faun1512 13.02.13, 15:24 jak w temacie: www.youtube.com/watch?v=P7u_nzfARdw Przy okazji: ciekawe, co sądzicie o tzw "otwartej adopcji" ukazanej w tym filmie. O ile mi wiadomo w naszym kraju taka opcja nie występuje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama.rozy Re: Ciekawy film 13.02.13, 17:19 faunie,piszesz o adopcji ze wskazaniem?(film obejrzę wieczorem) Odpowiedz Link
faun1512 mamo.rozy 13.02.13, 22:06 Myślę że adopcja ze wskazaniem od klasycznej różni się tylko tym że to nie ośrodek adopcyjny a matka biologiczna bezpośrednio wybiera rodziców dla swego dziecka - tak jak w tym przykładzie: kobieta.interia.pl/uczucia/news-adopcja-ze-wskazaniem,nId,406267 A w tej „otwartej” matka biologiczna utrzymuje kontakt ze swoim dzieckiem również w późniejszym okresie – tak jak na tym filmie. Tyle tylko że w życiu nie wszystko przebiega tak sielankowo, cukierkowo i z happy endem jak na obrazie filmowym. Co prawda od przybytku niby głowa nie boli, ale czy dziecko nie dostanie zamętu, że nagle ma dwie mamusie? Czy zawsze będą tylko współpracować a nie rywalizować? I jaka będzie reakcja otoczenia, czy nie odbije się to na rodzinie a zwłaszcza dziecku? Dobrą stroną jest to że adopcja nie oznacza dla biologicznej matki ostatecznego rozstania z dzieckiem – ta chwila musi być niezwykle bolesna, bo to prawie tak jakby dziecko umarło – przynajmniej dla niej… Jeśli dobrze pamiętam na forum była tylko jedna dziewczyna która zdecydowała się na adopcję i ten moment rozstania z dzieckiem strasznie przeżywała. Zastanawia mnie dlaczego inne opcji adopcji nie biorą pod uwagę. Jeśli urodzić to i wychować, a jeśli nie chce wychowywać, to nie rodzić. Toż to okrutne a zarazem nielogiczne – lepiej zabić niż dać do wychowania kochającej rodzinie??? Dlaczego to robią – może właśnie z obawy przed tym momentem rozstania??? Wykluczam powody czysto egoistyczne (kontynuacja ciąży oraz poród są uciążliwe) choć i takie kobiety bywają. Te nastolatki co zadźgały nożem koleżankę bo nie pasowała do ich klasy w końcu też są kobietami, ale takie raczej nie odwiedzają tego forum. Podałem link do filmu, bo porusza kilka istotnych spraw i skłania do refleksji i zadumy. To rzadkość na obecnym rynku filmowym, zalanym przez badziewie oferujące rozrywkę na poziomie cyrku czy ruchomego komiksu. Dużo można wychwycić zwracając uwagę na szczegóły – np. gdy na lekcji wychowawczej (chyba tak się to nazywa) szesnastolatka stara się „wydusić” z nauczycielki stwierdzenie że aborcja jest złem, a tamta wyraźnie boi się oświadczyć to otwarcie i stara się wymigać od odpowiedzi sloganami o prawach kobiety, wyroku Sądu Najwyższego USA itp. Tak obecnie wygląda wolność słowa i swoboda wyrażania opinii w USA . Zresztą nie tylko tam . Miłego oglądania. Odpowiedz Link
nati1011 rodzina zastępcza 14.02.13, 09:04 Adopcja to dosłownie - usynowienie. NIe może wiec być otwarta. Z założenia jest ostatecznia i nieodwołalna, choć zdarzają sie rozwiązania adopcji, zawsze bardzo dramatyczne. Odpowiednikiem tej "otwartej adopcji" jest nasza rodzina zastępcza. Dziecko przekazane do takie RZ nie zmienia tożsamości, a biologiczni rodzice wręcz powinni utrzymywać z nim kontakt. Jest to rozwiazanie z założenia tymczasowe. Zakłada, że rodzice mają tylko przejściowe trudności z wychowaniem dziecka, ale po wyjściu na prostą zabiorą dziecko do siebie. NIe powinno więc to trawać 20 lat, choć i tak może się zdarzyć. Ta opcja pozwala matce zachować kontakt z dzieckiem i zabrać je do siebie jak tylko bedzie mogła. W tym okresie uzyskuje też wsparcie od OPS. Szkoda, z e jest opcja tak żadko rozwazana jako alternatywa dla aborcji. Odpowiedz Link