11.03.05, 21:18
czy któraś urodziła dzidziusia z 1 Abgarem. jestem mamą 11 miesięcznego
Krzysia urodzonego z ciężkim niedotlenieniem, bradykardią . chciałabym
nawiązać kontakt z osobami które miały podobny problem, podzielić się uwagami
i spostrzeżeniami. dzis krzyś to okaz zdrowia psychicznego, gorzej z
ruchowym, ale goni. obecnie pełza wszędzie gdzie się coś da zbroić, zaczyna
raczkować i wstawać w łóżeczku na kolana.
pozdrawia aga i krzyś (03.04.2004)
Obserwuj wątek
    • nicol-e Re: 1 Abgar 11.03.05, 21:24
      moge tylko napisać, ze moja siostra urodziła sie z 1 apgarem/ ten jeden to
      chyba za akkcje serca- pamietam, ze odruchy 0, oddychanie 0, zarózowienie ciała
      0/- teraz ma 15 lat, same szóstki, okaz zgrowia, choc po porodzie to lekarze
      nie dawali jej dobrych rokowan, nawet którys orzek, ze bedzie kaleką, ze nie
      bedzie chodzić itp. mama dawala na mszę za siostrą- to była nagła cesarka, bo
      nagle odeszły wody, mama była przed 40 - tką, ale wszystko jest ok.
      pozdrawaim- aurelia
    • ewaniew Re: 1 Abgar 14.03.05, 00:07
      Witaj,

nie ma reguł zupełnie...
      Znam 1 zupełnie zdrow i nie więc trudno powiedzieć :) Znam tez dzieci, które
      miały 10 pkt a pokiełbasiło się potem wszystko..
      Nasz Filip mial 1 pkt- cięzka zamartwica, reanimowany itd. No nie powiem, ze
      wyszedł ze wszystkiego - ale my jestesmy zadowoleni:):)))
      ps. tez jesteśmy z Olsztyna :)
      pozdrawiam
      Ewa
    • olgaz1 Re: 1 Abgar 15.03.05, 20:11
      Mój synek skończył 2m-ce.Dostał 1 pkt za ledwie bijące serce.Urodził się z
      ciężkim niedotlenieniem wielonarządowym.Lekarze dawali mu kilka godzin
      życia.Większość organów nie funkcjonowała.Oczywiście był tuż po urodzeniu
      reanimowany(przez ponad pół godziny).Nie pracowały nerki-z dnia na dzień robił
      się napuchnięty,ponieważ wszystkie płyny wprowadzane do organizmu nie były
      wydalane.Dostawał przeróźne leki,w końcu któryś zadziałał.Z czasem zaczął sam
      oddychać.Z każdym dniem było tylko lepiej.Nawet lekarze uznali to prawie za
      cud.Ja pomimo ich początkowo pesymistycznych wizji,nie przyjmowałam do
      wiadomości,że może być źle.Po 6 tygodniach pobytu w szpitalu wylądowaliśmy w
      końcu w domu.Teraz biegamy z małym na rehabilitację i obserwujemy go non-
      stop.Do ukończenia 2 lat może jeszcze się podobno zdarzyć wszystko...A ja cały
      czas wierzę,że będzie super.Widzę,że jest bardzo bystry.Wystarczy pokazać mu
      raz jakąś czynność,a on załapuje i potrafi powtarzać.Ma trochę opóźnienia jeśli
      chodzi o ruch(neurolog stwierdziła,że odstaje od przeciętnego niemowlaka w tym
      wieku) ale mnie się wydaje,że skoro przez 3tyg.leżał w inkubatorze pod wpływem
      leków,które całkowicie hamowały jego aktywność(był jak naćpany),to ten okres
      jego życia trzeba odjąć od wieku kalendarzowego.Mały nie potrafi podciągać
      główki i nienawidzi leżeć na brzuchu,no i jest bardzo niecierpliwy.
      Będę wdzięczna,jeśli na mój adres z gazety napisze któraś z mam dziecka o
      podobnym problemie lub na forum podpowie jak najlepiej stymulować dziecko.
      Pozdrawiam Olga
    • ewellina Re: 1 Abgar 04.05.05, 23:01
      witaj
      kuzynka mojego meza urodzila sie z 1. Najlepsza uczennica w szkole. Wiem tylko
      tyle, ze w dziecinstwie byla chorowita, slabiutka i marudna. A teraz prosze -
      spiewa w chorze
      • martynachmiel Re: 1 Abgar 05.05.05, 18:53
        ja sie uroszilam z jedynka. nie bede sie przechwalac, ze jestem madra, bystra i
        inteligentna:) ale nijak nie odstaje od prawidlowo rozwijajacego sie czlowieka,
        w szkole nie mialam problemow (no, co innego dokonczenie mgr i obrona:) i
        niedawno zostalam mamusia:)
        • aneta962 Re: 1 Abgar 13.06.05, 23:15
          Moja kuzynka urodziła Wanese 1 Abgardem teraz ma 2 latka jest mądrym
          dzieckiem,biega nie choruje tak często.Wogule nic nie poznać że miała 1 punkt
    • mamaigora1 Re: 1 Abgar 16.06.05, 13:59
      O widzę, że ktos wygrzebał stary watek.

Igor ur. w 26 tc. (850g) - 1 Apg za pojedyncze bicie serca

A dzis tak jak na załaczonych zdjęciach (wiek 15,5 m-ca)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka