Dodaj do ulubionych

Pierwsze Auto

01.12.08, 23:35
Witam Czy moze mi ktos doradzić w sprawie kupna pierwszego samochodu. Chodzi mi o pojazd w granicach 1999-2001 r.cena 6-8 k silnik aby z opłatami zmiescił bym się w granicach 10 k,silnik benzyna 1.2 -1.5 z możliwym gazem. jak narazie w oko wpadły mi następujące modele :Daewoo Lanos, bądź Fiat Sienna, 3 opcja jest skoda felicja 1999.Ze względu na moją dosć małą wiedzę motoryzacyjną proszę o pisanie waszych propozycji wyrazanie opinii na temat tych modeli bądź własne sugestie.

P.s. zależy mi na wmiare młodym aucie gdyż wg mnie:

kupienie bajeranckiego starego samochodu np:15-18 lat nie bardzo ma sens, za 2-3 lata stuknie mu 20, a to nie jest już w "kwiecie wieku". jego wartość diametralnie spadnie , lata sa latami a to nie wpływa pozytywnia np. na instalację elektryczną, bądź karoserię.

Z góry dziękuję!!!
Obserwuj wątek
    • speedone Re: Pierwsze Auto 01.12.08, 23:44
      po pierwsze nie liczy sie rocznik a stan samochodu taki 16 latek moze byc o
      niebo lepszy od 8 latka
      po drugie samochod to nie inwestycja
      po trzecie co Ty do diabla chcesz za 6-8 tys ? :D po paru latach chcesz sprzedac
      za 10 tys juz ? :]
    • lupus1 Re: Pierwsze Auto 02.12.08, 00:40
      Punto II sobie kup. Mam jedno od dwóch lat, miesiąc temu kupiłem sobie drugie i jestem zadowolony :)
      • speedone Re: Pierwsze Auto 02.12.08, 14:27
        lupus1 napisał:

> Punto II sobie kup. Mam jedno od dwóch lat, miesiąc temu kupiłem sobie drugie i
        > jestem zadowolony :)

jak jedno stoi w serwisie ,jeździ sie drugim ? :)
        • lupus1 Re: Pierwsze Auto 02.12.08, 14:39
          > > Punto II sobie kup. Mam jedno od dwóch lat, miesiąc temu kupiłem sobie dr
          > ugie i
          > > jestem zadowolony :)
          >
          > jak jedno stoi w serwisie ,jeździ sie drugim ? :)

Może ty masz tak ze swoimi 16-20 letnimi niemcami w super stanie. Moje auta ciągle są na chodzie, a drugie kupiłem swojej narzeczonej bo właśnie robi prawo jazdy.
          • speedone Re: Pierwsze Auto 02.12.08, 15:50
            > Może ty masz tak ze swoimi 16-20 letnimi niemcami w super stanie. Moje auta cią
            > gle są na chodzie, a drugie kupiłem swojej narzeczonej bo właśnie robi prawo ja
            > zdy.

nie lubie niemieckich samochodow , Ty narazie niepotrzebnie nadymalesz bo
            niewiesz co to zart. Sam jeżdżę nie drogim samochodem (za 14tys) i dalej uwazam
            ze 20 letni samochod moze byc lepszy od 8 letniego. Chcesz niezawodny samochod
            kup japonca.
            • gzagorski Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 00:12
              Dobry pomysł. Mam jedno Grande - kupiłem nowe - i cały czas coś tam
              wysiada ( tak awaryjnego wyrobu samachodopodobnego nie znam ).
              Muszę kupić następne, w razie gdy to będzie stało w serwisie.
              Dzięki i pozdrowienia.
    • sierpa1 Re: Pierwsze Auto 02.12.08, 07:54
      dzięki za odpowiedzi :) zawsze to jakaś alternatywa na moje myślenie
      • nioma Re: Pierwsze Auto 02.12.08, 08:46
        tez polecam Punto
        Kupilam uzywane, wiek 10 lat ale z malym przebiegiem.
        Dobrze sie prowadzi, malo pali, czesci taniutkie. Ja jestem bardzo
        zadowolona.
        Wydalam 6 tysiecy.
        • lukasz85_0 Re: Pierwsze Auto 02.12.08, 14:18
          samochod to najmniejszy problem, ja bym na twoim bardziej pomyslal o
          ubezpieczeniu, i na to poswiecil czas, bo u niektorych to mozna przyoszczedzic i
          to calkiem niezle pieniadze....
        • literka_m Re: Pierwsze Auto 02.12.08, 18:48
          > tez polecam Punto
          > Kupilam uzywane, wiek 10 lat ale z malym przebiegiem.
          > Dobrze sie prowadzi, malo pali, czesci taniutkie.

"czesci taniutkie" - to mi sie podoba :)
          a moim pierwszym autem byl civic 2 gen. jak kupowalem auto mial 11
          lat. jezdzilem 4 lata, potem sprzedalem. nie wiem jakie sa czesci do
          hondy, bo lalem paliwo i wymienialem olej. czesci nie kupowalem, bo
          po co ?
          • lupus1 Re: Pierwsze Auto 02.12.08, 21:32
            > "czesci taniutkie" - to mi sie podoba :)
            > a moim pierwszym autem byl civic 2 gen. jak kupowalem auto mial 11
            > lat. jezdzilem 4 lata, potem sprzedalem. nie wiem jakie sa czesci do
            > hondy, bo lalem paliwo i wymienialem olej. czesci nie kupowalem, bo
            > po co ?

poważnie? Filtrów i hamulców też nie wymieniałeś i 4 lata na tym samym oleju? Współczuje następnemu właścicielowi twojego auta...
            Dla przykładu do punta II 1,2 8v:
            Filtr powietrza: 21
            Filtr oleju: 16
            Klocki TRW + tarcze oryginalne na przód 115 zł
            pasek rozrządu + napinacz 80 zł

• gzagorski Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 00:15
              Dla przykładu do punta II 1,2 8v:
              Filtr powietrza: 21
              Filtr oleju: 16
              Klocki TRW + tarcze oryginalne na przód 115 zł
              pasek rozrządu + napinacz 80 zł
              I TAK RAZ W TYGODNIU, BO TO SAMOCHODOPODOBNE BADZIEWIE.
              WIEM BO MAM.
              • lupus1 Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 00:32
                tzn co raz w tygodniu wymieniasz? Bo ja w punto przez 2 lata i 40 tys km wymieniłem:
                Olej i filtry x 3
                tarcze hamulcowe x1
                klocki x2
                rozrząd x1
                alternator x1 (założyłem z seicenta niepękający.)
                Więc albo nie potrafisz użytkować swojego auta albo w życiu fiata nie miałeś.
                Ps. Ostatnio kupiłem drugie punto. Bezwypadkowe,rocznik 2000 z przebiegiem 195 kkm za 3,5 tys. Poprzedni właściciel olej ostatnio wymieniał 35 kkm temu, w wakacje padł mu czujnik temperatury i zagrzał silnik co spowodowało zniszczenie pierścieni. Pozatym auto totalnie zapuszczone. Wymieniłem silnikm, calutki środek i jeszcze pare dupereli i za 6 tys mam sprawne autko. Jaki z tego wniosek? Jak się dba tak się ma.
                • gzagorski Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 21:08
                  Kupiłem z salonu, nowe.
                  Jak tylko zaczyna pukać lub co innego w tym badziewiu się dzieje,
                  jadę do serwisu. Rozeszły się przednie błotniki,słupki też się
                  rozjechały. Tylne zawieszenie wali i nikt tego nie potrafi naprawić.
                  Miałem lanosa i 200 t.k. i nic sę nie działo.
                  Mam Fabię czteroletnią i nic się nie psuje.I ty mówisz, że nie dbam
                  o samochód. Poprostu FIAT - fatalna imitacja auta turystycznego.
                  • lupus1 Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 21:34
                    > Kupiłem z salonu, nowe.
                    > Jak tylko zaczyna pukać lub co innego w tym badziewiu się dzieje,
                    > jadę do serwisu. Rozeszły się przednie błotniki,słupki też się
                    > rozjechały. Tylne zawieszenie wali i nikt tego nie potrafi naprawić.

To przekonałeś mnie że sam zajechałes to auto. Jak mogą rozejść się błotniki lub słupki? Chyba tylko przy najezdzie na krawężnik z przędkością 40-50 km/h. zapytaj się dzieciaków albo żony co robili z autem... A co to tylnego zawieszenie to pukać może tylko:
                    -źle zamontowana linka hamulcowa
                    -poduszka tylnej belki
                    Ps. Teściwej w corolli salonowej prawie McPhersony górą wyleciały tak atakowała krawężniki :)
                    • gzagorski Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 22:24
                      Jeżeli oglądałeś TVN TURBO, to w Grande Punto jest to możliwe bez
                      najeżdżania na krawężniki! Poduszki dwa razy wymienione, nowa linka
                      hamulcowa, do tego nowy akumulator. Jakoś nie zajechałem Skody!
                      Ty pewnie pracujesz w salonie FIATA.
                      • lupus1 Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 22:41
                        > Jeżeli oglądałeś TVN TURBO, to w Grande Punto jest to możliwe bez
                        > najeżdżania na krawężniki! Poduszki dwa razy wymienione, nowa linka
                        > hamulcowa, do tego nowy akumulator. Jakoś nie zajechałem Skody!
                        > Ty pewnie pracujesz w salonie FIATA.

No nie do końca. W tym roku studia dopiero kończe i do pracy mi nieśpieszno :). Natomiast jestem zrzeszony w Internetowym Klubie Punto i na ok dwadzieścia Grande Punto w klubie w żadnym nic się nie rozchodzi. Fakt z akumulatorami były problemy, bo po prostu w fabryce montowali o zbyt małej pojemności. A TVN turbo nie oglądam bo jego poziom merytoryczny jest delikatnie mówiąc niski.

ps. Napisz dokładnie które słupki ci się rozchodzą i jak dokładnie rozchodzą sie błotniki to zaraz na forum klubowym podpytam.
                        • gzagorski Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 22:46
                          Przednie błotniki i słupki. W serwisie naprawili. Nie mogą poradzić
                          sobie z tylnim zawieszeniem - nawet wymienili nadkola i dalej głośno
                          stuka.
                          Pozdrowienia.
                      • lupus1 Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 22:44
                        I jeszcze jedno.
                        A może ty dla SKODY pracujesz :)
                        • gzagorski Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 22:48
                          I dla Daewoo też ( mam dobre wspomnienia o Lanosie ).
                          Nie można było otwierać przednich drzwi.
                          • lupus1 Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 22:57
                            Ciekawy przypadek. Zarejstruj się i wpadnij do nas i tam dokładnie opisz problemy. Może coś chłopaki zaradzą
                            autokacik.pl/postlist.php?Cat=0&Board=puntobravoPozdrawiam
                            • gzagorski Re: Pierwsze Auto 04.12.08, 19:15
                              Dzisiaj w serwisie FIATA stwierdzili, że nakładki na tylne słupki
                              ( te od wewnątrz nad półką ) same wyskoczyły z uchwytów i one
                              trzaskały. Poradzono mi, aby zgłosoć się do autoryzowanej stacji i
                              przebadać auto na wypadkowość, bo to nienormalne aby one same
                              wyskoczyły.
                              Pozdrowienia!
                              • lupus1 Re: Pierwsze Auto 04.12.08, 20:09
                                Też się nad tym zastanawiałem bo raczej niemożliwe żeby w nowym aucie rozchodziły się błotniki i słupki, co świadczy o osłabieniu struktury nośnej auta. Więc jak wcześniej sugerowałem albo najechanie na krawężnik z dużą prędkością, albo właśnie solidny dzwon i kiepska naprawa.
                                • gzagorski Re: Pierwsze Auto 04.12.08, 20:48
                                  Samochód brałem z salonu - nówka Grande Punto!
                                  Billex Częstochowa - makabra.
                                  Ja napewno nie miałem wypadku. na krawężniki nie wjeżdżam od momentu
                                  zniszczenia 2 opon w Lanosie, czyli od 5 lat.
                                  Chyba będę się sądził z Fiatem albo z dilerem.
                                  Pozdrowienia.
            • literka_m Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 21:18
              > poważnie? Filtrów i hamulców też nie wymieniałeś i 4 lata na tym
              samym oleju? W
              > spółczuje następnemu właścicielowi twojego auta...
              > Dla przykładu do punta II 1,2 8v:
              > Filtr powietrza: 21
              > Filtr oleju: 16
              > Klocki TRW + tarcze oryginalne na przód 115 zł
              > pasek rozrządu + napinacz 80 zł

zamiast wspolczuc puknij sie w czolo i chwile pomysl... czym rozni
              sie olej do Hondy od oleju do punto ? masz fiatowski olej ? przeciez
              litr oleju kosztuje w zaleznosci od jego klasy a nie od auta.
              filtry ? masz fiatowskie filtry ? przeciez czy do hondy czy do
              fiata, to filtry i tak robia firmy 3-cie. bosch, filtron, jc i
              dziesiatki innych i g... a nie roznica jest miedzy markami.
              materialy eksploatacyjne kosztuja mniej wiecej dokladnie tak samo,
              roznice sa w czesciach zamiennych a tych kupowac nie musialem
              • lupus1 Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 21:29
                > zamiast wspolczuc puknij sie w czolo i chwile pomysl... czym rozni
                > sie olej do Hondy od oleju do punto ? masz fiatowski olej ? przeciez
                > litr oleju kosztuje w zaleznosci od jego klasy a nie od auta.
                > filtry ? masz fiatowskie filtry ? przeciez czy do hondy czy do
                > fiata, to filtry i tak robia firmy 3-cie. bosch, filtron, jc i
                > dziesiatki innych i g... a nie roznica jest miedzy markami.
                > materialy eksploatacyjne kosztuja mniej wiecej dokladnie tak samo,
                > roznice sa w czesciach zamiennych a tych kupowac nie musialem

Skoro tak twierdzisz to napisz nam ile np kosztuje do twojego auta:
                tarcze + klocki przód
                pasek rozrządu + napinacz
                • literka_m Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 21:44
                  > Skoro tak twierdzisz to napisz nam ile np kosztuje do twojego auta:
                  > tarcze + klocki przód

tarcz nie wymienialem, bo nie potrzebowalem (byly po wymianie).
                  Klocki mialem do wyboru w dwoch cenach 90 i 130 zloty. kupilem
                  drozsze.

pasek rozrzadu i napinacz - komplet zaplacilem 130 zl (produkcja
                  japonska) byly tansze tajwanskie, ale kolega ze sklepu nie polecal

tyle z czesci eksploatacyjnych.
                  • literka_m Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 21:46
                    > tyle z czesci eksploatacyjnych.

ps.
                    zadne z czesci to nie czesci HONDY tylko firm 3-cich
                    specjalizujacych sie w czesciach eksloatacyjnych. zapewne kupisz u
                    nich rowniez czesci do punta.
                  • lupus1 Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 21:56
                    > tarcz nie wymienialem, bo nie potrzebowalem (byly po wymianie).
                    > Klocki mialem do wyboru w dwoch cenach 90 i 130 zloty. kupilem
                    > drozsze.
                    >
                    > pasek rozrzadu i napinacz - komplet zaplacilem 130 zl (produkcja
                    > japonska) byly tansze tajwanskie, ale kolega ze sklepu nie polecal
                    >
                    > tyle z czesci eksploatacyjnych.

No i widzisz już różnice w cenie części eksploatacyjnych?
                    klocki 130 a w puncie za to masz klocki i tarcze i jeszcz pare piw:).
                    A rozrząd tez sporo tańszy. Dodam jeszcze że pasek Contitech + napinacz SKF
                    • literka_m Re: Pierwsze Auto 04.12.08, 07:18
                      > No i widzisz już różnice w cenie części eksploatacyjnych?

no nie za bardzo. wieksze auto, to i ceny 10 % wyzsze, ale nie tyle,
                      zeby straszyc ludzi nimi.

> > A rozrząd tez sporo tańszy. Dodam jeszcze że pasek Contitech +
                      napinacz SKF

a co ile km wymieniasz rozrząd w punto ? :) i to jest dobre
                      porownanie, bo w punciaku II (auto kilkuletnie ?)rozrzad wymieniasz
                      co 60 tysuiecy a w hondzie z 89 manual przewidywal wymiane rozrzadu
                      po 100 tys.

ps
                      Ty jestes z fanklubu punto (czytalem wyzej) wiec z Toba dyskutowac
                      nie ma co. Ty kochasz to auto a milosc jest slepa ;)
                      • lupus1 Re: Pierwsze Auto 04.12.08, 08:07
                        > > No i widzisz już różnice w cenie części eksploatacyjnych?
                        >
                        > no nie za bardzo. wieksze auto, to i ceny 10 % wyzsze, ale nie tyle,
                        > zeby straszyc ludzi nimi.

Chyba ci się pomyliło. u ciebie same klocki koesztują 130 a u mnie klocki z tarczami. Jak dodasz sobie tarcze to to napewno nie będzie 10%

> a co ile km wymieniasz rozrząd w punto ? :) i to jest dobre
                        > porownanie, bo w punciaku II (auto kilkuletnie ?)rozrzad wymieniasz
                        > co 60 tysuiecy a w hondzie z 89 manual przewidywal wymiane rozrzadu
                        > po 100 tys.
                        Tutaj też się tobie pomyliło. co 60-80 kkm zalecają wymiane rozrządu w autach z kolizyjnymi silnikami 16v. W większości bezkolizyjnych 8v spokojnie można poczekać do 120 kkm a nawet lepiej. Mi pasek Wytrzymał 130 kkm. A nawet jak by się zerwał to demolki by nie zrobił. Po prostu zakłada się nowy i w droge.

• steefaan2 Re: Pierwsze Auto 02.12.08, 16:56
      Nie nastawalbym sie na 1 auto, ale najlepiej sie rozgladnac za lanosem, niedawno
      widzialem 2002 59 k km 1,6 z klima za 11 k pln albo felicia, tutaj wez pod uwage
      1.9 d, a idzie znalezc dobry egzemlarz z 99-2000, sa jeszcze astry jedynki, moze
      jakas dacia logan bedzie za 10 k... itd
      • sierpa1 Re: Pierwsze Auto 02.12.08, 18:38
        Dzięki za odpowiedzi xD nie spodziewałem się tak wielu w tak krótkim czasie
    • wielki_czarownik Kilka uwag 02.12.08, 19:44
      1. Patrz nie na rocznik a na stan techniczny.
      2. Fiata Sienę raczej odpuść. Krewniak ma takowego i nie jest zbyt szczęśliwy. Auto jeździ, ale duperele się co i rusz psują.
      3. Lanos to dobry wybór. Co prawda trochę pali, ale to solidny samochód i można znaleźć zadbany egzemplarz od 1 właściciela.
    • sierpa1 Re: Pierwsze Auto 02.12.08, 23:35
      troche mi wyjaśniliście sytuacje :) popatrze ile punta chodzą i rozejze sie za samochodami z państwa środka. hehe a mówią ze od przybytku głowa nie boli xD zawsze zostaje opcja Fiat 126p XD pozdrawiam wszystkich xD
      • gzagorski Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 00:19
        Lanosem przejachałem 200 000 - i dopiero zaczęło się coś psuć.
        G... Punto 44 000 i pół samochodu wymienione i dalej problemy.
        Ładny wygląd i nic po za tym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • nioma Re: Pierwsze Auto 03.12.08, 08:56
          moze to zalezy od danego modelu? egzemplarza?
          moje punto to drugie punto w rodzinie - pierwszy byl kupiony z
          salonu, tylko benzyne sie lało i wymienialo to co nalezy: klocki,
          olej itp.
          Moje punto kupilam uzywane ze stazem 10 lat ale z malym przebiegiem:
          63 tysiace
          na dzien dobry wymienilam rozrzad (250zł), oprocz tego piorka w
          wycieraczkach i linke od gazu (ok. 100zł)
          Jezdze tym samochodem od marca i poza ta linka nie zepsulo sie nic.
          Leje benzynke, sprawdzam cisnienie w oponkach i jade.
          Pali malutko - niecale 6L/100km w trybie miejskim.
          Ja jestem bardzo zadowolona.
          Oczywiscie chcialabym miec auto z wyzszej polki ale poniewaz mnie na
          to nie stac, a samochod musialam kupic ze wzgledu na dojazdy do
          pracy to uwazam, ze wybralam dobrze.
      • cloclo80 Re: Pierwsze Auto 04.12.08, 23:35
        W miare młoda taniocha powinna byc tez u Hyundaia. Mam na mysli Atos/Atos Prime
        i ewentualnie Accent. Stare Kia raczej nie polecam.
        • p26 Re: Pierwsze Auto 16.12.08, 20:38
          jeżeli Accent to jest coś podobnego do Lantry to też polecam. Mialem dwa lata i nic przy nim nie robiłem oprócz wymiany zwyklych części eksplatacyjnych.
    • sierpa1 Re: Pierwsze Auto 14.12.08, 21:21
      Dzięki z góry za tyle komentarzy sugesti, w ramach sprostowania na 1 auto wybrałem opel astre classic 1.3 benzyna 99r. Jestem bardzo zadowolony z auta Pozdrawiam wszystkich
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka