Dodaj do ulubionych

Początkująca

25.11.11, 13:14
Witam Was wszystkie bardzo serdecznie.
Z zachwytem oglądałam Wasze prace na blogach i od tygodnia niestrudzenie śledzę wszelkie porady na tym forum. Sama chciałabym również zacząć haftować, ale (wstyd się przyznać) nadal nie wiem, co mam kupić na początek. Wypisałam sobie mnóstwo informacji o niciach, igłach, kanwach, tkaninach wszelakich, wzorach itp., ale gdy przychodzi mi do zamawiania w sklepach internetowych nachodzą mnie wątpliwości. Wiem już, jaką kupić kanwę, nici, igły, ale nie wiem, jak wybierać obrazki do haftowania sad
Niestety wiele linków, do których są odsyłacze w różnorakich starszych odpowiedziach nie jest już aktywnych, więc z góry przepraszam, jeśli już padały odpowiedzi na takie pytania. A na dokładkę mam wrażenie, że im więcej czytam tym mniej wiem sad

Nie wiem, co to są diagramy?
Albo: (piękny obrazek, ale co to za oznaczenie rozmiaru?)
"Wzór projektu Fiony Jude. Rozmiar 197W x 224H. Do wykonania haftu potrzeba około 29 kolorów muliny. Do projektu dołączono informację o kolorach muliny DMC i Anchor."
Jeżeli kupię kanwę w arkuszu o wymiarach 42x54 cm, to czy będzie dobra, za mała, czy za duża? Wzór oznacza tylko rysunek, jak tu: Tekst linka ? Czy całą legendę z dokładnymi oznaczeniami?

Serdecznie dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • inna57 Re: Początkująca 25.11.11, 13:31
      Witam
      Jeśli dopiero zaczynasz to wydaje mi się że mierzysz zbyt wysoko. Przedstawiony przez Ciebie wzór i jego wielkość mogą Cię jednak zniechęcić. Na początek polecam coś takiego needleart.pl/product_info.php?cPath=103&products_id=1639 . Dostaniesz w zestawie diagram czyli dokładny wzór haftu, odpowiedni kawałek tkaniny do haftowania, posortowane nitki i igłę do haftu.

Jeśli haftowanie stanie się Twoją pasją wtedy będziesz mogła wrócić do tego pięknego misia.
      • jania.2000 Re: Początkująca 25.11.11, 13:49
        Dziękuję za radę dotyczącą skali trudności smile Zdecydowanie uważam, że masz rację i jest to trudne zadanie dla początkującej osoby.
        Ale chyba byłam nieprecyzyjna w moim pytaniu, bo mnie bardziej chodziło o uzyskanie informacji o podawane tam wielkości, zupełnie dla mnie nieczytelne w odniesieniu do wielkości kanwy. I o to, czym są diagramy? smile Ten miś był bardziej przykładem, niż wyzwaniem smile
        Pozdrawiam,
        • inna57 Re: Początkująca 25.11.11, 14:11
          Już wyjaśniam np 120 * 150 oznacza że praca będzie miała odpowiednią ilość krzyżyków szerokości i wysokości.
          Aby określić jaki rozmiar tkaniny będzie potrzebny wystarczy znać jedną tabelkę dla tkanin Aida:

nr 14 to 54 krzyżyki na 10 cm
          nr 16 to 64 krzyżyki na 10 cm
          nr 18 to 70 krzyżyków na 10 cm.

Do wymiaru należy dodać około 2 cm dookoła. Koniecznie trzeba pamiętać żeby przed przystąpieniem do haftowania obrębić brzegi tkaniny. Można to zrobić ręcznie, na maszynie albo przy pomocy taśmy malarskiej.

Diagram to schemat dzięki któremu można haftować haftem liczonym.
          Tu masz przykład diagramu. namina17.gallery.ru/watch?ph=AA5-2Jif
          Po lewej stronie masz legendę jaki kolor dotyczy jakiego symbolu.

Dla ułatwienia można na tkaninie zrobić sobie linie pomocnicze można to zrobić na dwa sposoby. Przy pomocy fastrygi fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2348387,2,119,fastryga.html

lub rysując specjalnym flamastrem fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2348388,2,120,flamaster.html

Ja używam zwykłego spieralnego flamastra z zestawu dla dzieci.

Nigdy nie należy używać ołówka, na forum jest wiele koleżanek które szukają później pomocy.

Niektóre moje hafty możesz zobaczyć tu fotoforum.gazeta.pl/a/28841.html

Chętnie odpowiem na każde pytanie.

• jania.2000 Re: Początkująca 25.11.11, 17:30
            Serdecznie Ci dziękuję smile Już teraz wiem więcej.
            Zgodnie z Twoją sugestią zamówiłam tego małego misia z wszelkimi dodatkami. Jak tylko zacznę się wdrażać praktycznie pewnie jeszcze będę miała mnóstwo pytań, więc dziękuję za przyszłą obiecaną pomoc. smile
            Obejrzałam Twoje prace, bardzo mi się podobały smile
            Pozdrawiam,
      • jania.2000 Re: Początkująca 25.11.11, 13:50
        Twój przykład na początek zdecydowanie mi pasuje smile Zacznę do niego.
        • klara154 Re: Początkująca 25.11.11, 23:55
          Jak ja zaczynałam, to kupiłam sobie gazetę z wzorkami i kawałek kanwy i kilka motków muliny. Polecam na start sięgnąć do gazet. Np. digilander.libero.it/lepaginedicinzia/Facile%20veloce%20gennaio.JPG dostępna w dużych sieciówkach z prasą.
          Aha, forum ważna sprawa od razu dowiesz się o rzeczach, o których ja się dowiadywałam przez lata smile
          Powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka