Dodaj do ulubionych

poziom-pion

29.09.06, 10:19
Wyczytałam kiedyś w mądrej książce, że całość pracy wykonywana haftem
krzyżykowym, powinna być robiona w pionie albo w poziomie. Tak jest podobno
profesjonalnie. U mnie wygląda to różnie. Czasem jeden element robię pionowo,
czasem poziomo, zależy jak jest wygodnie. A niekiedy nawet po skosie.
Jak to jest u was, i jakie macie z tym doświadczenia?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dzidaa Re: poziom-pion 29.09.06, 11:03
      ja wyszywam kolorami więc jesli rząd krzyżyków układa mi się poziomo to trudno
      o inne kierunek wyszywania, wyszywam kolorem jak mi wzór leci, jesli większy
      placek mam to staram sie wyszywac w pionie. Zauważyłam ze faktycznie nitka
      inaczej sie uklada w pionie a troche inaczej w poziomie....ale i tak bardzo
      tego nie widac na 18, więc...
    • milocin73 Re: poziom-pion 29.09.06, 11:22
      Myślę, że wprawne oko może zauważyć te minimalne różnice. Dla laika jest to
      zupełnie niewidoczne.
      Pozdrawiam
    • emago1 Re: poziom-pion 29.09.06, 12:13
      Nie ma to tamto, podczas haftowania trzeba sie zdecydować, czy robimy w pionie
      czy w poziomie i tego należy sie trzymać podczas haftowania danego obrazka.
      Zmiany są widoczne i nie ma znaczenia, czy zauważy to laik czy wprawne oko.
      Moim zdaniem warto od początku starać się robić haft według zasad, potem efekt
      daje nam naprawdę dużą satysfakcję. To tak samo jak z nauka pisania - są
      okreśłone zasady, których trzymamy się podczas nauki. No ale to moje zdanie -
      nie krytykuję nikogo. Na początku mojej przygody z xxx też robilam różnie, do
      wprawy doszłam po kilku pracach.
      • dzidaa Re: poziom-pion 29.09.06, 14:38
        emago ale powiedz co to znaczy wg zasad.....pion/poziom ma pełny sens przy
        haftowaniu całościowym, tzn wzor "pokolei" , w przypadku haftowania kolorami
        najczęscij jest to niemozliwe...moim zdaniem oczywiściesmile
        • emago1 Re: poziom-pion 29.09.06, 15:29
          Nawet jeśli haftuję kolorami jadę po kolei danym kolorem w poziomie (ja robię
          hafty w poziomie) od dołu do góry.Wtedy gdy mam na przyklad kilka krzyzyków
          jednego kolory, potem kilka innego i znowy kilka tego pierwszego koloru -
          zasada jest taka: robię xxx (np. czerwone)w poziomie, i teaz jeśli odstęp jest
          3-4 krzyzyki na większej kanwie, 4-5 na mniejszej dla innego koloru -
          przeciągam nitkę i opuszczam te kratki, dalej robię xxx tym czerwonym i wracam.
          Jeśłi odstęp jest większy - robię to druga nitką w pierwszym kolorze (w moim
          przykladzei - czerwonym). Oczyswiście, jeżeli sa pojedyncze krzyżyki walę je od
          razu całe i po ukosie - tego się nie uniknie w wielu robótkach. Takie
          instrukcje mam w swoich ksiązkach.
    • dzilla Re: Pion 29.09.06, 17:59
      czyli góra - dół
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka