kropka901 13.02.06, 11:01 Mam 16 lat, pół roku temu przerwałam ciążę. Nie mogłam pozwolić, żeby jedna chwila przekreśliła całą moją przyszłość. Chcę się uczyć i rozwijać. Wybrałam godne życie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kizdam47 Re: godne życie 13.02.06, 11:47 Jesteś młoda i masz prawo nie rozumieć pojęcia "godne życie". Życze szcześcia i dokonywania lepszych wyborów, a przede wszystkim unikania kłopotów. Odpowiedz Link
madzia1708 Re: godne życie 13.02.06, 16:18 chyba jednak powinna rozumiec, skoro zna pojcia seks, aborcja itp Odpowiedz Link
wzr1 Wybrałaś morderstwo 27.04.06, 23:29 chcesz się rozwijać, kosztem swojego dziecka które zabiłaś Odpowiedz Link
utka Re: godne życie 13.02.06, 11:51 A co wg Ciebie znaczy godne ? Dziecko w nauce i rozwijaniu sie jeszcze zadnej mamie nie przeszkodzilo - kobiety doktoraty robia, habilituja sie, super prace i szacunek maja - i to wszystko wlasnie dzieki dziecim a nie po trupach dzieci ..... bo dziecko to mobilizacja, nowe sily, mozliwosci, lepsza organizacja, cel i sens tych staran ... a tak dla siebie ????? I co ci z tych mozliwosci nauki, wyjazdow, swietnej pracy i swietlanej przyszlosci .... ? - komu o tym kiedys bedziesz opowiadac, z kim kiedys bedziesz zdjecia przegladac ... ? Poczytaj sobie forum nieplodnosc - znajdzisz kobiety, kotre kilkanascie lat temu usunely dziecko, bo kariera a teraz grube pienadze wydaja i latami sie lecza, by choc jedno dziecko moc miec ... Odpowiedz Link
anna.lucyna Re: godne życie 13.02.06, 13:53 Półmózg żyjący godnie... Wygodnie.. Niech ci ktoś teraz poczyta o antykoncepcji - bo pewnie sama nie potrafisz czytać. I notatki niech ci porobi.. Odpowiedz Link
azjawusa Re: godne życie 13.02.06, 22:15 Moim skromnym zdaniem godne zycie mialabys gdybys w wieku 16 lat nie oddawala sie facetowi-mialabys wiecej szacunku dla siebie i inni mieliby wiecej szacunku dla ciebie. Odpowiedz Link
ainoa Re: godne życie 14.02.06, 11:57 > gdybys w wieku 16 lat nie oddawala > sie facetowi może facet jej si oddał????? Widać, że większość osób z tego forum ukształtowanych jest w mocno patriarchalnym systemie wartości Odpowiedz Link
azjawusa Re: godne życie 14.02.06, 17:43 Widac ze pewne persony nie bardzo wiedza co to wiekszosc skoro jedna skromna osobke o nicku "azjawusa"nazywaja "wiekszoscia".Bardzo mi jednak milo z tego powodu i jeszcze informuje ze gdybys wiedziala co ja naprawde mysle o facetach to bys radykalnie zmienila zdanie o patrialchalnych pogladach "wiekszosci". Odpowiedz Link
ainoa Re: godne życie 14.02.06, 18:40 Że większość to rzeczywiście nie wiem, nie liczyłam. Ale wypowiedzi antykobiecych czytałam na tym forum dużo. Frazy w stylu "oddała się", czy "puściła" nie należą do rzadkości. Abstrahując od mojego stosunku do przerywania ciąży, to uważam, że za ciążę tak samo odpowiada kobieta jak i mężczyzna. Mówiąc "gdybyś się nie oddała mężczyźnie", sugerujesz 1) że to ona jest odpowiedzialna za ciążę, z chłopaka zdejmujesz winę 2)seks jest jakąś ofiarą którą "naiwna" kobieta składa mężczyźnie, bo taka jest jego wola. Odpowiedz Link
azjawusa Re: godne życie 15.02.06, 12:26 Alez nic podobnego nie sugeruje.Sugeruje tylko ze osoby niepelnoletnie moim zdaniem nie powinny uprawiac seksu-i to zarowno dziewczeta i chlopcy.Na seks przyjdzie czas pozniej.Mlodziencze lata powinny byc przeznaczone na nauke i inne przyjemnostki niz seks.W koncu,kurka wodna,na seksie sie swiat nie konczy a mlodziez ktora poza nim swiata nie widzi czesto ponosi smutne konsekwencje takiego postepowania. Odpowiedz Link
poola-21 Re: godne życie 28.04.06, 10:30 Nikt nie ma prawa potępiać drugiego człowieka mam na myśli tutaj TAKIE OSOBY JAK (azjawusa, reniatoja itp.),Które bardzo krytycznie wypowiadają się na temat uprawiania seksu przez "dzieci".Więc powiedzcie mi czym się różni usunięcie ciąży w wieku 16 lat od usunięcia jej w wieku np.25>???? Może tym, że w wieku 25 lat kobieta jest świadoma tego co robi , a16 latka nie>????To absurd,kompletna bzdura.Nie jestem zwolenniczką aborcji, choć sama usunełam ciążę i nie wpadłam dlatego,że nie byłam odpowiedzialna, tylko dlatego,że prezerwatywa pękła, bardzo żałuję swojego czynu.Ale czy to oznacza, że takie osoby jak wy mają prawo nam zatruwać życiei zarażać jadem???. Czy takie osoby jak ja nie zasługują już na normalność.Powinnam się powiesić>???Swoją drogą Miałam już myśli samobójcze, ale dlaczego mam robić satysfakcję takim osobom jak WY(wy lepsi, wy idealni, wy nieskaziteli,wy bez grzechu). Odpowiedz Link
reniatoja Re: godne życie 14.02.06, 08:54 Kropko: Po co nam napisalas o swojej aborcji? Nie bardzo rozumiem, co chcialas przekazac, mozesz rozwinąć, jaki motyw Ci przyswiecał? Odpowiedz Link
reniatoja Re: godne życie 15.02.06, 21:26 No na to wygląda. Szkoda, ze takie dzieci biorą się za seks, skrobanki, internet. Sama głupota i niedojrzałość skondensowana. Przypuszczam, ze dziewczę to jest na takim etapie rozwoju emocjonalnego, kiedy usunięcie ciąży w wieku 15,5 roku uważa za swoje osiągnięcie życiowe, dowód dorosłości, coś jak chłopcy gdy palą papierosy, czują się doroślejsi... Pewnie dlatego nam tu o tym napisała. Szkoda. I jej, i tego dziecka i tego, że do godnego zycia trzeba było dojśc po trupach. Odpowiedz Link
alexandra29 Re: godne życie 26.04.06, 15:47 Hmm ja mam 18 lat i 6 miesieczną corke. Przez pierwsze 3 miesiace walczyłam ze sobą- nie wiedziałam czu urodzić czy nie.Rodzice dali mi wybór - wybrałam, że urodze. Ale wiele razy potem ludzie sprawiali mi przykrość z powodu mojego młodego wieku. W szpitalu traktowano mnie jak patologie. Mimo iż pochodzę z inteligenckiej rodziny. Mi sie zdaje, ze kazda powinna miec wybor. Nie potepiam dziewczyn, ktore dokonały aborcje. Skoncze liceum, a potem studia jak sie uda. Odpowiedz Link
alexandra29 Re: godne życie 26.04.06, 15:49 I też sie zgadzam, ze w tym wieku powinno się uczyć, rozwijac. Ja brałam Cilest i mimo to zaszłam w ciąże.Trzeba być odpowiedzialnym za swoje czyny Odpowiedz Link
kasiar74 Re: godne życie 26.04.06, 21:04 to był twój wybór i nikomu go oceniać, wszystkie konsekwecje pozytywne i negatywne poniesiesz ty Odpowiedz Link
wzr1 Re: godne życie 27.04.06, 23:32 > to był twój wybór i nikomu go oceniać, wszystkie konsekwecje pozytywne i > negatywne poniesiesz ty Oceniać może każdy, a ten co nigdzy nie zabił swego dziecka może oceniać taką kobietę bardzo źle. Konsekwencje poniosło dziecko, a wyrodna matka chba największe konsekwencje stotka na tamtym świecie Odpowiedz Link