08.06.05, 12:34
czy ktoras z mam podaje go swojemu maluszkowi? ja mojemu juz prawie miesiac,a
podaje go bo nie gaworzy,tylko gurzy a ma juz 10 miesiecy,gurzyc zaczal jak
mial 3 miesiace i do tego czasu nic,nawet sie nie smieje w glos(zasmial sie
glosno w dzien dziecka i potem za 4 dni,az sie poplakalam)pozatym ma
WNM,asymetrie,reh.trwa juz 8 mies,najpierw vojta 3 mies a teraz bobath juz 5
mies ruchowo nic preawie nie potrafi czasami sie zalamuje z tego powodu
Obserwuj wątek
    • gabi11 Re: uteplex 08.06.05, 12:45
      A co to takiego?

Bardzo ciężko jest gdy się z dzieckiem ćwiczy a postępy są powolne, albo prawie
      ich nie ma. W mojej sytuacji jest podobnie. Z tą różnica że Michałek ma ponad
      rok. Dopiero ostatnio widzę po nim że napięcie się zmienia na korzyść. W ciągu
      oststnich paru dni sporo się nauczył i na pewno jest bardziej ruchliwy. Mam
      nadzieję że ten postęp będzie- niech sobie będzie wolny, wszystko jedno- byle
      do przodu.
      Mój synek jest bardzo "rozmowny" Całymi dniami mi coś opowiada, tłumaczy. Na
      razie niewiele rozumiem. Uśmiechał się też bardzo wcześnie. Ale słów jako tako
      jeszcze nie rozrózniam- tylko "ne" czyli "nie". i chyba mama, baba. Reszta to
      różne okrzyki, piski, itp

Z tym rozwojem ruchowym to bywa bardzo różnie. Też mam momenty załamania ale
      oststnio jakoś ich mniej.
      Asia
    • edytkax Re: uteplex 08.06.05, 13:03
      My nei beirzemy tego nawet nei wiem co to jest. Ale sytuacja u nas jest
      podobna, mój Wiktor ma 13 m-cy i nadal lezy. Obraca się na brzuszek ale dopiero
      od niedawna, nie pełza, nie siedzi nie turla się. My ćwiczymy Vojtą, dawniej
      ćwiczyłam Bobathami i efekty były marne a mały wrzeszczał bardzo i wyginał sie
      w drugą stronę. Zdecydowaliśmy się na Vojtę i efekty są widoczne, napięcie
      zmalało ale idzie nam to bardzo powolutku. Mói sobie tata, dada, baba, nie ale
      nie wie chyba co mówi bo potrafi patzreć sie na zabawkę i krzyczeć do niej
      tatatata.
      • izalor Re: uteplex 08.06.05, 16:22
        uteplex to sa takie ampulki z plynem sa to witaminy dla mozgu zaproponowala mi
        je neurolog ponoc pomagaja na mowe ale i nie tylko a takze niby na napiecie tez
        maja wplyw,niestety nie mozna ich dostac w polsce,tylko we francji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka