Witam Was wszystkie bardzo serdecznie.
Z zachwytem oglądałam Wasze prace na blogach i od tygodnia niestrudzenie śledzę wszelkie porady na tym forum. Sama chciałabym również zacząć haftować, ale (wstyd się przyznać) nadal nie wiem, co mam kupić na początek. Wypisałam sobie mnóstwo informacji o niciach, igłach, kanwach, tkaninach wszelakich, wzorach itp., ale gdy przychodzi mi do zamawiania w sklepach internetowych nachodzą mnie wątpliwości. Wiem już, jaką kupić kanwę, nici, igły, ale nie wiem, jak wybierać obrazki do haftowania

Niestety wiele linków, do których są odsyłacze w różnorakich starszych odpowiedziach nie jest już aktywnych, więc z góry przepraszam, jeśli już padały odpowiedzi na takie pytania. A na dokładkę mam wrażenie, że im więcej czytam tym mniej wiem
Nie wiem,
co to są diagramy?
Albo: (piękny obrazek, ale co
to za oznaczenie rozmiaru?)
"Wzór projektu Fiony Jude.
Rozmiar 197W x 224H. Do wykonania haftu potrzeba około 29 kolorów muliny. Do projektu dołączono informację o kolorach muliny DMC i Anchor."
Jeżeli kupię kanwę w arkuszu o wymiarach 42x54 cm, to czy będzie dobra, za mała, czy za duża? Wzór oznacza tylko rysunek, jak tu:
Tekst linka ? Czy całą legendę z dokładnymi oznaczeniami?
Serdecznie dziękuję za pomoc.