Dodaj do ulubionych

Biblioteka

21.01.09, 21:10
No to w końcu ruszyła budowa dłuuugo obiecywanej biblioteki;)
Trza się cieszyć:) I pomażyć że ze zmianą siedziby pójdzie w parze polepszenie jakości i księgozbiór że będzie troszkę bardziej spełniający wymagania także trochę bardziej wybrednego czytelnika;)
Obserwuj wątek
    • aglod2 Re: Biblioteka 21.01.09, 21:32
      A gdzie ma być nowa biblioteka?
      • mmpio Re: Biblioteka 21.01.09, 21:48
        z ogłoszenia przetargowego:
        "Termin realizacji zamówienia – do 30.11.2010 r.

Przedmiotem zamówienia jest wykonanie robót budowlanych i dostaw związanych z budową nowej siedziby Miejskiej Biblioteki Publicznej i Biblioteki Pedagogicznej wraz zagospodarowaniem terenu przy Placu Kilińskiego w Mińsku Mazowieckim,
        zgodnie z opracowaną dokumentacją projektową i pozwoleniem na budowę obiektu, będącymi w posiadaniu Zamawiającego. Budynek zaprojektowano jako wolnostojący, czterokondygnacyjny podpiwniczony z poddaszem użytkowym w technologii tradycyjnej. Powierzchnia użytkowa zaprojektowanego obiektu wynosi 2.254 m2 a kubatura 9.559 m3.
        "
        Pozostaje mieć nadzieję, że nie będzie poślizgu;)
        • aglod2 Re: Biblioteka 23.01.09, 23:28
          Zauważyła fundamenty jak byłam ostatnio w kinie. Lokalizacja może nie najgorsza, ale czy dobra. Wyrośnie jakoś tak dziwnie w środku ulicy. Ciekawe czy też będzie straszył swoją brzydotą czy raczej wtopi się w tło (co w Mińsku jest chyba nieosiągalne).
          • margot_may Re: Biblioteka 24.01.09, 01:04
            A gdzie tam jest miejsce? To jest malutki parking przed kinem. Trochę trawnika.
            Jutro jak będę w okolicy to spojrzę, bo chyba nie starcza mi wyobraźni.
    • staryszyper1 Re: Biblioteka 21.01.09, 21:51
      to będzie przed czy po wyborach samorządowych? Zbylu funduje niezłe prezenty na
      zakończenie swojej kadencji: biblioteka, basen...kolejny raz chyba wygra wybory...
      • home2 Re: Biblioteka 22.01.09, 14:44
        Biblioteka już powstaje, a raczej już przekopują "stary" parking, aby położyć
        fundamenty
        • nie.my Re: Biblioteka 23.01.09, 09:16
          home2 napisała:

> Biblioteka już powstaje, a raczej już przekopują "stary" parking, aby położyć
          > fundamenty
          -->Właśnie się zastanawiałem co tam będzie się działo.
          Moim skromnym zdaniem, parking był tam potrzebny. Jak stanie nowy blok obok
          "sióstr" i zabuduje się reszta tokio na pewno zabraknie miejsc parkingowych.
          • mmpio Re: Biblioteka 23.01.09, 09:23
            A ja jestem za, to północna pierzeja rynku i trochę szkoda tam miejsca na parking, co nie zmienia faktu, że jeśli nie powstanie nowy to za jakiś czas plac Kilińskiego się "zapcha" jak niektóre inne uliczki naszego miasta. Tyle że biblioteka to świetna funkcja do umiejscowienia przy placu, parking może być trochę bardziej schowany, a na razie jeszcze jest gdzie go chować tylko teraz, a nie rwać włosy z głowy jak już wszystko będzie zabudowane:)
            To coś koło sióstr, jakby powstało w takim standardzie jak na obrazkach to też by chyba przestrzeni nie zaszkodziło, choć mozna ubolewać nad odchodzącym drewnianym Mińskiem... ale to inna dyskusja;)
            Tyle że plan zagospodarowania miasta, powinien wymagać od inwestorów zapewnienia odpowiedniej liczby miejsc postojowych, przynajmniej dla mieszkańców i pracowników powstających obiektów i nie dawać taryfy ulgowej;) Swoją drogą w bibliotece też jest planowana kondygnacja podziemna, mam więc nadzieję że i na parking znajdzie sie tam miejsca, ale niestety nie mogę się dopchać do żadnych rysunków i trochę się boję że powstanie coś zupełnie nieszanującego lokalny kontekst, ot, spadochronowe pudełko, ale może nie będzie tak źle, trza mieć nadzieję, a jak ktoś ma obrazki to byłbym zobowiązany;)
    • margot_may Re: Biblioteka 24.01.09, 01:20
      Do biblioteki chodzę od wielu lat praktycznie co tydzień i cieszę się, że
      nareszcie będzie taka z prawdziwego zdarzenia. Niedawno wdrożono nowy system
      katalogowania książek z czytnikami, i kiedy bibliotekę przeniosą do nowego
      budynku to naprawdę będzie nieźle. :)
      Szkoda, ze nie można obejrzeć projektu. Strasznie mnie ciekawi. Szczególnie
      elewacje. A nad wymogiem technologi tradycyjnej mam ochotę płakać. Czemu??
      Biblioteka to centrum mediów, różnych nośników, a nie tylko tradycyjnych
      książek. Moim zdaniem potrzebne jest odrobinę szaleństwa, lub choćby trochę
      pazura. A tak będzie stała dlugie lata przez ten głupi wymóg jako zwykłe cztery
      ściany i dach.
      • andrze.r Re: Biblioteka 24.01.09, 08:43
        Nie jestem pewien ale może to ten projekt
        www.abv-arch.pl/projekty.php5?poz=2&naz=1&kat=&pok=ok&f1=58&f2=2008-03-12-01-25-42&f3=2008-10-29-09-57-16&zdj=2008-10-29-09-57-45.jpg
        • bbqueen Re: Biblioteka 24.01.09, 09:17
          z tego co wiem to na wskazanym projekcie jest centrum fitnessowo-
          jakieśtam. nie wiem kto jest inwestorem, ale takie słuchy mnie
          doszły. w sumie też się przyda ;) a bublioteka ma być podobno
          lustrzanym odbiciem budynku obecnego sanepidu
          • mmpio Re: Biblioteka 24.01.09, 14:18
            Oj technologia tradycyjna wcale nie oznacza, że projekt musi być nudny i sztampowy, bo chodzi jedynie o materiał budowlany. W jakimś stopniu to ogranicza, ale nie decyduje o nudnej formie;) choć powiem szczerze że ja jestem zwolennikiem nowoczesznych rozwiązań budowlanych <za pomocą których można też stworzyć kopię snepidu;)> ze względu np na późniejszę łatwość zmain jak pojawi się potrzeba...
            A lokalizacja jest naprawdę fantrastyczna;) Rynek naprawdę potrzebuje uzupełnienia;) od Piłsudskiego też by mogło dobrze wyglądać o ile to nie będzie kolejne pudełko;)
            No mi też by sie chciało, żeby tak z pazurem... choć oczywiście pasująco do sanepidu... ale boję się że to naprawdę będzie udawało bliźniaka sanepidu:/ a przy współczesnej dbałości o detal, ałaaa:/
            • tygryskowaty Re: Biblioteka 24.01.09, 20:24
              zdecydowanie biblioteka ma być taka jak budynek sanepidu, tak
              słyszałem, ale cóż może jednak nie będzie to odbicie lustrzane...
        • margot_may Re: Biblioteka 25.01.09, 01:32
          andrze.r napisał:

> Nie jestem pewien ale może to ten projekt
          >
          www.abv-arch.pl/projekty.php5?poz=2&naz=1&kat=&pok=ok&f1=58&f2=2008-03-12-01-25-42&f3=2008-10-29-09-57-16&zdj=2008-10-29-09-57-45.jpg

Ano ten. Dla mnie front w porządku. Ale za to tyły mogłyby być lepsze. W głębi
          widzę na obrazkach coś w stylu bloku mieszkaniowego. Ot kilka pięter z balkonami
          i trawnik. A mogło być całkiem inaczej np. coś na co jest miło popatrzeć.
          prostota, ale asymetryczna, by przyciągała wzrok, jednorodne materiały, mało
          szczegółów, dużo światła i mały wybrukowany placyk z ławkami, z którego wchodzi
          się do kawiarni na parterze.
          • mmpio Re: Biblioteka 25.01.09, 16:47
            o niestety nie ten... dobrze widać to na pierwszym obrazku, który jest z parkingu na którym zaczęły się wykopki, więc to nie ten;)
            • aglod2 Re: Biblioteka 25.01.09, 23:02
              Jakaś budowa rozpoczęła się z zupełnie innym miejscu niż na projekcie. Na miejscu kinowego parkingu.
            • margot_may Re: Biblioteka 26.01.09, 00:25
              Oj.
              :) No to ja powracam do pytania jak budynek o powierzchni większej niż 2 tys
              metrów zmieści się na tym parkingu.
              • bbqueen Re: Biblioteka 26.01.09, 10:09
                oj, no zajmie całą ulicę wszerz z bramą wjazdową między biblioteką i
                sanepidem, a powierzchnię zyska głębokością i wysokością :)) jakoś
                to będzie - ale z załą pewnością zero ruchu samochodowego tamże -
                może rowerkiem przez prześwit uda się przemknąć :))
                • mmpio Re: Biblioteka 26.01.09, 12:15
                  oj dzieci;P tamto z ABV to inny projekt
                  a powierzchnia użytkowa ok 2200 daje mniej więcej 550 metrów kwadratowych na kondygnację co daje prostokąt o wymiarach 20 na 28-30 metrów, można sobie zmierzyć krokami i się przykonać czy się zmieści;) podejrzewam, że jak jest projekt to się zmieści;) i podejrzewam, że działka nie będzie musiała być szczelnie wypełniona po obrysie;)
                  • margot_may Re: Biblioteka 26.01.09, 15:37
                    Ja po prostu pamiętam ten parking jako postój dla 10-15 samochodów, stąd też
                    nijak nie chciało mi wyjść te 20 na 30 metrów.
    • mmpio Re: Biblioteka 23.02.09, 14:44
      No i Piłsudskiego zamknięta;) Mam nadzieję że jedynie na potrzeby budowy, choć to dziwne, że aż tak się rozłazi, chyba że chodzi o jakieś rurki, trza by zajrzeć przez parkan;)
    • mmpio Re: Biblioteka 25.02.09, 16:41
      No to już wiem jak ma wyglądać biblioteka... Na razie się wstrzymam z komentarzem:)
      Wszelkich zainteresowanych odsyłam na stronę użędu miasta w zakładkę mim www.minsk-maz.pl/media/mim.php i otwieramy sobie bierzący numer...
      Dwie elewacje, sytuacja + opis
      • minszczanka Re: Biblioteka 14.06.09, 18:36
        Drogi mmpio, na pewno powinieneś pójść do biblioteki i skorzystać ze
        słowników języka polskiego, zanim coś napiszesz. Dostaniesz słownik
        do ręki i od razu możesz napisać swój komentarz, korzystając w
        bibliotece z darmowego dostępu do internetu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka