Dodaj do ulubionych

Wifi Komputer

15.12.11, 17:42
Jestem zainteresowany opiniami na temat firmy WiFiKomputer. Planuję założyć sobie u nich internet radiowy 2MB/s (poza Mińskiem). Czy ta usługa w szczycie jakoś działa? Czy po podpisaniu umowy stosunek do klienta jest akceptowalny? :)
Obserwuj wątek
    • sempredritto Re: Wifi Komputer 15.12.11, 18:12
      Mój znajomy ma i nie narzeka. Ja osobiście korzystam z Interwana - też jest nieźle( jak na radio)
      • kradam Re: Wifi Komputer 16.12.11, 10:15
        Dzięki za info na temat interwana, mają ciekawszą ofertę. Tzn deklarują większe maksymalne prędkości. Jak działa Ci ten internet w szczycie (dni powszednie 18-21). Da np. radę oglądać youtube na dwóch kompach jednocześnie bez zacięć?
        • sempredritto Re: Wifi Komputer 16.12.11, 23:09
          Teoretycznie powinienem mieć 2Mb, a praktycznie jest ok. 3Mb, w nocy podwajają prędkość, mogłoby być trochę lepiej na wysyłaniu ( jest do 0,5). Niekiedy zdarza się jednoczesne oglądanie na dwóch kompach i raczej nie tnie. No i ważne, że nie ma limitów pobierania, ale w WiFi chyba też nie ma. Korzystam z ich usług od kilku lat i jak pisałem wcześniej - nie narzekam
          • sempredritto Re: Wifi Komputer 16.12.11, 23:25
            Zapomniałem dodać, że dość blisko mnie jest antena nadawcza
        • pprokopc Re: Wifi Komputer 19.12.11, 13:48
          Uważaj na ofertę Interwanu. Radzę dokładnie poczytać prędkości jakie oferują w każdym pakiecie. Np. pakiet 8Mb. W dzień masz download 4Mb. A dopiero w nocy, od 24 do chyba 8 masz jak w nazwie 8Mb. I to tylko jeśli zapłacisz fakturę w terminie. Taka mała, nieuczciwa sztuczka w nazewnictwie oferty.
          • sempredritto Re: Wifi Komputer 19.12.11, 14:14
            Masz rację, to trochę przekręt.
          • kradam Re: Wifi Komputer 21.12.11, 11:57
            > Uważaj na ofertę Interwanu. Radzę dokładnie poczytać prędkości jakie oferują w
            > każdym pakiecie. Np. pakiet 8Mb. W dzień masz download 4Mb. A dopiero w nocy, o
            > d 24 do chyba 8 masz jak w nazwie 8Mb. I to tylko jeśli zapłacisz fakturę w ter
            > minie. Taka mała, nieuczciwa sztuczka w nazewnictwie oferty.
            To jest akurat szczegół. Kluczowe jest, że nie gwarantują Ci w żaden sposób tych 4MB, oferta jest obdarzona kluczowym słówkiem "DO". Przy radiu inaczej się nie da. Stąd moje pytania o to jak działa w szczycie.
    • zbyszko19 Re: Wifi Komputer 19.12.11, 22:11
      Miałem WIFIKomputer jakieś trzy lata wstecz i powiem, że było kiepsko. Częste awarie, słaba prędkość w godzinach szczytu, brak zewnętrznego adresu IP. Właściciel oczywiście wciskał kit, że te wszystkie kłopoty są po mojej stronie. Jeśli masz łącze telefoniczne zawsze lepsze to od radiowego Internetu. Przy radiu tej częstotliwości co proponuje między innymi WIFIKomputer, anteny nadawcza i odbiorcza muszą się widzieć. Ja od trzech lat korzystam z WIMAX NETI. Stabilna, cały czas taka sama prędkość, zewnętrzne IP. Nadają na innej częstotliwości, dlatego anteny nie muszą się widzieć, a ich zasięg teoretycznie to około 12 km i anteny nie muszą się widzieć. Antenę nadawczą mają chyba na kominie ciepłowni przy ulicy Armii Ludowej.
      Daje link do strony www.netia-wimax.pl
      • sempredritto Re: Wifi Komputer 19.12.11, 22:27
        kilka lat temu mocno szukałem i sprawdzałem też Netię, nawet chodziła, ale z tego co pamiętam to chcieli mi wcisnąć dodatkowo telefon i chyba był jakiś limit ściągania. A teraz jak to wygląda?
        Jakiś czas temu myślałem też o polsacie, ale przy tych limitach to pomyłka.
        Pewnie że po kabelku jest lepiej, tyle że nie każdy ma do niego dostęp.
        • zbyszko19 Re: Wifi Komputer 20.12.11, 11:36
          Obecnie jest opcja z telefonem i bez. Sam Internet z prędkością 1mbit/s kosztuje 59,90 zł. i jest bez limitów. Ja jak zakładałem dawali prędkość 2 mbit/s. bez żadnych ograniczeń.
      • coroner3 Re: Wifi Komputer 20.12.11, 11:52
        Dokładnie mam takie same odczucie. W godzinach szczytu nie dało się przeglądać stron, a co dopiero mówić o ściągnięciu jakiś danych lub Youtube. Wieczne kłopoty i wymiana anten/radia/kabli na które "pecelowałem" majątek- zawsze problem tkwił po mojej stronie- facet opowiadał o trojanach, wirusach i innych zjawiskach które spowalniają mi łącze. Owszem był pomocny i uczynny ale co z tego jak ta technologia nie chciała działać na moim zadupiu ??? Nigdy więcej "radiówki"... Mam od 3 lat Neostradę i nigdy żadnej awarii- wszystko szybciutko i stabilnie. I oto chodzi .

zbyszko19 napisał:

> Miałem WIFIKomputer jakieś trzy lata wstecz i powiem, że było kiepsko. Częste a
        > warie, słaba prędkość w godzinach szczytu, brak zewnętrznego adresu IP. Właścic
        > iel oczywiście wciskał kit, że te wszystkie kłopoty są po mojej stronie. Jeśli
        > masz łącze telefoniczne zawsze lepsze to od radiowego Internetu. Przy radiu tej
        > częstotliwości co proponuje między innymi WIFIKomputer, anteny nadawcza i odbi
        > orcza muszą się widzieć. Ja od trzech lat korzystam z WIMAX NETI. Stabilna, cał
        > y czas taka sama prędkość, zewnętrzne IP. Nadają na innej częstotliwości, dlate
        > go anteny nie muszą się widzieć, a ich zasięg teoretycznie to około 12 km i ant
        > eny nie muszą się widzieć. Antenę nadawczą mają chyba na kominie ciepłowni przy
        > ulicy Armii Ludowej.
        > Daje link do strony www.netia-wimax.pl
        • kradam Re: Wifi Komputer 21.12.11, 11:50
          Jak bym miał możliwość założenia kabla, to bym nie zakładał tego tematu. Co do tego wimaxu, to jakie są koszty? Na podanej stronie nie ma oferty, trzeba się bezpośrednio kontaktować.

Co do wifikomputer, to panowie byli u mnie. Uczciwie stwierdzili, że teraz sygnał jest, ale na wiosnę będzie już problem i nie założą mi usługi. Czekam na pomiary z interwanu - dali sobie na to 2 tygodnie :-) . Może teraz robią zakupy :-).
          • kradam Re: Wifi Komputer 21.12.11, 11:52
            > tego wimaxu, to jakie są koszty? Na podanej stronie nie ma oferty, trzeba się b
            > ezpośrednio kontaktować.
            Już znalazłem :-)
    • orange10 Re: Wifi Komputer 16.10.12, 08:47
      Witam,

Mam do Was pytanie.
      Rodzice mają TV i internet w Vifi Komputer.
      Teraz chcieliby zainstalowac drugi telewizor w drugim pokoju.
      Właściciel z Vifi komputer powiedział, ze musza kupic drugi dekoder za okolo 350 pln zlotych.
      Dla mnie to szok !
      W jednym domu dwa dekodery ??
      Nie ma innej opcji ? Nie da sie z jednego dekodera odbierac TV w dwoch oddzielnych pokojach ?
      A nie mozna wydzierzawic tego dekodera ?
      Dla mnie to nie jest normalne.
      Dajcie znac prosze
      D.
      • coroner3 Re: Wifi Komputer 16.10.12, 08:56
        Nie ma innej możliwości. Nie da się tego sygnału rozdzielić na dwa telewizory. To co proponuje facio to multiroom, ale zawsze jest potrzebny do tego drugi dekoder...a co do ceny do rzeczywiście kosmos- no chyba że dekoder na własność... bo ja w N- ce za dzierżawę zapłaciłem 99 zł.
        • sempredritto Re: Wifi Komputer 16.10.12, 09:16
          "Nie da się tego sygnału rozdzielić na dwa telewizory. "

nie jestem fachowcem, ale w dekoderze N-ki jest klika wyjść, także rozdzielić chyba ( z naciskiem na chyba) by się dało, ale oglądać można by było jednocześnie tylko ten sam kanał.
          • coroner3 Re: Wifi Komputer 16.10.12, 09:47
            No właśnie tu jest ból... jeden dekoder powoduje, że trzeba oglądać w drugim telewizorze to samo co w pierwszym, a po za tym trzeba by biegać do drugiego odbiornika, żeby zmienić kanał...a to raczej nie jest wygodne... dlatego potrzebny jest drugi dekoder (tuner)...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka