Dodaj do ulubionych

Układ oddechowy

30.05.05, 14:28
Cześć,

Słuchajcie czy spotkałyście się z terminem "wiotki układ oddechowy", nie mogę
nic znaleźć na ten temat, więc zaczynam odnosić wrażenie, że to termin użyty
przez pana doktora, by mój mały, kobiecy mózg mgliście pojął o co chodzi.
dzięki za ewentualne oświecenie
pozdrwaiam, jo
Obserwuj wątek
    • hanti Re: Układ oddechowy 31.05.05, 16:45
      Karolka miała wiotkość krtani, ale o całym ukł oddechowym przyznam się że nie
      słyszałam
    • osmag Re: Układ oddechowy 31.05.05, 19:08
      A dlaczego użył takiego określenia? W czym problem? Możę faktycznie ocenił Cię
      jako "blondynkę" ? I tak nic nie pojmie.
    • jo5 Re: Układ oddechowy 01.06.05, 07:12
      Cześć,
      mój Jasiu jest wiotkim dzieckiem - są ślady po wylewie, powiększone komory
      mózgowe (wodogłowie bez konieczniości wstawiania zastawek), podejrzenie MPD.
      Nie siedzi, nie raczkuje, ale po bardzo intensywnej rehabilitacji zaczął pełzać.
      I ciągle mamy problem z oskrzelami - w końcu pediatra wysłała nas do
      pulmonologa, który po przeanalizowaniu problemu ( do tego wszystkiego dochodzi
      jeszcze silna alergia) uznał, że według niego Jaś nie cierpi na nawracające
      zapalenia oskrzeli, tylko najprawdopodobniej ma "wiotki układ oddechowy", co w
      połączeniu z np. pyleniem traw daje efekt zalegania wydzieliny w oskrzelach, bo
      Jaś nie umie sobie poradzić z jej odprowadzeniem. Usiłowałam poszukać
      wiadomości na ten temat, bo facet do tego wszystkiego bardzo niewyraźnie mówił,
      a mój Jaś próbował mu odpowiadać, więc niewiele usłyszałam. To tyle w
      telegraficznym skrócie. W końcu od blondynki nie można za dużo wymagać :-))
      No i co o tym sądzisz?
      pozdrawiam, jo
      • magda_poland Re: Układ oddechowy- do Jo5 01.06.05, 23:33

Jo5, zaciekawiłaś mnie. Mój Antek miał wiotkość krtani, bardzo często choruje.
        W ciagu pół roku, pięć antybiotyków. Zapalenie ucha, zapalenie oskrzeli i tak w
        kółko. Ostatnio wyszło podejrzenie,że to na tle alergicznym. Wysypuje go na
        buzi, zaczyna mieć katar, kaszel, ale bez gorączki. Prawdopodobie jest uczulony
        na mleko. Niedawno skończył rok, pediatra uważa, że to za wcześnie na testy
        alergiczne. Martwię się jego częstymi chorobami. Czy lekarz zalecił Wam jakieś
        konkretne postępowanie? jakieś leki? Magda
    • osmag Re: Układ oddechowy 02.06.05, 06:08
      Myślę, że nie miał na myśli konkretnej jednostki chorobowej tylko zespół
      objawów. Jeżeli synek jest wiotkim dzieckiem to jego mięśnie oddechowe ( a one
      też pracują podczas kaszlu) nie pracują prawidłowo, poprostu maja za mało siły.
      Wtedy nie odprowadzana jest efektywnie wydzielina z płuc a sam oddech jest
      krótki i nie doprowadza do pełnej wymiany gazowej. Dobrze byłoby układać go w
      pozycjach drenażowych z oklepywaniem. W metodzie Vojty jest jedna strefa ,która
      fajnie stymuluje układ oddechowy do większej pracy.
      Myślę ,że o to chodzi. A jakie dostaliście zalecenia od pulmonologa?
    • jo5 Re: Układ oddechowy 02.06.05, 07:50
      Cześć Dziewczyny,
      Zaleceń od pulmonologa dostaliśmy mnóstwo - przede wszystkim przy następnych
      podobnych objawach nie będziemy podawać od razu antybiotyku. Poza tym rozpisał
      na cały zestaw leków do nebulizacji (właśnie czekamy na nebulizator i będziemy
      działać :-)). Ponadto oczywiście badania krwi i moczu oraz testy alergiczne z
      krwi - na początek podstawowe wziewne i pokarmowe. Pokarmowe możemy zrobić
      później, bo mniej więcej wiemy co Jasia uczula ( a w zasadzie co Go nie uczula,
      bo takich produktów jest zdecydowanie mniej - raptem osiem :-)). Z tego co wiem
      testy z krwi nie są miarodajne, ale przynajmniej wskazują jakiś kierunek. Sądzę
      Magdo, że pewnie Ty też tak będziesz musiała zadziałać. Mój Jaś jest uczulony
      na mleko, więc karmię Go nutramigenem (tfu!). Nasze problemy z oskrzelami
      zaczęły się w sezonie "pylenia". Z tego co piszesz wynika, że chyba nie byłaś u
      alergologa ani u pulmonologa, może powinnaś spróbować?

Osmag, dzięki za odpowiedź - oklepujemy Jasia bardzo często, ale głową w dół (o
      to Ci chodziło z pozycjami drenażowymi??)rzadko Go układamy - nie jest to
      proste, bo przy wszystkich swoich problemach Jaś jest strasznie ruchliwy a do
      tego ja pracuję, więc po południu koncentruję się głównie na ćwiczeniach
      wzmacniających. Jestem Ci wdzięczna za wskazówkę z Vojtą - zaraz poszukam
      kogoś, kto mi pokaże jak to robić.

pozdrawiam, jo
    • jo5 Re: Układ oddechowy - pytanie do Osmag 03.06.05, 10:20
      Osmag - dziewczyna, która ćwiczy Vojtą twierdzi, że ćwiczenia pobudzają do
      płaczu i to jest najlepsze ćwiczenie dla układu oddechowego. I że nie ma
      konkretnej fazy do pobudzania układu oddechowego! Wydaje mi się to nieludzkie.
      To jak to jest? mam szukać dalej czy pobudzać swoje spokojne dziecko do
      wrzasków??
      pozdrwawiam, jo
      • osmag Re: Układ oddechowy - pytanie do Osmag 04.06.05, 12:10
        Bzdura. Nie płacz pobudza do oddechu. Podczas I fazy obrotu stymulujemy punkt
        gdzie min. przebiega nerw przeponowy( a więc główny mięsień oddechowy),
        uciskamy na płuco co powoduje aktywację mechanoreceptorów a więc pogłębiny
        oddech,stymulujemy wyprost kręgosłupa,rozwarcie klatki piersiowej a więc
        optymalne warunki do prawidłowego oddychania.Stymulujemy nerw błędnikowy
        pobudzając do pracy układ wegetatywny. Dlatego też można tę pozycję stosować u
        dorosłych nieprzytomnych osób i poprawić jakość oddychania a oni nie płaczą
        podczas terapii. To ma byc terapia a nie znęcanie się nad dzieckiem.
        • jo5 Re: Układ oddechowy - pytanie do Osmag 06.06.05, 09:10
          dzięki Ci wielkie za mądre słowa, bo ja już przez weekend zdążyłam sobie
          wymyślić, że skoro płacz stymuluje, to głośny śmiech też, więc Jasiu cały
          weekend ciągle chichotał. Moja wyobraźnia jest naprawdę wielka - chyba się
          przefarbuję :-). I zobacz, jak się na czymś nie znasz, to Ci "specjaliści"
          wcisną każdy kit.
          pozdrawiam, jo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka