dagg 18.04.06, 14:00 Czy orientujecie sie, jak sie posuwaja prace nad obwodnica? Na kiedy planowany jest koniec inwestycji? Ja nadal nie moge przywyknac do widoku ogoloconej z drzew drogi w Mietnem :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to.ja.rutka Re: O obwodnicy 18.04.06, 14:02 koniec inwestycji przewidziany jest w okolicach końca 2007 roku. Przynajmniej takim terminem zobowiązane są firmy w umowie. (wiem, że strasznie niegramatycznie, ale pewnien szaleniec mi przeszkadza - uciekam) Odpowiedz Link
dagg Re: O obwodnicy 18.04.06, 14:10 Myslicie, ze miasto straci na obwodnicy? Zyska wiecej spokoju, ale straci przejezdnych ktorzy lubia zrobic zakupy tam, gdzie taniej... Odpowiedz Link
micho77 Re: O obwodnicy 18.04.06, 14:34 Moim zdaniem zyska spokój - korki w szczycie komunikacyjnym są naprawdę makabryczne. Stracić może, ale chyba nie za dużo: może stacje paliw, sklepy spożywcze. Bo podejrzewam, że Ci "przejezdni", którzy mieli w Garwolinie upatrzone sklepy np.odzieżowe i tak zajada do nich na zakupy - przecież po powstaniu obwodnicy przejazd przez Garwolin nie będzie już taką mordęgą. Nie straci raczej branża żywieniowa - bo oprócz zasłużonego Smakosza :), miejsca, gdzie zatrzymują się przejezdni nie ma. Chyba, że może w "Asie"? Pozdrawiam Micho Odpowiedz Link
dagg Re: O obwodnicy 18.04.06, 14:46 A co to jest As? Moim zdaniem przejezdni, ktorzy zajada beda ciagle ci "starzy", nowi nie beda naplywac, bo komu sie chce zajezdzac do miasteczek na trasie? Czyli stopniowo bedzie mniej potencjalnych kupcow. Czy to moze spowodowac, ze ceny w G zmaleja? Odpowiedz Link
andy1976 Re: O obwodnicy 18.04.06, 19:48 Ja bym się nie odważył na tak dalece idącą analizę SWOT dla naszego lokalnego biznesu...straci czy zyska...?? Jeśli miałbym już oceniać tak ogólnie, to myślę, że jednak zyska. Wszak "od zawsze" szlaki komunikacyjne były gwarantem rozwoju. A jeśli chodzi o "zajezdzanie" to niestety Garwolin nie ma czym zachęcić. W takiej Wielkopolsce jest np. masę miasteczek o podobnej wielkości i historii co Garwolin. Jednak tam zachowały się skwerki, ryneczki a przy nich przynajmniej kilka ciekawych knajpek, muzea etc. Oczywiście kilka bombardowań podczas II wojny światowej zrobiło swoje. Konkludując, nie widzę zagrożeń ze strony obwodnicy. Wręcz przeciwnie. Dotychczas wszystko skupiało się wokół ulic Kościuszki, Lubelskiej, bo to było ścisłe centrum. Teraz jest szansa na drugie centrum wokół obwodnicy. Odpowiedz Link
micho77 Re: O obwodnicy 19.04.06, 08:14 Witam, Ja się odważam. Przecież to tylko moje gdybania - z góry uprzedzam, że żadnym specjalistą nie jestem, wykształcenie mam typowo techniczne ;) - nie wiem co to znaczy SWOT :) Myślę, że drugie centrum wokół obwodnicy raczej nie powstanie, gdyż jego rozwój będzie mocno ograniczony ilością zjazdów, a te będą chyba 2, jeśli dobrze pamiętam. Chyba, że mamy na myśli obsługę przejeżdzających, czyli stacja paliw, myjnia, może fast-food czy nawet restauracja. Do dagg - "As" to budynek handlowo-usługowy między PKO BP a MJM przy Kościuszki. Pozdrawiam Micho Odpowiedz Link
dagg Re: O obwodnicy 19.04.06, 10:47 Dzieki za informacje Micho :) Z tego co mowia sprzedawcy ze sklepow z np. konfekcja, bardzo duzo osob z Warszawy, jadacych na dzialki, robi u nich zakupy. Jest to wygodne, bo w krotkim czasie mozna obejsc wieksza czesc miasta z atrakcyjnymi sklepami. Jadac na dzialke sa nastawieni na zakupy w Garwolinie. Mysle, ze przez obwodnice Garwolin straci potencjalnych nowych kupujacych. Oczywiscie ja tez jedynie gdybam i na to sie odwazam, ale tak jak Micho nie jestem specjalista w tym temacie, ba, nawet nie mam wyksztalcenia technicznego! Odpowiedz Link
beti76 Re: O obwodnicy 19.04.06, 10:59 A co z mającą powstać przy obwodnicy Garwolińską Strefą Aktywności Gospodarczej? Wydawało mi się, że widziałam jadąc w stronę Miętnego jakąś tablicę informacyjną. Zresztą od jakiegoś czasu trwają rozmowy "na stołkach" na ten temat. Gdyby ta inwestycja ruszyła i powstała GSAG to w tym momencie można mówić o dobrodziejstwie obwodnicy w postaci kapitału zewnętrzego i nowych miejsc pracy. Co do klientów - czy rzeczywiście przejezdnych tak wiele przybywa? Pamiętam swoje przejazdy przez Białobrzegi - TRAGEDIA!!. Jedyne miejsce gdzie mogłam zostawic pieniądze to była Pizzeria, i po powstaniu obwodnicy też tam zostawiłam. Więc nie wydaje mi się że przejezdni nabywcy tyle zostawiają w Garwolinie. Raczej z wiadomości net-owych częściej narzekają niż się zatrzymują. Odpowiedz Link
jolla78 Re: O obwodnicy 19.04.06, 13:43 A ja dodam od siebie, że w okolicach dawniej przeze mnie zamieszkiwanych, czytaj Sulbiny - praca w sprawie obwodnicy wre. Jestem tam przeciętnie co dwa tygodnie. Cały czas i to dosyć szybko praca się posuwa - budują już tam nawet słupy pod coś w rodzaju estakady. Termin podany w którymś poprzednim poście jest podobno realny i prawdziwy. Jeśli tak to będzie szybko szło, wybudują w terminie. Niestety, sama mam znajomych którzy nie mają jeszcze uregulowanych spraw z wykupieniem gruntu. Ludzie się podobno chandryczą. Więc istnieje prawdopodobnieństwo przestoju. Pozdr, J. Odpowiedz Link
andy1976 Re: O obwodnicy 19.04.06, 23:12 No to kiepskie wieści z tym prawdopodobieństwem przestoju. Z jednej strony takie sytuacje wkurzają, bo przecież taka obwodnica to dla wszystkich. Z drugiej jednak każdy ma prawo w jakimś stopniu decydować o swojej własności a jeśli ma ją stracić, to powinno się to wynagrodzić. Wszystko jest kwestią negocjacji. Przy okazji, taka ciekawostka. Podczas świątecznej wizyty dowiedziałem się, że była niedawno wystawiona na sprzedaż działka przy cmentarzu za cenę 150 PLN za 1 m kw. !!! Za taką cenę można kupić działkę w podwarszawskich Łomiankach czy Konstancinie. Garwolin w cenie , nie ma co hi hi hi. pozdr. Odpowiedz Link
mtrzaskalska7 Re: O obwodnicy 25.04.06, 13:06 Co do przestoju, to nie byłabym taka pewna. Infrastruktura rozwija się od kilku lat bardzo intesywnie w dużym stopniu dzięki pieniądzom z Unii Europejskiej. Są plany, są terminy; jeśli nie dotrzymuje się terminów czy planów - nici z kasy. To tak w dużym skrócie. Dlatego nie byłabym pesymistką :) Odpowiedz Link
sloggi Re: O obwodnicy 27.05.06, 12:22 dagg napisała: > > Myslicie, ze miasto straci na obwodnicy? Zyska wiecej spokoju, ale straci > przejezdnych ktorzy lubia zrobic zakupy tam, gdzie taniej... Na przykładzie Łomianek można zauważyć, że miasto uspokaja się, a handel nie traci, bo tranzyt rzadko robi postoje w dużych miastach. Odpowiedz Link
dagg Kontynuując :) 08.05.06, 12:00 A co wiecie na temat budowy drogi ekspresowej Garwolin - Warszawa? Odpowiedz Link
kemot678 Re: Kontynuując :) 08.05.06, 17:05 Praca wre, najbardziej prace przy budowaniu wiaduktów posunięte są na trasie do Wilgi i Górek. W Sulbinach i koło Interdruku dopiero zrobili objazdy do budowy wiaduktów. Sama obwodnica chyba najbardziej posunięta technologicznie jest za oczyszczalnią gdzie trzebabyło podobnież wybrać nawet do 1.8m torfu i uzupelnić piaskiem. Na większej części jest już zebrana wieżchnia cześć ziemi. Często jeżdzę rowerkim i obserwuje jak prace się posuwają. Pzdr Banan1974 Odpowiedz Link
mtrzaskalska7 Re: Kontynuując :) 08.05.06, 18:40 dagg napisała: > A co wiecie na temat budowy drogi ekspresowej Garwolin - Warszawa? To obecna nie jest ekspresową? Ma być coś jeszcze? To ja nie w temacie jestem - może ktoś coś napisze. Choć niezbyt na to liczę, bo to forum takie coś niemrawe jest... Martyna Odpowiedz Link
dagg PODOBNO 09.05.06, 11:53 (bo nie znam szczegółów) ma być ekspresowa - 2 pasy w obie strony. Podobno obwodnica tak jest budowana, żeby już pasować do tej ekspresowej. Byłoby super... Możnaby mieszkając w Garwolinie szybko dojechać do pracy w Warszawie. Ale skoro nikt z Was o tym nie słyszał... Odpowiedz Link
beti76 Re: PODOBNO 09.05.06, 12:39 słyszał, słyszał. Rzeczywiście docelowo to ma być droga ekspresowa: dwa pasy i bezkolizyjne skrzyzowania. Tylko kiedy?? Odpowiedz Link
kemot678 Plany ... 10.05.06, 09:51 Ma stronach ministerstwa transportu i budownictwa jest rządowy program budowy dróg i autostrad. W planie jest: "Pod koniec 2009 roku w Polsce będzie 1100 km autostrad i 850 km dróg ekspresowych, wśród nich: -S17 z Warszawy do Garwolina, " www.mtib.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php?id_informacji=2174&opcja=pokaz W odnośniku cały plan ale według mnie mało realny. Pzrd Odpowiedz Link
dagg Re: Plany ... 10.05.06, 11:58 Jak szukałam, to wyskakiwały mi tabele z planami inwestycji, a S17 tam nie było. Mnie też trudno uwierzyć, że to zrobią i to tak szybko. Odpowiedz Link
andy1976 Re: Plany ... 10.05.06, 23:16 Jeśli te plany zostaną zrealizowane, to obiecuję, że przejdę ten odcinek (Garwolin-Warszawa) na kolanach. Pilnujcie mnie ;). Obym się mylił ale nie wierzę w rządy Kazika, Romka i Jędrka. pozdr. Odpowiedz Link
dagg Re: Plany ... 11.05.06, 10:44 Niby nic mi nie zrobiłeś, ale... baardzo bym chciała, żebyś jednak przeszedł na kolanach ów odcinek :) Odpowiedz Link
krychola Re: Plany ... 04.08.06, 21:15 andy1976 napisał: > Jeśli te plany zostaną zrealizowane, to obiecuję, że przejdę ten odcinek > (Garwolin-Warszawa) na kolanach. Pilnujcie mnie ;). Obym się mylił ale nie > wierzę w rządy Kazika, Romka i Jędrka. > > pozdr. A ja kiedyś miałem przejść ten odcinek ze znajomą ale wycofała sie stwierdziła że było by to za długo. Ale bez używania kolan Odpowiedz Link
zyta4 Re: O obwodnicy 10.08.06, 13:58 A ja od niedawna pracuję w jednej z takich firm, ktora buduje obwodnice Odpowiedz Link