknieta szyba a jazda autem 01.06.08, 19:18 znajomy mial peknieta szybe-ryse podobnej dlugosci jak Twoja.Po to zeby sie nie powiekszala pojechal to skleic, faktycznie pomoglo,dostal kwitek, ze szyba klejona i policja ani stacja diagnostyczna nie robila mu zadnych problemow.Szybe w koncu wymienil bodajze po 4 latach.Zalezy w ktorym miejscu masz to pekniecie-on mial na dole wzdluz podszybia,jakby mial na wysokosci wzroku czy na srodku to na pewno wymienilby wczesniej. Co do naklejki to czeka Cie wizyta w wydziale komunikacji. Link Zgłoś
nom73 Re: peknieta szyba a jazda autem 01.06.08, 21:03 iberia.pl napisała: > Co do naklejki to czeka Cie wizyta w wydziale komunikacji. Niekoniecznie, sam przeklejałem naklejkę za pomocą suszarki i żyletki i nic nie widać, że była odklejana. :-) Link Zgłoś
milleniusz Re: peknieta szyba a jazda autem 01.06.08, 19:59 Koledze co nie znalazł przepisu prawnego polecam lekturę znaczenia słów które sam przytacza o zapewnianiu widoczności bez zniekształceń. Nawet jak rysa jest w jakimś rogu, to oczywiście pogarsza widoczność. I znam co najmniej jeden przypadek zabrania dowodu podczas rutynowej kontroli za pajączka, nawet nie takiego dużego. Naklejki szklarze przeklejają w warsztatach na nową szybę bez żadnych problemów i w ogóle nie widać, że cokolwiek było ruszane. Zdaje się, że przy pomocy zwykłej suszarki do włosów. Link Zgłoś
szybki1111 Re: peknieta szyba a jazda autem 01.06.08, 20:21 milleniusz napisał: Nawet jak rysa jest > w > jakimś rogu, to oczywiście pogarsza widoczność. Złosliwie mozna było by dodać, ze naklejka z nr rejestracyjnym , takze pogarsza widoczność;) Link Zgłoś
kadtz Re: peknieta szyba a jazda autem 01.06.08, 21:35 "Pełna widoczność" nie znaczy jeszcze, że muszę przez szybę widzieć maskę. Pęknięcie w jedny miejscu ograniczy widoczność, choćby miało 0.5cm długości, w innym nie, choćby miało 50cm. Pamiętajmy, że na szybie jest wiele elementów ograniczających widoczność (w oryginalnym, HOMOLOGOWANYM aucie), takich jak niepełne pole wycierania, naklejki rejestracyjne, przyciemnienia, etc. Podstawa prawna jest niezwykle istotna. Każdy urzędnik, nie mając podstawy prawnej, może Ci skoczyć. To samo dotyczy policjanta i diagnosty. Jak zażądasz wpisania podstawy prawnej (ustawa, rozporządzenie, itp.) to nagle kończy się wszechmoc urzędowa i może skończyć się na "pouczeniu"... Link Zgłoś
iberia.pl Re: peknieta szyba a jazda autem 01.06.08, 22:10 milleniusz napisał: > Nawet jak rysa jest w > jakimś rogu, to oczywiście pogarsza widoczność. z calym szacunkiem, ale akurat rysa na podszybiu mnie nie przeszkadzala (tak, jezdzilam te "feralna" cordoba), co innego centralnie... Link Zgłoś
k_r_m Re: peknieta szyba a jazda autem 01.06.08, 21:01 jeżeli jest powyżej linii wycieraczek to możesz dostać mandat, poniżej jeśli nie zagraża rozwaleniem się szyby nie powinieneś Link Zgłoś