karolcia8104 05.03.10, 20:20 Witam czy ktoś mógłby mi doradzić czy dla 2,5 letniej dziewczynki która nie chodzi, nawet nie siedzi sama i jest wiotka mogłaby by być noszona w chuście a jak tak to jakiej?Dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bijou82 Re: chusta do noszenia 07.03.10, 16:32 Najpierw poleciłabym Ci skonsultowac się z rehabilitantem i/lub neurologiem...ale wez ze sobą chustę (na forum KAWAŁEK CHUSTY,SZMATY możesz pożyczyc jeśli nie masz) bo niektórzy rehabilitanci/lekarze nie mają pojęcia co to chusta i kojarzą ją z wisiadełkami- nosidełkami z czasów PRL ;) Moja córeczka mpdz 4kończynowe,spastyczna ale i wiotka),nie chodzi i nie siada samodzielnie,3 latka,noszę w chuście odkąd skończyła roczek Odpowiedz Link
bijou82 Re: chusta do noszenia 07.03.10, 16:33 jestem z Wrocławia gdybys chciała się spotkac,zobaczyc,spróbowac się zamotac-zapraszam Odpowiedz Link
karolcia8104 Re: chusta do noszenia 07.03.10, 17:18 Witaj, dzięki za podpowiedz będę rozmawiała z moją rehabilitantką. A tak właściwie to o tej chuście zaczęłam myśleć po przeczytaniu waszego bloga(czytam regularnie od dawna.)Pozdrawiam. Odpowiedz Link
marietta_81 Re: chusta do noszenia 09.03.10, 11:58 Moja znajoma korzysta z takiego fotelika, który ma również funkcję pionizatora. Można w tym dziecko wozić jak w wózeczku, ustawic do pozycji pionowej, leżącej. Mówiła że to cudo dostowowuje się do kręgosłupa i dziecko utrzymuje prawidłową postawę. Fajnie się to przewozi w windzie. Fotelik nazywa się Baffin i co najwżniejsze jest refundowany przez NFZ! Odpowiedz Link
jola23061978 Re: chusta do noszenia 11.03.10, 16:08 Ale baffin to nie chusta ????? owszem jest Ok bo go mamy i utrzymuje dziecko w dobrej postawie ale to kawał żeliwa i choć na kółkach ciezko mi pchać go po domu a co dopiero gdzieś z tym sie przemieścić. On nadaje sie do domu a w chuście możesz iść z dzieckiem gdzie chcesz i czasem zamotac nawet w domu jak dziecko potrzebuje bliskości i płacze pozostawione Odpowiedz Link
bijou82 Re: chusta do noszenia 09.03.10, 15:19 miło "to" wiedziec :) Daj znac co powie rehabilitantka Pozdrawiam Odpowiedz Link
jola23061978 Re: chusta do noszenia 11.03.10, 16:05 MOja Oliwia jest spastyczna ale w tułowiu wiotka, nie siedzi nie chodzi - nosze ją w chuście storche (nosiłam też w vatanai ale było mi ciężej i szybciej sie zsuwała) wiąże sie w kieszonke z przodu można założyć poły chusty tak, żeby dziecku główka nie opadała jak słabo trzyma albo zaśnie wszyscy terapeuci byli za jak widzieli zachustowaną Oliwie, nauczyłam sie najpierw wiązac w internetu z filmiku a potem podpytywałam na forum chustowym inne mamy i raz byłam na szkoleniu gdzie uczyli wiązać pozdr Jola jolaswierk@op.pl Odpowiedz Link
asik_w Re: chusta do noszenia 12.03.10, 09:30 Mozna też nosić w 2X albo na plecach i nie tylko w chuście ale MT czy nosidle ale ergonomicznym, jeżeli dostaniecie zielone światło od lekarzy to noś :) Odpowiedz Link
maka2003 Re: chusta do noszenia 17.03.10, 10:17 Moja Hanka ma juz prawie 7 lat, nosze ja odkąd skończyla 3 (niestety dopiero wtedy odkryłam chustę). Młoda jest wiotka, słabo kontroluje głowę. konsultowałam z nzszym ortopedą - powiedział, że jak najbardziej. Pomimo wagi młodej (ok 20 kg) wytrzymuję do 3 godzin chodzenia. Wiążę 2X - najlepiej przy takim ciężarze zabezpiecza kręgosłup. Im jest dłuższa (teraz juz 110 cm) tym gorzej ja włożyc do wiązania, ale z mężem stanowimy już niezły duet i zabiera nam to ok 1 minutki. Ja nadal noszę w vatanai (wybrałam ją bo jest "śliska" i cienka i łatwiej mi ją dociągnąć), ale widzę, że piszecie, że inne spisuja się lepiej - sprawdzę. tu nasze zdjęcie z chustowych wakacji: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1494634,2,2,z-mama.html pozdrwiam, marta Odpowiedz Link
asik_w Re: chusta do noszenia 14.04.10, 10:29 Maka dla takiego ciężarka to z domieszką lnu albo wełny. Wełna jest super nośna i jest dobra i na lato i na zimę. Odpowiedz Link
maka2003 Re: chusta do noszenia 14.04.10, 10:45 Aniu, a w jakiej firmie moge znaleźć chusty z wełną ?? Nie myslisz, ze grubszA i mniej śliską chuste będzie mi ciężko rozłożyć na moim "maluszku"?? (przejrzałam twoja stronkę, a tam sama bawełna, ew. z dodatkiem lnu lub jedwabiu) teraz czeka mmnie jakaś przerwa w noszeniu (albo ponoszę troszkę lżejsze maleństwo ;) ), ale jak "okres ochronny" sie skończy, to zaczynamy z Hanka od nowa... pozdrawiam, marta Odpowiedz Link
asik_w Re: chusta do noszenia 16.04.10, 18:51 Są Didymosy, Natibaby z wełną. Dla Maluszka zwłaszcza na lato to lepsza rzeczywiście bawełna lub z domieszką lnu lub bambusa. Wełna jest jak to mówią "królową noszenia", dobrze się wiąże i dla maleństwa też rewelacyjna. Chusty z domieszka wełny czy kaszmiru juz po pierwszym praniu są mięciutkie także problemów z wiązaniem mieć nie będziesz, zwłaszcza ze juz nosisz :) Odpowiedz Link