mmpio 11.07.08, 16:52 Obiło mi się ostatnio o uszy że w Mińsku otwarto Sushi bar. Ktoś może wie gdzie? Może warto zajrzeć;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiunia07 Re: sushi bar 11.07.08, 20:57 knajpka nazywa się Sushi iwo, znajduje się przy Warszawskiej, na przeciwko Złotego kurczaka; czy warto zajrzeć? warto - ceny przystępne (w porównaniu z Warszawą), gustowny wystrój, uprzejmi i dobrze poinformowani kelnerzy Odpowiedz Link
dzidzius81 Re: sushi bar 13.07.08, 14:20 a właśnie wróciłem z sushi iwo bardzo smaczne i dobre jedzonko miła obsługa lokal bardzo gustownie wykończony godne polecenia!!! Odpowiedz Link
mogra1 Re: sushi bar 14.07.08, 23:04 Ja też polecam. Miła i fachowa obsługa, ceny przystępne i fajna atmosfera. Odpowiedz Link
dziczek22 Re: sushi bar 15.07.08, 10:10 Ojojoj to tylko ja ich nie polecam? Ceny można powiedzieć wyższe niż w Wawie... bo w Wawie za tą cenę dostaniesz ilościowo może tyle samo ale są to większe kawałki... obsługa nic nie wie (przynajmniej my na taką kelnerkę trafiliśmy), sos sojowy rozcieńczony, plus za ryż (ciężko go odpowiednio przygotować im się udało).. Ogólnie dla mnie porażka :((( niestety.... Odpowiedz Link
biedronkowa Re: sushi bar 15.07.08, 23:11 Moim zdaniem super:) Trafiliśmy na świetną i fachową obsługę, sushi znakomite, spory wybór. Polecam wino śliwkowe, mniam:) Lokal bardzo ładny i czysty. Warto zajrzeć. Odpowiedz Link
dziczek22 Re: sushi bar 17.07.08, 17:56 Mam pytanie do tych co byli w sushi barze... Czy pierwszy raz jedliście sushi? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że takie dobre.. Już ja robię (nie chwaląc się hihi) o niebo lepsze... Odpowiedz Link
biedronkowa Re: sushi bar 18.07.08, 22:50 :)) ja nie napisałam, że sushi w tej knajpce jest najlepsze na świecie...całkiem prawdopodobne, że Twoje jest o niebo lepsze:D Zapraszasz ??? Odpowiedz Link
dzidzius81 Re: sushi bar 19.07.08, 08:55 ja byłem w nie jednym barze sushi a tu w Mińsku mi smakuje bardzo Odpowiedz Link
audi Re: sushi bar 19.07.08, 23:34 zapytałam o zestaw lunchowy, niby takowych nie mieli, ale dostaliśmy taki mix i wszystkiego można było popróbować-uważam, że na pierwszy raz najlepsze rozwiązanie Odpowiedz Link
dzidzius81 Re: sushi bar 21.07.08, 22:34 mamaszymkaa napisała: > a co polecacie na pierwszy raz? Ja polecam maki krewetkę w tępurze Odpowiedz Link
miss-margo Re: sushi bar 28.07.08, 14:51 jak już zajrzycie do Sushi Iwo to nie zapomnijcie o deserze, ja bardzo polecam krem kataloński z karmelem, mniam, mniam Odpowiedz Link
julwit Re: sushi bar 28.09.08, 22:36 Popróbowałam i pojadłam w mińskim Ivo Sushi i ..... szczerze polecam. Porcje spore i smaczne!!! Ceny przystępne!!!! Obsługa przemiła i fachowa!!!!!!!!! Ciekawy wystrój!!!! Do tych smakowitych specjałów polecam japońskie wino śliwkowe. Bardzo miło zadziwiła mnie toaleta przystosowana dla niepełnosprawnych - DUŻY plus. Odpowiedz Link
rozalka81 Re: sushi bar 28.09.08, 23:31 Czytam o tych Waszych sporych porcjach i uwierzyć nie mogę, że piszecie o tej samej knajpie. Obsługa jest miła-nie zaprzeczę (na początku trzeba się starać żeby ludzi przyciągnąć), w lokalu czysto ale porcje są mikroskopijne. Na lunch (słyszałam że podobno "spory" ) nie załapałam się ponieważ można go zjeśc w godzinach 12-15.30 czy jakos tak, od poniedziałku do piątku, składa się on z tego co czytałam z 15 kawałków. Dania, które ja miałam do wyboru składały się maximum z 6 kawałków i zmieściły się wszystkie na talerzyku wielkości spodka od filiżanki i to za cenę 16 zł... Żeby się najeśc musiałabym zjeśc co najmniej 5 razy tyle... czyli podwójny lunch. Na lunch niestety tam nie wyskoczę bo pracuje w Warszawie... Odpowiedz Link
alexander.easy Re: sushi bar 10.10.08, 13:16 zgadzam się z wypowiedziami,że na samym początku jest ok. i takie ma robić wrażenie. wszyscy co było po raz pierwszy mogą być zachwyceni. ci co byli już w innych barach mają większą orientację. ja osobiście jestem za . brakuje nam takich barów. mogoły być restauracje włoskie, meksykańskie i inne . życzę powodzenie sushi-bar i niech tak trzyma. aby się nie pogorszył a będzie ok Odpowiedz Link
rozalka81 ????????? 13.10.08, 15:54 Błagam powiedzcie mi gdzie sa te spore porcje?? Co mam zamówić żeby sie najeść, może dali wam jakies inne menu? ;-) o lunchu już pisałam że ponoć ma duzo kawałków ale nie sprawdzę bo w godzinach jego serwowania jestem w Wawie. Co zamawialiście, że jesteście tak zachwyceni?? Ciekawa jestem... Odpowiedz Link
alexander.easy Re: sushi bar 14.10.08, 11:00 wielkość porcji to pojęcie względne.one dla mnie są małe. ale i tak można posmakować i delektować się potrawami wschodu. a więc;sushi (jap. 鮨, 鮓 lub 寿 司) - potrawa japońska. Przygotowuje się ją z ryżu oraz najróżniejszych owoców morza, ryb, warzyw, grzybów i jajek. Przygotowuje się je na wiele sposobów, niezależnie jednak od sposobu przygotowywania, niezmienne jest to, że ryż do tej potrawy zakrapia się octem ryżowym. Mięsne składniki najczęściej są surowe, ale nie muszą takie być i nie jest to cechą charakterystyczną sushi. W przypadku sushi ze składnikami mięsnymi zaleca się jego spożycie w przeciągu maksymalnie trzech godzin od momentu przygotowania. Istnieje wiele rodzajów sushi: * Nigiri-zushi (握り寿司) to sushi formowane w ręku. Jest to najpopularniejsza, obok maki-zushi, forma tej potrawy. Ryż formuje się w owalne "paluszki", a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę, lub owoc morza. Maki-Zushi Maki-Zushi * Maki-zushi (巻き寿司) powstają w wyniku ułożenia ryżu, oraz ryby (często także ogórka) na płacie wodorostu nori (海苔) oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zwijania maki-zushi używa się często bambusowej maty. W ten sposób powstaje rulon, który kroimy następnie na mniejsze kawałki. Długość kawałków powinna być mniejsza od ich średnicy. * Chirashi-zushi (散らし寿司), czyli "sushi porozsypywane", to miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami surowej ryby. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów. * Temaki-zushi (手巻き寿司) jest tworzone przez wszystkich biesiadników. Na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż i nori. Każdy sam komponuje swoje sushi. Mieszany zestaw Sushi - Maki i Nigiri Mieszany zestaw Sushi - Maki i Nigiri Nigiri-zushi z łososia Nigiri-zushi z łososia Sushi można jeść palcami. Ważne jest jednak, by zjadać całe kawałki na raz. Niedozwolone jest pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. Do sushi zawsze podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi do wymieszania z sosem oraz marynowany imbir, który należy spożywać (lub przeżuwać) w małych ilościach pomiędzy różnymi rodzajami potrawy. Imbir oczyszcza bowiem kubki smakowe, co w konsekwencji pozwala na silniejsze wyczucie smaku kolejnego kawałka, składającego się z innego rodzaju ryby. Z tych samych powodów jest tez odradzane picie wody podczas spożywania sushi. Najczęściej podawanymi napojami podawanymi podczas spożywania sushi są: zielona herbata (często jest to hojicha), lub piwo. W restauracjach podaje się specjalne zestawy sushi, choć można także osobiście skomponować taki zestaw. Gotowe zestawy mają różnorodne nazwy, jednak dość często pojawiają się takie, jak: ume ("śliwka" - zestaw tani), take ("bambus" - zestaw pośredni), czy matsu ("sosna" - zestaw wykwintny). Takie zestawy zawierają kawałki sushi różnego rodzaju. Zazwyczaj kosztują one mniej, niż zestawy dobierane przez klienta. Należy pamiętać, iż niektóre z dodatków podawanych wraz z zestawem sushi są już zawarte w potrawie. Przykładem może być tutaj chrzan wasabi, który dodawany jest z jednej strony rybnego kawałka przed owinięciem go nori lub przykryciem ryżem. Z racji niezwykle intensywnego smaku oraz właściwości należy być ostrożnym w czasie jego dodatkowego spożycia. Zobacz też [edytuj]; Odpowiedz Link
manoxik Re: sushi bar 14.10.08, 12:39 no, nareszcie ktos wyjasnił o co w tym sushi chodzi. Ja zamówiłem na próbę 2 zestawy i chyba więcej nie zamówię. Po pierwsze nie wiedziałem że ten chrzan rozpuszcza sie w sosie sojowym, po drugie nie wiedziałeem ze te kawalki to sie je cale z tym ciemnym "chyba wodorostem" w ktorym sa zawinięte, po trzecie te liscie jakiegos tam warzywa kapusta czy cos, okropnie śmierdziały perfumami. Może gdyBYm wczesniej przeczytał powyższego posta sushi smakowałoby inaczej. Do własciciela baru: NAPISZ CHŁOPIE TAKA ULOTKE INFORMACYJNA: OPIS SUSHI, RODZAJE, SPOSOB SPOZYCIA, RYTUAŁ PRZY JEDZENIU ITP, NADRUKUJ TEGO I WYSTAW W BARZE, W INTERNECIE, I W INNYCH MIEJSCACH...... Odpowiedz Link
kradam Re: sushi bar 29.06.09, 10:15 Trochę wywlokę ten wątek, bo wczoraj (28.06 około 14) byłem przejazdem w MM i wstąpiłem do Iwo sushi. Zaniepokoił mnie brak jakichkolwiek klientów, ale jako że byłem głodny to postanowiłem zaryzykować. Jadłem już sushi ze 100x w różnych miejscach, ale nie uważam się za smakosza. Zamówiłem zestaw z nigiri, futo i hosomakami. Ceny przystępne. Na początek odraził mnie imbir, ostro czymś przyprawiony, nie dał się jeść, a zwykle proszę jeszcze o dokładkę "mydła". Potem były hosomaki (te cienkie). Gdyby nie to, że nie uważam się za smakosza dałbym głowę że były ze śledziem!!! W każdym bądź razie na pewno czymś bardzo słonym. Do tego niektóre nigiri również przesolone. Futomaki tez jakieś ostre, ale dały się zjeść. Zostawiłem połowę zestawu (nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło). Przy płaceniu rachunku postanowiłem się podzielić wrażeniami z obsługą. Starałem się być delikatny, ale kelner od razu zaczął być defensywny: nie mogło być przesolone, sushi nie robi się ze śledziem. "Profesjonalista" zaprzeczający doznaniom innego człowieka :-). Rzuciłem niezbyt fortunną jak się okazało uwagę, że jem często sushi w Wawie i nigdy nie jadłem tak przyprawionego, na co usłyszałem już lekko agresywną odpowiedź kucharza (?), że tu nie musi być tak jak w Warszawie - albo jakoś podobnie, to było takie burknięcie :-). Na tym postanowiłem zakończyć moją pomoc. Właścicielowi na podstawie swoich jednostkowych doświadczeń polecam zmianę obsługi a innym serdecznie do tego czasu odradzam. Odpowiedz Link
kotafilemona Re: sushi bar 07.08.09, 01:49 Na wstępie nie ma to jak wypowiedzi jak to pieęknie nazwane przejezdnych.Szanowny Pan jedzący sushi 100X powinien raczej wiedzieć że: 1) o godzinie 14 to i McDonaldy nie są przepełnione a gdyby był w Mińsku zapewne obsługa kosiła by trawnik albo grała w karty z nudów. 2) Imbir podawany do sushi występuje w wielu odmianach począwszy od słodkiego po kwaśny, chrupkiego po miękki,i koloru naturalnego po barwiony ale absolutnie każdy jest ostrawy a jeśli komuś smakuje jak mydło to, albo trzeba zmienić w domu mydło, albo djete. 2)Jeśli ktoś się uważa za smakosza ok, jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził,to ja powinnam się uważać za japonke chyba. . Ja generalnie pracuje w Warszawie od 15 lat, bar sushi mam pod nosem. Nie będę się chwaliła ile i gdzie jadam bo nie o to chodzi ale Pańskie 100X musiała bym przemnożyć nawet nie wiem przez ile. Ja do baru w Mińsku przychodzę raz, czasami dwa razy w tygodniu.Nigdy nie dostałam śledzia może trafiła się makrela która to jesyt marynowana ale z pewnością nie jest śledziem. Pamiętam pierwszy dzień kiedy tam przyszłam z koleżanką na rekonesans. Od progu zaprosiło nas do baru dwuch panów. Oczywiście oszukałam obsługe, że ja i sushi pierwszy raz itp itd. Pomogli doradzili, pośmialiśmy się, w zasadzie po 5 min czułam się jak z kumplami a nie obcymi osobami. To mi się szaleniae podobało luźna koleżeńska atmosfera. Jest z kim zjeść wypiś i pogadać. Zjadłyśmy po małym zestawie i moje odczucia są następujące : ryż mocno doprawiony słodki z kwaskowatą nutą. Mi zasmakował bardziej niż w zaprzyjaźnionych barach. Wasabi solone lub mieszane z sosem sojowym to chyba fakt ale kupowane w tupkach są dużo mocniej przesalane i nikt raczej nie płacze z tego powodu bo by wycofali taki produkt z rynku a i w innych barach robią podobnie bo to wzmacnia smak wasabi i wydłuża jego przydatność. Jeśli chodzi o połączenie tekiego ryży z tak przyprawionym wasabi i do tego np łosaś, to jak dal mnie przekąska doskonała.Imbir twardy chrupiący dość wyrazisty słodki i lekko piekący smak połączony z kwaskowatym. Tutaj szkoda bo nie zawsze jest ten sam ale jak się dowiedziałam nie zawsze jest dostępny ten co ja lubie. Sumując jestem zadowolona z tego Baru już ponad 6 miesiący.To że jest on w naszym skromnym miasteczku cieszy mnie jeszcze bardziej bo ceny są dużo niższe i nie musze rezerwować stolika . Zamawiam na miejscu, na wynos i na różne adresy i dla różnych osób i tylko raz się zawiodłm gdy dostałam więcej niż powinnam sushi, a mniej niż powinnam pałeczek. Tak więc jeśli ktoś zajedzie raz i już ośmiesza tak młodą i świetnie sobie radzącą restauracje to oznacza w moim mniemaniu jedno-komuś podebrano klientów. Przykro nam ale mińskie sushi zostaje .Pozdrawiam moich ulubieńców B.C Odpowiedz Link