Dodaj do ulubionych

Do gale'a pytania odnosnie Kissamos

28.05.04, 11:59
Watek o Kissamos Palace puchnie, co moze byc szczegolnie klopotliwe dla
modemowcow.

Jesli ktos zyczy sobie dodatkowych informacji na temat tego hotelu, samej
miejscowosci etc., to zapraszam do tego watku. Wrocilem tydzien temu...

Milego,
Obserwuj wątek
    • Gość: Cortina Re: Do gale'a pytania odnosnie Kissamos IP: 217.173.195.* 28.05.04, 13:24
      A co z klimatyzacja w tym hotelu w informacji pisza ze posiada bez dopłaty ale
      czy wszystkie pokoje?
      Aha i czy jest w Kastelli jakis supermarket o umiarkowanych cenach , dobre
      jedzonko i nie drogie?
      Opisz swoje wrazenia i nie kaz sie ciągnąc za język...:)))
      Pozdrowionka
      • gale Re: Do gale'a pytania odnosnie Kissamos 28.05.04, 19:40
        Klimatyzacja jest, natomiast nie wydaje mi sie, zeby byla bez doplaty. Na Twoim
        miejscu wzialbym ze soba oferte, w ktorej Triada powiada, ze klima jest
        wliczona i w razie czego pokazalbym rezydentkom.

O sklepach i cenach za chwile, w nastepnym poscie :)
    • Gość: barbarella71 Re: Do gale'a pytania odnosnie Kissamos IP: 212.244.173.* 28.05.04, 14:42
      Czy w kissamos jest jakiś targ na którym mozna kupic owoce i co jest z z nich
      do kupienia.Może arbuzy ? - mój mąż za nimi przepada.Nie wiesz jak wyglądają
      obiadokolacje w hotelu dla tych którzy je dokupili.Wiem, że sam stołowałes się
      na mieście. Czy śniadania są w formie bufetu.Napisz coś o autobusach, skąd
      jeżdżą i ile kosztują bilety.Ja nie mam prawa jazdy a moja połowa kategorycznie
      odmawia wożenia mnie wypożyczonym autem po Krecie ,tak jak zresztą kiedyś
      latania samolotem.Widzisz sam że przy piątku ludzie są żądni wrażeń.
      • gale Ceny - transport 28.05.04, 20:02
        Ceny:
        Zacznijmy od wynajmu aut, podaje ceny za dzien, oczywiscie przy wynajmie za 3,
        4, 5 itd. dni jest coraz taniej.
        - suzuki alto, daewoo matiz EUR 24
        - fiat seicento EUR 26
        - hyundai athos prime, opel corsa, suzuki swift EUR 29
        - fiat punto, opel corsa 1.2 EUR 35
        - hyundai accent, suzuki baleno EUR 44
        - hyundai accent automatic EUR 50
        - fiat scudo EUR 70
        - fiat multipla EUR 57
        - suzuki samurai jeep EUR 44
        - suzuki jimny jeep EUR 50
        - suzuki vitara jeep EUR 58.

To sa ceny poza sezonem czyli do 30 czerwca br. Wliczone 100 km dziennie i
        ubezpieczenie. Paliwo na wlasny koszt. Wszystkie auta z dachem sa klimatyzowane.

Muzea i obiekty:
        Forteca w Rethymno EUR 3
        Wawoz Samaria EUR 5
        Muzeum Morskie w Chania EUR 2
        Knossos EUR 6, a jesli kupuje sie bilet do Knossos i od razu do Muzeum
        Archeologicznego w Iraklio to EUR 10 (pewnie zamiast 2 x EUR 6)

Transport - autobusy:
        Kastelli-Rethymno EUR 9,10
        Chania-Rethymno EUR 5,55
        Chania-Paleochora EUR 5,40
        Kastelli-Paleochora EUR 5,40
        Chania-Omalos i powrót Chora Sfakion-Chania EUR 10,20
        Kastelli-Chania EUR 3,40

Transport - prom:
        Agia Roumeli-Chora Sfakion EUR 4,60

Bilety autobusowe kupujemy w kasie albo u sprzedawcy w pojezdzie (bez doplaty,
        za te sama cene, co na dworcu).

A teraz dla wybierajacych sie na wycieczke do Samarii sumuje koszty wycieczki
        we wlasnym zakresie:
        autobusy EUR 10,20 + EUR 6,80 + prom EUR 4,60 + wstep EUR 5 = EUR 26,60
        a wycieczki oferowanej przez rezydentki:
        wycieczka EUR 38 + prom EUR 4,60 + wstep EUR 5 = EUR 47,50.
        Bez komentarza.
      • gale Ceny - jedzenie 28.05.04, 20:22
        Wynotowane z kilku kwitow z supermarketow IN.KA:
        Sprite Zero puszka EUR 0,45
        Ser Kefalotiri paczkowany (1 kg) EUR 9,60
        Ser Graviera paczkowany (1 kg) EUR 9,30
        Ser Kefalotiri prod. Fage paczkowany (1 kg) EUR 10,86
        Chałwa paczkowana (nie pamiętam wagi) EUR 2,36
        Coca cola (1,5 l) EUR 1,38
        Woda mineralna Samaria (0,75 l) EUR 0,20
        Ouzo Mini (0,35 l) EUR 2,70
        Retsina (0,5 l) EUR 0,85
        Orzeszki w miodzie (batonik) EUR 0,49
        Tirosalata (salatka serowa, paczkowana 0,225 kg) EUR 1,46
        Pasta oliwkowa Altis (sloiczek, nie pamietam objetosci) EUR 1,60
        Osmiorniczki pikantne w puszce (nie pamietam objetosci) EUR 2,54
        Piwo Mythos czteropak (4 x 0,5 l) EUR 3,59
        dolmades (puszka 0,28 kg) EUR 1,03
        majonez Hellmans (tuba 0,34 kg) EUR 2,16
        Bacardi Breezer buteleczka EUR 1,21

Wiecej grzechow nie pamietam (czyt.: nie chce mi sie odcyfrowywac resztek
        rachunkow, ktorych udalo mi sie nie wywalic).

Ceny praktycznie wszedzie sa takie same, bez wzgledu na sklep, oczywiscie w
        wiekszych sklepach jest nieco taniej niz w mniejszych ale wszak nie po to sa
        wakacje, zeby szczypac sie o 50 lepta.
      • gale Kastelli - fakty 28.05.04, 20:31
        Targu w Kastelli nie ma, natomist owoce - w tym arbuzy - mozna bez problemu
        kupic w zieleniakach, rowniez przy placu, tam gdzie autobusy albo tez w Agora
        Markecie przy glownej drodze do Chania. Gdziekolwiek.

Obiadokolacje: na nie raczej bym specjalnie nie liczyl w kategoriach cudow
        kulinarnych. O ile wiem, sa codziennie dwa zestawy do wyboru,
        najprawdopodobniej poprawne smakowo. Ja jadalem glownie u Papadakisa na
        zachodnim koncu promenady nad morzem.

Sniadania: bufet to duzo powiedziane. Ser, wedlina, jaja na twardo, jogurt,
        miod, dzem, platki i mleko, paskudna kawa i paskudna herbata, bialy chleb (od
        poniedzialku do piatku swiezy), maslo. Ja od trzeciego dnia zaczalem przynosic
        wlasne jedzenie na sniadania bo z monotonii mozna umrzec. Ale to naprawde rzecz
        gustu, wielu ludziom odpowiada.
    • Gość: gULA Re: Do gale'a pytania odnosnie Kissamos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 21:33
      O rany, gale podziwiam Cię. Chyba sporo zarabiasz... Czy studentów bez dużej
      kasy też bedzie stac na pobyt? To przynoszenie własnego jedzenia na
      śniadanie... To naprawdę fanaberia czy konieczność???
      • gale Re: Do gale'a pytania odnosnie Kissamos 28.05.04, 22:03
        Czy ja sporo zarabiam?... Powiem tak: nie narzekam, starcza mi na życie,
        natomiast nie nazwalbym tego "sporo". Gdybym zarabial sporo, to nie jechalbym
        na dwutygodniowe wczasy do Kastelli za 1300 zl.

Czy studentow tez bedzie stac? Oczywiscie TAK. Kastelli jest dziura, cenowo nie
        dorasta do Chania, Rethymno, Iraklio czy miejscowosci na kontynencie. To sa
        wczasy niemal agroturystyczne. Inna sprawa to fakt, ze samo Kastelli trudno
        uznac za atrakcje, ot malutkie dziurowate miasteczko. Trzeba ruszyc sie do
        Chania, zeby cokolwiek ciekawego zobaczyc.

Wlasne jedzenie na sniadanie: Moim zdaniem tak naprawde niezbedny jest majonez
        bo ja golych jaj na twardo nie cierpie. Nie jestem smakoszem sniadaniowym ale
        zywienie sie jajami na twardo i kanapkami z zoltym serem nie jest szczytem
        moich kulinarnych marzen. Jesli mam mozliwosc przytachania ze soba np. pasty
        oliwkowej czy tirosalaty, to robie to - wydatek umiarkowany, a mam rodzaj
        komfortu. Z punktu widzenia studenta to raczej fanaberia. Koniecznoscia jest
        majonez ;)

gULA, nie ma czego podziwiac. Kastelli i okolice Chania to strony, ktore znam -
        jak na moje mozliwosci percepcyjne, a sa dosc watle - relatywnie dobrze. Lubie
        je. Kiedy wysiadam z samolotu na Krecie, mowie "no to jestem u siebie" (tak
        bylo w tym roku, zlapalem sie na takim tekscie wypowiedzianym zupelnie
        powaznie, choc pewnie dooobrze na wyrost). Czuje sie tu jak u Dziadkow na
        dzialce, tych pare ulic, kilka znajomych sklepow, kilku znajomych z widzenia
        tubylcow, pare ulubionych knajpek, stanowia moj wakacyjny azyl, w ktorym mi
        dobrze. I tanio.

Tego tez zycze Tobie i innym Kolezankom i Kolegom - abyscie znalezli swoje
        Ukochane Miejsce w Grecji, miejsce, do ktorego bedziecie wracac, ktore bedzie
        sie Wam kojarzylo dobrze, w ktorym poczujecie prawdziwy komfort. Chyba, ze ktos
        woli za kazdym razem odwiedzac nowe miejsca, nowe kraje, inne kultury, bardzo
        szanuje taka turystyke.
    • Gość: andrew Re: Do gale'a pytania odnosnie Kissamos IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.04, 22:03
      Czy mozesz napisac cos o samym hotelu - planujemy tam pojechac z rocznym
      dzieckiem.Czy standard hotelu jest taki jak opisany w katalogu (np.czy jest
      lodowka, jak duze sa pokoje,czy wiekszosc pokoi ma balkony na morze.
      Dodatkowo czy mozna tam (lub w okolicy) cos robic zwiazanego ze sportem.

andrew
      • gale Re: Do gale'a pytania odnosnie Kissamos 29.05.04, 08:14
        O hotelu mozesz poczytac, a i obrazki zobaczyc pod adresem
        www.sunnybayhotel.com
        Rzeczywiscie, trzeba miec wyjatkowego pecha, zeby trafic na pokoj z widokiem na
        cos innego niz morze albo wewnetrzne patio (basen). Szacuje, ze ponad polowa
        pokoi ma widok na morze, wiec szansa wieksza niz w totka, ze Wam sie trafi taki
        pokoj.

Pokoje sa zaskakujaco przestronne, porzadnie umeblowane, czyste, oczywiscie z
        lazienkami. W lazience wanna (a nie brodzik z prysznicem), ktora myja bodaj raz
        na turnus. Poza tym "stacjonarna" suszarka do wlosow, mydelka etc. Reczniki, po
        2 na osobe, wymieniane sa co 2 dni. W pokoju lodowka i telewizor bez doplaty.
        Oczywiscie, lodowka jest malutka, w sam raz na pare drinkow czy pudelko
        jogurtu, ale w sezonie to i tak niezwykle wazna rzecz. Klimatyzacja chyba za
        doplata.

Na balkonie krzeselka i stolik.

W najblizszej okolicy (20 m od hotelu) jest stadion, glownie pilkarski, ale z
        bieznia, stanowiskiem do skoku w bok, pradon, skoku wzwyz, rzutu mlotem (mlot
        musisz przywiezc z kraju, choc moze sie trafic niejeden mlotek wsrod turystow z
        Polski). A powaznie: na stadion pewnie bedzie mozna wejsc i sobie pocwiczyc.

W odleglosci 3 min drogi od hotelu w strone Kastelli jest wypsialy plac zabaw,
        jakies hustawki, karuzele itp., widzialem, ze ludzie z hotelu przychodzili tam
        z dziecmi.

A w samym miasteczku przy duzym markecie IN.KA, tym na dole, nie przy placyku,
        jest silownia i aerobik, wieczorami slychac muzyke i widac przez okno pocacych
        sie Grekow i Greczynki, co oznacza, ze jest dobrze.

Ze sportowych atrakcji sa jeszcze truposzowate rowery do wynajecia przy placyku
        za jedyne EUR 5 za dobe. Sa dosc odrapane i umiarkowanie nowoczesne, ale ludzie
        je biora, wiec pewnie da sie na nich jezdzic bez nadmiernej obawy o zdrowie ;)
        • gale Re: Do gale'a pytania odnosnie Kissamos 31.05.04, 21:57
          ...a skuter mozna wziac za EUR 15 za dobe...
    • Gość: barbarella71 Re: Do gale'a pytania odnosnie Kissamos IP: 212.244.173.* 02.06.04, 11:40
      Pytanie z głębi mojej romantycznej duszy : czy są muszelki? Gale wróciłes chyba
      opalony?
      • Gość: bah7 Re: Muszelki... IP: 213.192.80.* 02.06.04, 14:46
        > Pytanie z głębi mojej romantycznej duszy : czy są muszelki?

W/g moich info najwięcej muszelek jest na Chrissi Island obok Krety:

www.ierapetra.net/chrissi.html

bah7
      • gale Re: Do gale'a pytania odnosnie Kissamos 02.06.04, 19:42
        Muszelki sa - w Kissamos, a wlasciwie w okolicach oraz np. w Falasarnie. Nie sa
        duze, czesciej polamane niz cale ale sa. I jak ktos ma ochote, to bez problemu
        znajdzie nie polamane i ladne :)

Owszem, wrocilem opalony, bez przesady jakiejs ale widac po mnie Grecje :)
        • Gość: ben.omi Re: Do gale'a pytania odnosnie Kissamos IP: 195.136.254.* 05.06.04, 06:24
          Wielkie dzięki Gale za wszystkie info - na pewno się przydadzą. Pozdrowienia!!!
          • gale Re: Do gale'a pytania odnosnie Kissamos 05.06.04, 10:50
            Ben, miej litosc, o tej porze sie spi ;))))
            • Gość: ben.omi Re: Do gale'a pytania odnosnie Kissamos IP: 195.136.254.* 05.06.04, 12:31
              Kto śpi to śpi ale ja pracuję!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka