Dodaj do ulubionych

zastrzyki z botuliny

12.11.05, 14:32
mam prawie dwuletnie dziecko z mpdz - lewa strona. mała ma w lewj stronie
większe napiecie. jest cały czas rehabilitowana, chodzi ale jak chce biec to
kuleje.lekarz zaleca mi abym zdecydowala się na te zastrzyki ale ja nie wiem
co robić. są o tym sądzicie??
Obserwuj wątek
    • xb Re: zastrzyki z botuliny 12.11.05, 17:23
      nie mozna jednoznacznie okreslic jaki bedzie rezultat po podaniu botuliny bo
      rozna dzieci roznie reaguja. Osobiscie widzialam dobre efekty ale i mialam
      kontakt z dziecmi u ktorych nie bylo zadnego efektu. Na pewno wazne jest ze po
      podaniu botuliny potrzebna jest intensywna rehabilitacja bo botulina tylko
      rozluzni miesnie a dopiero dobra terapia prowadzona na tych miesniach da
      efekty. wiec jesli sie zdecydyjesz to pamietaj od razu zaczac intensywne
      cwiczenia. Moze sie okazac ze jednorazowo nie uzyskacie satysfakcjonujacych
      efektow ale jesli one beda to po trzech miesiacach stosuje sie kolejna dawke i
      nadal trzeba cwiczyc. warto sprobowac bo to jest bezpieczniejsze niz zabiegi
      operacyjne i mniej inwazyjne.
      powodzenia
      • marta_i_koty Re: zastrzyki z botuliny 13.11.05, 01:33
        Mój syn (obecnie 10-letni) jest po zastrzykach z botuliny... W wieku trzech lat
        miał zdiagnozowaną diplegia spastica z przewaga strony prawej i otrzymywał
        botuline w obydwie łydki... Lewej stronie wystarczyła botulina - wnm cofnęło sie
        po trzech iniekcjach i rehabilitacji, natomiast prawe ścięgno achillesa zostało
        operacyjnie przedłuzone gdy miał 6 lat (do tego czasu cały czas byl na
        botulinie)... Obecnie jest w zasadzie w pełni sprawny, utyka nieznacznie na
        prawą nogę i jest leworeczny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka