Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Porta, Merlot, 2001

IP: *.math.uni.lodz.pl 28.02.03, 15:12
    Polecam, Vina Porta, Cachapoal, Merlot, 2001 - glownie ze wzgledu na
    niesamowity zapach mietowo-balsamiczny nieporownywalny z innymi winami z
    Chile.
    Jakie jest dla Was najlepsze wino z Chile, ktore piliscie i dlaczego ?
    Obserwuj wątek
      • kochamwino Re: Porta, Merlot, 2001 02.03.03, 21:54
        Zgadzam sie z przedmowca, ale sprobuj Porta Cab. Sauv. reserva (wzglednie Select reserva). Nie rozczarujesz sie a wino jest drozsze moze 10-15 pln. Chyba, ze juz je znasz piszac z Lodzi:-)

Pzdr
        • Gość: star Re: Porta, Merlot, 2001 IP: czech:* / 192.168.5.* 03.03.03, 22:18

Niestety wspomniana reserve znam z teorii jedynie - choc rozumiem aluzje - wiem
          takze, ze importerem jest Partner - jak znow bede w Lodzi to zajrze do nich
          Jednak wspomniana Porte kupilem w Albercie (Galeria Dominikanska) we Wroclawiu,
          gdzie teraz przebywam czesciej niz w Lodzi ( nota bene - wina maja niezle jak
          na Alberta.)

Pozdrawiam
      • Gość: docg Re: Porta, Merlot, 2001 IP: 212.160.147.* 03.03.03, 08:21
        co prawda merlot z Vina Porta pojawiał się już kilkakrotnie, ale o dobrym winie
        nigdy dość - co prawda "miętowo-balsamicznych" aromatów nie wyczułem, ale wino
        naprawdę dobre. Kochamwino dorzucił jeszcze rekomendację VP CS Reserve, ja
        zarekomenduję również merlota z Aconcagua z serii Reserve, co prawda we
        Wrocławiu już go nie widuję, ale gdyby ktoś gdzieś znalazł...
        pozdrawiam
        • t.o.m.e.k Re: Porta, Merlot, 2001 03.03.03, 12:11
          Taaaak - naprawdę spore zaskoczenie. Piłem i potwierdzam. Z tym, że ja też nie
          wyczułem tam żadnych miętowości, a balsamiczność... No może truskawkowa - to
          tak. Faktem jest, że tyle radości za 35,99 zł :-)
          Chyba sobie sprawię jeszcze jedną butelczynę, a może i drugą, którą schowam na
          specjalną okazję
        • Gość: star Re: Porta, Merlot, 2001 IP: czech:* / 192.168.5.* 03.03.03, 22:21
          A widziales gdzies inna Porte we Wroclawiu ( ja jedynie w Albercie w Galerii
          Dominikanskiej - swoja droga polecam to miejsce, w odroznieniu od Passion du
          Vin obok)
          • Gość: docg Re: Porta, Merlot, 2001 IP: 212.160.147.* 04.03.03, 10:06
            inna Porta (z serii Reserva) jest w Tesco w Bielanach i kosztuje ok. 60 - 70 zł.
            Co do Alberta, to mam wrażenie, że ostatnio wino tam znacznie podrożało, a
            typowo supermarketowa ekspozycja wcale nie zachęca do robienia zakupów. W
            ofercie, owszem, jest parę ciekawszych win na najwyższej półce, ale wspomniany
            sposób ich eksponowania raczej je dyskwalifikuje.
            Z wrocławskich sklepów polecam raczej makro (wybór, ceny, no i ten klimat ;),
            dawnego HITa oraz jak zawsze Panaowcę w Winotece Nico na Rzeźnickiej, gdzie
            wino można kupić już od 15 zł, i do tego przechowywane w pozycji leżącej :-)))
            pozdrawiam
            p.s. czy Partner czasem nie prowadzi sprzedaży wysyłkowej przez internet?
            • panowca Re: Porta, Merlot, 2001 02.04.03, 15:40
              deo niebezpicznie zbliżasz się do granicy przegięcia, o co ci chodzi?
            • panowca Re: Porta, Merlot, 2001 02.04.03, 15:41
              staram się jak mogę niedługo odwiedzisz mnie w domu bez klamek
      • hania_76 Re: Porta, Merlot, 2001 04.03.03, 19:31
        Od zeszłej soboty zdecydowanie Caliterra Carmenere 2000. Śliwki, rodzynki,
        wiśnie + mięta. Pięknie się komponowało ze schabem z rozmarynem i sosem z
        borowików i podgrzybków.
        • kochamwino Re: Porta, Merlot, 2001 04.03.03, 23:00
          hania_76 napisała:

> Od zeszłej soboty zdecydowanie Caliterra Carmenere 2000. Śliwki, rodzynki,
          > wiśnie + mięta. Pięknie się komponowało ze schabem z rozmarynem i sosem z
          > borowików i podgrzybków.

Porownaj sobie ......naturalnie cena/jakosc Caliterre Carmenere do Sunrise Carmenere! Cena Sunris'a prawie dwukrotnie nizsza a jakosc ...mniam mniam :-)
          • Gość: kohei Re: Porta, Merlot, 2001 IP: 213.158.197.* 06.03.03, 09:54
            kochamwino napisał:
            > Porownaj sobie ......naturalnie cena/jakosc Caliterre Carmenere do Sunrise
            > Carmenere! Cena Sunris'a prawie dwukrotnie nizsza a jakosc ...mniam mniam :-)

Sunrise Carm. rzeczywiście za te pieniadze świetny. Brakowało mi jednak w nim
            równowagi między beczka a owocami, które gdzieś mi się pochowały.

Dlatego proponuję carmenere Castillo de Molina Reserva od San Pedro. Powinno
            kosztować 56-60 zł. Mniej nachalne, lecz wyraźnie bogatsze.
            • ducale Re: Porta, Merlot, 2001 06.03.03, 10:02
              Gość portalu: kohei napisał(a):

> Sunrise Carm. rzeczywiście za te pieniadze świetny. Brakowało mi jednak w nim
              > równowagi między beczka a owocami, które gdzieś mi się pochowały.
              >
              A w Sunrisie jest jakaś beczka? Wątpie to tylko stainless steel
              • winoman Sunrise Carmenere 06.03.03, 11:10
                > A w Sunrisie jest jakaś beczka? Wątpie to tylko
                stainless steel

Dane producenta:
                30% aged in French barrels of 2 to 3 years old age during 4
                months. 70% aged in stainless steel tanks during 5 months.

Jest więc trochę beczki, choć niezbyt dużo i niezbyt
                nowej :-) Muszę jednak przyznać, że nie czuję jej tak,
                jak jeden z piszących, owszem, ślad, ale tylko ślad.
                Owoce zdecydowanie w tym winie dominują.

Pozdrawiam!
                • Gość: kohei Re: Sunrise Carmenere IP: 213.158.197.* 06.03.03, 15:14
                  winoman napisał:
                  > Jest więc trochę beczki, choć niezbyt dużo i niezbyt
                  > nowej :-) Muszę jednak przyznać, że nie czuję jej tak,
                  > jak jeden z piszących, owszem, ślad, ale tylko ślad.
                  > Owoce zdecydowanie w tym winie dominują.

Nie upieram się, ale takie właśnie odniosłem wrażenie... Może mało wyrobienia;-)

Muszę przeanalizować jeszcze raz!

Również pozdrawiam
                  • joe_stru Re: Sunrise Carmenere 06.03.03, 17:07
                    Porta to fajne wina , ale niestety faktycznie, jak ktoś pisał, za drogie.
                    Idealną sytuację mieliśmy we wrocławskim Albercie kiedy , przez pomyłkę , ktoś
                    wystawił wina reserva w cenie zwykłych. Wtedy to było ok. 40 złotych. I to był
                    właściwy stosunek jakości do ceny.
                    A carmenere Sunrise jest mocne, treściwe , ale takie trochę
                    niepoukładane...pzdr.
            • Gość: star Re: Porta, Merlot, 2001 IP: czech:* / 192.168.5.* 06.03.03, 18:43
              Mi niestety Castillo de Molina '2000 Reserva CS ( glownie dym, beczka) nie
              smakowalo, ale pilem je po Beringer '2000 Stone Cellars CS - ktore mialo
              bogatszy bukiet owocowo - mietowy i podobna konsystencje.
              • Gość: kohei Re: Porta, Merlot, 2001 IP: 213.158.197.* 10.03.03, 14:16
                Gość portalu: star napisał(a):

> Mi niestety Castillo de Molina '2000 Reserva CS ( glownie dym, beczka) nie
                > smakowalo, ale pilem je po Beringer '2000 Stone Cellars CS - ktore mialo
                > bogatszy bukiet owocowo - mietowy i podobna konsystencje.

Od CS dalece bardziej smakowało mi carmenere. Było bardziej owocowe (las,
                truskawki) i wywazone. Rocznika 2000 juz chyba u nas nie ma, niedawno pojawił
                się 2001 (jeszcze niesprawdzony).

pozdrawiam!
            • ducale Re: Porta, Merlot, 2001 22.03.03, 14:15
              Gość portalu: kohei napisał(a):

> Dlatego proponuję carmenere Castillo de Molina Reserva od San Pedro. Powinno
              > kosztować 56-60 zł. Mniej nachalne, lecz wyraźnie bogatsze.

Dziwna sprawa ale to wino całkowicie mnie rozczarowało, niepoukładane ,krótkie
              wogóle "bez jaj", tym bardziej jestem zdziwiony ,iz wczesniej pijąc wina z
              serii Castillo mogłem powiedziec ze sa rzetelnej jakości, nie wiem moze to
              sprawka transportu
              pozdr
              • Gość: kohei Re: Porta, Merlot, 2001 IP: 213.158.197.* 24.03.03, 13:49
                ducale napisał:
                > Dziwna sprawa ale to wino całkowicie mnie rozczarowało,niepoukładane ,krótkie
                > wogóle "bez jaj", tym bardziej jestem zdziwiony ,iz wczesniej pijąc wina z
                > serii Castillo mogłem powiedziec ze sa rzetelnej jakości, nie wiem moze to
                > sprawka transportu

Może... Bo raczej nie podzielam tych spostrzeżeń. No i, że wesprę się
                autorytetem, w 'magazynie wino' dostało 87pkt ;-)
      • Gość: star Powrot Porty IP: czech:* / 192.168.5.* 09.03.03, 10:39
        Powtorzylem sobie Porte,2001,Merlot wraz z dziewczyna no i okazuje sie, ze
        nawet truskawek sie doszukalem ( ale tylko w kieliszku firmy Krosno
        (reklama!)). Po chwili truskawki (dojrzale!, truskawki roznie pachna przeciez)
        sie ulotnily i pozostal trwaly aromat ... eukaliptusa (wg dz.: rozdartej
        sosny ). Co ciekawe w Riedlu truskawek doszukac sie nie szlo - a zapach
        baslamiczny jak najbardziej ( a juz sie balem ze poprzednio wysmarowalem sie
        spirytusem kamforowym i stad sensacje). Co do (po)smaku to cytuje dz.: lekki
        posmak mleczu tudziez galazki akacji ( tyle o garbnikach ) pozostajacy na
        dlugo .
        Pijcie Porte, Merlot, 2001 !!! ( a bede bogaty - to taki zart "branzowy" - p.
        Who is kto).
      • Gość: star Re: Porta, Merlot, 2001 IP: czech:* / 192.168.5.* 21.03.03, 11:42
        I w ten sposob (:-)) Porty juz w Albercie prawie nie ma (Merlot bo CS sporo
        zostalo).
        Pozdrawiam
        No ale pewno jeszcze sprowadza
        • Gość: gęsior Re: Porta, Merlot, 2001 IP: *.acn.waw.pl 29.03.03, 19:51
          Jeśli mowa o Porcie (Merlot) to ja juz piłem rocznik 2002. Różnicy między
          porzednimi laty nie zauważyłem. Ogólnie mówiąc ta sama dobra, stara Porta...
          Pzdr
      • Gość: Matias Re: Porta, Merlot, 2001 IP: *.acn.waw.pl 31.03.03, 15:29
        Mogę tylko powiedzieć,że najlepszego Chilijczyka jakiego piłem to był Montes
        Alpha M. Wino qpażowane jak klasyczne Bordeaux, ale relacja ceny do jakości
        jest nieporównywalna z klasycznymi Grand Cru Classe. Polecam
      • Gość: star Re: Porta, Merlot, 2001 IP: czech:* / 192.168.5.* 31.03.03, 18:09
        a cena oraz miejsce zakupu Alphy Montesa?
        • winoman Re: Porta, Merlot, 2001 31.03.03, 19:04
          Gość portalu: star napisał(a):

> a cena oraz miejsce zakupu Alphy Montesa?

Montes Alpha ponad 100 zł,
          Alpha M widzialem za 270 zł.

Pozdrawiam!
          • Gość: gęsior Re: Porta, Merlot, 2001 IP: *.acn.waw.pl 02.04.03, 15:07
            winoman napisał:

> Alpha M widzialem za 270 zł.
            >
            > Jestes pewien, ze za 270???
            Przeciez on wiecej kosztuje u importera i to netto!!!

>
            >
            >
            >
            • winoman Re: Porta, Merlot, 2001 03.04.03, 00:19
              > winoman napisał:
              >
              > > Alpha M widzialem za 270 zł.
              > >
              > > Jestes pewien, ze za 270???
              > Przeciez on wiecej kosztuje u importera i to netto!!!

Głowy nie dam, widziałem rok temu, w sklepie którego już
              nie ma (nie dlatego padł, że za tanio sprzedawał ). A co
              do ceny u importera ... Amerykańskie ceny detaliczne są
              w granicach 60-70 USD, na pewno można tam kupić taniej.
              Wiem, z Chile do USA jest bliżej, ale z drugiej strony
              pamiętam rozmowę z importerem twierdzącym, że transport
              statkiem z Ameryki Południowej jest tańszy niż transport
              samochodem z Francji czy Hiszpanii!
              Pozdrawiam!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka