Dodaj do ulubionych

Pierwszy samochód - prosze o pomoc

19.06.09, 13:13
Mam poważne pytanie. Pierwszy raz w życiu kupuję samochód - od znajomego. Jak
wyglądają procedury związane z kupnem, ubezpieczeniem OC i rejestracją -
przerejestrowaniem(ma jeszcze stare blachy)
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • soulshunter Re: Pierwszy samochód - prosze o pomoc 19.06.09, 15:38
      Alez bardzo prosze. Udajesz sie do wydzialu komunikacji w miejscu zamieszkania i
      mila pani w okienku tlumaczy ci wszystko cierliwie jak krowie na rowie.
      • dar82 Re: Pierwszy samochód - prosze o pomoc 20.06.09, 08:47
        z Ubezpieczeniem też?
    • pavulon78 Re: Pierwszy samochód - prosze o pomoc 20.06.09, 09:15
      1. Kupujesz od kolegi wiec faktury raczej od niego nie dostaniesz. W zwiazku z tym udajesz się do urzędu skarbowego zapłacić opłatę skarbową, jakiś % (nie pamiętam dokładnie jaki) od wartości auta wynikającego z umowy. Mi na kopie umowy w US wbili pieczeć ze zapłaciłem.
      2. Z dowodem zapłaty i umową zakupu udajesz się do wydziału komunikacji i rejestrujesz. Najpierw pewnie dostaniesz na miesiąć dowód tymczasowy, a po miesiącu już stały
      3. Co do ubezpieczenia to przez 30 dni możesz kożystać z OC kolegi. W ciągu 30 dni musisz udac się do ubezpieczyciela i załatwić nową polisę lub przepisac na ciebie tą obecną od kolegi (zakład ubezpieczeń przeliczy ją według Twoich zniżek). Polisa AC nie przechodzi na kupującego więć jak auto wartościowe to do czasu nowego ubezpieczenia AC warto rozejżeć się za jakimś parkingiem strzeżonym.
      To chyba tyle formalności. Jeśli o czymś zapomniałem to niech inni mnie poprawią.
      • bakali Re: Pierwszy samochód - prosze o pomoc 25.06.09, 16:53
        Podatek do zapłacenia w US to 2% wartości auta lub kwoty z umowy. Najlepiej
        wypełniając kwit zostawić miejsce w rubryce wartosci podatku, pani w okienku
        powie co wpisać.
        Poza tym wszystko jak opisał kolega powyżej, z tym, że do Wydziału Komuniakcji
        trzeba udac się z dowodem osobistym, dowodem rejestracyjnym, umową i tablicami
        rejestracyjnymi - nakleja na nie nową nalepkę lub zmienią jesli są stare,
        zniszczone lub nowy właściciel po prostu chce je zmienić. Koszt nowych tablic to
        ok. 200 zł. Dostanie się tymczasowy dowód rejestracyjny, z którym trzeba udac
        się do ubezpieczalni, aby przepisac ubezpieczneie kolegi lub wypowiedziec umowe,
        aby zawrzec nowa, u innego ubezpieczyciela.
        Po ok. 2 tygodniach mozna odebrac stały dowód rejestracyjny i tzreba go odbierać
        juz z dowodem ubezpieczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka