Dodaj do ulubionych

Opony zimowe, koniecznie?

IP: *.class144.petrotel.pl 17.11.03, 10:28
Mam nowy samochód (5 m-cy), jeżdżę w zasadzie tylko po mieście. czy konieczna
jest w takiej sytuacji wymiana opon na zimowe?
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: Opony zimowe, koniecznie? IP: 5.5R1D* / *.pg.com 17.11.03, 11:05
      Konieczna - nie. Wskazana - tak.
      Mnie kiedyś 'zmusił' pracodawca do zmiany opon na zimowe w autku służbowym. Od
      tego czasu do aut prywatnych też kupuję opony zimowe. Własne doświadczenia mnie
      przekonały, że warto :-)

Pzdr
      Niknejm
    • Gość: grzek Re: Opony zimowe, koniecznie? IP: *.enterpol.pl / *.enterpol.pl 17.11.03, 11:10
      Jeżeli bedziesz jeździł tylko po "czarnych" nawierzchniach bez śniegu to jakoś
      da się przeżyć, ale jak bedzie śnieg na drogach to czasami bedziesz miał kłopot
      z ruszaniem na lekkich wzniesieniach, albo nawet pod nie nie podjedziesz. W
      mieście od razu robi się korek, wiesz co o tobie bedą myśleli ci z tyłu? Rano
      zazwyczaj zima zaskakuje drogowców i po opadach śniegu ulice są białe nawet w
      mieście.
    • Gość: Michal Re: Opony zimowe, koniecznie? IP: *.telia.com 17.11.03, 11:18
      Witaj Niki!
      opona letnia ma tzw temperature krytyczna +6C ponizej ktorej gwaltownie
      pogarszaja sie jej wlasnosci trakcyjne,glownie idzie o przyczepnosc na sliskiej
      nawierzchni.Takie temperatury dlugo sie utrzymuja w Polsce jeszcze przed
      zamarznieciem takze warto miec juz opony o lepszych wlasciwosciach trakcyjnych
      czyli tzw zimowe.Opona zimowa ma temperature krytyczna powyzej +10C czyli
      powyzej tej tempera´tury nalezy przejsc na opony letnie z tych samych powodow
      oraz wiekszego zuzycia tej opony.
      Odpowiadam na Twoje pytanie , tak konieczne sa opony zimowe.
      Te wlasciwisci opon odnosza sie do prawdziwych opon zimowych i prawdziwych opon
      letnich.Opony uniwersalne nie istnieja wedlug tych kryteri.
      Pzdr.Michal
    • Gość: el_s Re: Opony zimowe, koniecznie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.11.03, 12:30
      tak, wg mnie konieczne, szkoda nowego samochodu

Pozdrawiam, els
      • Gość: Niki Re: Opony zimowe, koniecznie? IP: *.class144.petrotel.pl 17.11.03, 22:36
        Bardzo dziękuję za odzew. Pozdrawiam.
        • Gość: sand Re: Opony zimowe, koniecznie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.11.03, 00:48
          koniecznie!

poza tym nie wyrzucisz ich po jednym sezonie, bedziesz z nich korzystac
          przynajmniej 2-3 sezony a letnie w tym czasie sobie "odpoczna" wiec na dluzsza
          mete koszt opon zimowych (jesli o $ chodzi) jest tylko kosztem wymiany ich 2*
          w roku (no i zamrozenia pieniedzy- al ebez przesady... tyle jest chyba warte
          nasze bezpieczenstwo)

pzdr
          $&

ps
          firma w sumie obojetna jaka - moze byc najzwyklejsza debica... ale zeby byla
          zimowa!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka