Dodaj do ulubionych

S8 została definitywnie uchylona

22.05.09, 16:50
Wojewódzki Sąd Administracyjny uchylił zaskarżoną decyzję i decyzję I
Instancji - Wojewody Mazowieckiego z dnia 03.03.2006r. nr 340/06 o ustaleniu
lokalizacji dla inwestycji: budowa drogi ekspresowej S-8 na odcinku
Salomea-Wolica wraz z powiązaniem z drogą krajową nr 7 i z przebudową
infrastruktury technicznej - część I - odcinek zlokalizowany poza granicami m.
st. Warszawy; zatwierdzającej projekt podziału nieruchomości na potrzeby
powyższej inwestycji i nadającej rygor natychmiastowej wykonalności.
Obserwuj wątek
    • jacek-wisniewski Re: S8 została definitywnie uchylona 22.05.09, 18:25
      Niestety pomysł na to aby doprowadzić do porozumienia pomiędzy
      inwestorem a protestującymi nie powiódł się. Przez ostatnie dwa
      tygodnie pomimo kolejnej oferty protestujących ( umożliwiającej
      budowę bezkolizyjnego skrzyżowania w Sękocinie Lesie )
      GDDKiA "olewała" stowarzyszenia. Wielka szkoda. Teraz wypadałoby
      aby ci, którzy od miesiąca marca starali się przeszkodzić w
      porozumieniu wyjaśnili nam - stowarzyszeniom protestującym i tym,
      którzy będą stali kilka lat w korkach, kogo reprezentowali i komu
      blokując budowę S8 pomogli. Bo nie mogę dać wiary, że 3 miesięczna
      akcja dezinformacji, napuszczania jednych na drugich, okłamywania
      opinii publicznej była robiona "dla sportu".
      A już z pewnością chciałbym usłyszeć powody przeszkadzania nam w
      podpisaniu porozumienia jakimi kierowali się nasi wójtowie.
      Te ich oficjalne i mniej oficjalne "zagrywki" uważam za prawdziwy
      skandal.
      • d.marcinkowski Re: S8 została definitywnie uchylona 22.05.09, 19:07
        Jacek piszesz o waszym porozumieniu z GDDKiA ,które nie doszło do skutku.
        Mógłbyś go upublicznić na forum aby wszyscy się z nim zapoznali.
        • j.aranowski Re: S8 została definitywnie uchylona 22.05.09, 20:17
          Moim zdaniem, Jacek nie ma teraz innego wyjścia. Albo upubliczni wszystko co wie
          aby się wybielić, albo pogrąży swoje szanse w nadchodzących wyborach (o ile
          zamierza startować). Brak obwodnicy uderzy w nas wszystkich. Winnych zaistniałej
          sytuacji należy bezwzględnie ustalić. Nie są dla mnie nimi ci, którzy
          protestowali. Każdy ma bowiem prawo bronić swoich racji. Skoro sąd uznał
          protesty, znaczy to, że popełniono błędy w całej procedurze. Uważam, że
          konieczne jest ustalenie roli władz gminnych w tym błędzie. Co zrobiły lub czego
          nie zrobiły aby obwodnica powstała? Czy ich bierna postawa wynikała z braku
          znajomości tematu czy miała jakiś inny podtekst? Czemu władze gminne uaktywniły
          się dopiero "za pięć dwunasta"? Czemu nie widziały problemu wcześniej, skoro
          minimum od półtora roku trąbiły o tym różne stowarzyszenia? Takich pytań jest
          wiele i nie mogą pozostać bez odpowiedzi. Panie Darku, Pan jako radny może użyć
          wielu przysługujących panu przywilejów aby wyciągnąć przynajmniej część
          informacji od wójta. Proszę to zrobić i podzielić się nimi z nami. Będę Panu
          kibicował.
          A tak na marginesie, niech Pan odpowie w innym wątku, jak Pan głosował nad
          udzieleniem absolutorium wójtowi i dlaczego?
          • plyn_z_wisla Re: S8 została definitywnie uchylona 22.05.09, 20:24
            > Nie są dla mnie nimi ci, którzy protestowali.
            > Skoro sąd uznał
            > protesty, znaczy to, że popełniono błędy w całej procedurze.
            Jak ktoś Ci się włamie do słabo zabezpieczonego domu, to nie zmienia to faktu, że winien jest złodziej, a nie Ty, bo za słabo zabezpieczyłeś drzwi.
            Gdyby nie było złodzieja, kiepskie drzwi nie byłyby problemem.
            To, że GDDKiA popełniła błędy formalne, nie zmienia faktu, że nie byłoby problemu, gdyby nie znaleźli się pieniacze.
    • plyn_z_wisla A teraz za parę miesięcy możemy mieć zezwolenie! 22.05.09, 18:42
      GDDKiA może złożyć papiery w trybie nowej specustawy, w 3 miesiące jest nowa decyzja z mocą pozwolenia na budowę.
      W międzyczasie rozstrzygnie się przetarg i zaraz po decyzji wojewody na przejęty z mocy prawa teren od razu wchodzi wykonawca i burzy budynki i wycina tzw. 'las' smile)
      Szczerze kibicuję GDDKiA. Pora posłać do diabła zakłamanych pieniaczy i ruszyć nareszcie z budową!
      • tygrysow sąd przyznał rację "pieniaczom" 22.05.09, 19:23
        całkowicie się mylisz kolego ,twój scenariusz się nie spełni,pieniaczu i
        kombinatorze
        • j.aranowski Re: sąd przyznał rację "pieniaczom" 22.05.09, 19:59
          Też mi się tak wydaje. Specustawa uproszcza wiele procedur, ale nie pozwala łamać prawa. Osobiście nie znam takiej sytuacji, aby zgodnie z nią w ciągu trzech miesięcy od rozpoczęcia procedury zacząć budować.
        • plyn_z_wisla Kogo chcesz okłamać świntuchu? 22.05.09, 20:11
          Do uzyskania zezwolenia w nowym trybie WYSTARCZY decyzja środowiskowa. Brak decyzji lokalizacyjnej nie ma znaczenia, bo nowa decyzja łączy w sobie dawną decyzję lokalizacyjną, przejęcie gruntów i zezwolenie na budowę.
          To zostało uchwalone przez sejm właśnie jako bat na takich zaciekłych pieniaczy jak wy. Gdyby ludzie nieodpowiedzialni nie spowalniali budowy STRATEGICZNYCH dróg, takie drastyczne rozwiązania nie byłyby potrzebne.
          • jacek-wisniewski Re: Kogo chcesz okłamać świntuchu? 22.05.09, 20:19
            Teraz jest tak.
            Pierwszy etap. Decyzja środowiskowa. Z konsultacjami, z
            wariantowaniem. Jakieś 18 miesięcy.
            Drugi etap. Po wydaniu ostatecznej i prawomocnej decyzji
            środowiskowej można wystąpić o wydanie decyzji realizacyjnej.
            Zastępuje dwie. Starą dec. lokalizacyjną i pozwolenie na budowę.
            Jeżeli ktoś znowu będzie niezadowolony to jakieś 8 miesięcy. Razem
            nie mniej niż dwa lata.
            Tak więc decyzja środowiskowa wystarczy do .... umożliwienia
            złozenia papierów na dec. realizacyjną.
            Jak już się coś pisze to lepiej wiedzeć co. Ale to tylko sugestia.
            Prawo na wodzie ( wisła ) moze być inne. Nie wiem. Jeszcze nikomu
            rzeka nie przeszkadza.
            • plyn_z_wisla Re: Kogo chcesz okłamać świntuchu? 22.05.09, 20:20
              Decyzja środowiskowa jest ważna i ma rygor natychmiastowej wykonalności. Wystarczy.
              • tygrysow Re: Kogo chcesz okłamać świntuchu? 23.05.09, 21:40
                nie wystarczy,przypomnę,że np. w dolinie Rospudy była już rozpoczęta budowa wraz
                ze wszystkimi decyzjami administracyjnymi. A nasza DUŚ jest przygotowana bardzo
                na kolanie
      • jacek-wisniewski Re: A teraz za parę miesięcy możemy mieć zezwolen 22.05.09, 20:12
        Coś dziwnego musieli wlać do tej wisły jak po "spożyciu" wody pisze
        się takie bajki.
        • plyn_z_wisla Re: A teraz za parę miesięcy możemy mieć zezwolen 22.05.09, 20:19
          Po co kłamiesz? Jesteś żałosny. Zostały ci jakieś niesprzedane działki/domy przy trasie i boisz się że nie znajdziesz chętnych jak zacznie się obok budowa??
    • d.marcinkowski Re: S8 została definitywnie uchylona 22.05.09, 20:41
      I znowu mamy polskie piekiełko .Szukanie winnych obrzucanie się inwektywami.Zero
      kompromisy z obu stron.
      • stoper57 Re: S8 została definitywnie uchylona 22.05.09, 21:10
        nie ma S8, nie ma węzła w lesie, nie ma węzła w Nowym Sękocinie i
        nie ma 721bis. Wszystko po staremu -korek w Magdalence niebawem
        sięgnie Lesznowoli, najpopularniejszy skrót do Warszawy to Falenty-
        Jaworowa-Rybie, wyjazd z Warszawy trwa czasem godzine. Moje
        gratulacje dla wszystkich, którzy się do tego walnie przyczynili, z
        JW i stowarzyszeniami na czele.
        Myślę że nie od rzeczy byłoby unowocześnienie skrótu przez Jaworową-
        z Opackiego w Falentach, przy oczyszczalni -nowym mostem do
        Stadionowej - prosto w wyremontowaną Lotniczą, aż pod Na Skraju.
        Most mógłby się nazywać "mostem kandydata.."

• jacek-wisniewski Re: S8 została definitywnie uchylona 22.05.09, 21:58
        Kompromis to był proponowany. Przez nas. Panie radny, czy zapyta
        się Pan na najbliższej sesji dlaczego wójt zamiast pomóc nam w
        podpisaniu porozumienia starał się niszczyć naszą pracę?
        Ile razy mówiłem, że nawet jeżeli się okładamy to są sprawy
        ważniejsze od politycznego boksowania? Czy byłem na sesji z prośbą
        o pomoc? Prośbą do wójta i radnych. Czy jeżeli ja dla dobra Gminy
        Raszyn mogę prosić kogoś kto mnie starał się wielokrotnie
        publicznie poniżyć, to wójt biorący pensję za pilnowanie interesu
        wszystkich mieszkańców nie może "zniżyć się" do współpracy?
        A nowy kompromis? Żebyśmy jako społeczność mieli pewność, że nikt
        nas w nowej procedurze nie ogra musimy najpierw sami ustalić o co
        nam ( mieszkańcom Gminy Raszyn ) chodzi. Ale bez oszukiwania.
        • d.marcinkowski Re: S8 została definitywnie uchylona 22.05.09, 22:15
          Kompromis na jedynej słusznej Pana zdaniem lokalizacji 721 bis Dlaczego nie
          proponowaliście innych lokalizacji tylko tu i koniec.
          A gdzie inne warianty do rozpatrzenia.Wiadomym było że tą lokalizację
          oprotestują mieszkańcy Sękocina Nowego.Za lasem sękocińskim nie ma już miejsca?
          • jacek-wisniewski Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 13:55
            No nie... Gdyby o tej "jedynie słusznej 721 bis" pisła Pani Betko w
            Kurierze Raszyńskim to możnaby tłumaczyć, że to jest zaangażowanie
            kogoś kto biega z aparatem fotograficznym truchcikiem za Rajkowskim.
            Ale Pan radny Macinkowski... Darku, oczywiście jeżeli uzgodnię z
            pozostałymi, czy mogę upublicznić propozycję porozumienia z
            przyjemnoscią to uczynię. Kilka dni na to potrzebuję. Porozumienie
            pisało wiele osób i 4 stowarzyszenia. W tym jedno z Magdalenki. Są
            punkty, których jestem autorem bezpośrednim ( np. przesunięcie
            przejazdu z Pruszkowskiej na ul. Gałczyńskiego, czy pozostawienie do
            czasu budowy obwodnicy Magdalenki skrzyżowania ze swiatłami na 6 -
            go Sierpnia ( wjazd i wyjazd z osiedla "Dom i Ogród" ). Sprawy
            dotyczące 721 bis do porozumienia wpisało stowarzyszenie z
            Magdalenki. Każde porozumienie to kompromis. Gdybym nie miał
            pewności, że i tak 721 bis zrobią ( nawet z protestami ) i droga ta
            byłaby sprzeczna z interesem Gminy Raszyn, to sugerowałbym tym,
            którzy faktycznie zablokowali S8 ( mieszkańcy naszej gminy plus
            firma z Wolicy ) aby nie podpisywać takiego porozumienia. Jednak nie
            przedstawił nikt argumentu ( ale społecznego nie prywatnego ) na to,
            że 721 bis jest drogą dla Gminy Raszyn złą. Oczywiście jeżeli zrobi
            się ją tak jak my chcemy ( bez nowych wykupów ) a nie jako węzeł na
            5 ha w środku wsi.
            Z "węzłem za lasem" jest niezłym pomysłem tylko trzeba zapytać po
            co? S7 będzie pod Piasecznem a nie po naszej starej "7".
            Ale jest to jakiś pomysł do rozważenia.
            Trzeba pamiętać, że jak zrobią S7 ( pod Piasecznem ) to naturalny
            kierunek dojazdu do Warszawy - czyli szybszy i do Krakowa będzie nie
            do S8 a właśnie tam. To nie mieszkańcy Magdalenki będą rozjeżdżali
            Raszyn ale odwrotnie.
            • d.marcinkowski Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 16:55
              Na spotkaniach w których miałem okazję uczestniczyć proponowana była droga 721
              bis tylko w jednym wariancie.O innym wariancie nie było mowy, tak czy nie?.
              Dla protestujących stowarzyszeń najistotniejsze było przesunięcie węzła
              Magdalenka do Sękocina Nowego i powiązanie z nową drogą 721 bis.To rozwiązanie
              odciążało ruch w ulicy Słonecznej w obu kierunkach.
              Taką propozycję forsowaliście razem z panem Mamakiem.Do czego to prowadziło
              widziałeś na spotkaniach. Mieszkańcy ul. Słonecznej bili brawa a mieszkańcy
              Sękocina Nowego byli oburzeni.Pojawiał się kolejny konflikt interesów.

• tygrysow Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 18:29
                panie Marcinkowski droga 721 musi być rozbudowana do 2 jezdni,ponieważ porusza
                się nią ponad 16 tys na dobę(łącznik s7 - S8) co do tego nie ma pan chyba
                wątpliwości, teraz kwestia wariantowania .Zupełnie się z panem zgadzam,trzeba
                zrobić kilka wariantów i tak będzie to zrobione,tak jak zostało to
                zaproponowanie w gminie Lesznowola przy granicy z Piasecznem. problemem jest to
                ,że Wasz Wójt nie przyjmuje tego do wiadomości i chce rozszerzać nam słoneczną
                burząc domy i wycinając hektary lasu,poza wszystkim tam istnieje gęsta zabudowa
                mieszkaniowa (bardzo blisko drogi), a wsękocinie jest zostawiony pas szerokości
                80m ,nie mówiąc o Lezznowoli,która ma plany przestrzenne na tą obwodnicę i 0
                zabudowy. My się domagamy ,żeby zostało to rzetelnie zaprojektowane ,zważone co
                jest mniej inwazyjne dla ludzi i tak zdecydowane. Do tej pory nam tego
                odmawiano. Rej wodził Wójt Rajkowski,który przecież uzgodnił w 2002 roku tą
                obwodnicę, a teraz wykręca kota ogonem.
              • jacek-wisniewski Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 20:52
                Tylko...., że na spotkaniu nie było mieszkańców Magdalenki ( poza
                Panem Mamakiem ) Ci co bili brawo przesunięciu węzła ... też są
                mieszkańcami Sękocina Nowego. I wcale nie chodzi o węzeł. Chodzi o
                właczenie S8 w naszą "7". My chcemy żeby było wcześniej.
                • d.marcinkowski Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 21:13
                  Jacek wiem gdzie mieszka pan Zbyszek znamy się od dzieciństwa i inni mieszkańcy
                  .Chcieliście likwidacji węzła Magdalenka i wpięcie nowej drogi 721 bis w
                  Sękocinie Nowym.Zgadza się? Wówczas mamy łącznik S8-S7 Węzeł Janki Małe-Sękocin
                  Nowy-Lesznowola.www.721.org.pl/node/6
                  • tygrysow Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 21:38
                    Pan Zbyszek jest mieszkańcem Sękocina Lasu czyli gminy Raszyn to po pierwsze po
                    drugie chcieliśmy przebudowy skrzyżowania I likwidacji Węzła bo nie jest
                    potrzebny w takiej skali,po trzecie chcemy Węzła w Sękocinie Nowym ale zdajemy
                    sobie sprawę,że musi to podlegać ocenie środowiskowej i społecznej i należy
                    wybrać wariant mniej inwazyjny,wstępną wydał UG Raszyn publikując studium i
                    posadawiając go w Sękocinie Nowym,bo tam przebiega linia wysokiego napięcia. To
                    proste i czytelne jak budowa cepa./
                  • jacek-wisniewski Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 21:41
                    Pan Zbyszek mieszka ... w Sękocinie Lesie. Gmina Raszyn. Nie mieszka
                    w Magdalence. My chcemy z wielu powodów wpięcia S8 nie w lesie a na
                    wysokości Franke. Wpięcia. Droga 721 bis wepnie się tam gdzie będzie
                    uzgodnione na podstawie innego postępowania administracyjnego na
                    wniosek innego inwestora. My tylko chcemy ( a raczej zgadzamy się na
                    propozycję mieszkańców Magdalenki ) aby węzeł prz Franke zrobić tak,
                    zeby umożliwić wpięcie 721 bis ( jeżeli będzie ). W wiesz dlaczego?
                    A dlatego, że w pierwszej wersji GDDKiA chciało ruch z 721 bis
                    doprowadzony do Franke przeciągnąć wzdłuż s8 do węzła w lesie. Czyli
                    te same samochody jechałyby z 721 bis przez Sękocin Nowy i Sękocin
                    Stary dwa razy. Do lasu od Franke i z lasu już S8 do Warszawy.
                    Fajne? Nam się nie spodobało. W takiej sytuacji mniejszym złem
                    byłoby wrzucenie samochodów z 721 bis od razu na S8.
                    • d.marcinkowski Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 21:56
                      Jacku co da sam węzeł w Sękocinie Nowym bez lokalizacji łącznika S8-S7.
                      Dalej będzie nim ul.Słoneczna.
                      • tygrysow Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 22:02
                        tymczasowo do zbudowania obwodnicy 721,od krakowskiej do wezła lesznowola to
                        5km,można to zbudować w 1 rok(nie ma żadnych zabudowań,poza jednym domem
                      • tygrysow wyszło szydło z worka 23.05.09, 22:14
                        i tu wychodzi szydło z worka. Radny Raszyna chce aby jego mieszkańcy jeździli do
                        S7 ul.Słoneczną przez Magdalenkę drogą ,która jest kompletnie do tego
                        nieprzystosowana. I być nie może. Jest to poza moim pojmowaniem dlaczego Gmina
                        raszyn nie chce się zgodzić na wybudowanie 1km wygodnej drogi po bezdrożach
                        wzdłuż linii napięcia (nie z jej pieniędzy)aby jej
                        mieszkańcy(janki,sękociny,laszczki) itd. wygodnie dojechali do S7 przez
                        niezatłoczoną 2 jezdniową 721-bis,która wdodatku została kiedyś uzgodniona.jak
                        będą wyjeżdżać ludzie ze słomina z osiedla AIG. Na słoneczną? Przecież to
                        absurd.NO PASARAN.
                      • jacek-wisniewski Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 22:52
                        Nam ( czyli Tobie i mnie ) nic. Ale tam mieszkają mieszkańcy naszej
                        gminy. Jeszcze dziś bronią domów przed wyburzeniami. Nie chcą
                        mieszkać 2 - 4 m od drogi. Janki nie chca drogi serwisowej? Przejedź
                        się i policz ile firm jest na odcinku Sękocińska - las. Oni też chcą
                        egzystować. A las? To, że inni wycinają nie oznacza, ze my nie
                        powinniśmy go bronić.
                        A mieszkańcy Słonecznej w związku z kompromisem godzą się na
                        oczekiwanie na budowę dorgi 721 bis. Też powinniśmy to doceniać.
                        • d.marcinkowski Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 23:05
                          Drogi serwisowej w Jankach być nie powinno i tu się zgadzam z mieszkańcami.Mam
                          nadzieję że plany przestrzenne zostaną poprawione.
                          Tak samo nie występuję przeciwko mieszkańcom ul. Słonecznej i Sękocinów
                          I Mam prośbę nie uświadamiaj Mnie kolejny raz ,że to są gminy mieszkańcy naszej
                          dobrze o tym Wiem.
                          • jacek-wisniewski Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 23:16
                            Co do Pana Zbyszka zrobiłem to celowo. Uwaga o firmach wzdłuż Al.
                            Krakowskiej w Sękocinach jest źle przez ciebie odczytana. To żadne
                            uświadamianie.
                            Ale nie mozesz robić błędów takich jak Rajkowski, który publicznie
                            sugeruje, ze można poświęcić 50 osób w celu obrony interesu 8. Ja
                            mam nadzieję, że i ty pomożesz bronić interesu i tych 50 jak tych 8.
                            Oczywiście możemy wcześniej dyskutować co może być tym
                            bronionym "interesem prawnym". Wcale nie musi to być ziemia czy
                            domy. Można zdefiniować go do części poszkodowanych jako "godziwe
                            odszkodowanie". Ale kiedy będą wiedzieli, ze bez zaspokojenia ich
                            interesu ( czyli np. godziwego odszkodowania ) nie wpuścimy koparek
                            i pił, to będzie nasz wspólny sukces. I z pewnością przyspieszy to
                            budowę tej potrzebnej drogi.
                  • tygrysow mapa geodezyjna Sękocinów 23.05.09, 21:57
                    www.tygrys.top100.net.pl/721/geodezja.html zapraszam tam można zobaczyć
                    jak wygląda zabudowa wraz ze zdjęciami. To wszystko oczywiście nasze propozycje,
                    a nie rzeczywiste projekty,które projektant mamy nadzieję przygotuje.Być może
                    będzie ich np.5.
                    • d.marcinkowski Re: mapa geodezyjna Sękocinów 23.05.09, 22:08
                      Z mapkami na państwa stronie zapoznałem się już wcześniej .
                      I wynika z nich jedno brak wariantów lokalizacji 721 bis .
                      I właśnie oto mam pretensje.Trzeba walczyć o Swoje ale trzeba też dostrzegać innych.
                      • tygrysow Re: mapa geodezyjna Sękocinów 23.05.09, 23:00
                        pretensje to proszę mieć do swojego wójta,który schował głowę w piasek i że
                        kombinuje jest najpierw za obwodnicą lesznowoli a później jest przeciw.To
                        bezdyskusyjne.
                • d.marcinkowski Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 21:25
                  Jacek czy tytuł wątku do końca prawdziwy?
                  Tu wpis ze strony GDDKiA Warszawa:
                  W dniu dzisiejszym (22.05.2009r) w Wojewódzkim Sądzie Administracyjnym odbyła
                  się rozprawa ze skarg: Aprica Sp. z o.o. i osób fizycznych na decyzję Ministra
                  Budownictwa z dnia 29.09.2006r. w przedmiocie lokalizacji drogi publicznej (nr
                  zaskarżonego aktu: BP 7-025-26-611/06/735).

Wojewódzki Sąd Administracyjny uchylił zaskarżoną decyzję i decyzję I Instancji
                  – Wojewody Mazowieckiego z dnia 03.03.2006r. nr 340/06 o ustaleniu lokalizacji
                  dla inwestycji: budowa drogi ekspresowej S-8 na odcinku Salomea-Wolica wraz z
                  powiązaniem z drogą krajową nr 7 i z przebudową infrastruktury technicznej –
                  część I – odcinek zlokalizowany poza granicami m. st. Warszawy; zatwierdzającej
                  projekt podziału nieruchomości na potrzeby powyższej inwestycji; nadającej rygor
                  natychmiastowej wykonalności.
                  Rozstrzygnięcie WSA jest nieprawomocne. Oczekujemy na doręczenie wyroku wraz z
                  uzasadnieniem.
                  • tygrysow Decyzja jest martwa 23.05.09, 21:33
                    odpowiem tak.wyrok WSA jest nieprawomocny,ale proszę pamiętać,że raz już ta
                    decyzja była w NSA. I gdy GDDKIA ponownie złoży kasację do NSA to się
                    skompromituje,a może ma za dużo pieniędzy na prawników.Zresztą Wojewoda w czasie
                    spotkania powiedział,że będą wnosić o umorzenie tej decyzji. Ta decyzja jest
                    nieodwołalnie martwa i niosąca za sobą daleko idące konsekwencje wpostaci
                    anulowania wywłaszczeń i klauzuli wykonalności.
                  • jacek-wisniewski Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 22:59
                    Wyrok na nasze brzmi tak: decyzji nie ma. GDDKiA moze się odwoływać.
                    Ale to odwołanie nie umożliwia "wykorzystywania" tej decyzji do
                    innych celów - np. decyzji środowiskowej czy podziałów. Totalna "d",
                    przed którą ostrzegałem na sesji. Ostrzegałem, bo od samego początku
                    chcę budowy tej drogi. Wporowadzenie zmian do projektu byłoby tylko
                    na plus tej inwestycji. A tak zabawę zaczynamy od nowa. W nowym
                    prawie i z dobrą znajomością przepisów przez ludzi.
        • d.marcinkowski Re: S8 została definitywnie uchylona 22.05.09, 22:22
          W kwestii porozumienia może napiszesz ilu zainteresowanych stron dotyczyło i co
          z niego wynikało . Jedna osoba nie podpisuje dokumentu porozumienia i mamy pat,
          zgadza się?
      • j.aranowski Re: S8 została definitywnie uchylona 22.05.09, 23:14
        Panie Darku, jest Pan radnym tej gminy. Zamiast mówić o piekiełku, niech pan użyje przysługujących Panu uprawnień i złoży interpelację lub zapytanie do wójta w tej sprawie. Z całym szacunkiem do Pana, ale w Gminie Raszyn nie ma ani jednego radnego, który potrafiłby korzystać z przysługujących mu uprawnień i który prowadziłby porządną politykę informacyjną. Nie pomyliłem się, żaden radny tego nie robi. Przejrzałem stenogramy z posiedzeń rady. Nie znalazłem ani jednego przypadku złożenia interpelacji. Nie ma słowa o jakichś oświadczeniach na zakończenie sesji w których każdy z was mógłby z wpisaniem do protokołu powiedzieć co boli nas mieszkańców. Oczywiście "ogromna w tym zasługa" Przewodniczącego Szweda, który kompletnie nie wie, jak powinna wyglądać Sesja Rady Gminy i jakie przywileje i obowiązki przysługują radnym. Nie zwalnia to jednak pozostałych radnych z obowiązku upominania się o swoje. Zaczął Pan tworzyć swoją stronę Internetową. Duże brawa za chęci. Lepiej późno niż wcale. Szkoda, że nie zrobił Pan tego pierwszego dnia swojego wyboru. Jeśli rzeczywiście chce Pan zmienić coś w przekazywaniu informacji z działalności rady i wójta, proponuję wzorować się na stronie radnego z sąsiedniej gminy. Może nie ideał, ale jak dla mnie wzór do naśladowania. Zapraszam tu: www.marcinkania.pl/ . Obecnie jestem mocno zajęty, ale jeśli wszystko się uda, to tak około września mogę Panu pomóc w stworzeniu czegoś podobnego. Warunek, rzetelne informacje z posiedzeń rady gminy i komisji i publikowanie materiałów które radni dostają na te posiedzenia.
        A wracając do meritum sprawy. Czy jeśli będziemy udawać, że nie ma żadnej winy naszych wójtów w dzisiejszym wyroku, to nie będzie "piekiełka"? Czy lepiej dochodzić do porozumienia mówiąc sobie całą prawdę czy zwalać na siebie winę? Nie dlatego zadałem tyle pytań w innym miejscu tego wątku aby komuś dokopać, tylko dlatego, że podstawą współpracy powinno być ustalenie błędów wszystkich stron tego sporu, tak aby w przyszłości znów ich nie popełnić. Porozumienie w moim mniemaniu, to nie przytakiwanie wójtom i ukrywanie ich błędów tylko współpraca oparta na prawdzie. Bez tego, zawsze będziemy mieli to swoje piekiełko i dystans między nami a innymi gminami będzie się pogłębiał.

Pozdrawiam
        Jarek Aranowski
        • d.marcinkowski Re: S8 została definitywnie uchylona 22.05.09, 23:32
          Panie Jarku szczerze mówiąc trudno jest opanować to co dzieje się w naszej
          gminie za dużo jest wzajemnych animozji ,niechęci brak obiektywizmu .Siebie mogę
          winić za brak zangażowania w poprzednich latach .Tzw. stanie z boku .Pytanie
          czy warto się angażować?.
          Nic nie robisz masz święty spokój.

• filip_bu Re: S8 została definitywnie uchylona 22.05.09, 23:49
            d.marcinkowski napisał:
            > Nic nie robisz masz święty spokój.
            >
            Czyli "ja jestem za a nawet przeciw"?
          • j.aranowski Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 00:28
            Kibicuje Pan KS Raszyn i UKS Łady, jest Pan prawie na każdym naszym meczu w
            Raszynie i oddaje Pan walkowerem?

PS
            Mógłby Pan podesłać mi komórkę na maila: j.aranowski@gazeta.pl ?
            Chciałbym z Panem pogadać na temat związany z obydwoma klubami. Moglibyśmy co
            prawda na meczu, ale sprawa jest dość pilna.
    • d.marcinkowski Re: S8 została definitywnie uchylona 23.05.09, 19:37
      Tak na poprawę samopoczucia Liga Okręgowa piłki nożnej Tarpan Tarczyn-UKS Łady 0-1
      Naprzód Brwinów-KS Raszyn 0-10.Tak trzymać panowie. Gratulacje!!!.
      Łady liderem Raszyn miejsce trzecie.
    • jacek-wisniewski Bez świętowania 25.05.09, 08:24
      Po wygranej pytałem sie protestujących czy ktokolwiek z racji 3
      letniej batalii sądowej czuje się zwycięzcą. I .... nikt nie uważa
      zablokowania S8 za sukces. Od tych, którzy mają w sękocinach firmy,
      od tych, którym mieli wyburzać domy i którzy mają ... po 80 lat
      słyszałem jedno: "Panie Jacku niech wreszcie wybudują tą drogę,
      tylko niech posłuchają się nas".
      Dlatego mam nadzieję, że nieuchronne konsultacje S8 będą przebiegały
      szybko i sprawnie.
      • stoper57 Re: Bez świętowania 25.05.09, 21:36
        Ręka w nocniku czyli strzał w stopę
        (a tak na marginesie - nie dałeś Pan szansy tym 80 latkom, nie
        doczekają nawet możliwości bycia wiezionym, chyba że w jedno
        szczególne miejsce..)
        • patrzacy.z.boku Re: Bez świętowania 25.05.09, 22:50
          ciekawi mnie stoper twoja opinia na temat dzialania wojta gminy
          raszyn,ktory jak tu pisza najpierw kiedys uzgadnia, a potem jest
          temu przeciwny?wg mnie to dziwna sprawa...
          • stoper57 Re: Bez świętowania 26.05.09, 22:36
            pewnie zmienił zdanie, co teraz już tak nie razi jak kiedyś i bardzo
            jest "trendy", podobno tylko krowa...itp
            Ja osobiście nie lubię ludzi niesłownych, ale nie mając żadnych
            związków z wójtem ani interesów w gminie Raszyn, nie jestem w stanie
            odpowiedzieć dlaczego zmienił zdanie czy "zapomniał' o
            wcześniejszych planach (czy ustaleniach) i z jakich powodów tak się
            stało, dlatego go nie oceniam. 721 bis to ewidentnie interes części
            mieszkańców Magdalenki i to mi się nie podoba, przez to stoi cała
            S8, a ja jeżdżę po jakichś falencko-jaworowskich peryferiach.
            A jak wójt was oszukuje, to nie wybierajcie go po raz kolejny. Macie
            jescze ponad rok na znalezienie (na miejscu moim zdaniem, nie ma)
            odpowiedniego kandydata.
            • patrzacy.z.boku Re: Bez świętowania 26.05.09, 23:15
              a tobie zalezy gdzie bedziesz wjezdzal na ta obwodnice w lesie,czy
              kilometr dalej?a z protestujacymi to jak z dziewczyna seby2007,jak
              sie upra to trzeba uwzglednic żądania...
            • tygrysow bez konsekwencji zdanie może zmieniać krowa 27.05.09, 11:15
              stoper przeczytałem twoje posty,wynika z nich jednoznacznie ,że bronisz Wójta w
              sposób Wałęsowski niechcem ale muszem,masz do tego prawo,tak samo jak prawo ma
              zmienic zdanie Rajkowski,tylko problem polega na tym,że zmienia zdanie
              ,kłamiąc,co urzędnikowi publicznemu nie uchodzi .Jeśli ma Ważkie argumenty, to
              powinien to powiedzieć jakie i stanąć na przeciw argumentom Gminy
              Lesznowola(nie jest tak jak piszesz,że 721-bis to interes tylko części
              Magdalenki,takie zdanie ma MZDW.Wójt Gminy i bardzo wielu mieszkańców
              Lesznowoli).Na razie stanął przed ludźmi w Sękocinie i powiedział,że 721-bis nie
              może powstać, bo TIRY nie będą umiały skręcić w lewo na Węźle Janki Małe.Zresztą
              na tym samym spotkaniu powiedział o co chodzi.Chodzi o wyjazd przez Las
              Magdaleński na ul.Słoneczną z osiedla AIG. To tzn samym zadaje kłam temu co
              powszechnie jest kolportowane,że mieszkańcy magdalenki podrzucają ruch do
              Raszyna .jest dokładnie odwrotnie.W wersji rajkowskiego mieszkańcy
              JANEK,Laszczek,Sękocinów aby dojechać do S7 będą jechać przez Magdalenkę drogą
              ,która jest wtej chwili zzapchana na MAxa,a po wybudowaniu S7 w nowym śladzie i
              centrów logistycznych na Katowickiej będzie nieprzejezdna.
            • tygrysow Re: Bez świętowania 27.05.09, 11:17
              a propo jak nie lubisz jeździć peryferiami to powinieneś poprzeć dwujezdniową
              wygodą drogę pomiędzy S7 i S8
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka