Gość: LoL Re: Quady na cenzurowanym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 21:48 Co wreszcie? Jeżeli ludzie jeżdżą QUADAMI po lasach i łęgach czyli drogach niepublicznych to policja może im naskoczyć... sam mam quada... Link Zgłoś
Gość: ha Re: Quady na cenzurowanym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 21:51 Też jestem właścicielem czterokołowca co prawda niedużego bo 150ccm ale mieszkam właśnie blisko łęgów. Jeżdże w kasku i wiem, że jeśli ludzie mają trochę rozsądku w głowie to może to być niezła zabawa, ale jeżeli jakiś 8 latek dostał quada na komunie właśnie, to może się to skończyć tragicznie! Link Zgłoś
Gość: . Re: Quady na cenzurowanym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 21:54 "...14-latka jechała na quadzie bez kasku..." Jeżeli Ona [*] jechała bez kasku (a przeważnie jest ...przecież on/ona tak dobrze jeździł/a, ba i wolno!) to nie karajmy wszystkich fanów quadów... Link Zgłoś
Gość: heh Re: Quady na cenzurowanym IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 24.04.09, 22:28 dziwne ze do tej pory nie trzeba quadow rejestrowac. quady i motory crossowe okropnie zniszczyly lasy. i do tego ten cholerny halas. Link Zgłoś
Gość: xaw Re: Quady na cenzurowanym IP: *.flashnet.pl 24.04.09, 22:43 Gdzie tu widzisz karę? Dlaczego niby quad-owcy mieliby być poza przepisami i zdrowym rozsądkiem? Obowiązek jazdy w kasku to kara? Ludzie myślicie "od dupy strony"! Szkoda gadać... Link Zgłoś
Gość: jes Re: Quady na cenzurowanym IP: *.ksknet.pl 25.04.09, 10:16 No właśnie, WRESZCIE. Czasami strach do lasu wejść tyle tego jeździ. Najważniejsze że trzeba będzie quady rejestrować - w razie czego będzie się dało dojść czyje cudo nam tak umiliło pobyt. Wiadomo że to nie jest czasem proste ale przynajmniej będzie się dało. Nie widze gdzie tu kara - wreszcie będą obowiązywały te same przepisy dla wszystkich, a nie że quadowcy są ponad prawem. "Las, park narodowy, pieszy szlak turystyczny - nieważne, co mi zrobicie..." - mam nadzieję że to się trochę ograniczy. Link Zgłoś
Gość: san Re: Quady na cenzurowanym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.09, 11:46 Popieram, aby wprowadzic, prawo jazdy i ogrncizenia, dla osob ktore nei mysla, a te co zdaja sobie spr z niebezpieczenstw nie bedzie im to przeszkadzalo, ten pojazd ma silnik, wiec jakies uprawnienia powinny byc. Sam robie prawko na A. to tez powinienm sie burzyc, bo nim tez monz awolno jezdzic jak quadem ... A wracajac do meritum kazdy kto wjezdza na droge publiczna powinine przejsc kurs i zdac egzamin ze znjaomosci ruchu drogowe znakow drowych i zahcowania sie na nim, Powinny rownież wrócic karty rowerowe, bez ktorych nie mozna wjechac na ulice. juz nie raz jak jechalem autem, czy szedlem piechota widzialem wielu rowerzystow ktorzy byli blisko do spowodowania wypadku, nei znjac przepisow, i kierunkow jazdy ..... Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Quady na cenzurowanym IP: *.187.249.75.ip.airbites.pl 25.04.09, 12:20 Jeszcze nie spotkałem się z prawidłowo jeżdżącym kierowcą "kłada", w większości to gó...arze nieumiejący pisać a co dopiero ze znajomością przepisów drogowych. Jeszcze tylko tych pseudo kierowców z skuterów na egzamin z prawa jazdy wysłać i będzie równo dla wszystkich. Link Zgłoś
Gość: wróblo1000cc Re: Quady na cenzurowanym IP: *.toya.net.pl 25.04.09, 12:26 hmmm tak czytam was to zbiera mi sie czepiacie sie nas ze quady to tam to ;/ a jak na corssach po lasach jezdza to jest ok i tak samo bez tafli i jakis uprawnien smigam quadem policja mnie non toper zatrzymuje i pierwsze co alkomat !! niech za kierowców sie wezma co po pijaku jezdza za kółkiem!!!!!! a wracajac do sedna sprawy tak naprawde to wszystko przez amatorów którzy maja w du..e przyrode i oni sa wazniejsi kupia sobie jakiegos quada hinskiego i oni sa pany a my zawodowcy za takich obrywamy wiecej rozsadku !!! Link Zgłoś
Gość: instruktor Re: Quady na cenzurowanym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 15:29 Tak się składa, że jestem instruktorem jazdy na quadach w pewnym ośrodku i nie pozwalam wsiąść na ten pojazd bez kasku! Wiele "rodziców" przyprowadza swoje dzieci i mówi "tak tak nasz synek to tak dobrze jeździ, on sobie poradzi nie musi go pan szkolić" ... To aż się odechciewa innych nauczać... Link Zgłoś
Gość: Zwolennik Re: Quady na cenzurowanym IP: *.aster.net.pl 25.04.09, 16:10 Kamizelki odblaskowe powinny być bezwzględie obowiązkowe dla WSZYSTKICH rowerzystów (plus skutery i inne motorowerowe wynalazki) i motocyklistów na drogach publicznych. Taka kamizelka znacząco zwiększa szanse zobaczenia zagrożenia na dwóch kołach (bo niestety przeważnie trzeba tych użytkowników drogi traktować jako zagrożenie), bo ci ludzie chyba nie zdają sobie sprawy jaka jest ich sytuacja na drodze - chociazby brak obowiązkowego oświetlenia i odblasków o tym świadczy. Link Zgłoś
Gość: Ucho Re: Quady na cenzurowanym IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 25.04.09, 16:39 Zapieprzamy ekspresem do UE-komunizmu a zdebilone społeczeństwo jest coraz bardziej zdebilone. Wystarczy, że media zrobią nagonkę na ograniczenie czyichś praw a debile natychmiast POPIERAJĄ nie rozumiejąc że są manipulowani. Miejcie debile świadomość, że reżim dobierze się i do was. Zobaczymy czy będziecie popierać. Link Zgłoś
Gość: smutny Re: Quady na cenzurowanym IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 25.04.09, 18:58 Ucho, daruj sobie inwektywy. Czy ja nie mam prawa isc do lasu z rodzina i odpoczac w ciszy? Czy nie mam prawa pojezdzic z dzieckiem rowerem po lesie nie martwiac sie, ze zaraz jakis szaleniec na motorze crossowym czy quadzie nie wpadnie w nas? Podoba mi sie jak moge isc w weekend odpoczac od cywilizacji, posluchac ptakow, zobaczyc czasem sarne, dzika czy jelenia. Przez quady i motory widuje sie jedynie jeleni, ktorzy nimi jezdza. Link Zgłoś
Gość: juventino Re: Quady na cenzurowanym IP: *.roni.com.pl 26.04.09, 20:50 "...jego kierowca będzie mógł jeździć tylko w kasku (obecnie wymóg ten dotyczy tylko dróg publicznych)" za chwile bede musial obowiazkowo zakladac ochraniacze na kolana zeby wejsc po schodach we wlasnym domu... "Urzędnicy zastanawiają się także, czy nie nakazać kierowcom quadów zakładania kamizelek odblaskowych." kamizelki rowniez w lesie? :] Link Zgłoś
Gość: Fanatyk Re: Quady na cenzurowanym IP: 194.74.208.* 28.04.09, 00:19 Cóż, od pewnego czasu z quada przerzuciłem się na Side-by-sidera (dla tych, którzy nie wiedzą - coś pomiędzy quadem, a małym samochodem terenowym). Mam dwie zasady - nawet cofając z garażu zakładam czteropunktowe pasy bezpieczeństwa, jeżdżąc gdziekolwiek indziej niż po działce (np. testując sprzęt przy serwisie) - w kasku. Druga zasada - zawsze jeździć tak, aby móc się w każdej chwili zatrzymać na dystansie NIE DŁUŻSZYM NIŻ połowa widzianego odcinka drogi. Niestety niektórzy nie wiedzą o co chodzi w quadach - nie są to zabawki komunijne, a porządny sprzęt, który ma sporo mocy i wymaga umiejętności nie mówiąc o doświadczeniu - i nie mówię tu o latach jeżdżenia, tylko ćwiczeniach aw. hamowania, jazdy w kontrolowanym poślizgu (polecam ustawienie sobie trasy/łuków z butelek na lodzie, nie "ślizganie się" - bez konkretnych ograniczeń nic się nie nauczycie, na otwartym terenie każdy potrafi skręcać), stawianiu pojazdu na dwóch kołach w zakręcie - ćwiczeniach na polanie, a nie w lesie, na drodze. Popieram obowiązkową rejestrację quadów - i nie uważam, że dawniej nie było obowiązku rejestracji tych pojazdów. Są to pojazdy mechaniczne, więc jakoś zarejestrowane muszą być, choćby jako traktor. Od kiedy w rodzinie był quad, zawsze był zarejestrowany (pojazd samochodowy - specjalny, czy jakoś tak to się zwało). Inna sprawa, że media robią straszną nagonkę, a reakcja ludzi na coś z głośniejszym silnikiem brzmi "wariat" - czasami zastanówcie się, czy ten quad rzeczywiście jedzie szybko, czy tylko tak wam się wydaje, bo przyzwyczailiście się do cichych samochodów (przy motocyklach jest podobny efekt) - bez paniki Kolejną sprawą jest to, że porządny quad na rajdowych oponach ma drogę hamowania z 70 km/h na żwirze krótszą, niż np. BMW X5 na asfalcie (wytłumaczenie - opony na asfalcie się nie wryją w nawierzchnię - na żwirze tak) - więc nie przykładajcie do nich miary z waszych doświadczeń z samochodami na żwirze. Samochody WRC mają bardziej "łyse" opony, a lecą po takich drogach 150 km/h - to dopiero jest szybko ;-). A co do wycieczek z rodzinką - przypominam, że na drogach należy jechać gęsiego, wtedy nam nic nie grozi bo w każdej sytuacji zmieścimy się na drodze i my i quad (nawet, jeśli jedzie za szybko jak na warunki drogowe/umiejętności kierowcy). I niech rowerzyści się na mnie nie wkurzają, bo sam się zajmuje kolarstwem od dość długiego czasu - wyczynowo. A inna sprawa, że człowiek z praktyką w jeździe side-by-siderem w przeciwieństwie do stanowczej większości polskich kierowców wie, jakie są ograniczenia pojazdów - i jak dynamicznie te ograniczenia mogą się zmieniać za sprawą odrobiny piasku, czy dziury. Wiedzą też, jak się zachować w razie poślizgu itp - a im lepsi kierowcy, tym jesteśmy bezpieczniejsi. W przypadku quadów nie ma tak dosłownego przeniesienia na umiejętności za kółkiem - w side-by-siderach używamy normalnej, okrągłej kierownicy (bo to w gruncie rzeczy po prostu mały samochód), a nie prostej kierownicy "motocyklowo-rowerowej) Pozdrawiam, Adam Pozdrawiam, Adam Link Zgłoś
Gość: do Adama Re: Quady na cenzurowanym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 12:24 a co z halasem jaki robia motory i quady w lasach? co z rozjezdzonymi drozkami? co ze zwierzetami? Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Quady na cenzurowanym IP: 212.75.127.* 28.04.09, 13:23 Co do hałasu, to zależy to do właściciela. Normalny motocykl enduro, amatorski ma wydech zgodny z przepisami. Powiem więcej, jadąc enduro przez las spotykam znacznie więcej zwierząt niż idąc piechotą. Zwierzęta boją się ludzi, człowieka na motocyklu traktują jak inne zwierze. Hałas z wydechu może płoszyć jedynie ptaki. Link Zgłoś
Gość: bluebird Re: Quady na cenzurowanym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 20:20 To wszystko ciekawe,tłumiki,grzeczna jazda w lesie a zapominamy o jednym ze las jest strefa ciszy i jest zakaz wjazdu dla pojazdów spalinowych,wiec po co te rozważania. Zrobiła sie moda,ludki nowych podniet szukaja,igraszki w alkowie juz tak nie bawia...wiec quad. A po co go kupowac tylko zeby dziczec,bo nie ma tak na prawde terenów aby była koniecznosc ich uzytkowac po za górami zima. To tak jak by kupic jacht pełnomorski,ustawic na kołkach i sapac bo nie ma oceanu,co za głupi kraj.Nuda was dopada to na ryby,a jak nie to to na stepy akermańskie,a nie lasy niszczyc. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Quady na cenzurowanym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 23:37 Mam quada i niestety ale nie mogę go zarejestrować co prawda jest taka możliwość ale wiąże się to z wręczeniem łapówki pracownikowi Wydziału Ruchu Drogowego, niestety wolę nie ryzykować mimo tego że inni tak zrobili i mają rej. więc w końcu zacznijcie rejestrować quady bo dosyć mam łamania przepisów i bycia "anonimowym", strasznie mnie denerwuje stwierdzenie że nie jesteśm,y rozpoznawalni a jak mamy być jak nie mamy możliwości rej quada. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Quady na cenzurowanym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 23:42 Wprowadźmy całkowity zakaz wstępu do lasów nawet dla pieszych turystów! Nie raz na szlaku spotkałem wycieczkę szkolną która składała się z 20 osób z colą w ręku i czipsami zwiedzali sobie las po ich przejściu poczułem się jak na śmietniku, to samo dotyczy się Harcerzy którzy sobie śpiewają i wszystko płoszą. Sarny nie wchodzą nam do miast to my nie wchodźmy sarną do ogródka!!! Link Zgłoś