Dodaj do ulubionych

dobre rady

29.08.11, 12:14
Prosze o doradztwo przemiłe hafciarki. Zaczynam haftować Aniołki Santiego , ale nie wiem jaką kanwe kupić i jakie nici . To będzie duży obraz 260x197 krzyżyków , Kanwy podobno mają rozmiary i wg nich dobiera się nici ,ale ile nitek ? żawsze miałam kanwe gotową z nadrukiem , teraz podnosze poprzeczke i mam wzór liczony , myśle ,że dzięki panią dam rady , dziękuje .
Obserwuj wątek
    • natasha05 Re: dobre rady 29.08.11, 14:17
      Wybrałabym aidę DMC 14 ct w kolorze kremowym i wyszywałabym muliną w dwie nitki. Ciekawe co podpowiedzą inne forumki. smile
    • inna57 Re: dobre rady 29.08.11, 16:20
      W zależności od wybranej kanwy dobiera się ilość nitek którymi się haftuje.

Dla kanwy AIDA:
      11-14 - haftujemy trzema nitkami
      16-18 - haftujemy dwoma nitkami
      20-21 - haftujemy jedną nitką

Tu możesz zapoznać się z danymi dotyczącymi poszczególnych tkanin do haftu www.hobbystudio.pl/

Ja choć zwykle haftuję na drobnej kanwie nr 20 to jednak używam dwóch nitek dzięki czemu uzyskuję większą plastyczność obrazka. Do haftu używam zwykle muliny DMC lub Dimension jeśli kupuję oryginalne zestawy do haftu.

A tu możesz zobaczyć moje hafty fotoforum.gazeta.pl/a/28841,0.html
    • piegucha Re: dobre rady 29.08.11, 16:26
      Wszystko zalezy od tego jak duży chcesz miec obrazek po wyhaftowaniu całosci. Zanim zaczniesz haftowac, mozesz sobie przeliczyc, 10 cm na kanwie 14 to 54 krzyzyki, na 16 to 64 krzyzyki, a na 18 to 70 krzyzykow. Mniejszej kanwy nie ma, 20 i mniejsze to sa tkaniny do hardangera i ich nie polecam, bo zamiast krzyzykow wychodza rozne inne stworkitongue_out Choc pewnie nie wszyscy sie w tym zgodza. Sama nie mialam pewnosci i szukalam jak glupia kanwy 20 czy 22 ale ostatnio przeczytalam w ksiazce do haftu, ze nie ma czegos takiego.
      A ile nitek? Ja na 14 haftuje 3 nitkami, na 16 - 2, 18 - jedna nitka. Nie cierpie przeswitow w swoich haftach, wiec przy tej ilosci nitek raczej ich nie ma.
      Powodzenia! I daj nam znac na co sie zdecydowalassmile
      • natasha05 Re: dobre rady 29.08.11, 16:59
        Też nie lubię prześwitów i zwykle robiłam na 14 ct trzema nitkami, ale w ostatnim obrazku trzy nitki mi nie mieszczą. Może mam grubszą igłę? Ale prześwitów nie ma.

Piegucha, ciekawy blog smile Gratulacje! Później poczytam sobie jeszcze smile
      • inna57 Re: dobre rady 29.08.11, 17:03
        Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Nie jest prawdą że nie ma kanwy AIDA nr 20 czy 22. Nr 20 znajdziesz np. tu needleart.pl/product_info.php?cPath=36_43_125&products_id=3716 lub tu www.hobbystudio.pl/. Nie wiem kto pisał tą książkę do haftu ale zdecydowanie powinien robić coś innego niż wprowadzanie czytelników w błąd.

Kanwa AIDA nr 22 jest trudno dostępna w Polsce ale bez trudu można ją kupić w zagranicznych sklepach internetowych. Haftuję na stałe na Aidzie 20 lub 22 bo dzięki temu hafty są bardziej subtelne.
        • donata2011 Re: dobre rady 29.08.11, 17:23
          O Boże dalej nie wiem co robić , pani w pasmanteri kazała kupic kanwe usztywnioną 43 na 10 , no , ale ja jako nowicjuszka wstrzymałam się , bo wiedziałam ,ze u was znajde odpowiednie porady ,, ale co to jest ta 14 czy 16 lub 18 , o takich nie mowiła jescze była aida coś 54 na 10 ... o jak to trudno samemu do czgość dojśc , kupowalam z nadrukiem nie miałam kłopotu , ale teraz chce już sama tworzyć z wzorów liczonych ,pozdrawiam ...
          • inna57 Re: dobre rady 29.08.11, 17:36
            Podziwiam że dotychczas haftowałaś na gotowcach, ja tylko raz próbowałam i odmówiłam. Od kilkudziesięciu lat wyszywam wyłącznie na kanwie AIDA. Niestety w tej chwili wychodzę już z pracy i nie mogę Ci tego dokładnie opisać (nawet książki u nowicjuszek potrafią wprowadzić niezły zamęt). Postaram się wieczorem wysmażyć dłuższy tekst dokładnie tłumaczący co i jak. Jeśli pozwolisz wyślę Ci na prywatną pocztę gazetową pełną informację nie tylko o kanwach ale i o miejscach gdzie jakie materiały można kupić bez ruszania się z domu. Jak przygotować tkaninę do haftu i wszystko co podpowiadają mi lata doświadczeń w haftowaniu.

Pozdrawiam
            • donata2011 Re: dobre rady 29.08.11, 18:50
              Och , dziękuje bardzo - są na tym świecie jeszcze wspaniali ludzie - . Nie jestem już taka młoda ( po 50 ) , ale dopiero teraz poznałam sztuke haftowania i tak od roku na gotowcach ,pozdrawiam
          • c_x_v Re: dobre rady 01.09.11, 11:30
            donata2011 napisała:

> O Boże dalej nie wiem co robić , pani w pasmanteri kazała kupic kanwe usztywni
            > oną 43 na 10 ,

Tez popełniłam na samym początku ten błąd. Z polskich zestawów chciałam się przesiąść na wzór z gazety i tez pani w pasmanterii doradziła mi zakup kanwy która bardziej nadawała się do gobelinów niż haftu muliną. W związku z tym mulina która powinna mi wystarczyć na cały obrazek wystarczyła na jego małą część ponieważ trzeba było na tym materiale haftować całymi 6cio nitkowymi pasmami. Może one to robią specjalnie bo wiedzą że wtedy będzie trzeba kupić więcej nici... ?
            Teraz najczęściej haftuję na 14tece i jestem bardzo zadowolona. Spróbuj sobie sama czy lepiej ci wygląda haft 3 nitkami czy 2. Wystarczy zrobic kilka krzyzyków gdzies na krawedzi smile
    • malgosia7755 Re: dobre rady 29.08.11, 19:24
      Ja też zaczynałam od gotowego obrazka , ale bardzo szybko zachciało mi się samemu wyszywać ze schematu - bo to większa frajda i większe możliwości wzorów . Zacznij na 14 to jest 54 krzyżyki na 10 centymetrów (powinnaś dostać w każdej pasmanterii). Do tej pory na takiej tkaninie haftowałam zawsze trzema nitkami , ale na forum polecono mi abym spróbowała dwiema nitkami i muszę przyznać że dużo lepiej się haftuje , a obrazek wygląda delikatniej . Ja haftuję muliną ariadny i jestem z niej zadowolona , czasem mam tylko problem z doborem kolorów , więc jeśli masz kasę to haftuj DMC - większość wzorków jest w DMC i nie ma potem problemu z doborem kolorów.
      • donata2011 Re: dobre rady 30.08.11, 19:02
        Moi kochani - wszystkim bardzo dziękuje za wszelkie rady , przeczytałam wszystkie oglądnęłam wasze blogi , jestem pod wielkim wrażeniem , dziekuje za pocztę gazetową .Poczyniłam już pierwsze zakupy , nie jest łatwo - mam kanwe , ale była tylko biała 14 taka usztywniona ,aidy nie było ,spróbowałam dwoma i trzema nitkami ,ale są prześwity ,cztery nitki wychodzą ok ,Mają tylko mulinę ariadne bo DMC jest droga i mniej się sprzedaje .Myśle ,że tak zaczne , moze następny już dwoma nitkami na odpowiedniej kanwie , oczywiście liczę na dalsze wspaniałe porady ( czytając wasze o połowie rzeczy nie słyszałam !) ,dlatego tak to jest cenne dla mnie i nie tylko.Myślę ,że taka wymiana poglądów miedzy wami też jest super ,z gorącymi pozdrowieniami dla wszystkich hafciarek Donata ,pa
    • chaga555 Re: dobre rady 29.08.11, 19:36
      Ja też poleciłabym Ci:
      - tkaninę Aidę 14 (uwielbiam firmy Zweigart - dostępna w sklepie Hobby Studio / w sklepach stacjonarnych bardziej dostępna będzie Aida DMC),
      - haft dwoma niteczkami muliny,
      - igła gobelinowa bez czubka 26 (lub ewentualnie 24, ja wolę 26).
      Na moim blogu znajdziesz dużo informacji o hafcie krzyżykowym liczonym (w temacie: ABC haft krzyżykowy lub na skróty- poszczególne posty są podpięte na pasku bocznym).
      • donata2011 Re: dobre rady 29.08.11, 20:08
        ... cudowny blog , czytam i czytam i nie mogę uwierzyć jak wiele rzeczy tam jest i znów zacznę czytać ... tyle wspaniałości dziś wszyscy mi pokazuja i tyle rad .... jestem zachwycona ... dziękuje ...
        • ewikowa Re: dobre rady 29.08.11, 22:11
          chaga - Blog masz 'przesliczny'smile smile tzn i blog i pracesmile

A tak nawiasem, czy moglabym poprosic o wzor tych zakladek z blackwork - tulipan i roza? sa po prostu przesliczne!!! Bylabym baaardzo wdzieczna.
          • szmatka-gratka Re: dobre rady 29.08.11, 23:20
            donata2011
            Aby nie powielać podpiszę się pod małgosia 7755 smile
            Korzystałam i korzystam nadal z rad Koleżanek o dłuższym stażu hafciarskim, z forum,jak i podczytywałam blogi
            Dodam tylko,że zaczęłam obraz spory 3 nitkami,ale po "krytyce" znajomej rozpoczęłam dwoma od początku.
            Też nie lubię prześwitów,ale pierwszy obrazek wyhaftowałam dwoma nitkami ,nie podchodził mi wcale.
            Po wypraniu,wyprasowaniu,nie jest już taki zły.
            Dlatego kolejny zaczęłam trzema nitkami już.
            Już się przyzwyczaiłam do tej kanwy po zmianie z innej smile
            W tej chwili haftuję malutkie motywy na polskiej kanwie trzema nitkami.

Tak myślę,że sama musisz sobie dopasować ilość niteczek,Zrobić sobie próbę na kawałku tkaniny,
            ale ogólnie to posłuchaj rad Koleżanek smile

ewikowa może na chomiczku u Chagi znajdziesz wzorek
            chomikuj.pl/chaga5?b=1
            • ewikowa Re: dobre rady 30.08.11, 07:54
              szmatka-gratka - dzieki wielkie!! Wlasnie tam znalazlam te zakladki! Juz chyba wiem co coreczka da na dzien nauczyciela swoim Paniom w przedszkolusmile
    • jola_ep Re: dobre rady 30.08.11, 09:55
      > To będzie duży obraz 260x197 krzyżyków

W przypadku takiego dużego wzoru używam drobniejszej kanwy - czyli 18ct (70 krzyżyków na 10cm). Chyba, że są ćwierćkrzyżyki (na jednej kratce dwa symbole) - wtedy 14ct (54 krzyżyków na 10cm). Ewentualnie pozostaje rozwiązanie kompromisowe - 16 ct smile

Jeśli jednak chcesz kupić w pasmanterii stacjonarnej, to pytanie co uda się kupić? Mam przyjemność mieszkać w całkiem dużym mieście, gdzie nie znalazałam pasmanterii z prawdziwego zdarzenia i zakupy robię albo w necie, albo na wakacjach w Białymstoku smile

Najszybciej kupisz 14ct, ale unikaj polskiej, albo dokładnie sprawdź, czy jest kwadratowa (tyle samo krzyżyków w pionie i poziomie tworzą kwadrat).

Na 14 używam 3 lub 2 nitek: w zależności od wzoru. Ważna jest też technika, jak ktoś robi ścisłe krzyżyki, to widać prześwity.
      Na 16 i 18 używam dwóch nitek.

Rodzaj nici: takie jak we wzorze. Radzę unikać przeliczania. Jak podane jest kilka - używaj tych nici, które są podane na pierwszym miejscu. Czyli jak DMC , to DMC.

Ja brzegi materiału zabezpieczam taśmą malarską (zapisuję na niej numerację rzędów: 10, 20, 30 itd.) , rysuję linię siatki co 10 krzyżyków (na wzorze najczęściej jest wyróżniony co 10 rząd, jeśli nie - to warto dorysować np. na czerwono). Linie rysuję kredką do tkanin - mi się spiera. Nie rysuję jednak tych linii zbyt mocno.

Wzór trzymam na metalowej podkładce - przytrzymuję ją magnesami, a aktualnie wyszywany rządek wskazuję linijką (z magnesami).

Pozdrawiam
      Jola
      • jola_ep Re: dobre rady 30.08.11, 10:09
        Dodam, że tablicę mamy robioną własnoręcznie:
        - dno wycięte z blachy do pieczenia, przymocowane do cieniutkiej sklejki
        - linijka zrobiona z kawałka pleksi, z przymocowanymi za pomocą ordynarnych śróbek magnesami neodymowmi (kupiliśmy takie z otworami w środku).

Ale na tablicę można też wykorzystać dno z prostokątnej blachy do pieczenia ciasta z wyjmowanym dnem, do wskazywania - dowolnych magnesów typu paskowego.

Pozdrawiam
        Jola
      • natasha05 Re: dobre rady 30.08.11, 11:33
        , rysuję linię siatki co 10 krzyżyków (na wzorze najczęśc
        > iej jest wyróżniony co 10 rząd, jeśli nie - to warto dorysować np. na czerwono)
        > . Linie rysuję kredką do tkanin - mi się spiera. Nie rysuję jednak tych linii z
        > byt mocno.
        >
        > , rysuję linię siatki co 10 krzyżyków (na wzorze najczęśc
        > iej jest wyróżniony co 10 rząd, jeśli nie - to warto dorysować np. na czerwono)
        > . Linie rysuję kredką do tkanin - mi się spiera. Nie rysuję jednak tych linii z
        > byt mocno.

Dla mnie rysowanie siatki na kanwie to zbyt duże ryzyko. Siatkę oznaczam przewlekając nici w kontrastowym kolorze do koloru tkaniny. Nitkę można potem usunąć jednym pociągnięciem. Fakt, dużo więcej pracy trzeba włożyć żeby tak oznaczyć potrzebne kwadraty, ale nie ma ryzyka, że coś się nie spierze. Brzegi materiału obrzucam na maszynie do szycia i nic się nie strzępi.

Do oznaczania mam taki znacznik z magnesami. Przyczepiam go do pudełka po czekoladkach. W pudełku mam wszystkie nici, na wieczku wzór ze znacznikiem. Dla mnie to jest bardzo wygodne i poręczne. Polecam.
        > Jola
        • natasha05 Re: dobre rady 30.08.11, 11:36
          coś mi się źle cytaty powklejały. Nie mam na imię Jola wink
        • jola_ep Re: dobre rady 30.08.11, 15:19
          > Dla mnie rysowanie siatki na kanwie to zbyt duże ryzyko.

Są dwie szkoły:
          A. przeciąganie nitki w kontrastowym kolorze: musi być to odpowiednio cienka, mocna, niestrzępiąca się nitka - aby bez problemu można było ją usunąć. Specjalistycznej się nie dorobiłam, więc stosowałam parę razy przy niewielkich wzorkach z niewypełnionym tłem. Poza tym za leniwa jestem wink

B. Rysowanie. Używam sprawdzonej kredki, jeśli nie rysuję zbyt mocno - spiera się bez problemu. Większość moich prac jest w całości wypełniona haftem, więc linie bez prania są niewidoczne (może z wyjątkiem jasnego tła).

Myślę, że warto wiedzieć o kilku metodach i wybrać tę, która jest dla nas przy danym hafcie najlepsza smile

> Brzegi materiału
          > obrzucam na maszynie do szycia i nic się nie strzępi.

To jest dobra metoda.
          Ja stosuję taśmę malarską (ale nie każda jest dobrej jakości), bo nie lubię korzystać z maszyny do szycia, a w dodatku mogę na taśmie zapisać numerację linii. Przy małych obrazkach w zasadzie jest to zbędne, przy większych ułatwia orientację smile

> Przyczepiam go do pudełka po czekoladkach. W pu
          > dełku mam wszystkie nici, na wieczku wzór ze znacznikiem.

Też używam pudełka po czekladkach smile (na mulinę) oraz pudełek po herbacie.
          Same pudełka są jednak zbyt nieporęczne (ciężkie(. Dno od blachy jest leciutkie i bardzo wygodne smile
          Do trzymania wzoru polecam magnesy neodymowe. Przymocowuję też nimi klucz kolorów na wewnętrznej stronie pudełka.

Pozdrawiam
          Jola
          • donata2011 Re: dobre rady 31.08.11, 10:50
            Już zaczęłąm , haftuje bez nadruku tylko sobie licze krzyżyki , jest to fascynujące ( mam już 300 krzyżyków) , jeszcze raz wszystkim dziekuje za rady i porady które stopniowo będe wprowadzać ... z pozdrowieniami donata
            • elishafciarka Re: dobre rady 31.08.11, 12:08
              To życzę powodzenia i jak najwięcej wolnego czasu do haftowania!
              • szmatka-gratka Re: dobre rady 31.08.11, 23:43
                donata2011 to na jakiej kanwie zaczęłaś i iloma niteczkami ?

Życzę miłego haftowania i dużo wolnego czasu przeznaczonego tylko na hafciksmile
            • natasha05 Re: dobre rady 02.09.11, 11:33
              donata2011 napisała:

> Już zaczęłąm , haftuje bez nadruku tylko sobie licze krzyżyki , jest to fascy
              > nujące ( mam już 300 krzyżyków) , jeszcze raz wszystkim dziekuje za rady i pora
              > dy które stopniowo będe wprowadzać ... z pozdrowieniami donata

Miłego wyszywania. I koniecznie pochwal się efektami swojej pracy smile
    • toya666 Re: dobre rady 04.09.11, 20:52
      inna57 napisała:
      > W zależności od wybranej kanwy dobiera się ilość nitek którymi się haftuje.
      > Dla kanwy AIDA:
      > 11-14 - haftujemy trzema nitkami
      > 16-18 - haftujemy dwoma nitkami
      > 20-21 - haftujemy jedną nitką

Mam pytanie do doświadczonych Hafciarek. Pewnie wyda Wam się banalne, ale mnie nurtuje.
      Czy jeśli piszecie, że "haftujemy dwoma nitkami", oznacza to, że nawlekacie aż 2 nitki tej samej muliny na igłę? Tzn. nie chodzi mi o 2 cieniuteńkie "sznureczki", z których składa się mulina tylko o 2 skręcone nitki wyjęte z motka.
      • piegucha Re: dobre rady 04.09.11, 20:57
        Mulina skałada sie z 6 nitek i wlasnie o te nitki chodzi. Dwoma pelnymi mulinami, czyli 12 nitkami to chyba nawet gobelinow sie nie haftujetongue_out
        • toya666 Re: dobre rady 04.09.11, 21:30
          piegucha napisała:
          > Mulina skałada sie z 6 nitek i wlasnie o te nitki chodzi

Hmm, prawdę mówiąc początkowo o nich myślałam. Ale potem przyszło mi do głowy, że to chyba wyjdzie bardzo cieniuteńko... Np. jedną niteczką wyszywać.
          Ale z drugiej strony mało się zużywa muliny big_grin
          • piegucha Re: dobre rady 05.09.11, 00:49
            Jedna nitka haftuje sie na kanwie 18 i jest okismile Jeszcze mnie nie znasz, wiec powiem Ci , ze nie cierpie przeswitów i dlatego na 14 haftuje 3 nitkami, na 16 - 2 nitkami, a na 18 1 nitka.
            • ewikowa Re: dobre rady 05.09.11, 07:12
              ja haftuje na 14 -dwoma nitkami i na 18 dwoma nitkami. jakos przeswitow wielkich nie zauwazylam...ale moze dlatego, ze tylko te z ciemna mulina mnie bardzo draznia i nie jestem na inne taka wrazliwasmile - tez sie da dwomasmile
              • piegucha Re: dobre rady 05.09.11, 23:37
                A czy ja pisałam, że się nie da?tongue_out Widziałam już i obrazki haftowane jedna nitka na 14, tragedia jak dla mnietongue_out Na 18 tez czasem uzywam dwoch nitek, ale zawsze to meczarniasad
                Mnie sie zawsze podoba, ze kazda z nas haftuje nieco inaczej i dlatego nawet jak dziewczyny haftuja te same obrazki to kazdy jest inny, niepowtarzalnysmile
                • ewikowa Re: dobre rady 06.09.11, 08:36
                  smile smile smile ale ja sie calkiem z toba zgadzamsmile - dla mnie jak jest duzo ciemnych kolorow - to czesto robie 3 nitkami bo wtenczas bardziej mi to przeszkadzasmile ale jedna nitka na 14 to ..dla mnie nieporozumieniewink
                  Co do ostatniego zdania - to wielka prawda! smilesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka