Dodaj do ulubionych

Multipla - ladna czy brzydka.

IP: *.proxy.aol.com 26.07.01, 00:24
Co sądzicie o wyglądzie Multipli? Czy macie jakieś opinie o jej użytkowaniu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Koli Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: *.chello.pl 26.07.01, 00:34
      Ciężko stary.
      Skrajnie niszowe auto.
    • Gość: Wojtek Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.01, 02:37
      Tak wyglada jak sie nazywa :)))
      Slyszalem opinie, ze kierowca ma nieodparte wrazenie, ze siedzi na
      podlokietniku i przy byle zakrecie wypadnie przez drzwi. Jest to spowodowane
      upchaniem w pierwszym rzedzie 3 foteli. Juz nie wspomne, ze jak z przodu siedzi
      komplet tracanie sie lokciami to norma.
      Pozdro.
    • Gość: Aro Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: 134.169.131.* 26.07.01, 08:39
      Chyba nie masz zamiaru kupic tego auta?!
      Zawsze z uwaga przygladam sie ludziom, ktorzy do takowego brzydactwa
      wsiadaja. Zastanawiam sie czy sami sobie krzywde robia czy tez moze
      ktos im podarowal to cos.
      Pozdrowionka.
    • Gość: RAKO Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: 192.168.2.* / *.avc.com.pl 26.07.01, 08:55
      Brzydka jak kupa. Gorzej już chyba być nie może. Choć lubię vany, to Multipla właśnie ze względu na wygląd, w
      ogóle nie jest brana przeze mnie pod uwagę zakupu.
      • Gość: daru Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: 10.1.100.* / *.bdm.com.pl 26.07.01, 09:04
        W firmie mamy jeden egzemplarz i miałem okazję prowadzić to "cudo".
        Siedzi się jak w autobusie,a w środku jest pełno miejsca. Chamulec ręczny jest
        po lewej? stronie i trzeba się przyzwyczaic do dziwnie położonej skrzyni
        biegów. Ogólnie prowadzi się całkiem przyzwoicie, ale największą wadą (zaletą?)
        jest to że wszyscy się za nią oglądają.

Pozdrawiam
    • Gość: Piotr Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: *.deu.dupont.com 26.07.01, 09:13
      Crash-testy wypadaja bardzo niepozytywnie.
      A miejsca duzo-fakt. Jezeli ktos chce, to zamiast trzeciego fotela z przodu
      mozna wstawic lodowke (jest taka opcja). Barek w samochodzie - to jest cos! (i
      tracamy sie wtedy kielonkami, a nie lokciami)

Pzdr
    • Gość: Pitz Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: 157.25.125.* 26.07.01, 09:59
      Na moj gust, to paskudztwo, ale gusta sa rozne. Slyszalem natomiast, ze ze
      wzgledu na szerokosc jest to auto trudne do uzytkowania poza droga, a
      dokladniej przy parkowaniu - zajmuje wiecej niz jedno miejsce pakingowe, a jak
      juz sie na nim zmiesci, to nie mozna otworzyc drzwi. Poza tym przednie szyby
      nie opuszczaja sie do konca, tylko do polowy, wiec nawet nie mozna sobie lokcia
      na oknie polozyc...
    • Gość: Niknejm Brzydka (n/t) IP: *.pg.com 26.07.01, 14:21
    • Gość: Bonek Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: *.mediacom.pl 26.07.01, 14:26
      A popatrz sobie drogi internauto na wyniki crash-testow na stronie
      www.euroncap.com i zobacz ze w zderzeniach multipla wypada podobnie jak Matiz a
      duzo gorzej niz renault Clio II. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Panowie z Fiata,
      czy nie mozna lepiej???????????
    • Gość: grogreg Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: 212.160.165.* 26.07.01, 14:32
      Multipla przedewszystkim jest rozpoznawalna. Na pierwszy rzut oka widac, ze to
      Multipla. Jest to szczegolnie wzane, gdy trzaska sie wozy podobne do siebie i
      mozna je jedynie po plakietkach rozroznic.

Moze i ladna nie jest, ale ma charakter.
    • Gość: kas Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: *.ists.pl 26.07.01, 23:05
      Pierwsze wrazenie - PAPAMOBIL! Ktos niezle powiedzial - jak kupa.
    • Gość: Bronek Krótkie podsumowanie. IP: *.ipt.aol.com 27.07.01, 02:56
      Panowie,

Szczerze pisząc spodziewałem się takich bardzo niepochlebnych opinii o jej
      wyglądzie. Skorzystałem z rady i sprawdzilem wyniki crash-testów. Rzeczywiście
      ma tylko 3 gwiazdki, ale zdarzają się jeszcze lepsze "prawdziwki" np. honda
      civic z 1998; nissan almera; audi a4 i bmw 3 z ''97; ford mondeo z ''97; mercedes
      C-klass z ''97; saab 900 z ''97; opel vectra z ''97 i nawet passat z ''97; nissan
      primera z ''97, a także peugeot 406 oraz audi A6 z ''98. Zaobserwowałem, że auta,
      które posiadają ponad trzy gwiazdki to głównie modele wyprodukowane po roku 97.
      Multipla została zaprojektowana przed 97 rokiem i może stąd taki wynik. Z
      resztą Fiat podobno polepszy ten wynik w autach wyprodukowanych pod koniec roku
      2001, korzystając zapewne z doświadczeń zgromadzonych przy tworzeniu Punto II.
      Rzeczywiście myślę o zakupie auta, gdzie spokojnie można zapakować
      niekoniecznie 3 osobową rodziną, szczególnie w fazie powiększania. Argument o
      trącaniu się łokciami jest nieco przesadzony (bez urazy). Czy siedząc na tylnej
      kanapie w KAŻDYM samochodzie nie trącacie się łokciami? Myślę, że nie tylko
      łokciami. Wiadomo, że podróż w 6 osób nie zdarza się często, ale myślę, że
      dodatkowy 6 fotel (nawet awaryjnie) jest zawsze dobrym rozwiązaniem.
      Co do umiejscowienia skrzyni biegów to podobnie usytuowana jest na przykład w
      Mercedesie Vito. Mój brat ma właśnie Vito i nie narzeka. Cóż, przyzwyczajenie
      jest drugą naturą człowieka.
      Natomiast zaskoczyło mnie, że nie da się odsunąć przednich okien do końca.
      Auto stwarza szerokie możliwości adaptacji wnętrza. Za szczególnie cenną uważam
      uwagę o lodówce vel barku. Nie wiem czy nawet w średniej klasy Mercedesach jest
      takie ustroistwo? Przypuszczam, że do auta wsiada się wygodnie. Co do
      wypadnięcia przez boczną szybę to muszę sprawdzić, jak to rzeczywiście wygląda.
      Często oglądam Top Gear na BBC. Cenię ten program za bezstronność i
      profesjonalizm redaktorów. Zapewne wiecie Panowie, że Multipla wiele razy
      została nagrodzona na Wyspach właśnie za wszechstronność. Również przez Top
      Gear. Omawiana w tym samym programie Zafira została bezceromonialnie oblana
      świńską gnojówką (autentycznie) za najgorsze MPV (awaryjność, serwis, itd,
      itp). Znając nieco mentalność Brytyjczyków (Szkotów szczególnie) dało mi to
      dużo do myślenia.
      Włosi zawsze należeli, należą i będą należeć do śmietanki stylistów
      samochodowych. Multipla była na pewno ryzykownym posunięciem Fiata, tak samo
      jak Scenic Renault. Scenic odniósł sukces. Multipla raczej nie, choć może się
      mylę. Jednak miałem okazję jechać kawał drogi Scenic''iem, którym jechało 5
      normalnych mężczyzn. Była to po prostu męka.
      Wydaje mi się, że gdyby nie rzeczywiście kontrowersyjny przód auta to właśnie
      Multipla święciłaby triumfy na rynku. Jednak ten kontrowersyjny przód powoduje
      to, o czym napisał jeden z Panów, że każdy się za tym autem ogląda i jest to
      auto charakterystyczne, które każdy pozna. Nie tylko ze znaczka, czego nikomu
      nie życzę.
      Co do opinii jednego z Panów, że zawsze przygląda się osobom kierującym takim
      autem, to uważam, że są to osoby praktyczne. Multipla jest może rzeczywiście
      nie jest ładna, może również nie jest brzydka. Ma jednak coś, czego brakuje
      bardzo wielu współczesnym samochodom. Ma, o czym napisał jeden z Panów,
      charakter. I za ten charakter coraz bardziej ją lubię.

Serdecznie pozdrawiam

Być może przyszły właściciel Multipli.

• Gość: Niknejm Re: Krótkie podsumowanie. IP: *.pg.com 27.07.01, 12:39
        Ten przód, to jeszcze ''jak cię mogę'', nawet nie wygląda tak źle. Gorzej z boku
        i z tyłu.

Ale oczywiście o gustach się nie dyskutuje. :-)

Pozdrawiam,
        Niknejm
      • Gość: Wojtek Re: Krótkie podsumowanie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.07.01, 13:33
        Bardzo rozsadne i rzeczowe podsumowanie, oby bylo wiecej takich postow (a nie
        przepelnionych nienawiscia, nieprzemyslanych, bardzo subiektywnych).
        Faktycznie o gustach sie nie powinno dyskutowac, Multipla jaka jest z zewnatrz
        kazdy wie, natomiast nie kazdy siedzial w srodku, czy prowadzil i moze nie znac
        jej zalet praktycznych.
        O wrazeniach kierowcy (siedzenie prawie na drzwiach) i tracaniu sie lokaciami
        czytalem w jakiejs gazecie motoryzacyjnej i musze stwierdzic, ze jak pasazerom
        z tylu moze to nie przeszkadzac, to kierowcy jak najbardziej.

Co do crash-testow - oczywiscie auta najnowsze uwzgledniaja najswiezsze
        zdobycze techniki w dziedzinie bezpieczenstwa, stad lepsze oceny od aut
        straszych (vide w jednym z ostatnich numerow AS byl test zderzeniowy Golfa IV i
        II - z "dwojki" zostala kupa zlomu!), jest to bezdyskusyjne.

Pozdro i zycze Panu nie zmienienia zdania o Multipli po zakupie.
        • Gość: idol Re: Krótkie podsumowanie. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 13:56
          Witam!
          Jestem szczęśliwym posiadaczem multipli. Po wielu autach (renówki, ople, fordy)
          zdecydowałem się na "papamobil", auto z charakterem, bo ja też taki jestem :-)
          Inne niż inne, zmyślne, sprytne, przewygodne, komfortowe wewnątrz, cudownie
          charakterystyczne, po prostu to!
          Jak sie nim jeździ? Wspaniale. Ma twarde zawieszenie, mnie to nie przeszkadza,
          żonie wręcz pasuje (cierpi na chorobę lokomocyjną, im twardsze zawieszenie, tym
          mniej cierpi). Dzieciaki wreszcie mają przestrzeń w metalowym pudle, gdy zasną
          na tylnych siedzeniach, można je rozłożyć do pozycji leżącej. Poza tym fotele
          są wyjmowalne, mogę więc używac tego auta jako bagażówki.
          A wygląd? Wszystko jest rzeczą gustu, gdy się ma piękną żonę nie istotne już
          jest nic....
          Zastanawiającym niech pozostanie fakt, że tylko w Polsce, krainie wielbicieli
          nijakich golfów, audic i pasków (posztetów) to auto się nie sprzedaje, a fiat
          uruchomił w fabryce trzecią zmianę do produkcji tego "brzydactwa" ;-)
          Zwykło się określać kształt multipli tak: z przodu delfin, z tyłu karoca...
          Widzieliscie już najnowszą propozycję Renaulta: vana z jedną parą drzwi bez
          środkowych słupków? Wypisz wymaluj z tyłu multipla :-))))))
          Pozdrawiam,
          Idol
          • Gość: cień Re: Krótkie podsumowanie. IP: *.acn.waw.pl 30.07.01, 15:20
            Dzieciaki wreszcie mają przestrzeń w metalowym pudle, gdy zasną
            > na tylnych siedzeniach, można je rozłożyć do pozycji leżącej.

Gratuluję Pańskiej Głupoty!

PS.
            Widziałem co się stało z dzieckiem, które uległo wypadkowi, więc...(tak na
            marginesie ono było nie zapięte).
            • Gość: idol Re: Krótkie podsumowanie. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 15:49
              Gość portalu: cień napisał(a):

>
              > PS.
              > Widziałem co się stało z dzieckiem, które uległo wypadkowi, więc...(tak na
              > marginesie ono było nie zapięte).

A dziękuje za gratulacje, choc nie bardzo wiem, skąd one.
              Nigdy nie wożę nie zapiętych dzieci, właśnie dlatego, że widziałem nie raz jak
              wylatują dziecięce manekiny przez przednią szybę...
              • Gość: cień Re: Krótkie podsumowanie. IP: *.acn.waw.pl 31.07.01, 09:11
                Gość portalu: idol napisał(a):

...że widziałem nie raz jak wylatują dziecięce manekiny przez przednią szybę...

I niech tak pozostanie
                pzdr
          • Gość: Bronek Re: Krótkie podsumowanie. IP: *.proxy.aol.com 31.07.01, 01:43
            Dziękują za taką opinię. Jestem za nią niezmiernie wdzięczny. Chcę kupić
            samochod, ala jak patrzą na te wszystkie odmienne :) auta to mi się odechciewa
            wszystkiego. Za mikroskopijny samochod trzeba dać gorę kasy. Najzabawniej to
            wygląda we Wszystkich Świętych. Pięcioosobowa rodzina w Clio lub podobnym (bez
            urazy), a na dachu 5 wiencow.
            Mam pytanie. Czy widzisz możliwość wożenia gazu do multipli i gdzie byoby
            najlepiej. Gdzie jest kolo zapasowe? W srodku czy pod podlogą?

Pozdrawiam i czekam na info.
            • Gość: Joasia Re: Krótkie podsumowanie. IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.01, 00:39
              Niestety w Polsce chyba nie sa oferowane Multipla Bipower (benzyna-gaz) bo jest
              to instalacja nie na LPG tylko na gaz ziemny - pojemniki sa pod podloga.
    • Gość: 22 Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: *.wskiz.poznan.pl 30.07.01, 14:22
      Jaka jest, taka jest. Na pewno oryginalna. Jednak większość ludzi nie rozumie
      po co fiat wypuścił na rynek multiple. Między innymi chciał pokazać, że na 4
      metrach da się zmieścić 6 osób i 430 litrów bagażu. A dzięki wyglądowi jest
      łatwo rozpoznawalna. MNIE SIĘ PODOBA. Co do crash testu - rzeczywiście nie
      najlepiej, choć każdy van, czy minivan wypada słabo w testach zderzeniowych.
      Na ra!
    • Gość: malko Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 14:35
      Czy ładna? Czy ja wiem... Średnio. Inna sprawa, że jest to jeden z niewielu
      produkowanych obecnie samochodów które różnią się "od szablonu". Osobiscie nie
      gustuję w vanach, ale uważam, że jest co całkiem sprytny samochód. W moim
      miescie prywatna firma lotnicza wozi pasażerów na lotnisko właśnie multiplą.
      Uważam, że z napedem gazowym lub bi byłaby z niej swietna taksówka. Oczywiście
      pomijając wygląd, który nie wszystkim pasuje, jak każdy samochód ma wady np.
      wspomniane wczesniej utrudnienie w jeździe na tzw "zimny łokieć" lub "złoty
      zegarek" (zawsze można zmienić styl na "skrobany daszek"). Mnie osobiscie
      bardziej przeszkadzałby brak rolety zasłaniającej zawartość bagażnika. Fiat
      potraktował vany jako produkt niszowy (dlatego "akwarium" wygląda jak wygląda),
      a okazało się, że jest to najszybciej rozwijający się segment osobówek. Testore
      zapewnia, że następny van bedzie szablonowy. Cóż, ludzie lubią najbardziej
      niemiecki styl i pewnie dlatego nowy fiacik - stilo, jest zaprojektowany
      wewnątrz i nadwozie przez Niemców. Multipla nie jest jeszcze taka zła. Czy
      widzieliście fiata doblo? Już im chyba przestało zależeć na dużej sprzedaży...
      Trzeba jednak przyznać, że jego też nie można pomylić z berlingo czy kangurem.
      • Gość: Franek Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: *.mannesmann.de 30.07.01, 17:46
        Wlasnie zauwazylem to wiekszosc opini to na zasadzie ''widzialem na ulicy'' a szwagier ciotki ze strony srtyjecznej
        matki chrzesnej powiedzial ze w srodku to np malo miejsca. Ja jechalem jako pasaer taksowka diesel i powiem ze nie
        tylko ja sam ale inne osoby ktore jechaly ze mna byly bardzo mile zaskoczone wielkoscia wnetrza. Taksiarz
        wypowiadal sie w samych superlatywach o samochodzie. Pozycja dla mnie za wyskoka ale to sadze z
        przyzwychajenia jak sie cale zycie jezdzi ''szorujac'' tylkiem po asfalcie (scenikiem . A ci co pisza ''kupa'' o czyms sami
        wystawiaja swiadectwo wlasnej kultury (pewni tez dla nich Czarek P w 13 posterunku jest smieszny...)
        No tak ale bez ''zimnego lokcia'' sie nie pojedzie...
    • Gość: Wojciech Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: *.riteh.hr 30.07.01, 20:19
      Jeden raz jezdzilem Multipla. Auto jezdzi duzo lepiej niz wyglada, da sie
      prowadzic naprawde przyjemnie. Bardzo wygodnie sie jedzie przy zlozonym
      srodkowym fotelu, wtedy jest to jak duzy podlokietnik, jesli jednak ktos tam
      siedzi, to przy wrzucaniu 2-ki lub 4-ki kladzie sie reke na kolanie pasazera
      (rki) :)) I to jest, poza wygladem, najwieksza wada tego auta. Aha, silniki 1.6
      16V 103 km dosc duzo pala.
      • Gość: misiu Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: *.epsa.com.pl 02.08.01, 10:13
        Jak pasażerki to znaczy że to jescze jedna zaleta ;)))
        • Gość: asl Re: Multipla - ladna czy brzydka. IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.08.01, 17:56
          Multipipa to jak sama nazwa wskazuje samochód dla wielu kobiet...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka