Dodaj do ulubionych

każda hafciarka ...

26.09.11, 10:47
..... mówią , że u każdej hafciarki w galerii powinny znależć się pewne obrazy ,jest to wyzwanie dla każdej z was , czy tak jest ? Co powinna dobra hafciarka wyhaftować ? z jakim dziełem się zmierzyć ? Może to będą podpowiedzi dla tych początkujących od tych doświadczonych ... a my przez to staniemy się ambitniejsze ... z słonecznymi pozdrowieniami .....
Obserwuj wątek
    • mariola441 Re: każda hafciarka ... 26.09.11, 23:19
      Należy haftować te obrazy, które się podobają a nie te, które, wg kogoś tam, powinno się wyhaftować. To ma być przyjemność, a jak mieć przyjemność z haftowania czegoś, co się nie podoba, a tylko "wypada" to wyhaftować? To jest moje zdanie. Nienawidzę mieć ograniczeń smile
      • orka70 Re: każda hafciarka ... 27.09.11, 09:31
        Ja też haftuje wg własnego uznania.Widzę schemat i wiem że to właśnie to.Czasem od razu widzę przeznaczenie,a czasem haftuje do szuflady aż nadejdzie tem moment i wtedy hafcik spożytkuje.Bardzo lubię haftować zwierzęta,kwiaty,nie lubie portretów i nic mnie narazie do tego nie zmusi..Wiem też co mi gdzie pasuje lub czego potrzebuje i wtedy szukam konkretnej tematyki. Jeśli haftuje dla kogos prezent,wtedy mam wymagania bardziej konkretne.
    • bk110 Re: każda hafciarka ... 27.09.11, 11:08
      choć nie zaliczam się do dobrych hafciarek ale uważam, że nie ma czegoś takiego. Każda z nas ma inny gust. Niektóre haftują same rysunki dla dzieci inne krajobrazy a jeszcze inne postacie.
      Nie ma reguły smile
      Haftuj to co Ci się podoba i powodzenia
      • donata2011 Re: każda hafciarka ... 27.09.11, 12:02
        ...... i w tym właśnie problem - wasze galerie z obrazkami są tak śliczne , że chciałoby się wszystko mieć .. bo dla każdego już w myślach widzę miejsce .. ale niestety brak czasu (jeszcze pracuje zawodowo) .Ale za nim skończę obecny ,myślę ,że moje myśli się uporządkują ,pozdrawiam...
        • piegucha Re: każda hafciarka ... 27.09.11, 20:28
          Dizewczyny mają rację, trzeba haftowac co sie podoba, a nie co nalezy! Ja np. barzdo lubie małe prace, a wlasciwie mikro, bo i biscornu 4x4 kratki udalo mi sie zrobictongue_out Jak cos sie podoba to i haftowanie idzie szybko i przyjemnie. Nie cierpie przymusow, wiec na mojej liscie haftow pojawiaja sie moje wymarzone pracesmile
          Aaaaa, jedno jeszcze chcialam skomentowac. Twoje "jeszcze pracuje zawodowo". Hmmm, to myslisz, ze my tu wszystkie mamy wolne i w domu siedzimy i nie pracujemy?tongue_out Wiele z nas ma zajete dni (ja np. jestem na studium doktoranckim) i haftujemy w ograniczonym czasie wolnym, wieczorami,weekendami, etc. Jak sie cos lubi to chocby chwile czasu sie znajdzie, albo po prostu sypia sie krocejtongue_out Haft krzyzykowy to hobby dla kazdego, a nie tylko dla tych co maja duzo wolnego czasu.
          • donata2011 Re: każda hafciarka ... 28.09.11, 10:19
            ....och , piegucha - ja wcale nie myślałam o was w ten sposób ,że wy nie pracujecie już zawodowo , bo wiem ,że wiele hafciarek to bardzo młode osoby .Tak mi się napisało ponieważ to ja za niedługo przejdę na emeruturę i myślę o tym dodatkowym czasie który będę miała .Dlatego tak skrupulatnie przeglądam forum .. zbieram wasze dobre rady za które bardzo dziękuje .Już z wielu skorzystałam ,haftowanie na gotowej kanwie i z wzoru liczonego - to wielka różnica .. ale satysfakcja bezcenna dlatego przepraszam .. z wyrazami szacunku i pozdrowieniami .... Donata
            • nutilka Re: każda hafciarka ... 30.09.11, 18:45
              a ja uwazam,że kazda hafciarka powinna sie zmierzyć z Goldenkami..jest tam tyle pięknych wzorów...
              Ja jeszcze sie nie odwazyłam chociaz obrazek wybrany mulina i len kupione...ale boje sie, bo policzyłam sobie,ze to praca na jakieś 2-3 lata. zapewne bedą przerywniki, i czas moze sie wydłuzyć. Czy dam radę? nie wiem sad
              • ewikowa Re: każda hafciarka ... 30.09.11, 22:24
                a mi sie podoba styl rustykalny/retro/vintage - tzn ja to tak nazywam, czyli Blackbird Designs, RP, Tralala itp. ale w zaden sposob nie wydaje mi sie, ze kazdemu musi sie ten styl podobacsmile Na dodatek jestem przekornym stworzeniem, i jesli ktos mialby mi powiedziec, ze 'powinnam' czy 'musze', to....jakos tego nie widzesmile

Niech kazda haftuje co lubi, bo lubi - jesli juz cos, to lepiej byloby zrobic liste roznych projektantow -tzn stylow, zeby wlasnie poczatkujace hafciarki mogly znalesc cos co do nich przemawia.
                • polinezja5 Re: każda hafciarka ... 01.10.11, 14:03
                  Dokładnie tak, obraz musi porazić i od razu wiem " haftuję to" i to już już od zarazsmile Dziś nie problem, bo jak nie ma wzoru to jest program do przeróbki zdjęcia na wzór i już. Tak właśnie powstaje moja bieżąca praca. Ja sama jako początkująca hafciarka zaczynałam od mniejszych obrazków i kwadracików na "Kołderki za jeden uśmiech" . Potem obrazy były coraz większe i bardziej skomplikowane ( ha! jeżeli tendencja się utrzyma to się wezmę za Bitwę pod Grunwaldemsmilesmile Ta samo przychodzi, to się czuje, wie się co by nam sprawiło radość. Ale nie ma też obowiązku haftowania coraz większych rzeczy. Są osoby które tworzą naprawdę mini cudeńka.
                  • szmatka-gratka Re: każda hafciarka ... 09.10.11, 10:53
                    ewikowa 30 -napisała
                    Niech kazda haftuje co lubi, bo lubi - jesli juz cos, to lepiej byloby zrobic liste roznych projektantow -tzn stylow, żeby właśnie poczatkujące hafciarki mogly znalesc cos co do nich przemawia. "

I byłby to z pewnością ciekawy temat,a jak do tego dołączyć jeszcze pomysły,inspiracje na
                    haftowane mieszkanko to myślę że wiele osób by skorzystało.
                    U mnie styl nad stylamismile to nawet nie doradzę smile

Każdy ma inny gust a z tym się nie dyskutuje,jednak takie podpowiedzi mogłyby nie jednej haftującej pani być pomocne smile

Nie przepadałam za kwiatami na obrazie,nie znaczy to że mi się kwiaty nie podobają,ale obrazek?
                    A właśnie do nauki wybierałam -kwiaty i to bardzo kolorowe.
                    Dlaczego?
                    Nie nużące,pojawiające się kolorowe plamki sprawiały mi niesamowitą przyjemność -a o to chyba chodzi?smile

• donata2011 Re: każda hafciarka ... 10.10.11, 09:21
                      ... mimo tego ,że każda z pań ma własny gust , to taka lista projektantów ,różnych podpowiedzi , pomysłów byłą by wspaniałą tak jak piszesz .Ktoś kto zaczyna haftować dopiero szuka różnych inspiracji i najczęściej korzysta z rad już bardziej doświadczonych ,przegląda się ich galerie , czyta posty , szuka rad ..... i myślę ,że z którymś rokiem będę wiedzieła co tak naprawdę najbardziej mi się podoba .. bo na razie wszystkie prace są cudne i wszystko chciało by się mieć...
                      • szmatka-gratka Re: każda hafciarka ... 15.10.11, 10:54
                        To prawda donata11,że wszystkie prace chciałoby się mieć.smile
                        Ja nawet kwiaty polubiłam na obrazachsmile
                        Natomiast gdyby któraś z Pań się pokusiła na taką listę podpowiedzi,byłoby fantastycznie.
                        Gdybym wiedziała jak te style się jesmile to nie byłoby problemów z założeniem wątku o takiej tematycesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka