Dodaj do ulubionych

Problem ze sprzęgłem/spalonym sprzęgłem?

31.05.09, 17:02
Witam, mam pytanie i proszę o odpowiedz na nie a nie na roztrząsanie czy wyśmiewanie przyczyny mojego pytania. Zależy mi na odpowiedzi a nie poznaniu opinii, która już dobrze znam, że kobiety są beznadziejnymi kierowcami, nie znają się na samochodach, najlepiej by było aby w ogóle nie jeździły po drogach publicznych itp.
Jestem nieco zaniepokojona i boję się podjechać do swojego mechanika jak na razie. Nie chciałabym spowodować niepotrzebnego zagrożenia dla siebie ale i dla innych uczestników ruchu. Mój problem dotyczy tzw. „spalonego sprzęgła”. Czytałam liczne wątki na ten temat na Internecie ale w sumie niby część się zgadza a część nie, więc wolę zapytać o typowo mój przypadek.
Dziś rano parkując samochód po przejechaniu ok. 2 km zauważyłam, że spod maski wydobywał się dym. Nie jakiś bardzo duży. We wnętrzu samochodu nie było nic czuć a po podejściu do przodu samochodu dało się wyczuć lekki zapach spalenizny. Zaniepokoiłam się tym ale po chwili przestało (być może dzięki dość dużemu deszczowi) i nic się nie działo. Samochód odstał chwilę, około 20 minut. Poczym ostrożnie odpaliłam silnik, nic się nie działo i dojechałam następne jakieś pół kilometra pod dom. Przy parkowaniu incydent z dymem się nie powtórzył. Nie zauważyłam różnicy w jeździe ani przy zmianie biegów.
Czytając o spalonym sprzęgle jest dużo informacji o woni spalenizny w samochodzie, źle działającym obrotomierzu, kłopotach zbiegami, itp. Dlatego nie wiem czy zawaliłam i spaliłam sprzęgło czy to nic poważnego i mogę podjechać bez większego ryzyka do mechanika. Czy może ma to coś wspólnego z tym, iż ostatnio był dolewany (u mechanika) olej silnikowy? Proszę o radę a nie wyśmiewki z problemu.
Obserwuj wątek
    • kontik_71 Re: Problem ze sprzęgłem/spalonym sprzęgłem? 31.05.09, 17:10
      Jesli w trakcie pokonywania tych 2km nie naciskalas caly czas na
      pedal sprzegla to raczej nie masz do czynienia ze spalonym, lub
      raczej nadpalonym, sprzeglem.. Nie boj sie mechanika i jedz do
      niego.. Jesli nie masz zaufanego mechanika to moze zaciagnij opinii
      dwoch aby nie dac sie naciagnac na wymiane polowy auta... I nie
      przyznawaj sie przed nimi, ze nie znasz sie na autach :)

a tak nawiasem.. smrod nadpalonego sprzegla jest dosc specyficzny i
      nie jest to lekki zapach spalenizny..
      • gerw24 Re: Problem ze sprzęgłem/spalonym sprzęgłem? 31.05.09, 17:19
        Dziękuję za szybką odpowiedź :)
        Nie podczas pokonywania tych 2km naciskałam pedał sprzęgła tylko przy zmienie biegów i przy hamowaniu, nie wydaje mi się abym go jakoś szczególnie nadużywała. Czasem tylko przy jedynce zdarza mi się dłużej je przytrzymać ;) Pierwsze moje skojarzenie gdy zobaczyłam dym to spalone sprżegło ale własnie nie było czuć wyraźnej spalenizny ani nie miałam potem problemu ze sprzęgłem czy biegami. Jeszcze raz dzięki za pomoc :)
        • kontik_71 Re: Problem ze sprzęgłem/spalonym sprzęgłem? 31.05.09, 17:22
          :) Aby naprawde spalic sprzeglo, trzeba czegos wiecej niz normalna
          ekspleatacja.. a w takim wypadku nie ma pola na niepewnosc.. bo w
          oblokach dymu nie da sie niezauwazyc przyczyny :)
          • gerw24 Re: Problem ze sprzęgłem/spalonym sprzęgłem? 31.05.09, 17:58
            Dzięki jeszcze raz :)
            • kontik_71 Re: Problem ze sprzęgłem/spalonym sprzęgłem? 31.05.09, 18:01
              Nie ma za co :)
              • jbl25 Re: Problem ze sprzęgłem/spalonym sprzęgłem? 31.05.09, 18:56
                Żeby spalić poważnie sprzęgło trzeba zrobić tak:

www.youtube.com/watch?v=quTeXhdfoA4 :)
                • jbl25 Re: Problem ze sprzęgłem/spalonym sprzęgłem? 31.05.09, 18:56
                  Albo tak:

www.youtube.com/watch?v=N4N48eQ2E_g
                • gerw24 Re: Problem ze sprzęgłem/spalonym sprzęgłem? 31.05.09, 19:29
                  hehe Dzięki za obrazowe pokazanie sprawy. Będę wiedzieć czego unikać ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka