Dodaj do ulubionych

Problem na chomikuj !!!

22.11.11, 09:48
Dostałam wiadomość na chomiku od kancelarii prawnej "bon-pro"-czy coś takiego ,że muszę zapłacić gdyż na moim chomiku znajdują się pliki do których nie posiadam praw autorskich.
Czy miał ktoś podobne problemy ?
Coraz więcej chomików jest zabezpieczonych kłódkami , czyżby dlatego ?
Obserwuj wątek
    • inna57 Re: Problem na chomikuj !!! 22.11.11, 11:07
      Dokładnie dlatego. Prawo autorskie jest nieubłagane. Radzę oczyścić swojego chomika lub zabezpieczyć go hasłem. Bez tego możesz ponieść również finansowe konsekwencje.
      • malgosia7755 Re: Problem na chomikuj !!! 22.11.11, 11:49
        Chodziło im o jakieś płyty. Usunęłam więc całą muzykę i filmy też.
        Na chomiku mam mnóstwo wzorów do haftu krzyżykowego - szkoda by było to stracić - zmieniłam więc nazwę chomika i wykasowałam mojego chomika u innych - może to pomoże .
        Na razie spokój od miesiąca nikt się nie odezwał w tej sprawie.
        • inna57 Re: Problem na chomikuj !!! 22.11.11, 14:58
          Nawet przechowywanie na własnym komputerze wzorów w myśl prawa nie jest legalne. Wzoru haftów są tak samo obwarowane przepisami prawa autorskiego jak muzyka czy filmy.

Dlatego administratorzy picassy, galery.ru czy innych tak często robią czystkę kasując niesfornym użytkownikom ich zasoby. U nas dodatkowo interes zwietrzyły dziwne firmy które chcą czerpać zyski z powszechnego piractwa.

Z drugiej strony uważam jednak że ujmy firmom handlującym wzorami nie przyniosłoby gdyby stare wzory były publikowane w necie free. Ograniczyłoby to skalę piractwa.

Gazetki polskie są stosunkowo tanie więc nie widzę problemu żeby wzory z nich nie znajdowały się w sieci. Problemem stają się gazetki zagraniczne sprzedawane u nas za mocno wygórowane ceny a i z dostępnością jest kiepsko, o koszcie prenumeraty zagranicznej nawet nie ma co wspominać. Ilość literatury z wzorami również można u nas określić jako minimalną.

Aby być w miarę w zgodzie z prawem powinno publikować się jedynie obrazki jakimi wzorami dysponujemy. Skanowanie całych gazetek i wrzucanie ich do np. chomika jest niezgodne z prawem. Takie są realia.

A może warto nauczyć się wymieniać między sobą własne zasoby. Tylko że tu jest problem "jateszów". Ktoś czegoś szuka prosi o pomoc i natychmiast w wątku jest od kilku do kilkunastu wpisów z jedynym tekstem "Ja też poproszę na gazetowy". Jest to naprawdę irytujące.
          Nikt nie będzie miał pretensji jeśli dwie osoby wymienią między sobą posiadane wzory czy gazetki, ale już masowe rozsyłanie może zostać inaczej zakwalifikowane.
    • halina19536 Re: Problem na chomikuj !!! 22.11.11, 13:18
      www.emetro.pl/emetro/1,85648,10367187,Wielka_wojna_internetowa.html Kiedyś już tego linka wstawiałam.
      • orka70 Re: Problem na chomikuj !!! 22.11.11, 13:33
        W takim razie proponuje hasła podawać na pocztę gazetową,a te już podane zapaniętac lub zapisać w kompie .Ja spotkałam się na innym forum o podawanie chomika wraz z hasłem nie przez jego właścicielkę (napewno bez jej zgody)Na tamtym forum bywają ludzie z Haftów polskich i Kramu z robótkami,a przecież mamy tam pliki z tych gazet na użytek własny.Ale jak ktoś będzie chciał się czepnąć...
    • tati1977 Re: Problem na chomikuj !!! 25.11.11, 09:51
      Ja jestem troszkę zła na niektóre forumowiczki które poprosiły mnie o hasło do chomika, dodały mnie do zaprzyjaźnionych chomików i w opisie podały moje hasło nie pytając mnie o zgodę. wypadało by usunąć z zaprzyjaźnionych. mnie muzykę też zamknięto ale bez straszenia konsekwencjami prawnymi. Picassa mnie zawiesiło całkowicie.
      • orka70 Re: Problem na chomikuj !!! 25.11.11, 10:21
        No właśnie sama mówiłaś że twoje hasło jest ciche.Dziewczyny powinny to uszanować !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka