Dodaj do ulubionych

Nowe Punto II 1,2 8V

IP: 217.96.16.* 06.08.01, 14:24
Czy warto kupić punto II? - chodzi o awaryjność! słyszałem, że sie czesto psują.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mical Re: Nowe Punto II 1,2 8V IP: *.mediacom.pl 07.08.01, 11:30
      czesc. mam znajomego ktory jest instruktorem nauki jazdy i jezdzi puntem 2 8v
      auto ma przejechane 85 tys km i jezdzi tez po placu czyli praktycznie nieraz
      cale dnie stoi w miejscu a silnik chodzi caly czas. awarie: po 60 tys wymiana
      amorkow, klocki to normalka, rozrusznik tez po 60 kkm i to tyle PZDR
    • Gość: malko Re: Nowe Punto II 1,2 8V IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 07.08.01, 13:05
      Nie martw się o awaryjność. Gwarantuję Ci, że nie jest wyższa niż innych marek.
      W raportach dekry, punto I jest wyżej od VW polo. Ja jeżdżę trzeci rok seicento
      i przez ten czas nie spaliła mi się nawet żarówka. Po dawnych czasach sostał
      taki stereotyp i jakośc fiata jest utorzsamiana z 125 i 126p. Nie twierdzę, że
      fiaty sa bezawaryjne ale bez przesady. To samo tyczy się innych mało markowych -
      skoda , daewoo (tłuczone w firmie razem z markowymi, więc mam porównanie).
      Ludzie szukają uzasadnienia do wydania 39 tys. na vw polo 3 d 60KM i tyle. Jak
      masz fiata to nie masz prestiżu i tyle. Sąsiedzi Ci nie zazdroszczą. Co do
      punto II to jeżeli ma to być samochód rodzinny i nie chcesz jeździć tylko po
      mieście to poczekaj jeszcze chwilę z zakupem i uzbieraj na silnik 80KM 16v.
      60tka nie chce jeździć powyżej 100km/h. Tzn. jeździ nawet i 140, ale prędkość
      tą osiąga w niezbyt rozsądnym czasie. Generalnie należy przyjąć, że nie
      wyprzedzisz tym ciężarówki jak nie będziesz miał 2 km "wolnego placu". To jest
      największa wada punta z silnikiem 60KM. Największy moment obrotowy jest chyba
      przy 2200rpm co daje Ci przyzwoite przyspieszenia przy ruszaniu spod swiateł
      (cieszy głównie małolatów), przy prędkości ok. 80- 90km masz ok. 3-3,5 tys. rpm
      czyli mx moment masz za sobą - nie ma czym przyspieszyć. W 80KM max moment jest
      przy 4000rpm czyli w sam raz do wyprzedzania. Dale to podwyzszenie komfortu i
      bezpieczeństwa w jeździe po trasie. Argument, że nie bedę szalał na szosie i
      nie trzeba mi mocniejszego silnika to bzdura i tak może opowiadać ktoś kto całe
      życie jeździł maluchem.
      • Gość: Rado Re: Nowe Punto II 1,2 8V IP: 213.158.197.* 09.08.01, 11:33
        Nie zgadzam sie z tymi 2km na wyprzedzanie (jest lepiej), ale jesli chodzi o
        jakosc to jest OK. Po roku i 35 000 km wymienilem 2 zarowki, hamulce i
        musialem podregulowac klime.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka