Gość: niki IP: *.class144.petrotel.pl 17.11.03, 10:28 Mam nowy samochód (5 m-cy), jeżdżę w zasadzie tylko po mieście. czy konieczna jest w takiej sytuacji wymiana opon na zimowe? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Niknejm Re: Opony zimowe, koniecznie? IP: 5.5R1D* / *.pg.com 17.11.03, 11:05 Konieczna - nie. Wskazana - tak. Mnie kiedyś 'zmusił' pracodawca do zmiany opon na zimowe w autku służbowym. Od tego czasu do aut prywatnych też kupuję opony zimowe. Własne doświadczenia mnie przekonały, że warto :-) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: grzek Re: Opony zimowe, koniecznie? IP: *.enterpol.pl / *.enterpol.pl 17.11.03, 11:10 Jeżeli bedziesz jeździł tylko po "czarnych" nawierzchniach bez śniegu to jakoś da się przeżyć, ale jak bedzie śnieg na drogach to czasami bedziesz miał kłopot z ruszaniem na lekkich wzniesieniach, albo nawet pod nie nie podjedziesz. W mieście od razu robi się korek, wiesz co o tobie bedą myśleli ci z tyłu? Rano zazwyczaj zima zaskakuje drogowców i po opadach śniegu ulice są białe nawet w mieście. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Opony zimowe, koniecznie? IP: *.telia.com 17.11.03, 11:18 Witaj Niki! opona letnia ma tzw temperature krytyczna +6C ponizej ktorej gwaltownie pogarszaja sie jej wlasnosci trakcyjne,glownie idzie o przyczepnosc na sliskiej nawierzchni.Takie temperatury dlugo sie utrzymuja w Polsce jeszcze przed zamarznieciem takze warto miec juz opony o lepszych wlasciwosciach trakcyjnych czyli tzw zimowe.Opona zimowa ma temperature krytyczna powyzej +10C czyli powyzej tej tempera´tury nalezy przejsc na opony letnie z tych samych powodow oraz wiekszego zuzycia tej opony. Odpowiadam na Twoje pytanie , tak konieczne sa opony zimowe. Te wlasciwisci opon odnosza sie do prawdziwych opon zimowych i prawdziwych opon letnich.Opony uniwersalne nie istnieja wedlug tych kryteri. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: el_s Re: Opony zimowe, koniecznie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.11.03, 12:30 tak, wg mnie konieczne, szkoda nowego samochodu Pozdrawiam, els Link Zgłoś
Gość: Niki Re: Opony zimowe, koniecznie? IP: *.class144.petrotel.pl 17.11.03, 22:36 Bardzo dziękuję za odzew. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: sand Re: Opony zimowe, koniecznie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.11.03, 00:48 koniecznie! poza tym nie wyrzucisz ich po jednym sezonie, bedziesz z nich korzystac przynajmniej 2-3 sezony a letnie w tym czasie sobie "odpoczna" wiec na dluzsza mete koszt opon zimowych (jesli o $ chodzi) jest tylko kosztem wymiany ich 2* w roku (no i zamrozenia pieniedzy- al ebez przesady... tyle jest chyba warte nasze bezpieczenstwo) pzdr $& ps firma w sumie obojetna jaka - moze byc najzwyklejsza debica... ale zeby byla zimowa! Link Zgłoś