Dodaj do ulubionych

Problem z szybkością połączenia w Neostradzie

25.07.07, 16:05
Witam,
mam pytanie do użytkowników netu poprzez Livebox TP, bądź do osób, które mają
o tym pojęcie.
Mam wykupioną prędkość 1024 Mb/s a prędkość jaką osiągam to 54 Mb/s!!!
Konsultant na infolinii poinformował mnie, że w naszej okolicy (kierunkowy 25)
są przeciążenia i oni nic z tym zrobić nie mogą i tak być musi.
Jestem wściekła, że wybraliśmy TP. Co prawda bardzo zależało nam na tym, żeby
jak najszybciej mieć internet i musieliśmy wybrać to co było dostępne
teoretycznie "od zaraz" (mieszkamy w nowym bloku).
Proszę o info czy u Was też tak jest lub czy mogę coś ewentualnie zrobić, żeby
odmulić mój internet? Z góry informuję, że w tej kwestii jestem ciemna :).
Dzięki z góry,
bj
Obserwuj wątek
    • dobry_jezu to chyba nowa oferta 25.07.07, 17:35
      Z tego co napisałaś to zakupiłaś od TP łącze pozwalające osiągnąć transfer
      rzędu 128 MB/s, co oznacza, że film o "wadze" 700 MB ściągasz teoretycznie w
      czasie niecałych 6 sekund. Czy tak???

Natomiast Twoje łącze nie trzyma standardów i możesz ściągać tylko z prędkością
      niecałych 7 MB/s, czyli film 700 MB ściągasz niecałe 2 minuty???

Jeśli jest inaczej to przeczytaj jeszcze raz umowę i instrukcję do liveboxa, a
      możeCi się rozjaśni. Dla ułatwienia dodam, że Mb to nie to samo co MB, tak samo
      jak złotówka to nie to samo co grosz :)
      Jak nie załapiesz to wyjaśnię bardzo prosto...
      • zly_bafomet Re: to chyba nowa oferta 26.07.07, 00:56
        Hesus, ani nie pomogłeś, ani nie masz co błyszczeć umiejętnością liczenia, ani chwalić się brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem, bo to, że dziewczyna sypnęła się w jednostkach to nie powód, żeby z niej szydzić, bo to nie loża szyderców, ani miejsce dla (marnych) popisów.
        • dobry_jezu Re: to chyba nowa oferta 26.07.07, 06:42
          nie szydzenie, ale uśmiech na twarzy z powodu podnoszenia larum "bez powodu",
          zresztą jak widać poniżej inne panny równiez nie mają zielonego pojęcia co
          zakupiły, co to jest livebox i co pokazuje ikonka łaczności na pulpicie. A
          wystarczyło by skorzystać ze strony tpsa i dowiedzieć się tego, bo jak widać na
          infolinii 9393 też siedzą ignoranci.
          • kuba_ga Re: to chyba nowa oferta 26.07.07, 07:28
            dobry_jezu napisał:

> nie szydzenie, ale uśmiech na twarzy z powodu podnoszenia larum "bez powodu",
            > zresztą jak widać poniżej inne panny równiez nie mają zielonego pojęcia co
            > zakupiły, co to jest livebox i co pokazuje ikonka łaczności na pulpicie. A
            > wystarczyło by skorzystać ze strony tpsa i dowiedzieć się tego, bo jak widać
            na
            >
            > infolinii 9393 też siedzą ignoranci.

Śmiejsz się z innych, Twoja wypowiedź niczego nie wnosi do tematu...
            • dobry_jezu a twoja coś wniosła do tematu??? 26.07.07, 09:04
              • kuba_ga Re: a twoja coś wniosła do tematu??? 26.07.07, 09:52
                Dwie osoby zwróciły Ci tu uwagę (w innym wątku również) i nic to Tobie nie
                mówi? Może pohamuj się troszkę... Pojawiłeś się na tym forum tydzień, czy da
                temu, dostosuj się proszę do obyczajów. Choćby z uwagi na swój nick ...
                • dobry_jezu pytam ponownie??? 26.07.07, 10:09
                  a co twoja wypowiedź ma wspólnego z tematem???
                  i dodatkowo co ma mój nick wspólnego z szerokopasmowym dostępem do internetu????
                  • kuba_ga Re: pytam ponownie??? 26.07.07, 10:19
                    dobry_jezu napisał:

> a co twoja wypowiedź ma wspólnego z tematem???
                    > i dodatkowo co ma mój nick wspólnego z szerokopasmowym dostępem do
                    internetu???
                    > ?

Szkoda klawiatury...
    • emilkami Re: Problem z szybkością połączenia w Neostradzie 25.07.07, 21:10
      Ja mam neostradę i to co się dzieje ostatnio z internetem to juz jest
      przegięcie. Nieraz dochodzi do tego, że w ogóle nie moge wejść na jakąś stronę.
    • katiklem Re: Problem z szybkością połączenia w Neostradzie 25.07.07, 22:39
      Myślałam, że to problem z naszym komputerem ale jednak nie...My również łączymy
      się z netem za pomocą liveboxa i mamy tą samą prędkość co ty - teoretycznie...Do
      niedawna nie było problemu ale od jakiegoś czasu otwarcie jakiejkolwiek strony
      przekracza granice naszej cierpliwości. A płacimy taki wysoki abonament...Szkoda
      gadać...
    • zly_bafomet Re: Problem z szybkością połączenia w Neostradzie 26.07.07, 00:45
      droga bj27
      tłumaczenie, ze na numerze kierunkowym jest przeciążenie to żadna nowa śpiewka, bo i ja ją znam z czasów kiedy jeszcze byłem nieszczęśliwym posiadaczem usługi zwanej nerwostradą. Niestety podejrzewam, że jedyne wyjście na poprawienie funkcjonowania Twojego internetu to natychmiastowe rozwiązanie umowy z neostradą i zakupienie go u innego usługodawcy o ile pojawiły się już takie możliwości w Twoim rejonie. Polecam Ci lekturę regulaminu, zwłaszcza zapisu o transferze gwarantowanym (o ile coś takiego w tej szmatławej firmie jest).
      • kuba_ga Re: Problem z szybkością połączenia w Neostradzie 26.07.07, 09:58
        Dokładnie, są u nas inni dostawcy, Bj27 pozbieraj opinie. A może - jeśli
        rzeczywiście jesteś niezadowolona z usługi - i skoro to nowy blok, warto się
        zebrać zsąsiadami i wspólnie obgadać sprawę? Sieć teraz to nie luksus, może
        więcej mieszkańców by się skusiło? A wtedy jest już o czym rozmawiać z
        dostawcami - szczególnie większymi, którzy dopiero wchodzą na miński rynek.
    • dobry_jezu odpowiadam prosto 26.07.07, 10:25
      bo widzę, że inni potrafią tylko krytykować, ale nikt Ci nie odpowie...

zapewniam Cię, że nie masz łacza 1024 Mb/s tylko 1024 kb/s czyli prosto mówić
      łacze 1 Mb/s (megabit na sekundę) które teoretycznie pozwala Ci ściągać dane z
      prędkością 128 kB/s (kilobajtów na sekundę)
      livebox natomiast pokazuje Ci poprawną wartość 54 Mb/s, jest to teoretyczna
      osiągalna prędkość jaką możesz osiągnąć po sieci bezprzewodowej, ale tylko
      pomiędzy twoim komputerem a urządzeniem livebox. nie jest to prędkość
      internetu. wartość ta oznacza, że urządzenie livebox potrafi teoretycznie
      obsłużyć łącze o prędkości 54 Mb/s czyli 54 razy szybsze niż posiadasz teraz

szybkość swojego łącza możesz przetestować na tepsowym portalu
      www.speedtest.tp.pl

porada dnia!!!

zawsze możesz prosić tepsę o sprawdzenie swojej linii, technik przyjeżdża do
      Ciebie i robi pomiary bezpłatnie, jeśli mozna coś poprawić to parametry
      techniczne twojego łącza zostaną poprawione

jeśli technik powie ci, że nic nie da się zrobić oznacza to, że albo
      akceptujesz to co masz, albo możesz rozwiązać umowę z winy tpsa

rozwiązanie umowy nic jednak Ci nie da bo jeśli linia twoja nie jest w porządku
      to ani netia ani energis nie uzyska od tepsy pozytywnej opinii o mozliwości
      podłączenia cię do swojej sieci

sieć radiowa w mińsku to... dno i do tego drogie

łacze operatorów komórkowych to również niekończące się nerwy

reasumując jesteś skazana na tpsa, no chyba, że ktoś w twojej okolicy będzie
      miał łacze dzierżawione i będzie się chciał bawić w robienie sieci lokalnej

aha zawsze pozostaje modem satelitarny, ale koszty są horrendalne
      • kuba_ga brawo 26.07.07, 10:41
        Ja dodam jeszcze, że wypadkowa prędkość połączenia Twojego komputera z serwerem
        dalszym (nie TPSA), z którego pobierasz dane (plik, stronę itp) będzie troszkę
        mniejsza niż 128 kB/s (kilobajtów na sekundę). Serwery muszą się dogadać, łącza
        pośrednie mogą być obciążone, dlatego prędkość wyświetlana przy pasku postępu
        pobierania będzie mniejsza od 128 kilkbajtów/s (przypadki o chwilowym
        podniesieniu transferu pomijamy).
        • salos1 Re: brawo 26.07.07, 12:13
          ja juz w styczniu rozwiazalem umowe z tepsa bo od grudnia internet strasznei
          wolno chodzil, a teraz smigam na chello i jest troche lepiej :)
          • nie.my Re: brawo 26.07.07, 17:13
            salos1 napisał:

> a teraz smigam na chello i jest troche lepiej :)
            -->A to chello to z jakich łączy korzysta? Kładli swoje kable?
            Ja korzystam z Netii po kablach tepsy i działa mi całkiem, całkiem tylko czasami
            zrywa ale się przyzwyczaiłem.

Pozdrawiam

NieMy
            • mimiwp Re: brawo 27.07.07, 18:05
              chello jest usługą świadczoną przez UPC, czyli telewizję kablową i sygnał sieci idzie po kablu telewizyjnym.
              ja po rozwodzie z neo jestem w udanym związku z chello, które śmiga znakomicie :)
    • civic2 Re: Problem z szybkością połączenia w Neostradzie 26.07.07, 17:48
      WITAM SERDECZNIE U MNIETEż BYł PROBLEM TEGO RODZAJU WIEC ZADZWONIłEM DO
      NEOSTRADY I OśWIADCZYłEM Iż PRZESTANę PłACIć ABONAMENT PONIEWARZ ONI NIE
      DOTRZYMUJą WARUNKóW UMOWY PO OKOłO 1 H WSZYSTKO WRUCIłO DO NORMY A TAK APROPO
      TO WSZYSTKIE ROZMOWY Z TP SA Są NAGRYWANE WIęC JEST PODSTAWA DO ZERWANIA UMOWY
      Z ICH WINY MóJ KOLEGA 2 GI MIESIąC JUż NIE PłACI FAKTURA PRZYCHODZI MU 0,00 PLN
      ZE WZGLęDU NA BRAKI URZYWANIA NETU Z POWODU PRZECIążENIA łąCZA ITD PRZECIERZ TO
      NIE NASZA WINA
      NJIECH TELEKOMUNIKACJA ZAINWESTUJE OPIENIąDZE W SERWERY A NIE TYLKO UMIEJą
      żąDAć ZAPłATY ZAMIAST 200000 UżYTKOWNIKóW NIECH BęDZIE 100000 ALE JEST OK ALBO
      WYMIANA SERWERóW NA WIęKSZE BO ONI ROBIą TAK TY JAKO URZYTKOWNIK JESTEś
      ZWIąZANY UMOWą A ICH TO KOMPLETNIE NIE INTERESUJE żE TY NIE MOżESZ KOżYSTAć A
      JAK ZADZWONISZ DO B. OBSłUGI TO MUWIą żE MAMY PRZECIążENIE SIECI I NIE WIEMY
      KIEDY UDA NAM SIE TO USUNąć TAK żE WNIOSKI NASUWAJąSIęSAME POZDRAWIAM

A TY PRZESYłAM LINK DO STRONY GDZIE JEST WIARYGODNY ODCZYT SZYBKOSCI NETU
      www.speedtest.net/
    • emilkami Re: Problem z szybkością połączenia w Neostradzie 26.07.07, 20:59
      Ja się nie znam na komputerach i wcale nie mam zamiaru w to wnikac, ale to nie
      zmienia faktu, że co miesiąc płacę spore pieniądze za neostradę, która działa
      kiedy chce i jak chce. Do stwierdzenia, że coś tu nie gra nie jest mi potrzebna
      wiedza o bitach czy bajtach, wystarczy posiedziec dłuższą chwile przed kompem.
      Niestety u mnie siec lokalna odpada, bo mieszkam na osiedlu domków
      jednorodzinnych i ciężko się tu z kims dogadac, po za tym musiałaby się znalezc
      wśród sąsiadów przynajmniej jedna kompetentna osoba, a o taką też nie bedzie
      łatwo. W takim razie pomęczę się jeszcze troche z tepsą. Nie pozostaje mi nic
      innego, a lepsza ta neostrada niż całkowity brak internetu.
      • przewoz_pw Re: Problem z szybkością połączenia w Neostradzie 27.07.07, 07:41
        Jednym słowem problem w Mińsku jest z NEO.
        U mnie, pod Mińskeim problemu żadnego nie mam ,a transfer jest zawsze na
        wysokim poziomie. ALE.. wczesną wiosną, w okolicach marca i kwietnia zdarzało
        się, że nie mogłem się połączyć przez pół dnia, głównie w szczycie.. problem
        znikał dopiero około 23. Teraz znowu jest wszystko OK.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka