Dodaj do ulubionych

zielona karta a UE

24.09.03, 16:49
Czy ktos wie czy napewno od 1 maja 2004 zielona karta w krajach UE nie bedzie
potrzebna? Wlasnie ubezpieczam samochod w PZU a tu zdziwienie bo zielona
karte wystawiaja tylko do 30 kwietnia 2004 na moje pytanie co dalej czy na
pewno po tej dacie nie beda juz potrzebne, pani powiedziala ze nie wie, byc
moze beda przedluzac je na kolejne pol roku (lub do momentu gdy NAPRAWDE nie
beda potrzebne) lub juz od 1 maja 2004 karty te stana sie zbedne. Cyrk. Jak
to mozliwe ze na kilka miesiecy przed wstapieniem do UE nie wiadomo na pewno
co sie stanie? Nie ma odpowiednich porozumien, przepisow czy co?
Obserwuj wątek
    • Gość: mAbZ Re: zielona karta a UE IP: *.riksdagen.se 24.09.03, 16:53
      Zielone karty występują jedynie w krajach byłego bloku wschodniego i pln.
      Afryce więc mam nadzieję, że po przystąpieniu Polski do UE ten archaizm
      zostanie zniesiony...

Pewien problem może być w tym, że o ile się orientuję nie ma w Polsce systemu
      komputerowego w którym można by sprawdzić czy dane auto jest ubezpieczone czy
      nie?
    • Gość: STYRO Re: zielona karta a UE IP: 5.5.* / 80.58.19.* 24.09.03, 16:56
      Jak to nie bedzie potrzebna? A kto bedzie placil szkody za ewentualna
      stluczke??? W Hiszpanii przy ubezpieczeniu auta automatycznie dostajesz zielona
      karte, i jest na niej wykaz panstw gdzie jest wazna i wsrod tych krajow sa
      takze kraje unii europejskiej... Tak wiec jedynym sposobem aby nie wykupywac
      zielonej karty oddzielnie, jest wliczenie jej automatycznie przez
      ubezpieczalnie do ceny ubezpieczenia... Ludzie!!! Samo wejscie Polski do UE
      wiele nie zmieni, nie jest tak, ze wejdziesz do Unii i z dnia nadzien zaczna
      obowiazywac ubezpieczenie, prawa jazdy, dyplomy itp... To jest kwestia osobnych
      umow, na ktorych podpisanie trzeba bedzie troche poczekac...

Pozdrawiam z tenerife
      • Gość: mAbZ Re: zielona karta a UE IP: *.riksdagen.se 24.09.03, 16:58
        Gość portalu: STYRO napisał(a):

> W Hiszpanii przy ubezpieczeniu auta automatycznie dostajesz zielona
        > karte, i jest na niej wykaz panstw gdzie jest wazna i wsrod tych krajow sa
        > takze kraje unii europejskiej...

Aha, widzocznie w Hiszpanii też nie ma systemu komputerowego gdzie można by
        było sprawdzić potrzebne dane o ubezpieczeniu.

Od szwedzkich kierowców zielona karta nie jest wymagana w ŻADNYM kraju UE.
        • styro Re: zielona karta a UE 24.09.03, 17:06
          Gość portalu: mAbZ napisał(a):

>> Aha, widzocznie w Hiszpanii też nie ma systemu komputerowego gdzie można by
          > było sprawdzić potrzebne dane o ubezpieczeniu.
          Jasne! W Hiszpanii nie ma systemu, nie ma komputerow, nie ma tez zielonych
          kart, bo wszyscy jezdza na osiolkach... Oj chlopie chlopie.... System jest,
          karte daja za darmo przy ubezpieczeniu jakby sie jakis cwok na granicy
          przyczepil, wsrod wymienionych krajow sa tak jak napisalem kraje UE i adresy
          zwiazkow motorowych w kazdym kraju, a to, ze na wewnetrznych granicach UE jej
          nie sprawdzaja to normalka. Nie znam unijnych przepisow, ale podejrzewam, ze
          ktos musi zaplacioc za szkody, ktore np. niemiec spowoduje we Francji. A jak
          bardzo chcesz to podam Ci liste panstw na ktore jest wystawiona....

Pozdrawiam z Wysp kanaryjskich
          • Gość: mAbZ Nie o to mi chodziło :) IP: *.riksdagen.se 24.09.03, 17:32
            styro napisał:

> Jasne! W Hiszpanii nie ma systemu, nie ma komputerow, nie ma tez zielonych
            > kart, bo wszyscy jezdza na osiolkach... Oj chlopie chlopie....

Nie o to mi choddiło. Byłem w Hiszpanii kilka razy i wiem jak jest :)

Zastanawiam się tylko, dlaczego w innych krajach UE, np. we wspomnianiej przez
            mnie Szwecji, zielone karty praktycznie nie istnieją?

Zielona karta NIE JEST WYMAGANA od szwedzkiego kierowcy jeżdżącego po UE.
            Może właśnie dlatego, że w Szwecji jest jeden wspólny system rejestracji i
            ubezpieczeń pojazdów?

Co więcej, szwedzkie gazety motoryzacyjne polskie wymagania co do Zielonych
            Kart regularnie podają jako swoiste kuriozum.
      • zetum Re: zielona karta a UE 24.09.03, 17:02
        Zgadzam sie. Ubezpieczam w tzw "pakiecie" i zawsze dostawalem karte na rok za
        darmo (i czest z niej korzystam bo duzo jezdze za granice). A tu nagle okazuje
        sie ze tym razem karta jest na pol roku bo "nie wiadomo jak bedzie" troche to
        dziwne. Oczywiste jest ze potrzeba spisac udpowiednie umowy itp ale dziwi mnie
        to ze na kilka miesiecy przed wstapieniem nie wiadomo czy te umowy sa, czy nie
        ma lub nawet czy wogole beda i kiedy! Dziwi mnie to ze najlepiej ograniczyc
        Klientowi zycie. Dlaczego nie wystawia ich np na rok a gdy zajdzie potrzeba w
        odpowiednim momencie anuluja? Zaoszedzilo by to klopotu i Klientom i
        Ubezpieczycielowi.
        • styro Re: zielona karta a UE 24.09.03, 17:09
          zetum napisał:

Oczywiste jest ze potrzeba spisac udpowiednie umowy itp ale dziwi mnie
          > to ze na kilka miesiecy przed wstapieniem nie wiadomo czy te umowy sa, czy
          nie
          > ma lub nawet czy wogole beda i kiedy! Dziwi mnie to ze najlepiej ograniczyc
          > Klientowi zycie.

Masz calkowita racje - a co do zdziwien - sprawiasz wrazenie jakbys w Polsce od
          wczoraj mieszkasz.... Ja sie niczemu nie dziwie...

STYRO
          • zetum Re: zielona karta a UE 24.09.03, 17:16
            NO wlasnie odgadles mnie.....nie mieszkam chwilowo w PL i juz sie do innej
            rzeczywistosci przyzwyczailem....oj dlugo bede sie leczyl po powrocie, dlugo;-)
            >
            > Masz calkowita racje - a co do zdziwien - sprawiasz wrazenie jakbys w Polsce
            od
            >
            > wczoraj mieszkasz.... Ja sie niczemu nie dziwie...
            >
            > STYRO
    • Gość: Henry Re: zielona karta a UE IP: *.telia.com 24.09.03, 16:57
      "Zielone Karty" juz sa zbedne w EU ,na granicy nie stajesz,niby jak maja
      stwierdzic ze auto jest ubezpieczone?,w locie?,-wierzy sie kierowca ze OC maja.
      ________________________________________________________________________________
      • Gość: Joasia Re: zielona karta a UE IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.03, 20:31
        Gość portalu: Henry napisał(a):

> "Zielone Karty" juz sa zbedne w EU ,
        Jak sa zbedne to moze mi powiesz dlaczego niemieckie towarzystwa
        ubezpieczeniowe je wydawaja?
        Nie maja na co wydawac pieniedzy i dlatego drukuja zbedne formularze?
    • Gość: ciekawy na marginesie-Litwa IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.03, 18:24
      Na Litwe od 15 pazdziernika bedzie mozna wjechac bez ichniego ubezpieczenia
      (dotad trzeba bylo je kupic osobno).
    • paw_dady karta bedzie potrzebna ;) 24.09.03, 19:17
      zetum napisał:

> Czy ktos wie czy napewno od 1 maja 2004 zielona karta w krajach UE nie bedzie
      > potrzebna? Wlasnie ubezpieczam samochod w PZU a tu zdziwienie bo zielona
      > karte wystawiaja tylko do 30 kwietnia 2004 na moje pytanie co dalej czy na
      > pewno po tej dacie nie beda juz potrzebne, pani powiedziala ze nie wie, byc
      > moze beda przedluzac je na kolejne pol roku (lub do momentu gdy NAPRAWDE nie
      > beda potrzebne) lub juz od 1 maja 2004 karty te stana sie zbedne. Cyrk.

spox pani jest niedouczona albo po prostu miala dzien na robienie klientow w
      jajco. tak bywa ;-P,

jezdze na belgijskich numerach i mam blegijskiego ubezpieczyciela (uff
      skaldki ;).

Mam zielona karte na KAZDY wyjazd poza Belgie. W UE tez sa zielone karty ;)

pozdrawiam PD
    • Gość: Joasia Re: zielona karta a UE IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.03, 20:27
      W Niemczech dostaje sie zielona karte automatycznie z pierwszym rachunkiem od
      ubezpieczyciela.
      Wazna jest 3 lata na wszystkie kraje europejskie.
      Ze jakiegos papierka nie sprawdza sie na granicy to nie znaczy ze nie jest
      potrzebny w konkretnej sytuacji.
      • tralalumpek Re: do joasi 24.09.03, 20:50
        Gość portalu: Joasia napisał(a):

> W Niemczech dostaje sie zielona karte automatycznie z pierwszym rachunkiem
        od
        > ubezpieczyciela.
        > Wazna jest 3 lata na wszystkie kraje europejskie.
        > Ze jakiegos papierka nie sprawdza sie na granicy to nie znaczy ze nie jest
        > potrzebny w konkretnej sytuacji.

..." (Grüne Versicherungskarte) dieses Dokument als Nachweis der
        Haftpflichtversicherung in folgenden dreizehn Ländern zwingend vorgeschrieben
        ist: Albanien, Andorra, Bosnien-Herzegowina, Bulgarien, Estland, Lettland,
        Malta, Mazedonien, Polen, Rumänien, die Türkei, Zypern und seit dem 1. März
        2002 auch wieder für Jugoslawien (mit Ausnahme des Kosovo). Auf keinen Fall
        vergessen sollte man die Grüne Karte ferner bei Autoreisen nach Tschechien.
        Kommt es nämlich in diesem Land zu einem Unfall, wird ein
        Versicherungsnachweis verlangt. . "

--
        • joasia1 Re: do joasi 24.09.03, 21:31
          A jakie wnioski mam Twoim zdaniem z tej informacji dla turystow wyciagac?

Dla mnie obowiazujace jest to co napisane na samej karcie
          a tam wymienione jest 44 krajow w Europie w ktorych karta jest wazna jak
          rowniez adresy
          narodowych odpowiednikow Des deutschen Büros Grüne Karte e.V
          • tralalumpek Re: do joasi 24.09.03, 21:36
            joasia1 napisała:

> A jakie wnioski mam Twoim zdaniem z tej informacji dla turystow wyciagac?
            >

...właściwe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka