Dodaj do ulubionych

videorejestrator - pytanie

01.06.09, 16:53
witam,
poniewaz nie znalazlem tematu na tym forum, a pewnie jest tu troche
kompetentnych osob, prosze o pomoc.
Czy samochody policji filmujace na drogach przekroczenia predkosci,
maja radar "namierzajacy" delikwenta, czy kamera nie jest sprzezona
z radarem tylko z licznikiem radiowozu i na tej podstawie widac, ze
ktos jedzie z predkoscia odnoszona do samochodu policji?
Innymi slowy, czy wyswietlana na videorejestratorze predkosc jest
konkretnego samochodu (jaki jest namierzony), czy tez radiowozu?
Obserwuj wątek
    • kontik_71 Re: videorejestrator - pytanie 01.06.09, 17:01
      Konkretnego wozu...
      • celicaman no nie wiem... 01.06.09, 17:19
        Swego czasu misiaki dogoniły mnie i pokazały stop-klatkę na której
        widniało moje auto i predkość 165 km/h. Tyle, a ja na pewno nie
        przekroczyłem 120 km/h i mój antyradar siedział cicho, wiec radarem
        mnie raczej nie mierzyli. Więc podejrzewam, ze te 160+ to była ich
        predkość gdy mnie doganiali. Choc oczywiscie obecny sprzet moze
        działać na zupełnie innej zasadzie...
        • rraaddeekk Re: no nie wiem... 01.06.09, 19:23
          Na monitorze wideorejestratora wyświetla się predkość radiowozu oraz
          prędkość namierzanego pojazdu.
          W jednym z odcinków "uwaga pirat" policjant pokazywał palcem na
          nonitor i tłumaczył "klientowi" coś w stylu: to nasza prędkość a to
          prędkość pana.
          • kontik_71 Re: no nie wiem... 01.06.09, 19:27
            Nawet jestli jest to predkosc radiowozu to nie ma to znaczenia.. Bo na
            nagraniu widac czy radiowoz zrownal sie predkoscia z nagrywnym pojazdem
            czy ze jest roznica predkosci. Biegly nie mialaby z tym problemu.
            Kalibracja predkosciomierza radiowozu tez jest do sprawdzenia... Wiec
            de facto jest to predkosc kontrolowanego pojazdu.
            • rraaddeekk Re: no nie wiem... 01.06.09, 19:30
              Może mało precyzyjnie napisałem - wyświetlają się 2 wyniki (po lewej
              i po prawej stronie monitora).
              • kontik_71 Re: no nie wiem... 01.06.09, 19:33
                Ja nie kwestionuje Twoich slow. Moj wpis jest z cyklu "coby bylo gdyby"
                bo sie zaraz odezwa tacy co to widza mozliwosc ucieczki przed
                odpowiedzialnoscia za swoje czyny.
    • forum.humorum.defekalium ja jestem kompetentną osobą i wiem 01.06.09, 17:31
      oczywiscie ze mierza predkosc drogowego pirata

jesliby nie mierzyly kazdy sliski prawnik wyciagnalby z mandatu kazdego zainteresowanego. udowadnialby jak to policjant nie jest w stanie na oko trzymac dystansu takiego samego przez 100 metrow. wiec siedzac na zderzaku pirata i jadac rowne dwiescie na godzine jest mozliwe ze pirat jedzie sobie 50tka
      • morderator to prędkość radiowozu, bez odbioru. 01.06.09, 18:40
    • foreks radiowozu. 01.06.09, 18:44
      • galtom Na 1000% pirata 01.06.09, 19:29
        Nie moze byc inaczej z prostej przyczyny.
        Radiowoz zbliza sie do drzewa z predkoscia 150km/h w terenie
        zabudowanym. Na video widacz drzewo i predkosc 150km/h. Z jaka
        predkoscia poruszalo sie rosnace drzewo???

Wideorejestrator w kazdym aucie policyjnym jest wyposazony w radar
        inaczej nie daloby sie udowodnic z jaka predkoscia jechalo auto tylko
        z jaka predkoscia jachl woz policyjny - LOGIKA!!! :-) sie klania.
        • kontik_71 Re: Na 1000% pirata 01.06.09, 19:31
          Daloby sie udowodnic.. Bo skoro drzewo stoi a radiowoz sie porusza, to
          na filmie widac skrocenie odleglosci miedzy drzewem a radiowozem :)
        • foreks jade 200km/h i radiowoz za mna tez 200km/h 01.06.09, 20:26
          jak radar zbada moje predkosc, skoro - naciagajac - wzglednie stoimy w miejscu?
          moze taki glupi jestem, ale na usprawiedliwienie fizyke mialem dawno temu.
          • forum.humorum.defekalium Re: jade 200km/h i radiowoz za mna tez 200km/h 01.06.09, 21:07
            zbada roznice

jesli roznica bedzie 0 to za twoja predkosc wezmie predkosc radiowozu

jesli nie bedzie zero to doda roznice

chodzi o to ze na pewno wiazka radarowa mierzy roznice predkosci a nie jest tak ze polizei ustawia sie za piratem kameruje go i na podstawie odczytu z predkosci radiowozu i filmu wymacuje sie predkosc
            • galtom wstyd chlopaki - fizyka z podstawowki sie klania 01.06.09, 21:56
              Fale radarowe - elektromagnetyczne - poruszaja sie z predkoscia
              swiatla (dualizm swiatla - natura czasteczkowa [foton] i falowa -
              zachodzi zjawisko interferencji).

Zatem - jesli hipotetycznie - podrozujecie z predkoscia swiatla i
              wlaczycie latarke to czy fotony z niej beda obok was stac w miejscu?
              czy beda podrozowac z predkoscia swiatla x 2?

Nie ma znaczenia czy i jak auta jada wzgledem siebie (jak poruszaja
              sie obserwatorzy) bo predkosc swiatla jest stala i niezmienna!
              • galtom Re: wstyd chlopaki - fizyka z podstawowki sie kla 01.06.09, 22:11
                Konczac mysl - predkosc swiatla jest stala dla kazdego obserwatora.
                Nie wazne czy zbliza czy oddala sie od zrodla czy porusza sie z ta
                sama co zrodlo predkoscia.
                • foreks piatka z plusem, za pierwszym razem pojalem 01.06.09, 22:49
                  • galtom Re: piatka z plusem, za pierwszym razem pojalem 01.06.09, 23:00
                    Milo mi ;-) i polecam sie na przyszlosc (np. czy czarna dziora ma
                    wlosy, itp - ale to na inne forum).
                • crannmer Siadaj, dwa 05.06.09, 09:01
                  galtom napisał:

> predkosc swiatla jest stala dla kazdego obserwatora.
                  > Nie wazne czy zbliza czy oddala sie od zrodla czy porusza sie z ta
                  > sama co zrodlo predkoscia.

Wypowiedz tylez prawdziwa, co w rozpatrywanym temacie nieistotna. Radar
                  zasadniczo mierzy odleglosc od punktu odbicia fal poprzez pomiar czasu biegu
                  wiazki od wyslania do otrzymania echa. Poprzez porownanie dwoch pomiarow czasu
                  miedzy wyslaniem sygnalu, a otrzymaniem echa radar moze posrednio obliczyc
                  predkosc __wzgledna__ antena-punkt odbicia. W przypadku zastosowania radaru
                  dopplerowskiego informacja o predkosci wzglednej miedzy antena, a punktem
                  odbicia zawarta jest w roznicy czestotliwosci miedzy wiazka wyslana, a echem.

Aby otrzymac wartosc predkosci celu wzgledem drogi, potrzebna jest jeszcze
                  informacja o predkosci anteny wzgledem drogi (zakladajac prostoliniowy i
                  poosiowy ruch obu cial).
        • 1nick Re: Na 1000% pirata 04.06.09, 22:24
          Mistrzu a skąd ty takie głupoty wiesz ??? z TVN u? Poczytaj troszeczkę, wpisz w
          w wyszukiwarkę hasło wideorejestrator a potem przestań ludziom robić wodę z
          mózgu bo przez takich jak ty to mnie potem po sądach ciągają.
          • v-6 Re: Na 1000% pirata 05.06.09, 00:31
            1nick napisał:

>... bo przez takich jak ty to mnie potem po sądach ciągają.

Przepraszam, że pytam, ale jesteś policjantem? Adwokatem? Rzeczoznawcą?
            Pozdrawiam
            v-6
      • v-6 Re: radiowozu. Albo pojazdu nagrywanego. 01.06.09, 22:16
        Witam!
        Proszę koleżeństwa, są videorejestratory i videoradary. Tych pierwszych jest dużo więcej, bo są tanie (pasywne). Mierzą prędkość chwilową RADIOWOZU oraz średnią z danego odcinka na podstawie pomiaru drogi i czasu, oczywiście średnią RADIOWOZU. To te dwie prędkości, co się wyświetlają. O tej drugiej policjanci mówią "to pana prędkość", co nie jest prawdą, ale mogą tak mówić, bo tzw. pośredni pomiar prędkości jest prawnie dopuszczony w Polsce (i wcale nie tylko w Polsce). Ta średnia to podstawa do wymierzenia ewentualnej kary.
        Videoradary mają ... radar. I rejestrują faktyczną prędkość pojazdu nagrywanego. W praktyce wygląda to tak, że policja zamawia takie videorejestratory, do których można domontować radar (urządzenie do bezpośredniego pomiaru prędkości, tak to nazywają). Te radary można więc przekładać z jednego wozu patrolowego do drugiego, bo w odróżnieniu od v.rej-ów nie wymagają kalibracji, czyli zgrania z urządzeniami konkretnego samochodu. One mogą złapać pędzącego 200 km/godz. motocyklistę, za którym żaden radiowóz by się nie utrzymał w stałej odległości przez czas wystarczający do pomiaru (tak naprawdę to nie musi być cały czas ta sama odległość, wystarczy na początku i końcu pomiaru). W ogóle videoradar nie wymaga pościgu i wyrównywania prędkości obu pojazdów, więc jest dużo bezpieczniejszy dla postronnych. Ale jest drogi.
        Pozdrawiam
        v-6
        • programistajava Re: radiowozu. Albo pojazdu nagrywanego. 01.06.09, 22:28
          Dobra ale jest 1 haczyk. Jak rozumiem w każdej wersji tu przytoczonej gdzieś
          jest brana pod uwagę predkośc radiowozu do wyliczenia prrędkości pacjenta. Ja
          mam pytanie jak z dokładnością takiego pomiaru? Przecież prędkościomierz auta
          zawyża (wg prawa nie może zaniżać) średnio dajmy 5%.
          Co przy prędkościach rzędu 160km/h daje 8km/h na niekorzyść kierowcy. Czyli nie
          jest tosprzęt dokładny,
          • galtom Re: radiowozu. Albo pojazdu nagrywanego. 01.06.09, 23:05
            programistajava napisał:

> Dobra ale jest 1 haczyk. Jak rozumiem w każdej wersji tu
            przytoczonej gdzieś
            > jest brana pod uwagę predkośc radiowozu do wyliczenia prrędkości
            pacjenta.

Nie w kazdej. Jesli videorejestrator jest wyposazony w radar to
            predkosc radiowozu/radaru nie ma znaczenia. (patrz postu zahaczajace
            o fizyke i metafizyke :-)

> Ja
            > mam pytanie jak z dokładnością takiego pomiaru? Przecież
            prędkościomierz auta
            > zawyża (wg prawa nie może zaniżać) średnio dajmy 5%.
            > Co przy prędkościach rzędu 160km/h daje 8km/h na niekorzyść
            kierowcy. Czyli nie
            > jest tosprzęt dokładny,

Wiesz - radar jest doklady (juz sie nie klocmy o szczegoly,
            homologacje, itp...) A co do pomiaru sredniego... jest tak dokladny,
            ze:
            wsadz po, dloni do wrzatku (+100 st.) drugie pol w "lod" (0 st.)
            srednia bedzie mial 50 stopni wiec czego krzyczysz! :-)
            • crannmer Re: radiowozu. Albo pojazdu nagrywanego. 05.06.09, 09:04
              galtom napisał:

> Nie w kazdej. Jesli videorejestrator jest wyposazony w radar to
              > predkosc radiowozu/radaru nie ma znaczenia.

To jest bzdura niestety.
              • galtom Re: radiowozu. Albo pojazdu nagrywanego. 05.06.09, 10:34
                crannmer napisał:

> galtom napisał:
                >
                > > Nie w kazdej. Jesli videorejestrator jest wyposazony w radar to
                > > predkosc radiowozu/radaru nie ma znaczenia.
                >
                > To jest bzdura niestety.

Czyli nawet wideorejestrator z radarem musi jechac tak samo szybko
                (probowac) jak nagrywany samochod aby dokonac pomiaru predkosci???

Znaczy jak nagrywamy goscia co jedzie 60km/h (np. na ograniczeniu
                30km/h) to radiowoz nie moze jechac za nim 45-50 albo zblizac sie do
                niego z pred. 70-80km/h???
                • crannmer Re: radiowozu. Albo pojazdu nagrywanego. 05.06.09, 11:36
                  galtom napisał:

> Czyli nawet wideorejestrator z radarem musi jechac tak samo szybko
                  > (probowac) jak nagrywany samochod aby dokonac pomiaru predkosci???

Nie. Bzdura jest, ze zamontowany na ruchomej platformie jednowymiarowy
                  wideoradar bedzie znal predkosc celu bez podania mu informachi o predkosci
                  wlasnej platformy. Patrz moj wpis powyzej pod tytulem "Siadaj, dwa".

Czyli bledy w pomiarze predkosci wlasnej samochodu z wideoradarem wplywaja w
                  blad calkowity ustalonej przez wideoradar predkosci celu.
                  • v-6 Re: radiowozu. Albo pojazdu nagrywanego. 05.06.09, 14:16
                    crannmer napisał:
                    > Bzdura jest, ze zamontowany na ruchomej platformie jednowymiarowy
                    > wideoradar bedzie znal predkosc celu bez podania mu informachi o predkosci
                    > wlasnej platformy.

Dokładnie. Dlatego właśnie radary starszego typu były podłączane do klasycznego videorejestratora, który podawał - "w porozumieniu" z prędkościomierzem - prędkość radiwozu. Ergo, taki radar mógł pracować tylko w wozie patrolowym, który miał zamontowany i skalibrowany videorejestrator. Niestety, teraz już jest "Iskra":
                    www.videoradar.pl/
                    Pozdrawiam
                    v-6
          • v-6 Re: radiowozu. Albo pojazdu nagrywanego. 01.06.09, 23:29
            programistajava napisał:

> Dobra ale jest 1 haczyk. Jak rozumiem w każdej wersji tu przytoczonej gdzieś
            > jest brana pod uwagę predkośc radiowozu do wyliczenia prrędkości pacjenta. Ja
            > mam pytanie jak z dokładnością takiego pomiaru? Przecież prędkościomierz auta
            > zawyża (wg prawa nie może zaniżać) średnio dajmy 5%.
            > Co przy prędkościach rzędu 160km/h daje 8km/h na niekorzyść kierowcy. Czyli nie
            > jest tosprzęt dokładny.

Niestety, tego rozpoznania przeciwnika dokonywałem już dawno:)
            Nawet widziałem policyjne zamówienie na videorejestrator do vectry, bardzo szczegółowe, ale najlepiej zapamiętałem właśnie ten warunek o możliwości dokooptowania radaru i to, że montaż jest poprzedzony dokładnym sprawdzeniem prędkościomierza i że zestaw jest przeznaczony do konkretnego auta. Kołacze mi sie po głowie jakieś +/- 3% wymaganej dokładności pomiaru, ale nie dałbym się za to aresztować.
            Pozdrawiam
            v-6

• 1nick Re: radiowozu. Albo pojazdu nagrywanego. 04.06.09, 22:28
            A gdzie w Polsce możesz jechać 160v km/h ? Błąd radarów i wideorejestratorów
            wynosi 3km/h do 100km/h a potem 3% od wartości prędkości.
    • 1nick Re: videorejestrator - pytanie 04.06.09, 22:21
      Wideo rejestratory zwane także wideoradarami to nic innego jak kamera sprzężona
      z urządzeniem rejestrującym prędkość radiowozu. Dokładnie jest to średnia
      prędkość radiowozu na określonym odcinku. Dlatego też radiowóz musi się zrównać
      z "uciekającym " samochodem". Wszelkich innych informacji dowiesz się w urzędach
      miar w Katowicach,Warszawie bądź Gdańsku.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka